O inovativnosti

Pred časom sem v nekem časopisu prebral zanimiv članek o inovacijah in inovativnosti.

Konkretno je bilo v članku omenjeno podjetje Pipistrel, ki izdeluje ultralahka letala in so tudi dobitniki številnih nagrad in priznanj za svoje dosežke. In v tem podjetju naj bi moral vsak zaposleni predlagati vsaj eno idejo oziroma izboljšavo na teden, za kar baje celo dobi neko minimalno finančno nagrado. Višina mi je ušla iz spomina, morda je govora o kakšnih 10 €. So pa potem številne ideje in inovacije vgrajene v končne izdelke, za kar pa so avtorji dodatno nagrajeni.

Sam nisem nikdar v dosedanji poklicni poti delal v podjetju ali ustanovi, kjer bi načrtno spodbujali inovativnost oziroma bi bila inovativnost sploh kjerkoli omenjena. Sem pa po naravi takšen, da neprestano nekaj razmišljam in mi po glavi roji cel kup idej, zato je morda ta potencial v meni tudi zaradi tega nekako zatrt. Včasih sem celo dobil občutek, da je v okolju, kjer sem se gibal, vedno bila prisotna stroga hierarhija, kjer so neke ideje lahko vzete celo kot zametek nekega uporništva in neposlušnosti v smislu, češ, kaj se pa ta dela pametnega, saj se ve, kdo je tu za to, da misli.

Vprašanje, ki se mi ob tem zastavlja je tudi, ali gre pri inovativnosti bolj za lastnost (nadarjenost) vsakega posameznika,  torej za področje inovativnosti pač zaposliš pravega človeka (inovatorja) ali gre za okolje, ki inovativnost spodbuja in jo neguje? Torej v tem zadnjem primeru moraš ustvariti potrebno klimo, rezultat tega pa je na novo odkrit potencial pri ljudeh, ki je morda bolj široko distribuiran, kot si mislimo.

Sam menim, da je to podobno kot pri podjetju Pipistrel prvenstveno zadeva okolja, v katerem delaš. Če je to okolje temu naklonjeno, pa ne mislim samo tistih 10 € nagrade za vsako idejo, ampak da se temu da ustrezna teža in nisi samo tarča posmeha sodelavcev ali pa celo izpadeš kot čudak in te ostali kličejo Profesor Baltazar, potem se pri zaposlenih ta sposobnost razvije, drugače pa pač ljudje delajo, kar se jim reče in ne hodijo v službo za to, da kaj dosti razmišljajo. Razen ko je treba preveriti obračun ur ali plačilni listek, ker takrat pa vsi čudežno pričnejo misliti.

Pri takšnem podjetju, kot je Pipistrel, verjetno pride do izraza še majhnost, ker domnevam, da imajo zaposlenih malo ljudi in verjetno tako vedo za vsak €, kje je bil zaslužen in se zavedajo, da lahko preživijo samo, če so boljši od drugih. Ob tem pa verjetno vsak zaposleni razume, da so tudi inovacije tvojih kolegov zaslužne za to, da imaš službo in dobiš vsak mesec težko pričakovano plačo, s katero za silo pokriješ minus na tekočem računu.

Na drugi strani se mi zdi, da se v velikih kolektivih posameznik v celotni hierarhiji ponavadi nekako izgubi in takšno okolje je po moje bistveno manj naklonjeno novim idejam in inovativnemu načinu razmišljanja.

vir: 7 strange japanese inventions

Me pa zanima, koliko je pri nas podjetji, kot je Pipistrel, kjer bi bili delavci po Japonskem vzoru  praktično prisiljeni razmišljati o inovacijah in novih idejah? Po občutku bi dejal, da zelo malo. Državne uprave skoraj zanesljivo tu notri ni.

10 komentarjev to “O inovativnosti”

 1. milkey Says:

  res??? Go pipistrel……

  Meni se zdi ideja super, ker kjerkoli si pač zaposeln ne doživiš kaj takega?!!

  Sam osebno delam na področju, kjer se ideje (tudi moje) cenijo in realizirajo, me je pa strah kako bo pri naslednji službi.

