Skoraj najdražja tipkovnica

Ko se mi je pred kakim mesecem doma iz tipkovnice izruvala ena tipka, sem se nekaj časa zabaval z popravilom, potem pa nad vsem skupaj enostavno obupal, tipkovnico zabrisal direktno v kanto za smeti ter se z avtom zapeljal po najkrajši poti v BTC po novo.

Računalniško periferijo, kot sta glodalec, tipkalec in glasnogovornik (loudšprehar) sam najraje kupujem od proizvajalca Logitech (stvar navade), mora pa biti obvezno črne barve, ker sicer tega doma nočem niti videti. Tako sem na hitro izbral neko tipkovino s ceno pod 20 €, ki mi je bila za povrh še všeč na prvi pogled.

Ampak kaj je to 20 € proti tipkovnici, ki je vredna neverjetnih 1.255,54 €?

vir:Art Lebedev

Če daš Rusom v roko vrečko denarja, so sposobni delati čudeže, sploh če denar ne igra pretirane vloge. In kot kaže pri tej tipkovnici Studija Art Lebedev, je bil denar zadnje, kar so imeli razvijalci v mislih, ko so tole vrgli na risalno desko. Je pa očitno ime tipkovnici izbrala neka tajnica brez bujne domišljije (za oprsje ne bi upal dati roko v ogenj), ker Optimus Maximus pa res zveni kot kakšen glavni junak filma Gladiator ali Transformerji, ne pa kot računalniška periferija.

Na prvi pogled meni tudi ni šlo nikakor v glavo, kako lahko taka tipkovnica, povsem povprečnega videza, stane toliko denarja? Ampak pravo malo čudo se pokaže, če pogledaš že sam demo delovanja na njihovi spletni strani. Tipke tu niso samo plastika z odtisom črk in drugih znakov, ampak je vsaka tipka te tipkovnice mali OLED  zaslonček, ki lahko prikazuje različno grafiko, krmiljeno s pomočjo priložene programske opreme. Tako imaš lahko v končni fazi za vsak program posebej prirejeno tipkovnico, ki se dinamično spreminja glede na to, kaj počneš.

Ste se kdaj vprašali, zakaj so na vaši ceneni tipkovnici za 20 € vse črke odtisnjene z veliko, pa čeprav potem na zaslonu večinoma piše z malo? To se tipkovnici Optimus Maximus enostavno ne more zgoditi, saj če pritisneš Caps Lock ali Shift, so črke na tipkah napisane z veliko, sicer pa z malo. Končno tipkovnica torej, ki dejansko sledi filozofiji WYSWYG (kar vidiš, to dobiš) dobesedno.

Tipkovnica je verjetno naravnost idealna tudi za prevajalce (Alcessa, kakšno strokovno mnenje?) in poliglote, saj enostavno lahko preskakujejo med jeziki v samem OS (podprt Windows in Mac, ne pa tudi Linux), kar se potem odraža tudi na spremenjenem napisu na tipkah. Tako preskok iz kakšne Kitajščine v Slovenščino ne bi smel biti pretežak, saj samo odklopiš serijsko vezanih dvajset Optimusov potrebnih za  vse možne Kitajske pismenke in zamenjaš grafiko na tipkah. Arabščina, Cirilica, Glagolica, Heroglifi, vse to ni noben problem za Optimusa.

Ima pa v bistvu poleg cene ta tipkovnica za mene vsaj še eno slabost in to je, da zahteva dodatno napajanje v obliki še ene škatle z napajalnikom. Namreč običajno računalniško USB vodilo nima na voljo dovolj energije, da bi napajalo tega potratneža med tipkovnicami. Morda pa od tu izvira ime Maximus?

Žal pa bodo kupci Optimusa, ki tipkovnico kupijo zato, da imajo doma najdražjo tipkovnico na svetu, močno razočarani, ker Optimus solidni ceni navkljub to ni. Če držijo informacije na spletu, naj bi ta primat držala Japonska tipkovnica Happy Hacking, ki nosi cenovni listek 4.440,00 USD iz česa pa naj bi bila narejena, pa mi kljub dobri volji ni uspelo v celoti prevesti (tisto z “the hairs of virgins” in “gold dust” razumem).

… keyboard handcoated with Urushi lacquer. This made to order keyboard is coated many times using a special brush made from the hairs of virgins, and then powdered with gold dust!

Preberi še:
Tipkovnice so leglo bakterij (by Andraz182)

13 komentarjev to “Skoraj najdražja tipkovnica”

 1. alcessa Says:

  Hmmm… Funkcija prikaza velikih in malih črk se mi že ne zdi dobra ideja, velike črke se najbrž veliko bolj razlikujejo ena od druge, slepega tipkanja pa še zdaj ne obvladam prav dobro, tako da rabim jasno vizualno informacijo.
  Kar se jezikov tiče, ki se praviloma pišejo z malo začetnico, BTW: če bi v enem in istem besedilu z ENO tipko lahko preskočila iz enega v drugi jezik, bi imela stvar rahlo prednost pred mojo tipkovnico za 30 €, kjer to moram narediti z dvema tipkama naenkrat (gre za besedila, kjer pišeš v enem jeziku, pa potrebuješ tudi znake drugega, na primer zaradi imen). Zame idealna bi bila tipkovnica, kjer določiš, na primer, dva jezika, in so potem tipke za vse posebne črke teh dveh jezikov zmeraj prisotne in aktivne, brez dodatnega prehajanja.
  Moja tipkovnica ima tudi tipke za določene fensi menije (Lastne datoteke, Lastne slike, Predvajalnik, E-Mail. Domača stran, Messenger), pa jih nisem sprogramirala in jih ne uporabljam. Vseeno mislim, da bi bile tipke, ki se prilagodijo funkcijam ravno uporabljanega programa, dobra ideja: čim manj gledanja na zaslon, tem boljše stanje oči, pod pogojem, da OLEDs niso naporni zanje, seveda. To zadnje je tudi razlog, zakaj se sploh ne grebem za 10-prstno slepo tipkanje…

 2. dronyx Says:

  alcessa, glede velikih in malih črk se strinjam, verjetno pa je demo na spletni strani mišljen bolj za občutek, kako zadeva deluje. Drugače pa je uporabnost te tipkovnice po moje vezana na ustrezno programsko podporo. Verjetno se da narediti, da imaš ti recimo dokument v Wordu in ko se premikaš po besedilu tipkovnica avtomatično spremeni pozicijo tipk (oziroma oznake na tipkah) glede na določen jezik odstavka.

 3. ElQurc Says:

  WYSWYG 😦

  moraš reskirat tistih 1.255 € plus drobiž.

  WYSIWYG 😉 potem ne bo več tipo napak 🙂

 4. ElQurc Says:

  alcessa – morda pa ta zadeva pomaga pri tvojem tipkanju ? 🙂

  http://allchars.zwolnet.com/

  😦

 5. alcessa Says:

  Hm, nikakor ne. Na strani z lastnostmi piše, da je zadeva primerna za Win NT in 2000. Jaz imam XP.

  Kar je še hujše: od mene pričakuje, da pritisnem Ctrl plus neko tipko za vsak posamezen znak. Primerjaj s tem: kadar potrebujem č š ž, enkrat pritisnem Alt+Shift, pa je tipkovnica slovenska. Ko potrebujem ü ö ä, enkrat pritisnem Alt+Shift, pa je tipkovnica nemška. Če bi v Windowsih določila še ostale jezike, bi me vsakokratna kombinacija Alt-Shift pomaknila za eno mesto naprej na seznamu jezikov, ki sem jih določila in s tem pripadajočih tipkovnic, ki jih uporabljam (ameriško sem odstranila, ker nima smisla)

 6. sparkica Says:

  @Alcessa, načeloma lahko nemške črke pišeš brez preklapljanja jezikov oz. ti v XPjih ni potrebno posebej nameščati jezika.

  Nemške črke s preglasi natipkaš tako, da najprej pritisneš kombinacijo tipk AltGr+vprašaj (na isti tipki je ponavadi umlaut), nato pa stisneš črko, na kateri želiš preglas, npr. o, če želiš napisat ö. Poskusi. Ko boš pritisnila AltGr+vprašaj, se ne bo nič videlo, obvezno potem pritisni na črko, ki jo potrebuješ. Meni ta kombinacija dela vsepovsod (v Wordu, v brskalnikih, mejlu …) in nimam nameščenega nemškega jezika.

  @DrOnyx, ko bom velika in bogata, dobiš obe tipkovnici v dar, da ju boš lahko primerjal 😀
  Se mi zdi, da so kake druge stvari pri tipkovnici pomembnejše, kot to, ali se črke spreminjajo iz malih v velike in ali so device s pozlačeno fufljo drsale po tipkovnici 😀
  Recimo … kako mehke so tipke, koliko časa lahko tipkaš, ne da bi te začela boleti zapestja in kolikokrat lahko udariš z njo nekoga po buči, preden se zlomi :mrgreen: Logitech zmaga 😀

 7. alcessa Says:

  Sparkica: ne razumeš 🙂

  Imam nemško tipkovnico (BTW, od Microsofta, v njej pa bakterij za vola ubit, vendar so tipke tako mehke in dobro vzmetene, da je ne dam in pika). Se pravi, tipke ü, ö in ä že imam, kot čisto ta prave tipke. 🙂 Velikokrat pa poleg ü, ö in ä potrebujem še znake š č ž. Tako pogosto, da nikakor ne bi bilo primerno, vsakokrat ko potrebujem eno od teh črk, pritiskati kakršno koli kombinacijo tipk, razumeš?

  Če z enim prijemom (Alt+Shift) preklopim celo tipkovnico (= Windowsov nabor znakov), lahko pritiskam na üöäüöääüöüäö … dokler me ne začne boleti glava 🙂 Ko potem rabim ščž, z isto kombinacijo (Alt+Shift) zamenjam tipkovnico in spet lahko ta iste tri tipke (üöä) uporabljam za ščž, dokler me glava ne neha boleti 🙂

  Torej tipke že imam, ne glede na to, kaj piše na njih (ü=š; ä=ć; ö=č; #=ž), vendar za uporabo nemškega ali slovenskega nabora posebnih znakov moram z enim prijemom preklopiti tipkovnico. Kar sicer gre hitro, vendar …

 8. dronyx Says:

  sparkica, držim pesti, da nekega dne obogatiš in mi kupiš tipkovnico, ki so jo z zlatim prahom premazale japonske device. Mi je pa pri tipkovnici meni še najbolj pomembno, da oddaja ob pisanju zvoke, kot so jih starinski pisalni stroji, ker mi to pričara retro občutek starih pisateljev, ki so v kakšni napol podrti Pariški beznici pisali romane in bolehali za sifilisom.

 9. DJ Says:

  Eh, ni je cez dvokilsko tipkovnico od IBM ali HP. Kjer so tipke dejansko – tipke (in ne neki rahli koscki plastike made in china). In vse na pravem mestu (zlasti ce je original QWERTY). 😉
  Je pa res, da se danes take tudi drazje prodajajo…

 10. elqurc Says:

  sparkica – bil odsoten 😦

  tisti allchar ZAGOTOVO deluje tudi na XP 🙂

 11. Andreja Says:

  Ma dejte no… Čist navadno tipkovnico kupte pa bo mir. Bolj je sodobna hitrej se pokvari…

 12. sparkica Says:

  @alcessa, ni bilo kratkega stika pri razumevanju, ampak mi je manjkala le ključna informacija: da imaš nemško tipkovnico …
  Samo pomagat sem hotla, ne pametovat 😉 Jup, pol pa ti bi res prišla prav tista ruska zadeva. Povej, kam nakažemo prispevke za nabavo 😉

  @DrOnyx, če ne prej, jo dobiš, ko mrknem. Te bom dala v oporoko, velja? Tolko bom že nakraspala do takrat, da si boš lahko privoščil tipkovnico in še kako poceni japonko zraven 😀 Vsaj plastično japonko za na nogo :mrgreen:

  @elqurc, odsoten? Kdaj, kje, zakaj? 😉

 13. sparkica Says:

  @alcessa, še enkrat sem prebrala tvoj komentar 😀 Problem je bil pri mojem površnem branju 😀 Se opravičujem.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s