Vredno ogleda v Ljubljani

“Naključno mimoidoči” je priljubljena tarča za razne eksperimente in raziskave. In tako so na enem izmed radijev naključno mimoidoče v Ljubljani spraševali, kaj bi svetovali turistu, če bi jih vprašal za ogleda vredne destinacije v naši prestolnici.

Odgovori so bili vsi po vrsti brezvezni in večina kaj dlje od Prešernovega spomenika niti ni prišla. Sploh brezveze se mi pa zdi turistu priporočati Čopovo ulico, kjer ni ničesar, razen Mc Donaldsa. Če že, ga potem raje pošljem na štacion po burek, bo vsaj okusil našo tradicionalno (ponarodelo) kuhinjo.

Sem se pa sam zamislil ob tem, kaj bi sam odgovoril turistu, če bi me vprašal kaj takega in sem bil v zadregi.

Če bi šlo za mlajše turiste, bi jih verjetno poslal kar na mestni avtobus številka 17, ki bi jih odpeljal v naš mali nakupovalni disneyland BTC, kjer si lahko v Koloseju ogledajo film, v Areni odigrajo bilijard ali kakšno partijo bowlinga, v Big bangu pa lahko na Playštacionu 3 odigrajo simulacijo dirkanja na G25 volanu s sekvenčnim menjalnikom. Če bi pa odstalo še kaj časa, pa lahko gredo firbec past po brezštevilnih štacunah.

Škoda edino, da tam niso postavili kakšnega manjšega hostla, kjer bi se dalo prenočiti, ne bi bil odveč pa tudi kak nočni kljub (včasih smo jim rekli diskač), ki je po spominu tam nekoč že bil, sem pa pozabil, kako se je imenoval (na stropu je imel obešen čisto pravi avion) ter športna dvorana. Tako bi imeli skoraj vse potrebno za zabavo na enem mestu izven mesta.

V zadregi sem pa pri starejših turistih in še zlasti Japoncih. Namreč Japonec leti do nas sigurno mnogo več kot 10 ur in  ne moreš ga potem poslati gledati film v kino. To je podobno, kot če jaz priletim v Los Angeles, pa me tam pošljejo gledati razstavo fotografij Marilyn Monroe v neko zakotno galerijo, po možnosti v delu mesta, ki ga obvladujejo čolosi ali cripsi.

Po liniji najmanjšega odpora je zame prva izbira sigurno Ljubljanski grad, zlasti zaradi čudovitega razgleda iz stolpa na gradu po praktično celotni Ljubljani z okolico. Z dograjeno vzpenjačo so poleg tega še močno olajšali razlaganje, kako se tja gor sploh pride, ker se zareza od vzpenjače na hribu vidi že od daleč. Ne vem pa, če je na gradu poleg bifeja z kavo za 1.2 € še kaj omembe vrednega? Kakor se spomnim, večino časa grad izgleda kot nikoli dokončana zgodba, ker je vedno nek del še v gradnji. Vem pa, da so tam gori včasih na ogled postavljene tudi kakšne razstave ter pevski nastopi. Enkrat se spomnim, da sem gledal skozi lino Nušo Derendo.

V turističnih mestih so ponavadi zelo priljubljene nekoliko dvignjene lokaciji z razgledom, kot je recimo v New Yorku Empire State Building ter sta bila pokojna stolpa WTC. V Ljubljani bi bila poleg gradu taka lokacija lahko vsekakor Ljubljanski nebotičnik, ki je primerno visok in stoji na odlični lokaciji, ampak kakor vem, je zadeva še vedno zaprta in lahko se pohvalim, da nisem bil nikdar tam gori. Je pa nekdo lepo obnovil zunanjost, tako da upam, da bomo lahko že letos poleti uživali na soncu na vrhu nebotičnika. Bojim se edino, da boš moral imeti vip karto, če boš hotel dobiti prosto mizo.

Potem pride pa na vrsto že sam center okrog Prešernovega spomenika, čeprav se mi zdi, da mi iz turističnega vidika  preveč poveličujemo ta spomenik, ker če pesnika ne poznaš, kar ga turisti skoraj sigurno ne (pozna kdo največjega Slovaškega pesnika?), je potem to samo še eden izmed spomenikov (Who is this guy? Poet? Really? No kidding? Did he make a lot of money?), ki se ne razlikuje prav veliko od spomenika Borisu Kidriču poleg predsedniške palače, le da Kidrič izgleda, kot bi se nad Ljubljano nekoliko hudoval, vsaj poza je že taka, Prešeren pa se lahko pohvali z muzo nad glavo.

Meni je arhitekturno zelo zanimivo Tromostovje, sploh če o njem razmišljam v času secesije, pardon recesije.

Si predstavljate, da bi SCT ob pomoči Primorja zgradil tri Črno Kalske viadukte? Eden dvopasovni na sredi za pot na Primorsko in na vsaki strani še po eden ločen most za pot proti Ljubljani. Saj bi se vsi prijeli za glavo, kakšno razmetavanje davkoplačevalskega denarja je to, Računsko sodišče pa bi takoj začelo pisati negativno mnenje z zadržkom, glede neracionalne porabe denarja. Ampak v Plečnikovih časih je bilo očitno na srečo to drugače urejeno in tako je Ljubljana dobila še eno simpatično turistično zanimivost.

Glede same arhitekture v mestu, sem še kot otrok najbolj občudoval stavbo, ki stoji poleg tržnice in se ji zaradi trikotne oblike reče Peglezen. Se spomnim, ko smo prišli s starši v Ljubljano in parkirali avto tam blizu, sem na vsak način hotel iti pogledat to zgradbo. Meni se je takrat namreč zdelo huronsko smešno, kako je lahko nekdo prišel na tako idejo. Potem sem pa večjo kopijo (oziroma verjetno kar original) te zgradbe zagledal v New Yorku (Flatiron building).

Meni ena najbolj priljubljenih Ljubljanskih lokacij je poleg starega mestnega jedra vsekakor Trnovo, čeprav za turista morda ne tako privlačna. Všeč mi je drevored ob Ljubljanici, kjer ljudje poleti posedajo in kjer mladina zvečer tanka ceneno namizno rdeče vino, malo naprej pa so privezi za ladjice in celo nekakšna gostilna na vodi. Ta del Ljubljane se mi zdi, da ima še veliko potenciala, samo ne vem čisto točno, kaj tam še manjka, da bi bilo lahko zanimivo še za turiste.

Sicer pa, če mene kakšen turist (razen španci) prosi za informacije, imam pripravljen univerzalen odgovor “lo siento, estoy demasiado turístico, también.” (v španščini, jaz sem tudi turist, oziroma nekaj podobnega).

16 komentarjev to “Vredno ogleda v Ljubljani”

 1. Mašon Says:

  haha, onyx, tale španska je pa svetovna. dobeseden prevod bi bil ‘oprostite, tudi jaz sem preveč turističen.’ torej, za v prihodnje: ‘Lo siento, pero yo tambien soy turista.’

  Sicer sem pa jest pred kratkim enmu (mlademu) angležu podala takle itinerarij: v ljubljani si oglej staro ljubljano, prešernov trg, miklošičevo ulico, tržnico, tivoli, metelkovo in Celico, BTC, atlantis, areno vodafone. izven ljubljane, za poldnevni izlet Postojnska jama, Bled, Bohinj, primorje. šport: šmarna gora, rožnik, golovec, rašica; smučanje, ogled kakšne tekme v tivoliju.
  sicer ga pa pošlješ v TIC, tam zihr znajo svetovat (zravn tržnice je). al si pa pogledaš kako tako stran: http://www.geocaching.com/seek/nearest.aspx?lat=46.0514263&lng=14.5059655&dist=25 in ga pošlješ na geocahing oz. vsaj po kakšni od teh poti 🙂

 2. dronyx Says:

  Jaz se spomnim enkrat v stari Ljubljani so me ustavili neki Belgicij, ki so delali ulično raziskavo, koliko ljudje poznajo Jean Claude van Damma. In potem sem jih čisto šokiral, ker sem ne samo vedel, kdo je to in da je po rodu iz Belgije, ampak sem znal našteti celo nekaj njegovih filmov. Waw…

  Glede španščine se mi je kar zdelo, da ne zveni ravno najbolje. Drugače pa od španščine poznam samo še a la mehor (mejor?) iz nadaljevanke Modro poletje, ki sem jo oboževal. Še danes imam v spominu skoraj vse junake.

  Celica je pa tudi po moje ena bolj privlačnih zadev v Ljubljani. Tudi če tam ne prespiš, si je vredno ogledati sobe, kjer je vsaka urejena po svoje.

 3. kekez Says:

  Veliko ljudi meni, da je v Ljubljani najlepša stvar avtobus, ki pelje proti Mariboru 🙂

 4. chef Says:

  V vsakem mestu bi jaz priporočil glavno mestno tržnico, fino, pri nas je poleg še Peglezn. Praktično krog: Ljubljanski grad-Tržnica, uč vržeš na Zmajski most, potem pa pod Plečnikovimi arkadami ob Ljubljanici na Prešernov trg, tam mimo Filipovega dvorca pod Rotovž, pa Mestni, Stari in Gornji trg, potem pa nazaj in v Trnovo ter obvezno Krakovo, ki je za moje pojme najlepši del mesta.

 5. Kroko Says:

  Avion, obešen pod stropom je bil DC-3 Dakota, mislim da zadosten namig za ime diskača.

  Peglezen pa se je imenovala originalna bajta, ki je tam stala že pred potresom 1895 (in tudi pred newyorškim flatironom), tako da je mogoče vseeno original. Zaradi oblike parcele je tloris likalnika pravzaprav itak že določen.

 6. kekez Says:

  Američani itak nimajo starih stavb (če ne računamo zapuščine idijancev).

 7. dronyx Says:

  @chef, to si pa napisal, kot da bi imel licenco za turističnega vodiča po Ljubljani?

  @kekez Ljubljana je po moje čisto lepo, butično turistično mesto, ki se sicer z velikimi prestolnicami tipa Barcelona ali Pariz ne more primerjati, je pa simpatično v svoji majhnosti. Če pa turista pošlješ v Maribor, pa tudi ni nič narobe. Jaz Maribora nisem nikdar jemal kot mesto, vredno ogleda. Sem bil tam večkrat v Habakuku na raznih računalniških dogodkih, nikdar pa si nisem ogledal samega mesta. Potem pa sem pred nekaj leti bil ravno z vlakom tam in mi je ostal skoraj ves dan za pohajkovanje in moram reči, da mi je bil zelo všeč. Če ne drugega, imajo večjo reko od Ljubljanice.

  Od razglednih točk sem pozabil še, da se da priti tudi na vrh ene bolj znanih socialističnih arhitektur v Ljubljani (verjetno arhitekta Eda Ravnikarja) in sicer stolpnice TR3. To je tista druga, poleg NLB, v njej so neke ambasade in mislim da tudi sedež LDS. Čisto na vrhu je ploščad, kjer so poleti stoli in mize ter neka manjša kavarna, razgled pa je lep proti Stari Ljubljani in Ljubljanskem barju. Ponavadi na vhodu vratar sicer vpraša kam greš, pa si nekaj na hitro izmisliš, da te pusti mimo.

 8. Jaka Says:

  Živalski vrt mogoče, pa Cekinov grad (in park Tivoli), Stolnico…

 9. kekez Says:

  Vodič po Parizu je razlagal, da nekaterim turistom razkazujejo tudi kanalizacijsko omrežje 🙂
  Na nekaterih mestih sicer že njihovi prastari metro rovi izgledajo bolj kanalizacijski.

 10. Miha Says:

  Mene pa zanima ali je nebotičnik res zaprt?
  Ali je drugače tam treba kupiti kakšno karto, da prideš na razgledno točko ali je vse zastonj?

  lp

 11. dronyx Says:

  Po moje je nebotičnik še vedno zaprt in kakor sem zasledil, bo tako vsaj do leta 2010, če ne bo finančna kriza tudi te načrte kaj spremenila. Vem, da je nekaj zgornjih nadstropij (5) kupil avstralski Slovenec Anthony Tomažin in da zgradbo obnavljajo. Fasada je že nova, verjetno sedaj prenavljajo še notranje prostore (predvideva se tudi 20 zaposlenih):

  Po Tomažinovih besedah bodo v devetem nadstropju kuhinja za predpripravo hrane in pisarne, v desetem nadstropju pa kuhinja za pripravo hrane, kavarna in restavracija. V enajstem nadstropju je načrtovan dnevno-nočni bar, v dvanajstem slaščičarna s teraso in v trinajstem nadstropju VIP-prostor za zasebne zabave. (vir: žurnal24)

  Upam pa, da bo razgledna terasa dostopna vsakomur.

 12. Miha Says:

  A pol se ubistvu sploh ne da več pridt gor na razgledno točko?

 13. dronyx Says:

  Ne, to že dolgo ne, ker je bil nekaj časa nebotičnik zaprt in sploh niso vedeli, kaj bi z njim, sedaj pa ga kot rečeno obnavljajo.

 14. Miha Says:

  Aha… res škoda =(!
  Hvala za te informacije!
  Upam da bo kdaj spet možno priti tja gor.

  lp

 15. pijanec Says:

  Dandanes ko je po svetu že skoraj vsak vaški hotel višji od nebotičnika, je to ime prav patetično.

 16. chef Says:

  @dronyx: Jaz vsak mesec napišem en tak mestni vodič v mini izdaji na petih straneh v reviji, tako da sem skorajda že profič 😆

  Seveda sem pa pozabil ZOO, ki je po mojem turistično premalo obiskan, kar seveda ni čudno.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: