Ko sredi križišča crkne avto

Kaj pravilno storiš, če ti sredi zelo prometnega križišča z več pasovi crkne avto, ne vem. Ne spomnim se tudi, da bi nas o tem učili v avto šoli. Je pa situacija, verjamem,  izjemno neprijetna.

Danes se po službi peljem na neko “slavnostno” podelitev certifikatov in na enem izmed križišč obstanem v koloni na pasu, ki je samo za zavijanje levo. Minute tečejo, premaknemo se pa ob zeleni luči nikamor. Včasih kdo pohupa, sicer pa vsi nekaj intervalov potrpežljivo čakamo. Potem imajo tega čakanja nekateri dovolj in nekako izsilijo prednost tistim na pasu za naravnost in obvozijo oviro. Ovira na cesti pa je avto z vsemi štirimi utripajočimi žmigavci, v katerem sedi ženska in očitno ne ve, kaj naj v tem primeru naredi.

Ko sem še sam naredil obvoz mimo ovire sem opazil, da je precej nervozna in poizkuša prek klica v sili (mobilnega telefona) dobiti kakšen pameten napotek. V takih primerih ženske ponavadi kličejo moža, sina, ljubimca. Moškega pač, ker ženske bi ji verjetno svetovale, da naj se začne jokati ali pa da naj avto pusti tam kjer je in gre domov z taksijem.

Samo potem sem študiral v avtu, kaj je sploh pravilno ukrepanje v takem primeru? Kaj veš, morda se jutri kaj takega zgodi tebi.

Recimo da avto odpove tako, da motor več ne vžge. Tako ostaneš ovira sredi prometnega križišča, kjer avto sam niti pod razno ne moreš umakniti, pa četudi bi slučajno poizkušal, te bi verjetno kdo mimogrede zadel. Vstavil ti nihče ne bo, ker bo potem še sam zaglavil v neprijetni situaciji, pa tudi če slučajno naletiš na koga, bi zelo težko avto porinili čez križišče na pločnik, ker bi moral nekdo igrati policista in ustaviti promet. Pa še to je verjetno napačno in sigurno nevarno početje, v prometni konici, ko so vsi živčni in se vsem nekam mudi, pa sploh nemogoče.

Tako ti kot kaže ne preostane drugega, kot da se v avto zabarikadiraš in počakaš, da pade mrak in popusti prometna konica?

Morda pa kje vendarle obstaja kakšen FAQ (Frequently Asked Questions) z pravilnimi odgovori za takšne primere? Pa upam, da ni edini pravi odgovor ta, da pokličeš AMZS in čakaš.

14 komentarjev to “Ko sredi križišča crkne avto”

 1. alcessa Says:

  Zakaj ne bi poklical AMZS? Preden obsediš v avtu in se kdo zaleti vate in te ubije? A ni tako, da je za člane AMZS šlepanje do prve delavnice zastonj?

  Mojemu možu je v Sloveniji crknila Lada Niva – poklicala sva ADAC v Zagreb, kjer so potem naročili šlepanje pri najbližji delavnici, ki je bila na žalost v Novi Gorici. V Ljubljano sva morala kar na štop. Je pa bilo vse skupaj zastonj.

 2. dronyx Says:

  Saj klicanje AMZS niti ni slaba ideja. Ampak recimo, da nisi član kluba in da nimaš pri roki njihove številke. Nekaj moraš naredit, nisem pa prepričan čisto kaj.

 3. chef Says:

  Upaš, da te bo nekdo porinil!

 4. pijanec Says:

  Pravi dedi bi vstavili in pomagali ženski avto porinit ven s križišča na kakšno avtobusno.

  Da te ne bi v takem primeru kdo naložil, pa je kratkoročno verjetno bolj primeren klic na policijo, kot AMZS.

 5. Swizec Says:

  Ce je tak hud promet, da je porivanje avta na stran smrtno nevarno pol lahko edino policijo poklices da nekako zavaruje “kraj nesrece”, kar je tudi njihova dolznost. Pac imas sreco da ni trk, je pa se vedno nesreca in prvi korak v primeru prometne nesrece je zavarovanje mesta nesrece.

  Vsaj tako so nas pred dvemi leti ucili ko sem delal izpit.

  Se prav, blinkerji pa cimprej trikotnik postavt. Pol pa pac pocakat na AMZS ali kogarkoli, ki bo avto odstranil.

 6. kekez Says:

  Ne vem kako je danes. Najbrž bolj slabo.

  V mojih študentskih cajtih smo se zaradi praznih žepov vozili velikokrat na hlape in včasih je celo teh zmanjkalo.
  Tako se je zgodilo enkrat v križišču v Šiški pri nadvozu nad avtocesto/obvoznico. Ne na Celovški ampak na tisti vzporedni skozi Šiško (a je Vodnikova?).

  Pa sta pristopila dva mladca in smo skupaj porivali vse do črpalke na Celovški. To je vsaj pol kilometra, če ne več in tudi skozi veliko semaforizirano križišče na Celovški. Vozniki so sicer vozili mimo in se niso kaj dosti razburjali.

  Danes zna tole biti dosti bolj čudno, saj je vse več avtomobilov, ki imajo tudi več kot dve toni. Včasih je imel povprečni avtomobil ene 800 kil.

 7. chef Says:

  Eh, saj dokler gre po ravnem, nima veze, koliko je avto težek. Če je težji, je, ko ga enkrat spraviš v gibanje, celo lažje.

 8. dronyx Says:

  @kekez, morda bi veljalo narediti študijo, samo danes dvomim, da ti bo kdo pomagal. Mislim da so enkrat neki študentje delali skrito kamero tako, da je eden odigral, kot da je padel skupaj in se zgrudil na pločnik. Večina mimoidočih se ga je na daleč izognila.

 9. Swizec Says:

  @dronyx: dejstvo je da ti ne bo pomagal nihce. Se bolj zanimivo je, da je to dejstvo znanstveno dokazano. >> http://en.wikipedia.org/wiki/Diffusion_of_responsibility

  V osnovi bi se lahko reklo, da v vecji gruci ljudi kot si manjsa je verjetnost, da ti bo nekdo pomagal, ker se preprosto ne cuti odgovornega. Ce se ti pa avto pokvari nekje na samotni cesti ti bo verjetno pomagal prvi, ki pride mimo.

 10. chef Says:

  @Swizec: Ja, in na tej samotni cesti potem ugotoviš, da te je nategnila gruča pokvarjenih Romunov, tako da ostaneš posiljen in brez vsega in the middle of nothing.

 11. En Kovač Says:

  Ja, je res žalostno, da v razviti družbi, za kakršno se imamo, nobeden nima časa pomagati pomoči potrebnemu. To porivanje je še manjši problem. Noben ne pomaga niti nekomu, ki po domače skup pade ali pa komu, ki ima nesrečo na cesti.
  Doslej sem štirikrat pomagal v nesreči na cesti in vedno so se vsi samo počasneje vozili mimo in bulili v poškodovanca in mene (ki so me itak imeli za povzročitelja). Par let nazaj sem sredi ceste pri belem dnevu naletel na nezavestnega gospoda, ki je padel (ali ga je kdo zadel) z mopedom. Vse skupaj kakšnih 200 metrov izven naselja. GSM ni vlekel, ko sem se odpravil k prvi hiši vprašat za telefon, pa so se vsi poskrili, čeprav sem jih od daleč videl, kako me opazujejo. Me je resno imelo, da bi pobral prvi kamen in jim ga pognal v okno.

  Razni “bušmani” iz najbolj zabačenega kraja so za razliko od nas – “razvite družbe” vsi pripravljeni pomagati komurkoli! Mi pa raje pogledamo vstran (če že kdo pomaga, pa imamo toliko “moči”, da neumno bulimo), se odpeljemo mimo in po desetih metrih vse skupaj pozabimo.

 12. emetadindon Says:

  Če bi jaz ostalA tam, na pasu za zavijanje levo, in avto ne bi več zaštartal, bi stopila lepo ven, postavila trikotnik in poskusila ustaviti voznika za menoj. No, saj bi že tako ali tako stal 😀 . Potem bi ga prosila samo lepo za pomoč, da avto porineva malo naprej in na stran. V tako velikem križišču je poonavadi dovolj prostora, da sprostiš semafor, vsi ostali pa še vedno lahko mimo vozijo. Bi hitro dobila 2 kerlca, ki bi me z veseljem porivala (beri kot želiš 😀 ), medtem, ko bi jaz šofirala. Potem pa pride na vrsto AMZS.

 13. dronyx Says:

  @emetadindon: Dovtip z porivanjem razumem, ampak kerlca bi morala biti zelo spretna v threesome (ena šofira, dva porivata od odzadaj), ker moraš avto spraviti čez cesto na drugo stran v parih sekundah, ko recimo ni avtomobilov ki ti prečkajo cesto in peljejo naravnost. Pa še to početje zna biti izjemno nevarno, ker mnogi lovijo zeleno in pohodijo gas do konca.

  Jaz poznam eno križišče na Celovški, kjer je zavijanje levo iz smeri Medvod izjemno nevarno, ker cesta ravno na križišču rahlo zavija, pogled pa ti zastirajo še tisti na drugi strani, ki zavijajo. Parkrat sem tam poizkusil srečo in skoraj vsakič bi se kmalu zaletel, ker je nekdo pridrvel po Celovški iz smeri Ljubljana, jaz pa ga seveda nisem videl, oziroma opazil v zadnjem hipu. Sedaj se tega križišča izogibam in delam ovinek skoraj kilometer naokrog.

 14. emetadindon Says:

  Hm, morda sem naredila kakšen površen in prehiter zaključek. Jaz bi v tako velikem križišču (v opisu se mi je zdelo tako) pričakovala otok, za katerega bi ob prometni konici za silo umaknila avto. Res je, da tega dotičnega križišča ne poznam, a še vseeno je ponavadi dovolj prostora, da malo zasedeš en pas in malo drugega, da lahko ostali vsaj malo vozijo. Morda je to križišče eno od ožjih, pa sem zopet v zmoti?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s