Butalcem zverinsko ubili medveda

Danes je vesoljna Slovenija, oziroma tisti njen del, ki ima v sebi vsaj še kanček občutkov do narave in živih bitji, ki nas obkrožajo, doživela šok.

Neznanci so ubili, obglavili in odrli medveda, ki je postal medijska zvezda (nekakšna slovenska verzija medvedka Knuta) in novica dneva potem, ko se je “mali” kosmatinec preveč približal ljudem v Ljubljanskem Rožniku.

Seveda to tako ne gre, ker je medved vendar nevarna žival, ki ti lahko z enim udarcem s šapo odbije pol obraza, poleg tega pa še vsak pozna zgodbo kakšnega gobarskega znanca, kako je bežal na drevo pred takšno poblaznelo divjo zverjo, ki vsako leto zahteva svoj krvni davek v naših gozdovih. Baje.

Zato so se vrli strokovnjaki odločili, da je potrebno medveda iz človeškega okolja odstraniti.

Ker bi direktni odstrel verjetno takoj povzročil zgražanje in revolt ljudi (medved je takrat že pristal na naslovnicah časopisov), ki bi lahko oblatil celo ugled samega okoljskega ministra in zavetnika upokojencev, so se strokovno odločili, da medveda samo uspavajo in ga vrnejo nazaj v gozd, kamor naj bi po logiki nekako spadal.

Da pa se vendarle preveč udomačeni in ljudem naklonjeni medo ne bi ponovno približal cvetu vsega stvarstva in edini inteligenci daleč naokrog, so mu še za vrat obesili oddajnik, ki je sporočal njegovo trenutno pozicijo, kar se je verjetno dalo spremljati celo prek svetovnega spleta (če sem nekje prav prebral, je nek profesor svojim študentom na predavanjih kazal gibanje prav tega ožičenega in telemetrično obdelanega medveda).

Ne vem pa, ali so do tega “občutljivega osebnega podatka medveda Rožnika” imeli dostop kar vsi, ali samo izbranci?

Kakorkoli, morda je kakšna pametna glavica celo za zabavo razpisala nagrado na glavo medveda Rožnika, ali pa je šlo morda samo za stavo, kdo bo prej s pomočjo zemljevida uplenil medijsko zvezdo, nagačil in prepariral njegovo glavo ter jo skupaj z kožo in šapami izobesil v svoji dnevni sobi, ki jo že Itak krasi slonov okel, koža sibirskega tigra in nagačena človekovo ribica.

In ko bo nekoč v prihodnosti tudi pri rjavem medvedu (Ursus arctos) pisalo v oklepaju poleg latinskega imena še (Ex – Extinct), bodo “strokovnjaki” verjetno končno srečni, ker ljudje ne bomo več imeli problemov z podivjanimi in krvoločnimi medvedi ter bodo lahko otroci brez skrbi hodili v šole tudi čez Kočevske gozdove.

Slovenci pa lahko patentiramo nov šport, ki bo v prihodnje zanesljivo pritegnil mnoge ljubitelje živali.

Skrbno izbranim živalskim vrstam obesimo na vrat oddajnike pozicije, njihovo gibanje v realnem času predvajajmo na svetovnem spletu in … odpremo lovsko sezono.

medo
Vljudno vabljeni tudi sosedje Italijani, ki so znani kot pravi lovski gurmani.

Če pa koga zanima, je na internetu lepo predstavljen cel seznam medvedov, ki so podobno kot bolidi formule ena opremljeni z telemetrijo in za katere se da verjetno kadarkoli izvedeti trenutno pozicijo.

Predlagam, da naslednjega uplenimo kar Karla, ki naj bi se zadrževal na področju Brkinov. Ups, se opravičujem. Karel je že bil pomotoma odstreljen, tako kot Rožnik.

Are we human?

6 komentarjev to “Butalcem zverinsko ubili medveda”

 1. kosoblejka Says:

  torej le nisem edina, ki jo je ovratnica zmotila

 2. dronyx Says:

  Problem medveda Rožnika je bil po moje v tem, da ni bil samo še eden medved, ampak je postal medijsko znan, nekateri mediji pa so ga naslikali kot “ponorelega” medveda, ki se vede čudno in se ne boji ljudi, za kar so imeli nedvoumen dokaz v rezultatih meritve telemetrije. To, da se ne boji ljudi, pa je bilo kot kaže res znamenje medvedje norosti, ki je bilo morda zanj usodno.

  Jaz sem se kakih 15 let nazaj v živo srečal na razdalji 20 metrov z odraslim rjavim medvedom, ko sem hodil po gozdu, le nekaj 100 metrov stran od najbližje hiše. Nekaj časa sva se opazovala, potem sem sam naredil par korakov nazaj, se obrnil in odšel. Gozd je kljub vsemu njegovo domovanje, kjer sem bil jaz vsiljivec in mi na misel ne pade, da bi morali zato, ker lahko v gozdu naletiš celo na medveda, o ti škandal, kar streljati medvede vse po vrsti.

  Po spominu je precej časa nazaj nek medved Ribničanu močno poškodoval obraz, to je pa tudi edini primer napada medveda, za katerega se spomnim, da jo je človek slabo odnesel oziroma bil poškodovan. KOLIKO MEDVEDOV PA LJUDJE POBIJEMO Z ODLOČBO (licence to kill) OKOLJSKEGA MINISTRA IN KOLIKO JIH PADE poleg tega še NA ČRNO?

  Kdo je tu večja ZVERINA? Jaz trdim da človek.

 3. Hominoidea Says:

  Hej doktoru kdo je kralj sesalcev? Tisti, ki je naj odloča.
  Misliš, da je res človek ZVERINA? Nisam siguran a neznam šta bi rekao.

 4. dronyx Says:

  Kot se je izkazalo, se je medved Rožnik za kratek čas ustavil tudi v moji okolici (to se vidi tudi na zemljevidu). Le da domačini niso vedeli, da gre za Rožnika in so mu nadeli drugačno ime.

 5. xy Says:

  A lohka daš sliko zemljevida, da vidim če je bil tudi pri meni.
  Thanks a lot

 6. Igorrr Says:

  Slučajno sem naletel na tale zapis… V nekem intervjuju sem prebral, da so podatke o premikih medveda na internetu objavljali z zamikom prav zaradi divjih lovcev in firbcev, ne spomnim pa se, kolikšen je bil.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s