  Imam občutek da bom le realizator nekih drugih idej…

  bomo videli….

  lp

 2. ani Says:

  Oh, je treba tudi v državni upravi bit inovativen, predvsem pri kakšnih izgovorih, zakaj nečesa ne moreš narediti … jest imam skoz nove ideje, he he

 3. dr. onyx Says:

  ani, če bi se šteli inovativni izgovori, česa vse se ne da, med prave inovacije, potem je državna uprava pravi inovacijski inkubator talentov. To se lepo vidi na kakšni sestankih, ko pride kdo s kakšno idejo, potem pa ga ostali v kali zatrejo z razlogi, kako in zakaj se to ne bo dalo. Če drugega ne najdeš, potem pa rečeš, da s temi ljudmi, ki so nam na voljo, se tega zanesljivo ne bo dalo narediti, ker je večina pol pismena (čeprav seveda ni). 🙂

  Mi je pa s tem v zvezi všeč tale misel: Ne hodite k meni z problemi. Pridite z problemom in možnimi rešitvami. To pa je že zametek inovativnega pristopa.

 4. peter Says:

  Pravilno je: s problemi

 5. dr. onyx Says:

  peter, inovativni ljudje ne razmišljajo, kaj je pravilno, ampak kaj je boljše. Najbolje je brez problemov (samo potem pa ni razloga za inovativnost).

 6. Mischa Says:

  tole je offtopic namnjeno pa je Dr. Onyxu.
  @Dr. Onyx: Če želiš testirati Nokio N96 imaš tukaj povezavo. Preberi si pa poglej. Bom glasovala zate. 🙂

 7. dronyx Says:

  Mischa, sem ravno pred pol ure prvič bral na nekem drugem blogu o tej akciji, ampak se bojim, da nisem ravno pravi za tole. Čeprav nisem sicer poslovnež, razen v tem smislu, da poizkušam nekako preživeti, ampak kar se tiče telefonov pa sodim med “poslovneže” (Chef o tem lepo piše tukaj). Namreč jaz od telefona pričakujem samo, da se lahko pogovarjam, koga pokličem in sprejmem kakšen klic. SMSi so že zame 2 much in le redko napišem kakšnega, ponavadi takrat, kadar nočem koga zmotiti z klicem, ali pa varčujem in pričakujem, da me potem on pokliče nazaj. Vse ostalo, kot so push mail, GPS, GPRS, EDGE, TRTW, SDMC, WC2K in podobno, pa me ne samo ne zanima, ampak me kar malo strah postane take naprave, ko preberem, kaj vse zmore in pomislim, kaj jaz dejansko potrebujem. Ne dvomim pa, da je tale Nokia simpatična zadeva in akcija je tudi v redu. Če že drugega ne spet neka tema, o kateri lahko blogosfera debatira.

  Se mi pa zdi, da se tudi izdelovalci superzmogljivih telefonov zavedajo, da sicer delajo fensi napravice, za katere pa večina ne ve natančno, čemu vse bi lahko služile. In razna socialna omrežja so verjetno področje, kjer si tudi poizkušajo izboriti svoje mesto. Koliko je pa takšna napravica res primerna za to, bodo pa upam pisali izbrani blogerji. Samo da mi ne bi kdo goljufal in na skrivaj pisal bloga na računalniku. Ker kakor jaz poznam tipičnega slovenca, on “hvata krivine” kjer se le da.

 8. hoh Says:

  what language is this blog in?
  156 thousand views
  cricky
  love yr comment on matts launch of new version of WP
  feel the same way
  again!
  they have to do something i guess?
  try to improve it all the time
  amazingly there are 3 things that haven’t been addressed – wrote them down somewhere and have to get onto support to ask about them
  but it requires too much energy and patience to do it!
  some day
  all the best from cape town
  ps
  yr pop up ads are on incase you didn’t know
  you have to look at yr blog on someonelses machine to see them
  i nearly had a heart attach when i saw mine
  if you want to turn them off go to
  design/theme/ extras
  but it might have been moved too in the new version!

 9. Vizo Says:

  Samo medklic – lastnik Pipistrela, Ivo Boscarol, je tisti, ki je pred nekaj leti rohnel, da imamo pri nas preveč praznikov, da je zato storilnost slaba, itd. Zato si lahko zrd mene tistih nekaj ojrov za inovativnost nekam vtakne. Nisem delomrznež, sploh ne, samo praznike imam rad.

 10. dronyx Says:

  hoh, this blog is in Slovenian language. If you don’t uderstant it is ok, because I have truble too and my readers are joking about it.

  I just don’t like this constant redesign of WordPress dashboard, beacause I don’t see what is the point of all this. WordPress is behaving like Microsoft, but they change OS (new icons, Start menu etc) every few years, WordPress changes dashboard every few months. MS Vista is good example what users think about it.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s