Brisanje zasebnih podatkov

Presenetljivo velikokrat ljudje zaidejo na moj blog tako, da se v iskalniku vprašajo, kako naj brišejo zasebne podatke v računalniku, čeprav se ne spomnim, da bi kdaj o tem resno pisal. Ker pa je povpraševanje osnova za ponudbo, naj bo.

Jaz sem se vedno pri delu z računalniki počutil tudi kot nekakšen ginekolog, ker pač vidiš veliko stvari in ugotoviš, da je večina ljudi zelo krvavih pod kožo in kdaj na internetu pogleda tudi kaj takega, kar ne želi, da bi za to vedeli tudi drugi. Sploh moški, ki imajo doma obsesisvno propulzivne ženske nagle jeze, se kaj hitro zavedajo, da hudič babji sploh ni tako neumen in se kaj hitro nauči, kako se pogleda pod pokrov motorja, direktno v piškotke.

Tole zgoraj je sicer izmišljen primer, samo tako nič kaj okusno v praksi izgledajo zloglasni piškotki (cookies), ki so navadne tekstovne datoteke v uporabniškem profilu (mapa cookies) z  včasih kar preveč pomenljivim imenom kot je SEXTRACKER.

Piškotki se sicer uporabljajo zato, da ima spletni brskalnik tudi spomin in si recimo na neki spletni strani lahko zapomni, kdo smo in nas naslednjič, ko jo obiščemo, lahko prijazno pozdravi, “Dobrodošli Janez Novak, bova spet malo nage tetice gledala?”, ali pa nam spletna trgovina na prvi strani predstavi izdelke, ki nas utegnejo zanimati, glede na zgodovino ogledov.

Kdorkoli ima dostop do te mape, lahko hitro že iz imen piškotkov ugotovi preference spletnega deskarja, iz vsebine teh datotek pa se da dobiti tudi podatek, za katere spletne strani gre. Skratka, več kot dovolj razlogov za previdnost.

Niso pa zasebni podatki samo piškotki. Že spletni brskalnik shranjuje zgodovino obiskanih strani, lahko si zapomni uporabniška imena in gesla za prijavo na razne portale, bloge, forume, elektronsko pošto in lahko shranjuje tudi vnose v iskalnike, kot je Google ali Najdi.si.

 

So pa vsi ti zasebni podatki shranjeni na različnih mestih, tako da ročno brisanje ni najbolj elegantna možnost.

Da ima spletni brskalnik pri meni sploh možnost, mora imeti kot prvo vgrajen način, da z čim manj dela (po možnosti z enim klikom) pobrišem vse zasebne podatke, brez da imam doktorat iz računalništva in računalniške terminologije. Recimo lep primer meni dobre prakse je Firefox 3, ki je trenutno moja prva izbira za brskanje po spletu in Internet Explorerja skoraj ne poznam več.

V Firefox 3 zasebne podatke enostavno pobrišemo tako, da gremo v meni Orodja in izberemo možnost Počisti zasebne podatke.

 

Potem si lahko še dodatno izmišljujejo v preglednem izbirnem obrazcu, ali naj počisti brskalnik vse zasebne podatke, ali samo nekatere.

Tako pobrisane datoteke ne gredo v koš in če nimate doma ravno hekerja ali sistemsko administratorko strežnikov na večji banki,  potem je to več kot dovolj, da se znebite slabega zadaha vaše temne preteklosti na spletu.

Firefox pa nam v meniju Orodja in izbiri Možnosti ponudi še nekatere dodatne nastavitve pod zavihkom Zasebnost.

Tu med drugim lahko nastavimo, kako dolgo naj si brskalnik zapomni zgodovino obiskanih strani, lahko onemogočimo peko piškotkov, ali pa nastavimo, da se izbrani zasebni podatki počistijo vsakič, ko brskalnik zapremo.

Podobno se da tudi v Microsoftovem Internet Explorerju, vendar so bile pred verzijo 7 te možnosti razmetane na različnih koncih, tako da si potreboval skoraj MSCE, da si se  v zmedi kolikor toliko znašel. Od IE7 naprej je zadeva podobna kot v Firefoxu, torej stvar enega koraka. V Tools (Orodja), je nekje opcija Delete browsing history (nimam slovenske različice, verjetno je prevod Pobriši zgodovino brskanja) in smo spet lepo čisti.

 

Jasno pa je, da nobeno od teh orodji ne bo sposobno pobrisati vaše slabe vesti. Za to so ljudje že dolgo nazaj izumili spoved. In kakor mi je znano, vam pri spovedi ni potrebno dobesedno naštevati vseh piškotkov in zgodovine obiskanih strani. Dovolj je, če župniku priznate, da ste umazan pohotnež ali hotnica in da vam je žal ter se globoko kesate. Da pa ste postali taki, je itak kriva družba, ki je izgubila kompas in Bog, ki nas je ustvaril kot pohotneže.

Čeprav je brskanje po spletu tema, ki najeda večino uporabnikov računalnika, pa se v računalniku shranjujejo tudi drugi zasebni podatki, za katere včasih želimo, da bi izginili. To so recimo začasne datoteke, smeti v košu, zgodovina odprtih datotek v urejevalnikih besedil, preglednicah in tako dalje.

Na srečo tudi tu obstaja učinkovito in brezplačno orodje, ki je za računalnik to, kar je za stanovanje navadna hišna metla. In prav žalostno je, da Microsoftu po vseh iteracijah operacijskega sistema Windows še vedno ni uspelo takšnega orodja vgraditi v svoj paradni produkt. Govorim o programčku CCleaner, ki je zame kot rečeno tako obvezen na računalniku, kot metla doma.

Program ne samo da briše zasebne podatke, ampak ponavadi sprosti tudi veliko prostora na disku, ki ga zavzamejo najrazličnejše začasne datoteke in smeti, ki jih za seboj puščajo namestitve programov. Toplo pa priporočam, tako kot periodično čistimo stanovanje (vsaj enkrat na mesec, heh), da tudi računalniku posvetimo nekaj trenutkov in ga rešimo balasta.

Ima pa CCleaner še eno lepo lastnost, ki pride prav, če sodite med nekaj promilov srečnikov, ki imajo doma za ženo modela, ki je sysadmin v banki in vam ne da svobodno dihati na spletu. Če se dela preveč pametno in vam obnavlja z posebnimi orodji pobrisane piškotke, lahko v CCleanerju enostavno vklopite varno brisanje datotek in izberete način.

Tako ste lahko res povsem brez skrbi in se zvečer z nasmehom na obrazu spravite v posteljo po večurni seansi z nagimi tetami na internetu. Pa še naučeno lahko hitro preverite v praksi.

Preberi še:
Briga Cyber kafiče za mojo zasebnost
Varno brisanje datotek

 

 

Značke:

7 komentarjev to “Brisanje zasebnih podatkov”

 1. Ana Says:

  Hvala za CCleaner, pravo razodetje je!
  Kot vsaka dobra gospodinja sem tudi jaz takoj pometla vso navlako.
  Sicer nimam težav z nadležnim možem, imam pa rada, da je računalnik čist – vsaj odznotraj.

 2. Mikec Says:

  CCleaner je res odličen. Sem pa zadnjič pozabil zbrisati piškotke in je ata odlutal na Facebook, kjer se je potem eno uro hahljal vsem slikam in prigodam objavljenih na portalu. 🙂

 3. enigma Says:

  Zelo dobro…zelo dobro :-))

 4. Mašon Says:

  Jap, jest tut kot vestna gospodinja vse spucala (prvič)… dobila skoraj 1 gb prostora na disku 🙂 super je tale reč 🙂

 5. alcessa Says:

  Dr. Onyx, najlepša hvala za CCleaner (FF-funkcije sem že poznala), zdaj je tudi pri meni snažno in čisto! 🙂

 6. ElQurc Says:

  Za Firefox volja omeniti dodatek (Add-on) “Clear Cache Button”, ki v orodno vrstico naredi ikono v podobi metle.

  Lop po tej metli takoj pobriše predpomnilnik (catch)!

  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1801

 7. Žiga Gričnik Says:

  Nisem vedel za tale CCleaner. Sedajle sem ga preizkusil in sprostil več kot 3gb diska! Hvala za nasvet!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: