Tale izdelek družine Kabrianis iz nekega grškega otoka mi je že pred leti prinesla kot spominek sodelavka, gre pa za neko kompilacijsko mešanico začimb za značilne grške jedi. Mi je bilo pa škoda tako lepo zapakiran izdelek odpreti, zato sem ga kot okras obesil v kuhinji.
Zgodovinsko gledano so bile razne začimbe in dišavnice nekoč en sam velik biznis, saj so se celo nove trgovske poti odpirale zato, da se je lažje trgovalo s temi zakladi narave, ki so nam danes samoumevni in poceni, včasih pa so bili neprecenljiva dragocenost. Tudi k obiskom raznih kraljev in vladarjev so nekoč poleg ostalih daril obvezno sodile tudi dragocene začimbe, Egipčani pa naj bi celo začimbe kot so janež, majaron in kumina uporabljali pri balzamiranju.
Kar se tradicionalne slovenske kuhinje tiče se mi zdi, da začimbe nimajo kakšnega vidnega mesta, zlasti še, če jo primerjam z kakšno arabsko kuhinjo, kjer so trgovine, specializirane samo za začimbe in dišavnice, kjer se mešajo tisočeri vonji, povsem običajne in jih je kolikor hočeš.
Če povprečnega Slovenca vprašaš, katere začimbe pozna, bo verjetno najprej naštel sol in poper, potem pa še mogoče svinjske ocvirke za zabelit kakšne žgance ali zelje. Pa morda še sladka rdeča paprika za golaž, kjer niti ne nastopa kot začimba, ampak glavna sestavina in v novejšem času bazilika za na pizzo. Oh ja, pa lovorjev list in majaron za enolončnice bi skoraj pozabil.
Morda so ravno zaradi tega tudi specializirane trgovine, v katerih bi prodajali zgolj začimbe, pri nas redke. Če pobrskam po spominu, se spomnim samo ene trgovinice v centru Ledina, vem pa še da obstaja nekje neka podobna trgovina z začimbami za južnoameriško hrano. Tako povprečnemu ljubiteljskemu kuharju ostanejo samo “industrijske začimbe”, ki jih prodajajo po trgovinah, pri čemer nisem nikdar razumel, kdo lahko kupuje posušen peteršilj v steklenički, ki po moje da jedi ravno toliko okusa, kot umetno starano žaganje.
Jaz priznam, da od povprečja bistveno ne odstopam, le da ocvirkov ne prištevam med začimbe. Sam sodim zanesljivo med najbolj izbirčne ljudi na planetu, zato je moj okus tudi glede začimb velika ovira pri kakršnemkoli resnem eksperimentiranju. Tako poleg soli in popra od vseh začimb še najraje uporabljam curry za v riž, cimet v ogromnih količinah za jabolčni štrudelj in peteršilj. Nekaterih začimb, kot so muškatni orešček, čili, ingvar, origano in podobno pa sploh ne prenesem.
Se pa čedalje bolj navdušujem nad gojenjem začimb v lončkih kar v kuhinji, čeprav teh začimb potem niti ne uporabim (razen peteršilja). Origano, timijan, bazilika, majaron, že omenjeni peteršilj, vse to se da lepo gojiti v lončkih. Glede na moje izkušnje pa bi rekel, da tudi to ni trivialno lahko in ni nujno, da iz posejanega semena zraste kaj omembe vrednega.
In katera je vaša najljubša začimba poleg žličke vegete?
Preberi še:
– Izbirčnež
17 11 2008 na 10:05
no.1 soja sos, no2. skoraj zmeri pa 1 žličica VEGETE (nikoli skupaj 1+2) bučno olje (ne vem če se smatra kot začimbo)
17 11 2008 na 10:35
Brez začimb skoraj ne znam več kuhati… Trenutno imam obdobje čilija, rada imam tudi ingver, curry in garam masalo (podobna indijska mešanica kot curry), piment, luštrek, baziliko, poper, klinčke, kardamom, koriander, žajbelj, timijan, rožmarin, cumin … Cel kup jih je. Čokoladni puding z ingverjem, čilijem, cimetom … mmmm.
Vegeta pa, pravijo, ni zdrava, ker vsebuje glutamat, ki je zdravju škodljiv na različne načine…
17 11 2008 na 10:45
milkey: soja po moje ni začimba, saj potem je začimba tudi fižol in riž. Tudi za bučno olje ne bi dal roke v ogenj. Vegeta je pa itak zakon, saj reši večino neokusnih jedi.
alcessa: to, da vegeta ne bi bila zdrava, si je po mojem izmislila konkurenca. Saj tudi govorijo, da sol kot taka ni zdrava, da povzroča visok pritisk in kaj jaz vem kaj še vse, samo naj kdo enkrat poizkusi jesti nesoljeno hrano. Brez soli bo brez okusa in zanič, pa tu ne pomaga nobena druga začimba. To je vedel tudi že naš silak Martin Krpan.
17 11 2008 na 10:50
Dr. Onyx: prosim, izbriši enega od komentarjev…
Ma ne, izvorna trditev je, da glutamat ni zdrav in to govori folk, ki zbira podatke o raziskavah dodatkov jedem (aditivov) in potem svari pred posledicami, ker na primer EU le z muko kdaj prepove kakšen aditiv. Tole z Vegeto sem dodala sama, ker vem, da vsebuje glutamat. Ravno tako, kot sojina omaka, brez katere (poleg soli) meni živeti ni… 🙂
17 11 2008 na 10:50
Vegeta je edina začimba, ki je ne maram! Čeprav je to v bistvu neka mešanica začimb, ane? Ups, pa še kumina! Težko bi se odločila za najljubšo, ker vsaka paše k različni hrani … Od vseh rastlin (v loncih) pa gojim edino peteršilj in včasih baziliko. In ja, sploh ni nujno, da zadeva uspeva!
17 11 2008 na 11:08
ani, vegeta je v bistvu sol, ki ji je primešana posušena zelenjava. Zadeva je baje nastala nekje v 50 letih, v laboratorijih Podravke, je pa baje ravno letos umrla njena izumiteljica. Če komu omeniš, da uporabljaš vegeto, ne izpadeš sicer kot nek gurman, je pa dejstvo, da je ta izdelek ena (svetovno) najbolj znanih blagovnih znamk iz nekdanje Yuge. Se pa verjetno vsi spomnimo Oliverja Mlakarja in njegove Male tajne velikih majstora kuhinje, ki se je vedno končala z žličko vegete. Ne glede na to, kaj je takratni YU Jamie Olivier (še imena imata podobna) kuhal.
17 11 2008 na 12:26
men ni všeč okus vegete, poleg tega sem nanjo alergična, tko da je doma nikoli ne uporabljamo. Za glutamat je pa kr neki študij dokazal da ni najboljši oz. je škodljiv, pa dvomim da so razno razne univerze in inštituti neposredna konkurenca Vegeti 😉
Moja najljubša začimba… vsekakor cimet. potem pa bazilika, poper, kardamom,… jih na splošno zlo zlo velik uporabljam v kuhinji in če že ne svežih pa doma posušene, vsaj tiste ki prenesejo naše podnebje 🙂
17 11 2008 na 12:36
Olive s sardinami namesto pešk. mmmmmm
Sicer najbrž to ni začimba, ampak si nisem mogel pomagat.
17 11 2008 na 13:04
Vegeta? Bodite no resni!
Trgovina z začimbami mislim, da je bila na Starem trgu v Ljubljani. Nikoli nisem vstopil, zdaj je pa po mojem že propadla.
O lončkih pa tudi jaz razmišljam… ampak zaenkrat mi doma vse rože crknejo, tako da si ne upam.
19 11 2008 na 3:05
Ej, sem bolj kot ne preletela, ampak zaznala en detajl. Onyx, a ti pečeš štrudl? 🙂 A jabolka sam olupiš in naribaš? 🙂
19 11 2008 na 14:14
Centrifuzija, dejstvo je, da surova jabolka ne jem in jabolka nisem še nikdar niti poizkusil. Štrudelj pa rad pečem in jih tudi olupim ter naribam. Kot rečeno pa je zame bistvo cimet. Za eno dozo štrudlja (5 zvitkov), jaz porabim 2 paketka cimeta ali še več.
20 11 2008 na 1:07
Hm, nekaj paničarijo okoli cimeta, da naj ne bi bil tako zdrav, ampak celo kancerogen. Jaz ga tudi turim vsepovsod – šmorn, mlečen gres, jogurt, sadni šejki …
30 11 2008 na 12:40
[…] še: – Začimbe – Jamie Olivier, dost te […]
30 07 2010 na 1:59
zdravo!
jaz sem iz Grčije, pa nekaj časa živim v LJ. če vprašaš slovence (pa še huje hrvate..) katere začimbe poznajo ali uporabljajo, ponavadi dobiš isti odgovor “sol, poper, vegeta”, ali “sol, poper, začinka”, ali knorr, ali maggi..itd. res žalostno, ampak nimaš kaj, brez glave pa z veliko reklam, z lahkoto postaneš poskusna miška industrije prehrane.. anyway, jaz uporabljam sol, poper, pa različne začimbe za različne jedi, npr. za juhe ponavadi nič posebnega, samo dober kos mesa (od pišč. do jagnjetine) pa veliko zelenjave (zeleno, itd), aha pa serviram s svežo limono. mi doma velikokrat nadomestimo sol z limono. potem, za rdeče omaje uporabljam kumina ali cimet, klinčke, mušk.orešček ali celega pimenta (allspice po angleško). za riž uporabljam ali sol, ali sol in žafran (ne prah), za solate origano-bazilika, za pečen krompir pa majaron-origano-timjan, rožmarin pa limono. za sladice pa mastic. poletje najdem koper pa ga uporabljam za vse..tzatziki, enolončnice, solate, sendviče. Aha, pa celo leto peteršlij!! ampak, ne eksperimentiram z bolj eksotičnimi začimbami, npr.indijske, ker ne vem če bo vedno dobro in včasih ni dobro za želodec..