Zobni rentgen

V zadnjem letu sem bil dvakrat na slikanju zob in vsakič se mi je kar milo storilo (blažji napad zavisti ali po slovensko fovšije), ko  sem gledal vse tiste aparature in zaslužek, ki ga prinašajo.

Zobozdravniki sicer res tudi veliko zaslužijo (vsaj zasebni), je pa delo naporno in včasih moraš biti na eni strani kar malo mesarja, sploh kadar gre za puljenje kakšnega zoba z močnimi koreninami, na drugi strani pa finomehanik, ko gre za kakšne precizne zalivke ali zobno protetiko.

Ampak zobni rentgen se mi zdi pa res sanjska služba oziroma sanjski biznis, saj vse delajo elektronske naprave, ti samo človeka posadiš na stol in sprožiš postopek na aparaturi ter se sprehodiš do tiskalnika po sliko. Nekaj minut dela, cena pa nekaj 10 € na fotko, pri čemer imaš kot kaže vedno polno čakalnico strank. Res je sicer,  da so tovrstne medicinske naprave drage, ampak ko pa si enkrat lastnik takšne naprave na ugodni lokaciji, pa mora biti to prava tiskarna denarja. Po mojih hitrih izračunih ti tak posel na dan prinese več denarja, kot ga jaz zaslužim v celem mesecu, pa morda še pretiravam. Navzdol seveda (100 strank na dan krat 25 € = 2.500 €/dan).

Laična javnost včasih tudi misli, da so ljudje, ki delajo s takimi napravami v medicini, izpostavljeni ne vem kakšni visoki radiaciji ali celo kar radioaktivnemu plutoniju, gorivo za svoje aparate pa hodijo kupovat najbrž naravnost v Rusijo, na kakšen odpad z zavrženimi jedrskimi reaktorji in nuklearnimi bojnimi glavami. Samo to je popolna bedarija.

Za spretne start:up nadobudneže vidim na tem področju tudi kar nekaj možnosti tudi za izboljšave. Zlasti me čudi, da pri današnji računalniški tehnologiji in povezavah, še vedno prenašam slike zob v žepu, namesto da bi jih poslali po neki elektronski poti do zobozdravnika. Čeprav gre res za “občutljive osebne podatke”, še zlasti če je stanje zob pacienta slabo, samo saj ni potrebno slik pošiljati prek Gmaila kot BMP fotke, ampak lahko uporabijo tudi kakšen varen način izmenjave medicinskih podatkov.

Slikanje posameznega zoba je meni precej neprijetno, ker ti v usta porinejo neko kletko iz žice, da imaš čeljust fiksirano. Gospa, ki dela z napravo, mi je potem rekla, da naj jezik porinem na nebo, kar mi nikakor ni uspelo, ker sem zaradi kletke izgubil povsem orientacijo oziroma sposobnost upravljanja z jezikom. Ko sva končala sem ji rekel, da tudi drugače nisem ravno spreten z jezikom, ona se je pa smejala. Samo nisem mislil nič takega, samo koordinacija je pač zatajila.

Je bil pa za mano v čakalnici nek mlajši moški, ki je bil naročen na slikanje celotnega zobovja (ortopan), zataknilo se mu je pa pri uhanih, ki jih je imel cel kup v ušesih in jih ni mogel  na hitro odstraniti. Namreč pri tovrstnem rentgenu ne sme biti v bližini kovinskih predmetov, ker močno popačijo sliko, zato morda najstnice z zakovicami in neti (piercing) od jezika do klitorisa niso ravno primerne za tovrstne medicinske preiskave. Samo o tem razmišljajo šele potem, ko je potrebno vse to železje in zakovice v čakalnici odstraniti.

Preberi še:
Poklici prihodnosti (by Onyx)

Značke:

11 komentarjev to “Zobni rentgen”

 1. Mašon Says:

  Onyx, ravno zanč je nekje blo, da bo do 2010 (al 2012) vse potekalo brezpapirno – ne bo več receptov, napotnic, rentgenov, ker bo to vse potekalo prek kodiranih povezav med zdravniki, lekarnami in ostalimi… in, pazi to, tut kartic ne bo več treba potrjevat! čeprov če bo sistem tok ‘uspešen’ kot so tele kartice… oh well, pol smo in deep shit 🙂

 2. dronyx Says:

  Mašon, to (mislim datume) sodi v isto rubriko kot sistem satelitskega cestninjenja za osebne avte leta 2009. Znanstveno fantastiko drugače prodaja tudi knjigarna konzorcij, drugo nadstropje, levo.

  Če prideš danes v kakšno bolnišnico na obisk, nima vratar nobenega pojma, kje se kdo nahaja, sploh če ga kam še premestijo. Večinoma potem vrtijo telefone ali gredo pa sestre po sobah pogledat. Pa to je dosti lažje informatizirat, kot uvesti brezpapirno poslovanje. Jaz sem res naivno mislil, da ima KC in ostale bolnice tak sistem, da v vsakem trenutku vedo, kje se kdo nahaja in kaj z njim počnejo. Samo tega očitno ni.

 3. chef Says:

  Jaz se,m enkrat prišel k zobarju, da bi mi malo zobe pregledal… tip mi pa faco vpne v tisto aparaturo, da sem bil ves presran – mi bo populil vse zobe?

  Potem je mastno zaračunal za sliko, ki je sploh nisem videl, mi pregledal zobe še z očmi, fotografiral s fotoaparatom in rekel, da imam tako ohranjeno zobovje, da bo te fotke kazal prvošolčkom.

  In mi je dal gratis pregled.

  Ob rentgenu, ki je koštal juhuhu.

  Zdaj si pa ne upam niti na odstranjevanje zobnega kamna. Fotr je bojda zadnjič za to sranje odštel krepko čez 100 evrov. Obup.

 4. dronyx Says:

  chef, potem si ti v bistvu zobni maneken? Lahko bi hodil po šolah in promoviral zdrave zobe. Za denar jasno. Sicer je pa po moje do zob še najbolj prijazna hollywoodska metoda, ko ti z fleksarico porežejo vse zobe na nivoju čeljusti, potem pa privijejo na zobni koren umetni zob iz keramike ali porcelana. Zato se vsem igralcem zobje tako lepo svetijo in so lepo poravnani.

 5. chef Says:

  Ne govori!

  Take zobe vgrajujejo tudi našim malo bolj premožnim slehernikom, samo da potem te umetne zobe obarvajo v rumenem odtenku, da se ne ločijo od še originalnih!

  Ko te zobar enkrat dobi v kremplje, se nikoli več ne izmažeš. Zdravi zobje na lepem postanejo zanič in potem imaš seanse vsakih 14 dni, in vsakič mu pustiš 150 – 300 evrov.

  Ampak še huje je, če ne greš k privatniku! Dohtarji, ki jih že itak plačuješ iz obveznega in dodatnega zdravstvenega zavarovanja ti zdrave zobe dobesedno zafurajo, zato si primoran iti k privatniku.

  …ki je pa včasih ena in ista oseba…

  …in potem ti reče: “Ja, kateri mazač vam je pa tele plombe delal?”

  Moram enkrat nekaj napisat o teh lumpih. To so po mojem hujši nateguni kot tisti bradati indijski guruji v oranžnih rjuhah.

 6. ZigaK Says:

  Od kdaj ima pa knjigarna konzorcij 2. nadstropje?
  Se vidi da nisem bil tam že ene 5 let.

 7. dronyx Says:

  ZigaK, jaz nadstopja štejem od pritličja navzgor. Torej prvo nadstropje je po mojem štetju to, kar je za druge pritličje. Stvar principa.

 8. Matej Says:

  Pozdravljeni!
  Temule gospodu, k se je tk potrudu pa napisu članek in dodal izračune sporočam da je svetovna budala!! Hvala k ste tajnica in delate izračune o zaslužku. Če ti je blo tolk dolgcajt da si tale člank napisu, pejt še enkrat na internet pa se pozanimi kolk te aparature za slikanje zob v resnici stanejo…
  očitno maš res možgane paramecija da tole pišeš!!!

 9. dronyx Says:

  Spoštovani Matej,

  glede na Vašo cenjeno reakcijo, Vas je očitno moj zapis globoko prizadel, kar nikakor ni bil (primarni) namen. Vendar tudi če imate sami zobni rentgen s.p. in ste v zapisu začutili morda nek pritisk na Vašo dejavnost, se mi zdi odziv nekoliko pretiran.

  Kot “svetovna budala”, kot se Vam je zapisalo, sem pač glede na opazovanje zaključil, da ta posel ne zahteva kakšnega visokega strokovnega znanja, po moji laični oceni nekje v rangu znanja, ki je potrebno za upravljanje s sodobnejšim fotokopirnim strojem. Nič več.

  Ordinacija, če se temu tako reče, je bila vedno polna, zato sem domneval, da težav z iskanjem strank tu očitno ni in da posel lepo in gladko teče. Tako kot za večino drugih zasebnih zdravstvenih ustanov tudi za to področje reklam nisem zasledil nikjer, kar samo pomeni, da potrebe po oglaševanju storitve praktično ni.

  To, da so naprave za zobni rentgen drage, ne dvomim. Dragi so tudi sodobni fotokopirni stroji ali če hočete sistemi za razvijanje filmov. Ampak, zopet kot laik, domnevam, da se cena takšne naprave prizna kot strošek in je njena amortizacija vračunana v ceno storitve.

  In nenazadnje.

  Morda poznate koga, ki je imel zobni rentgen in je zaradi slabega poslovanja šel v stečaj?

 10. Matej Says:

  Glede na to da ste laik se raje ne spuščajte v ocenjevanje takšnih stvari, kot je zobni rentgen. Pozanimajte se koliko znanja je potrebnega, da izpeljete takšno stvar. Domnevam, da rang vašega znanja ni najbol visok. Kot inženir vam zagotavljam, da je slikanje zob še marsikaj več kot le vstavljanje železne kletke v usta. Kakršno koli slikanje ni enostavno, še posebej pa če želiš dober, kvaiteten in uporaben posnetek. Če se vam to zdi tako dober posel, si kupite rentgen, najemite prostore in kot se vam zdi preprosto začnite slikat(tiskat denar po vaše). Potemtakem boste miljonar čez noč-pa srečno kekec!!!

  Po vašem mnenju tako ali tako ne rabite nobene izobrazbe za to delo… torej v trgovino po aparature in gremo denar tiskat.

  Glede iskanja strank… kar je dobro se samo hvali! Nihče vas ne sili da pridete v privat rentgen, ker vas tako motijo. V zdravstvenem domu vam to naredijo brezplačno a na žalost neuporabno! Nekateri zobozdravniki ki so res strokovnjaki in vedo kaj delajo so s temi slikami zelo zadovoljni.

  Za konec vam sporočam, da ste lahko hvaležni, da obstajajo privat zobni rentgeni z digitalno tehnologijo. Ti naredijo sliko resnično uporabno in se kvaliteta ne more primerjati s sliko na filmu ko jo dobite v kakšnem zdravstvenem domu.

 11. dronyx Says:

  Matej: dr. Onyx = 2:1 (give up) 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: