Kozmusove fantazije

Na idejo olimpijskega zmagovalca v metu kladiva Kozmusa, da bi morali športniki dobivati nekakšno doživljensko rento od države, pa skoraj moram napisati komentar.

Jaz športnike delim v grobem samo na dve skupini. Amaterje in profesionalce.

Amaterji so zame tisti, ki se s športom ukvarjajo izključno ljubiteljsko in za zabavo. Sem sodijo recimo nedeljski tekači, kot je blogerka Karmen. Vse, kar niso amaterji, so profesionalci, kar zame pomeni, da športajo v prvi vrsti za denar. In do teh nimam res nobenih velikih simpatij.

Profesionalne športnike tako nikakor ne jemljem kot ljudi, ki bi bili v službi države in bi morala zato država za njih plačevati neko rento do smrti, ker so svoja najlepša leta položili na oltar domovine. Redko se njihovega uspeha celo veselim, mnogo bolj pogosto sem do tega povsem indiferenten. Vseeno mi je. In za Kozmusovo medaljo sem slišal samo mimogrede, ker nisem olimpijade spremljal niti ene same samcate ure.

To, da bi bili športniki neka promocija države ali celo nekakšni ambasadorji, morda drži, čeprav v mnogo manjši meri, kot bi to nam radi predstavili športniki in kot jim v vljudnostni govorici pritrjujejo politiki. Jaz si recimo Fince predstavljam kot pijančke tipa Matti Nykaenen. Kar pa meni ni ravno neka pozitivna promocija.

Profesionalni šport je v prvi vrsti predvsem velik biznis in šele daleč zadaj je vse ostalo. In vrhunski športniki običajno tudi vrhunsko zaslužijo ter tako nikakor ne potrebujejo nobene finančne pomoči države. Ravno obratno. Oni naj bi z davki, kot pošteni državljani, prinesli znatne denarce v proračun.

Ampak so pa med njimi tudi taki, ne tako redki, ki državi ne bi namenili niti centa, oziroma poizkušajo najti takoj kakšno finančno oazo, kjer jih bo davkarija čim manj ožela, kakor hitro finančno uspejo.

Če me spomin ne vara, je ravno zaradi davkov atletinja Jolanda Čeplak odšla v Monte Carlo, tenisačica Katarina Srebotnik pa v Dubaj. Kaj pa na to pravi metalec kladiva Kozmus? Če ne uspem, me naj živi država, če pa mi blazno uspe, pa pustim državo in davkarijo na cedilu in se fiktivno preselim drugam. Smart. Jaz pa do teh ljudi enostavno težko gojim kakršnekoli simpatije.

Mi pa tudi ni jasno, kako naj bi taka doživljenjska renta za ostarele športnike tehnično sploh izgledala?

Če ne bi bilo nekih meril in selekcije, se zna zgoditi enako kot pri EU kmetijskih subvencijah, kjer ljudje gojijo napihljive plastične “ovce” samo zato, da izmolzejo nekaj denarja iz skladov, če se da. Isto se bi zgodilo s “športniki”. Seveda bi hitro ugotovili, da smo absolutno narod športnikov, kjer se vsak trudi vsaj z eno disciplino. Če drugega ne z cestnimi dirkami.

Ko pa enkrat postaviš merila, takoj skregaš med sabo vse športnike (kar bi bilo slabo).

Boš dal rento samo vrhunskim športnikom, olimpijskim zmagovalcem, svetovnim prvakom?

Uspeh v športu je prava zmes talenta in veliko trdega dela ter odrekanja. Da dobimo nekaj olimpijskih zmagovalcev, se mora truditi še armada ostalih, ki enako trdo trenirajo, a žal nimajo osnovne sestavine, to je talenta in morda ščepca sreče. So pa tudi ti nujno potrebni, saj iz kvantitete potem dobimo nekaj zmagovalcev, kjer se vse poklopi. Vendar tudi ta množica, ki ji ne uspe, je trdo trenirala, izgubila zato leta študija in še marsikaj, samo oni nimajo pravice do besede, ker so v naših očeh navadni luzerji. Trideseto mesto na olimpijadi, pa še rento bi hotel za povrh? Na mestu odmor.

Poleg tega veliko vrhunskih športnikov tudi grdo finančno uspe. Saj so nenazadnje profesionalci v športu, kjer so zaslužki odvisni od uspehov in je edina prava medalja denar. Tisto podeljevanje medalje in himne so samo del predstave, o finančnih nagradah se pa potem ne govori. Tudi če pogledamo naše ase, ki jih imamo kar nekaj, je večina zelo dobro finančno situirana, imajo svoje gostilne, kafiče, vozijo drage avtomobile, gradijo vile ob Blejskem jezeru in tako dalje. Nekateri pa so kot rečeno pred davkarijo pobegnili drugam.

In ali ne bi bilo paradoksalno, da bi država iz davkov (proračuna), ki jih pobere tudi delavki Mure z 400 € neto plače na mesec, plačevala rento športniku tipa Michael Schumacher, ki se utaplja v denarju? Pri njemu je bila vsaka mala sponzorska pogodbica za našitek na dirkalnem kombinezonu velikosti 5 cm x 10 cm vredna sigurno nekaj milijonov evrov. Za toliko denarja celoten kolektiv Mure (nekaj tisoč zaposlenih) trdo gara par mesecev. Ja, življenje nikakor ni najbolj pravična stvar na svetu, spoštovani Kozmus.

Boš dal rento samo vrhunskim športnikom v disciplinah, kjer domnevno ni zanimanja, kot je za Kozmusa očitno met kladiva?

Ja fajn, samo potem bomo v hipu postali narod eksotičnih športnikov. Bowling pod vodo, zabijanje prostega časa v gol, hitrostno nategovanje davkarije… Kdo je potem tisti, ki bo lahko presodil, kaj je še sprejemljivo, da dobi rento in kaj ne?

Met kladiva je meni eksotična disciplina, ki me ne zanima in to je očitno tudi za večino ostalih. Zato pač ni privlačna za sponzorje, pa verjetno je konkurenca tudi manjša, kot v kakšnem tenisu ali smučariji. Ampak to ve lahko vsak profesionalec, ko se odloča za svojo profesionalno športno pot. Saj je povsem enako tudi pri izbiri kakšnega drugega poklica.

Za pravnike se ve, da bodo (nekateri) služili velike denarje, zato je pravna fakulteta polna. Ampak zares finančno uspe pa tudi le peščici. Niso vsi Čeferini in Senice. Na drugi strani pa morda kdo vpiše tudi študij Tibetanske književnosti, čeprav dobro ve, da tu ni kruha. Ampak če ga vprašaš zakaj, bo verjetno odgovoril, da za svojo dušo. Potem bi lahko tudi vsi ti “eksotični” poklici zahtevali, da jim država zagotovi službe. Saj bi lahko imeli nenazadnje tudi na Ministrstvu za kulturo cele četice deficitarnih poklicev. Ampak kljub temu večina ne umre od lakote, ali je celo življenje brezposelna, temveč se znajdejo po svoje.

Nima se pa smisla neprestano primerjati z vrstniki (v primeru Kozmusa z ostalimi športniki), ki jim je finančno uspelo, ker potem si ves čas slabe volje. Nekateri moji sošolci so tudi milijonarji v evrih, pa me to res nič ne briga. Bog jim požegnaj, sploh če bodo še Plečnikov stadion obnovili.

Biti profesionalni športnik je po moje osebna odločitev vsakega posameznika in tudi uspehi ali neuspehi so po moje v prvi vrsti osebna zadeva. Mi, kot gledalci v tej areni, se lahko samo uspehov veselimo in pridno kupujemo vstopnice za tekme ali gledamo športne prenose. Od tu potem pride denar tudi za nekatere bajne zaslužke.

Vrhunski šport je Itak samo en velik biznis (o dopingu nisem raje napisal ničesar). Face it.

22 komentarjev to “Kozmusove fantazije”

 1. zogca Says:

  Naj dela, kar hoče. Če misli, da mora oditi iz države, naj odide. Tako zelo mačehovska ta država do športnikov spet ni. Cel kup jih je zaposlenih po ministrstvih, predvsem za obrambo in notranje zadeve. Cele čete smučarjev so bile na notranjem, Debevec je že skoraj dvajset let na obrambnem. Dvanajst mesecev na leto in tako več let, desetletje, dobiš ne slabo plačo in imaš plačane vse prispevke, v službi pa se pojaviš dvakrat na leto. A to ni dovolj? Naj kdo to razloži delavkam, ki hodijo vsak dan v tovarno garat za drobiž.

 2. chef Says:

  Kolikor razumem iz Kozmusovega seznama sponzorjev, je tudi Kozmus član Slovenske vojske. In on si upa pizdit! Dobi pa solidno mesečno plačo, vključno s tem, da mu teče delovna doba in da je zavarovan, samo zato, da se enkrat udeleži tečaja in se dvakrat pokaže v uniformi.

  Da mu kot olimpijskemu zmagovalcu, kar mu je seveda omogočila država, ni nerodno takole udrihati, je za moje pojme neverjetno, razen, če je umsko na tako nizki ravni, da mu dejansko ostane samo met kladiva in kasneje športna penzija.

 3. dronyx Says:

  Jaz tudi mislim, da ta država lepo poskrbi za (nekatere) športnike. Poleg tega da verjetno primakne nekaj denarja za logistične stroške udeležitve tekmovanj in kakšne finančne nagrade, skoraj težko najdeš koga od bolj znanih imen, da ne bi bil tudi fiktivno zaposlen na kakšnem ministrstvu. Fiktivno pa pravim zato, ker kakor razumem, v teh športnih četah ljudje zares ne hodijo v službo na ministrstvo, ampak samo dobivajo plačo in jim teče pokojninska doba. Se mi pa tu poraja še eno vprašanje:

  Ali ni to po eni strani krivično do ostale konkurence, ki teh privilegijev nima?

  Saj to je zame že skoraj zametek realsocialističnega vzhodnonemškega športnega modela, ko so že v vrtcu med otroci izbrali talente in jih je potem država zaprla v posebne kampe, kjer so umetno ustvarjali šampinione.

  Šport se je po moje danes povsem izrodil ravno zaradi tega, ker se vse vrti okrog denarja. Sam še najbolj spoštujem ljubiteljske tekače, kolesarje, plavalce in ostale športnike po duši. To je zame prvinsko bistvo športa.

 4. kekez Says:

  “Fince predstavljam kot pijančke tipa Matti Nykaenen. Kar pa meni ni ravno neka pozitivna promocija.”

  Pozitivna promocija ne obstaja. Pravilo promoviranja pravi, da je slabše od tega, da o tebi pišejo slabo samo še to, da o tebi ne pišejo nič.

  Jaz sem proti rentam. Ampak bi pa športnikom podelil eno pravico. In sicer takole:
  Običajni šiht traja 40 let in tam sproti plačuješ davke in prispevke, potem greš v penzijo.
  Običajni šiht športnika traja npr. 15 let in v tem času nekateri služijo bajno. Jaz bi uvedel, da se njihov zaslužek porazdeli na 40 let in se jih potem davčno obremeni postopno v skladu s tem. Zdaj, če zaslužijo bajno, jim država v tistem trenutku pobere 60% dajatev. Če bi dohodek razporedili na običajno delovno dobo, bi bili davčno bolj pravično obremenjeni.

  To ni nič neobičajnega. Davčni predpisi tudi v drugih primerih poznajo davčne osnove, ki so raztegnjene na daljše davčno obdobje in ti ne poberejo takoj vsega, da na koncu crkneš.

  Primer, dobiš vnaprej plačan (danes sicer redkost) projekt, ki traja 3 leta. Takojšen zaslužek se pri tem ne šteje kot enkratna davčna osnova, ampak kot rezultat 3 letnega dela. Zato plačuješ zmerne davke postopno 3 leta in ne enkratno oderuškega takoj.

 5. ana Says:

  Bravo Onyx, se popolnoma strinjam z napisanim.
  Da ne govorimo o tem, koliko dobijo od sponzorjev. Saj jih sploh ne vidiš v oblačilih brez logotipov sponzorjev.

 6. kekez Says:

  Koliko dobijo mene ne zanima. Tale socialistična miselnost delitve mi gre na živce. Naj dobijo kolikor so zmožni dobiti. Nenazadnje jim je treba priznati, da so v nečem čisto najboljši na svetu (npr. nekoč Peterka), kar večina od nas nikoli ne bo.

  Edina socialistična ideja, ki bi jo jaz pri športnikih spoštoval je:
  Tujega nočemo (torej ne jim TAKOJ VSEGA pobrati z davki), svojega ne damo (nič rente, v aktivnih letih naj si naredijo zasebni sklad za stara leta).

 7. dr. Onyx Says:

  @kekez, dobra ideja! Zakaj pa ne bi sami športniki ustanovili svojega sklada, iz katerega bi potem izplačevali pokojnine oziroma rente? Tak sklad bi bil tako kot ostali podobni skladi lahko tudi nekakšna davčna stimulacija, kamor bi namenili del zaslužkov. Predvsem se mi pa zdi pomembno odpraviti z miselnostjo iz časov Bojana Križaja in Roka Petroviča, da so športniki kot nekakšni humanitarni delavci, ki promovirajo državo, in za katere moramo vsi zbirati denar (tu se spomnim Rifletovih nagradnih iger).

  Sicer je to odvisno od primera, ampak sigurno pa tudi država in paradržavne organizacije primaknejo kar precej denarja, da marsikateri športnik lahko sploh naredi prve korake. Zato se mi zdi pa skrajno nefer, da potem tisti, ki mu uspe, pa najprej pobegne v davčno oazo, kjer se zadovoljijo z nižjimi davki. Davčna oaza mu ni dala niti evra na njegovi športni poti, od države je pa morda vendarle kaj dobil. Čeprav to vsi zanemarijo ali hitro pozabijo.

 8. chef Says:

  @ana: No, koliko dobijo od sponzorjev?

  Poznaš številke, ali operiraš z nepreverjenimi dejstvi, o katerih nimaš pojma? Število in velikost našitkov namreč ne povesta absolutno nič.

 9. Tradej Says:

  Ja, paradržavne organizacije primaknejo kar precej denarja. Večino žal sebi. Zato najdeš Loterijo Slovenije med 10 podjetji v Sloveniji z najvišjo povprečno plačo, vendar najnižjo izobrazbo. Pa lahko še eno rečemo na račun nategovanja naših delavk iz pomurja (baje se tam proda največ loto listkov).

  Dr, še eno na temo profesionalcev in amaterjev. Kot bambinoti se vsi ukvarjajo s športom in to brez da bi bili za to plačani. Nekateri imajo ta šport tako radi, da mu posvetijo celo življenje. Če imajo srečo od tega lahko živijo. Par % je seveda nesramno bogatih (niti enega še nisem slišal prositi za rento), ampak v Sloveniji ni čutiti strahu da bi kakšnega srečal na cesti.

  In kdo danes še govori o boljših pogojih za mlade športnike/veterane/amaterje? Kozmus kar nekaj časa, ampak vsi danes govorijo o renti, renti, renti. Očitno je renta nek buzzword, ki je prišel danes v modo

 10. dronyx Says:

  Lepota paradržavnih ustanov je v tem, da so izven “Virantovega plačnega sistema”, a opravljajo od države blagoslovljeno monopolistično dejavnost. Zato so plače v teh “firmah” lahko tudi skoraj bajne in če pogledam Loterijo Slovenije se mi zdi, da so tam isti obrazi zadnjih 20 let ali več, vsaj tisti, ki sedijo v komisiji za žrebanje. Škoda, da se dr. Virant ni lotil plačne “reforme” tudi paradržavnih organizacij, ker tam so velike rezerve. Ampak oni že vedo zakaj je tako.

  Glede pogojev, gledano iz mojega stališča (pogojno) rekreativca, so fenomenalni in ni da bi se pritoževal. V moji okolici so zrasli bazen, teniška igrišča, vsak teden grem lahko v telovadnico na poljubno rekreacijo, kolesa so danes čudovita, le smučanje je nekoliko predrago. Je pa res, da bi veljalo morda narediti nekaj več na promociji rekreativnega športa in morda bi potem ljudje ob sobotah namesto v šoping raje šli na kolo ali odigrali partijo badmintona. Samo to nam pa tudi ni v interesu, ker potrošnika družba potrebuje … potrošnika, ne športnika rekreativca.

 11. enxen Says:

  Športnik rekreativec je dober potrošnik. Marže na športnih rekvizitih so med najvišjimi trgovskimi – za nahrbtnike vem, da so bile včasih v Iglu športu recimo med 300 do 400-odstotki – in tudi “zdrava hrana” ni ravno poceni.

 12. Lezalnik Says:

  Bravo! 🙂

 13. Lezalnik Says:

  Mogoče samo še to, da je oseb s takimi stališči, kot jih ima baje Kozmos, precej tudi drugje, ne samo v športu. In nekateri tako rento že vlečejo :).

 14. dronyx Says:

  Pač. Ljudje smo inteligentna bitja in vsak se poizkuša znajti kakor ve in zna.

  Jaz sem podedoval neko nezazidljivo parcelo, ki je v bistvu pašnik, pa me je nekdo večkrat prosil, če mu jo dam v najem, da bi gor gojil nekakšne ovce, ker je že vse preračunal, koliko denarja bo izmolzel za nekakšne subvencije, ki jih podeljuje ministrstvo. EU kmetijska politika je po moje naravnost šolski primer, ki kar kliče po tem, da se najde čuda nekih ljudi, ki kar čez noč postanejo kmetje in gojijo živali samo za to, da jih nekdo prešteje in jim na to udari eno orenk rento, ki se ji reče v žargonu subvencija. In človeka sem se komaj znebil, da je odnehal. Kakšne ovce, lepo te prosim.

  Če bi v športu uvedli rente, bi se zgodilo povsem enako. Naenkrat bi se pojavilo ogromno modelov, ki blazno trdo trenirajo in pričakujejo, da jim država nakazuje do smrti zato neko odškodnino. In ne samo to. Potem imaš takoj spet agencijo za športne rente, ki zaposluje vsaj kakšnih sto ljudi in pokuri na leto še dodatno nekaj milijonov evrov za birokracijo, ki bi vse to spremljala. Recimo temu preprosto NE HVALA.

 15. ZigaK Says:

  Če potegneš z zadnjim odstavkom vzporednice s kulturo: pojavlja se ogromno modelov ki izvajajo performanse, pišejo knjige, snemajo… in podobne stvari ki jih gleda/bere par 100 slovencev. In seveda vlečejo državni denar. Potem si še vsako leto podeljujejo nagrade, kjer je pomembno v kateri kliki si. Na koncu pa pridejo t.i. umetniške pokojnine. Vmes še kakšen potestno zavrne nagrado (pokojnine pa ne).
  Pa seveda še razne komisije, ki delijo denar.
  Ampak kultura je seveda veliko mnogo bolj pomembna od športa.

 16. chef Says:

  Jaz sem prvi med tistimi, ki bi lenim in nesosobnim kulturnikom vzel penzije. Kar se tiče tistih, ki so vrhunski, pa po mojem pokojnino zaslužijo celo bolj kot sodobni gladiatorji. Ampak tu res dopuščam, da večina meni drugače.

 17. Ležalnik pika Com Says:

  Vrhunski kulturniki/umetniki se lahko prav tako dobro prodajo kot vrhunski športniki. Če so seveda vrhunski na pravem področju. Kar panavadi ni tako, ker na pravem področju je tud prava konkurenca :). S to razliko, da jim ni treba nehat pet/pisat/slikat/whatever tam enkrat po 30 letu ampak lahko to počnejo v nedogled.

 18. Rado Says:

  Dronyx,
  tvoj komentar berem kot vrhunec individualizacije brez primere.
  Vsak na tem svetu je sam, briga ga za druge. Ne čutimo, kot kolektiv, ob besedi nacija nimamo domoljubnih čustev, zato se nas tudi vrhunski dosežek našega sonarodnjaka ne “dotakne”.
  Pravzaprav nimam komentarja. Le žalosten sem ob tem.

 19. enxen Says:

  No, kdo bo torej prispeval sredstva za odprave in penzijo vrhunskim alpinistom? Ti, Rado?

 20. dronyx Says:

  @Rado, yes, that’s the point. No, ne glih. Če spremljam šport, ponavadi sicer navijam za naše, ampak tu se moje domoljubje tudi konča. Vsak športnik v prvi vrsti tekmuje zase, jaz sem tu zgolj kot opazovalec, tako kot če grem v gledališče. Do igralcev v teatru nimam nobenih velikih simpatij ali gorečih domovinskih čustev. Jaz sem plačal vstopnico, oni me zato zabavajo na odru. O tem, koliko truda, vaje in odrekanja je vloženih v predstavo pa ponavadi ne razmišljam, ker to je stvar managmenta gledališča. Kozmusov vrhunski dosežek (olimpijska medalja), se me kot rečeno ni dotaknil tudi zato, ker olimpijade nisem spremljal.

  Mimogrede, ali se upa Primož Kozmus javno predstaviti vse prihodke (zaslužke), ki jih je imel v letu 2008? Če je številka pod 100.000 €, bom presenečen, ker potem se fant enostavno ne zna potržit.

 21. Anonimnež Says:

  se popolnoma strinjam s teboj dr.onxy

 22. GSH Says:

  Kozmusu bi v Rimu kljub zmagi pokazali : thumbsdown
  Po tem ključu bi tudi Primož Peterka ko je bil star 16 (ali kolikor pač že let) in je postal prvak lahko rekel: Okej dost mam, grem v penzijo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: