Ekstra popusti za ekstra kupce

Danes stojim za nekim mlajšim primerkom modela v vrsti na blagajni Big Banga. Slučajno pa pogledam na listek, ki ga drži v roki, poleg kupljenega blaga (morda DVD ali računalniška igra).

Listek izgleda nekako tako kot prenatiskani obrazci za blagajniški prejemek, na njem pa piše z roko napisano “REDNA STRANKA – 10 % POPUSTA”.

WTF?

Tak popust bi tudi jaz imel, čeprav ne vem, kako se kvalificiraš med “redne stranke”?

Res je sicer, da po trgovinah hodim zadnje čase zelo malo, še hrano največkrat kupujem na bencinskih servisih, hkrati ko natankam bencin, ki je mimogrede postal nesramno drag (bravo Pahor).

Ampak kljub vsemu mi je pa to malo čudno, da obstajajo taki ekstra popusti, ki verjetno niso nikjer javno objavljeni, kot recimo vsem znane pike in zvezdice zvestobe. 10% ob vsakem nakupu pa niti ni tako malo, sploh če kupuješ kaj večjega.

Se mi pa to nikakor ne zdi pošteno, čeprav razumem interes trgovca, da nekako nagradi oziroma motivira redne goste v trgovini.

Meni normalno in sprejemljivo bi bilo, da je vnaprej definirano, kaj pomeni “redna stranka” in ima vsak kupec možnost kandidirati za to titulo ter je o akciji seznanjen na vidnem mestu. Ker če je tole stvar osebne presoje prodajalca, potem so v veliki prednosti tisti, ki poznajo koga med njimi, saj  jim verjetno brez težav lahko napiše takle listek, ki na blagajni preverjeno deluje.

Baje trgovce na trgovskih tečajih učijo, da obstajajo tri vrste strank:

* tiste, ki se pustijo podučiti,
* tiste, ki vedo “vse” in jih je potrebno poslušati,
* tiste, ki pridejo in kupijo.

Jaz spadam v četrto skupino, ki se vedno počuti nategnjeno.

5 komentarjev to “Ekstra popusti za ekstra kupce”

 1. Karmen Says:

  Zelo je enostavno: samo rečeš trgovcu, da vedno nakupuješ pri njih in če ti za to lahko ponudijo kaj popusta, Samo vprašati je treba. Ja, tudi v večjih trgovskih centrih. Žal pa to ne velja v trgovinah s špecerijo.

 2. dronyx Says:

  @Karmen: Hočeš reči, da če grem jaz v Big Banga po plazmo za 4000 € in rečem, da sem redna stranka, bi dobil 400 € popusta? Jutri preverim, če je to res.

  Če pa to drži, potem pa ne štekam najbolje tiste, ki plačajo brez da bi se pogajali za ceno z trgovcem, sploh če vrednost nakupljenega blaga ni zanemarljiva. To vem da je praksa pri Arabcih in tam so skoraj užaljeni, če se z njimi ne pogajaš za ceno, nisem pa vedel, da je takšna praksa tudi pri nas.

 3. gregac Says:

  v BB se da vedno kaj zmenit, čeprav ne vedno za 10%, samo reči moraš če je kaj popusta na gotovino itd. pa dobiš kakšen % dol.

 4. chef Says:

  Tale o štirih vrstah strank je vrhunska.

 5. xy Says:

  “Ampak kljub vsemu mi je pa to malo čudno, da obstajajo taki ekstra popusti, ki verjetno niso nikjer javno objavljeni, kot recimo vsem znane pike in zvezdice zvestobe.”

  Pikice in zvezdice zvestobe se dajo dobit če poznaš tisto/tistega, ki je za blagajno in ima kakšno odveč pa ti jo z veseljem podari. Preverjeno to velja če maš VIP s trgovcem. Kakšni popusti se pa tudi dobijo še v kakšni trgovini, če se malce pogajaš in si vljuden, povabiš trgovca na kavico, valjda spet VIP, ipd.

  Kakšen je odgovor iz BB?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: