V zapor zaradi ponarejene vinjete

Saga s slovenskimi vinjetami ima vsaj toliko zapletov in težav, kot jih je imela družina Carrington v TV nadaljevanki Dinastija.

Zadnja v nizu je pojav ponarejenih vinjet, ki naj bi se pojavile na črnem trgu in kjer naj bi ponarejena letna vinjeta namesto 55 € stala samo 40 €, 6 mesečna pa celo samo 15 €. In na ta način bo prihodek  Darsa od vinjet samo še nekoliko manjši.

Pri tem pa jaz ne razumem, kako lahko tudi uporabnikom ponarejenih vinjet nov KZ-1 v 244. členu grozi z do 3 leta zapora?

Namreč nikjer nisem zasledil, da bi lahko vinjete kupovali samo pri “pooblaščenih” prodajalcih, ki bi se morali z nekakšnim certifikatom o pristnosti prodajnega mesta izkazati, da so res pooblaščeni za promet in trgovanje z vinjetami.

Tako lahko jaz kot uporabnik nenazadnje tudi prek spletnega bolšjaka kupim vinjeto nekoliko ceneje, ki jo nekdo prodaja zato, ker so mu recimo vzeli vozniški izpit in jo leto dni ne bo potreboval. Vsaj tako na primer meni razloži situacijo.

Vemo, kako težko je ugotoviti dobro ponarejen denar in s tem imajo težave celo zaposleni na bankah, ki vsakodnevno delajo z velikimi količinami denarja. In kako naj potem jaz, ki vem o letni vinjeti samo to, da je neke oranžne barve in ima narisan nek simbol avtomobilčka v sredini, prepoznal ponaredek? To se meni zdi povsem nerealno in če se z zaporom do 3 let grozi tudi uporabniku ponarejene vinjete in ne samo razpečevalcem, potem je potrebno pač uvesti to, da lahko vinjeto kupiš samo od pooblaščenega prodajalca in potem nimaš izgovora, oziroma obstaja sledljivost, kdo ti jo je prodal. Ali pa naj vsakemu šoferju država plača brezplačni tečaj, kjer ga bodo strokovno podkovani inštruktorji podučili, kako se prepozna ponarejeno vinjeto pod UV lampo ali po natančno predpisanem tretmaju z ustreznimi kemikalijami.

In nenazadnje, če pogledam našo Bolho, kjer se prodaja vse živo, opažam že dlje časa, da nekateri še vedno tam veselo prodajajo tuje avtorske vsebine, kot so recimo računalniške igre, ki stanejo v trgovini primerljivo, kot letna vinjeta, le da so na bolhi bistveno cenejše, sploh če ne gre za “originalno” embalažo. Ampak čeprav tu očitno nekdo z preprodajo ponarejenih avtorskih del služi, torej ne gre za “osebno” uporabo, kot pri torentih, ne zanima očitno to nikogar.

Je pa res, da kot kaže vinjete sodijo med vrednotnice in tako pod drug člen KZ-1 (kazenskega zakonika), kot razne avtorske vsebine.

Fußnote:
Baje je Dars zanikal, da gre za ponarejene vinjete, ampak naj bi bile to originalne vinjete, ukradene na OMV bencinskem servisu in morda še kje. Na ponarejeno vinjeto pa do sedaj naj ne bi naleteli. Čeprav je morda kaznivo potem tudi to, če se voziš z vinjeto, katere serijska številka sodi na seznam ukradenih?

4 komentarji to “V zapor zaradi ponarejene vinjete”

 1. Blax Says:

  Če bi nekdo preprodaju vinjeto zato ker so mu odvzel izpit, bi ti je težko prodav. Ker ko vinjeto odlepiš se na njel lepo na vsaki stranici napiše neveljavna. Drugače pa lahko original kupiš na petrolovih in OMV-jevih servisih, 3dva in delo trafikah, Kompas shop, Pri amzs-ju in mislim da še na poštah. Tk da če jo kupiš tuki se ti ni treba sekirat da si kupu Fake vinjeto. Drugače pa sam odgovarjaš če si kupu lažno od nekoga ker je bla to tvoja odločitev čeprav nevede da je lažna in kazensko odgovarjaš za svojo odločitev. In tud bolha skrbi ka se prodaja na njenih straneh, tak je moj frend prodaju filme ki seveda niso bli originali in so ga dobil in je lepo kazn dubu. Glede vinjet pa že kdo namerava kupit nej gre raj k pooblaščenim prodajalcem si bo prhranu dost živcev in pa če ga dobijo še dost dnara :D:D

 2. kekez Says:

  “Če bi nekdo preprodaju vinjeto zato ker so mu odvzel izpit, bi ti je težko prodav. Ker ko vinjeto odlepiš se na njel lepo na vsaki stranici napiše neveljavna.”

  Jaz sem vinjeto kupil v začetku decembra, nalepil pa šele prve dni januarja. Kaj mi preprečuje, da jo med tem časom, ko še nimam nalepljene prodam? Pooblaščeni prodajalci ne obstajajo, saj jih nihče ni pooblastil.

 3. dronyx Says:

  @Blax: Seveda nisem mislil, da že nalepljeno vinjeto prodajaš. Verjetno pa jo lahko prodaš naprej, če še preden jo nalepiš ugotoviš, da jo ne potrebuješ. Jaz nisem nikjer zasledil, da je to prepovedano. Poznam za primer, kjer je šef delavcem namesto božičnice razdelil letno vinjeto. Bolje kot nič. Če pa jo je kdo že kupil, jo verjetno lahko proda naprej.

 4. Blax Says:

  Nism reku da je prepovedano prodajat original vinjeto. Ker tud večina tujcev je ne nalepi ampak jo na šipo preprosto nalima z selotejpom, pol pa jo proda kolegu ki gre v slovenijo itd. Kar se tiče Pooblaščenih prodajnih mest ni blo mišleno d majo nevem kaka pooblastila ampak da majo z darsom pogodbo o prodaji.

  Da letos so se kr dost delile Vinjete namesto božičnce. Tud moja mama je za svoje namesto božičnce dala vinjeto. Kr prav pride 😀 Prav tako so na našem Bencinskem servisu vsi dobil vinjeto.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s