Slovenska vojska potrebuje Top Gun

Čez vikend sem si na DVDju pogledal ameriški film iz leta 1986 Top Gun. Ne prvič, kajti prvič sem ga videl takrat, ko je prišel v naše kinematografe v 80 letih in tako kot drugje po svetu postal megahit, ki je še mladeniča Toma Cruisa izstrelil med Hollywoodske zvezde, soundrack iz filma s skladbami, kot so Take my breath away (Berlin) in Danger zone (Kenny Loggins), pa se je takrat vrtel na vseh radijskih postajah in po diskotekah.

Prav dobro se spominjam tistega obdobja, ko so bile zelo popularne usnjene jakne z kičastimi našitki, kot jo je v filmu nosil Maverick. Takšno jakno danes ne dobiš nikjer več, razen morda pri kakšnem Kitajcu na tržnici (stara zaloga iz 80ih let), izpadeš pa vsekakor smešen, če bi se tak prikazal na cesti. V tistih časih pa  so bili jakna in ray ban pilotska očala pogoj za to, da postaneš vsaj lokalni frajer.

In da ne pozabim, nekateri so posnemali še Icemana (Ledeni Val Kilmer) z značilno frizuro, ki je tudi bila zaščitni znak tistega obdobja.

Še bolj kot sam film, ki sem ga videl pred tem nekajkrat in ga znam skoraj na pamet, vključno z prizorom mišičnajkov pri odbojki na mivki, sem z zanimanjem pogledal spremljajoči dokumentarni DVD, ki obširno pojasni nastanek tega kultnega filma, v katerem poleg Toma glavno vlogo igra mornariški lovec F 14 – Tomcat, za katerega je med drugim značilno dinamično premikanje kril med letom.

Skoraj nisem mogel verjeti, da na začetku mornarica sploh ni bila navdušena, da bi posneli film o elitni šoli mornariških pilotov Top Gun in očitno niso niti slutili, kaj bo film povzročil. Smešno mi je bilo, da je šefe Top Guna šokiralo v prvotnem scenariju predvsem to, da hodi njihov pilot z uslužbenko letalske šole, kar je bilo za njih nekaj nezaslišanega. Ravno zaradi tega so potem na hitro spremenili scenarij tako, da profesorica aeronavtike Kelly McGillis ni več uslužbenka, ampak zunanja sodelavka šole. To pa je potem vodstvo Top Guna pomirilo.

Tom Crusie je v dokumentarcu priznal, da je napolnil vrečko z bruhanjem, ko je sedel na zadnjem sedežu F-14 in ga je pravi pilot za potrebe filmskih prizorov obračal po zraku. Še slabše pa se je odrezal Val Kilmer, ki je pa celo odklonil letenje z vojaškim letalom, kar z drugimi besedi pomeni, da ga je malo stisnilo od strahu. Še dobro, da se ni ustrašil tudi na snemanju Batmana.

Zanimivo je tudi to, da so za potrebe filma kljub nasprotovanju svetovalca, pravega vojaškega pilota, dodali prizore, ko se letala F-14 sredi bitke z Migi obračajo okrog lastne osi (morda se temu reče rolling), kar je jasno popolna neumnost, saj ta manever taktično nima v boju nobenega pomena, oziroma pilota samo zmede in povzroči težave z orientacijo. Ampak za ata in mamo iz Oklahome, ki veljata za nekakšnega Johna Doa, povprečnega filmskega gledalca med filmsko ekipo, pa so ti prizori spektakularni in dih jemajoči.

Je pa zanimivo tudi to, da so učenci letalske šole Top Gun pri snemanju prizora, kjer Maverick izvede tako imenovani fly by (let zelo blizu kontrolnega stolpa) in ki ga je odpilotiral eden izmed  pravih pilotov letalske baze mislili, da se je nekomu čisto zmešalo in bo po hitrem postopku letel ven. Kajti tak prelet je v bazi, kjer velja absolutna disciplina, nekaj nezaslišanega.

Film Top Gun pa je med drugim povzročil to, da se je zanimanje za poklic mornariškega pilota po predvajanju filma izjemno povečalo in mornarica je izkoristila trenutek za to, da so kar pred vhodi v kinodvorane namestili štante, kjer so se lahko mladeniči javili za pilota. Ampak kot je ironično pokomentiral eden izmed sogovornikov v dokumentarcu, je bila večina potem razočarana, ker realnost je nekaj drugega, kot pa film.

In glede na vse težave Slovenske vojske z kadri in neposrečenimi reklamami se mi zdi, da bi Slovenska vojska potrebovala bolj kot karkoli drugega nek film v slogu Top Guna, ki bi slovenske mladeniče zopet navdušil nad poklicem vojaka.

vir: neposrečena reklama

Namreč profesionalna vojska je dvorezen meč, saj verjetno redko komu pada ne pamet, da bi se zaposlil kot navaden vojak za 500 € na mesec, za povrh vsega pa ti neki “hot shot” z činom in nekajkrat višjo plačo ukazje, kar hoče. Lezi v blato, poravnaj se, obrni se, na mestu odmor… Si predstavljate, da vam lahko takole ukazuje vaš šef v službi in vi imate za povrhu pri sebi še orožje? Po moje bi postali strelski obračuni na delovnem mestu še bolj običajni, kot streljanje po Ameriških šolah.

Tak propagandi film bi moral biti posnet tako, kot je to storil Tony Scott leta 1986 z Top Gunom; kot z testosteronom nabiti glasbeni video z veliko akcije (plus ščepec romantike) in glavnim junakom, za katerim se mečejo vsa dekleta. To pri mladcih vedno vžge. Sanjski job, ki ti ženske prinese dobesedno pred hišni prag v enormnih količinah.

Glavni junak bi bil nenazadnje lahko tudi nek pripadnik Slovenske enote v Afganistanu, ki po vrnitvi domov osvaja vse okrog sebe in paradira naokrog z dobrim motorjem in temnimi očali. Dobro, pustimo ob strani to, da je resničnost ponavadi precej drugačna (z minimalno plačo si v bistvu socialni problem in greš lahko paradirati kvečjemu na najbližji Rdeči križ, kjer ti dajo paket s hrano), važno je le, da bi se propagandni video spot prijel in da bi se mladeniči spet z veseljem javljali v Slovensko vojsko za poklicne vojake.

Navadne pešake ali šoferje Patrie jasno, ker lovskih letal še dolgo ne bomo videli!

9 komentarjev to “Slovenska vojska potrebuje Top Gun”

 1. ElQurc Says:

  tudi pod alpami gre zadeva v ta pravo smer 😦

  predsednik turek je nekaj dni nazaj delal reklamo za “usnjene jakne z kičastimi našitki” 🙂

  kaj je bilo napisano na hrbtu pa na tivi niso pokazali 😉

 2. dronyx Says:

  Sem vidu Turka v taki jakni in mu še kr paše. Sam stilist bi mu lahko za na vojaške vaje priporoču še kakšne temne ray banke. To lahko kupjo tud na naročilnico, pa ne bo treba javnega razpisa samo za očala delat.

 3. DJ Says:

  Al’ pa Stargate. Sem pred casom bral, da je dobil (mislim, da kar Richard Dean Anderson) eno priznanje, ker predstavlja Air Force v tako pozitivni luci.
  Da bi pod Peco nasli 4th Stargate… :)))

 4. kekez Says:

  Pod Peco bodo našli edino stare gate 🙂

 5. sparkica Says:

  LOL

  Scenarij za film: ubogo zblodelo revše ne ve, kam bi se dalo, saj se švercanje ljudi preko meje ne splača, preprodaja drog je nevarna, rapanje ne prinaša denarja … potem pa mu veter prinese letak slovenske vojske v naročje. Ker verjame v usodo, se hitro pridruži, tam po mesecu dni trdega treninga — skleci, puzanje po blatu, šviganje med kroglami in poganjanje gromozanskih kamnitih koles (v stilu Konana Barbara) — postane one-and-only super hero slovenske vojske. Ker zmanjka lovcev, uporabi kar prototip bratov Rusjan, premaga vse kar leze in gre, položi vse kar leze in gre, najde zgubljeno dekle, ki se je švercalo v letalskem prototipu, se v njo zaljubi. V kritični situaciji si dekle obleče burko (tradicionalno afganistansko oblačilo žensk) in postane neprepoznavno v množici žensk. Naš junak mora zato prečekirati vse “nindže”, pri tem se seveda zakomplicira, ker odkrije še marsikaj kar ni hotel … ipd. itn. Na koncu jo najde in pripelje nazaj domov, kjer je opevan junak in rešitelj. Koenc filma. Resnica: v batarjih z ajmerčkom spravlja vodo iz Patrije, ker ta zamaka ob najmanjšem dežju :mrgreen:

 6. sparkica Says:

  Pozabila: iz afganistana prideta domov s pomočjo starih gat v egiptu in enih pod peco (by DJ). Tistih pod Peco do zdaj niso našli, ker jih je zarasla brada kralja Matjaža 😆

 7. dronyx Says:

  Sparkica, očitno si ti napisala scenarij za film Patriot? 🙂

 8. kekez Says:

  Jaz bi scenarij skrajšal in vnesel malo več realnosti. Npr. Tam po koncu treninga transport na eno krizno žarišče. Takoj po izstopu iz letala en metek v čelo in tema, konec.

  Pa še nov slogan (tako da ga bodo tudi jenkiji razumeli): Army – waste of time, waste of life.

  Nekoč sem že mislil, da je naše že srečala pamet. Precej resno se je obravnavala opcija, da bi vojsko preprosto ukinili. Odpadle bi vse težave okoli novačenja, plač, patrij… in še današnji vojaki bi si morda res lahko dobili službo, kjer bi SLUŽILI (in ne zapravljali) domovini. 🙂

 9. sparkica Says:

  @dronyx, nisem 😕 Pol so ga ukradli, barabe 😆

  @kekez, hehe, tvoj scenarij je bistveno krajši… pa tudi realizacija bi bila bistveno cenejša 😀
  Ne vem, če mu sploh služi naša vojska razen pomoči ob naravnih nesrečah. Če bi nas kdo hotel zasesti, bi se režal ob številčnosti naše vojske 😀 Če se že bumbarji bojijo za nas (kar se ne, ker je to z orožjem itak samo burleska in služenje denarja), bi namesto patrij, prastarih letal in enega nesramno dragega čolna, s katerim se vozijo do srede zaliva in nazaj (v dnevih, ko ni pokvarjen), raje nabavili mini nuke-bombico 😀 Saj ne, da zagovarjam tako potezo 😆

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: