Nokia N97 + FM power amplifier

Sam ne dvomim, da v današnjih časih niti ponovno vstajenje Jezusa Kristusa ne bi bilo deležno v Blogosferi tolikšne pozornosti, kot jo je bil deležen začetek prodaje telefona Nokia N97 (pri nas), vsaj če štejem zapise, ki so se danes pojavili na to temo. Pa telefon sploh ni ne vem kako lep na pogled.

vir: Nokia

In če se slučajno še najde kdo, ki ob tej pozni uri ne čaka v vrsti za telefon, naj ne bo preveč v skrbeh, kajti nekaj prostora na začelju čakalne vrste se bo vedno našlo.

Sem se pa hotel po stari navadi narediti pametnega na enem izmed blogov, ki je tudi na svojem radarju opazil novost in avtorja zapisa podučiti, da mobilnik verjetno nima vgrajenega FM oddajnika, kot je navedeno, temveč gre bolj verjetno za navaden radijski sprejemnik (FM receiver) ali po domače radio. To pa res ne  bi bilo nič omembe vrednega, ker radio imajo vgrajen tudi nekateri socialni predplačniški telefoni ali MP3 predvajalniki za par €.

Sem pa šel iz čistega firbca preveriti, kako je z tem.

Napravica ima res vgrajen (med drugim) tudi stereo radijski sprejemnik z funkcijo RDS, ki prikazuje ime poslušane radijske postaje (žal pa nima TV tunerja). Ampak, glej no glej, ima pa tudi FM oddajnik.

Jasno, vsak GSM telefon ima vgrajen oddajnik, ki deluje na visokih frekvencah (900, 1800 MHz…), ki so precej daleč stran od FM frekvenčnega pasu (87 – 108 MHz), kjer oddajajo radijske postaje, kot so Ognjišče, Veseljak, RadioDur (RadioEna pa tu raje ne bom omenil, ker  Romiha ne prenesem najbolje še iz časov, ko je kukal v dekolte gospodične Kuljaj v eni izmed oddaj RTV SLO z govejo musko).

In res, čemu služi FM oddajnik v N97?

The inbuilt FM transmitter is quite a useful feature, which allows you to sream the music on your phone to any standard FM radio receiver nearby at a frequency of your choice.

Opa, upam da se Had sedaj tolče po glavi, ker je zapisal, da tole pa že ne bo iPhone killer (sam ima namreč kot kaže iPhona, na katerega prisega).

Ne samo iPhone killer, Nokia N97 lahko postane kadarkoli zasebna radijska postaja, ki predvaja glasbo (in verjetno še kaj drugega) v radijski eter, tako da se jo da potem poslušati recimo na avtoradiu ali pa jo lahko sosedje v bloku lovijo na svojih prastarih radio aparatih znamke Savica, ki delujejo še na elektronke (vacum tube).

Ti samo v mobilca vpišeš ne nujno prosto radijsko frekvenco (recimo 107,9 MHz) in gre zadeva v živo (“ON AIR“).

Ni mi pa jasno, kako gre to čez stroge predpise, ki urejajo uporabo frekvenčnega prostora?

Namreč celotni frekvenčni prostor je zelo podrobno razdeljen in komercialna radijska postaja se mora kar potruditi, da zadosti vsem predpisom ter z težavo dobi frekvenco, na kateri potem teži z oglasi ljudem na daljavo.

A tu potem pride neka Nokia 97, kjer enostavno vpišeš frekvenco, kje bi rad oddajal in že si radijska postaja?

Resda sicer precej kratkega dometa, ker ojačevalnik ne more biti ravno konkurenčen pravim, kilowattnim oddajnikom, ki izgledajo na pogled kot garderobne omare. Ampak kaj ti preprečuje, da izhoda iz Nokie N97 ne vežeš na takšnole zverino,  ki v eter oddaja z močjo 20 kilo wattov ali še več in potrebuje za napajanje cel blok termoelektrarne Šoštanj?

vir: pojma nimam

Kar se pa tiče N97 kot Killer-ja pa še vedno trdim da (tu sedaj sam sebe citiram, kar me vedno vznemiri):

Ta zadeva je lahko killer samo, če jo komu z vso silo zabrišeš v glavo. Pa še v tem primeru moraš delo dokončat z kladivom ali še bolje kar macolo.

Brezplačni pravni poduk:

Sam da mi ne bi res kdo s temle smetil frekvenčnega spektra in se izgovarjal, da ga je to dr. Onyx naučil, ker ga bodo strpali v čuzo skupaj s še tremi ostalimi strojani, opremo pa zaplenili in podarili na dobrodelni dražbi.

10 komentarjev to “Nokia N97 + FM power amplifier”

 1. anzef Says:

  Zadeva (FM oddajnik) bojda pride prav za prostoročno telefoniranje. Za iPod-e so popularni vmesniki, ki takisto oddajajo radijske valove na določeni frekvenci, ki jo nato lovi avtoradio.

 2. cehim Says:

  Tale FM oddajnik v mobilinkih ni ravno neka revolucionarna novost. No, mogoče je pri Nokii.

  http://www.sonyericsson.com/cws/products/mobilephones/overview/w980?lc=sl&cc=si

 3. dronyx Says:

  FM oddajnike, s katerimi se lahko poslušaš na radiju, delajo že osnovnošolci, tako da seveda to ni neko tehnološko čudo.

  Meni je pri tem čudno zlasti to, da nek komercialni produkt omogoča, da vpišeš poljubno FM frekvenco in potem tam oddaja signal, s čimer lahko načeloma “povoziš” sosedu najljubšo radijsko postajo.

  Frekvenčni spekter je uporaben samo zato, ker vlada stroga disciplina, katere frekvence se uporabljajo za kaj in kakšnim tehničnim zahtevam mora zadostiti oprema.

  Da gre tole čez stroge predpise je možno po moje samo, ker se uporablja zelo majhna izhodna moč in je domet nikakršen. Ampak kljub vsemu bi MZ Hector iz Sazasa lahko doživel živčni zlom, ker bodo nekateri ukradene MP3 skladbe sedaj lahko še spuščali v radijski eter, brez da bi v njihovo blagajno nakazovali pristojbine. Škandal.

 4. cehim Says:

  Hotel sem povedati, da so drugi proizvajalci mobilinkov (konkretno SonyErricson) to funkcijo že pred kakim letom vgrajevali v svoje naprave. 🙂
  Se pa strinjam s tabo glede APEK-a in SAZAS-a.

 5. dronyx Says:

  Ali ne bi bila dobra fora, da bi MZ Hectorju uspelo prepovedati uporabo N97 v SLO? Po moje bi bil to večji uspeh, kot celotna njegova glasbena kariera.

 6. Lezalnik pika Com Says:

  MZ hektorju ali komurkoli že je to že uspelo, vsaj pred časom se v Sloveniji ni smelo uradno prodajati iTrip-a in podobnih zadev, s pomočjo katere lahko svoj mp3 player poslušaš recimo na avtoradiju brez tiste kasete z žičko, ampak simple uskladiš iTrip frekvenco in frekvenco na radiju in poslušaš.

  Neuradno so se zadeve prodajale, izgleda da ni bilo neke hude kontrole.

  In razlaga prepovedi je bila ravno taka, da nimaš licence za oddajanje :).

  Zdaj ne vem, ali so pogruntali, da je mogoče vseeno kdaj bolje kakšno stvar sprostiti in ne do konca omejiti… ampak potem sem se vščipnil, in sem bil še vedno v Sloveniji 🙂 tako da mi ni jasno kako res dovolijo prodajo te Nokie.

 7. dronyx Says:

  @lezalnik: Citat iz Wiki:

  The European Union’s Radio Spectrum body the ERO (European Radiocommunications Office) has recently introduced a recommendation document (Table/Annex 13) for Member States to include Transmitters in the FM Band for Music Devices. The underlying specification suggests that the radio transmitter will only emit a maximum of 50 nanowatts Effective radiated power. It is not known what the current “iTrip” device emits although it is known that some devices supposedly manufactured to the US “FCC Part 15” standard emit considerably more.

  V EU obstaja priporočilo za to področje in meja je 50 nW izsevane moči. Kot piše, so bile s temi napravami velike težave v VB (bile so dejansko prepovedane), ker je zakon tovrstne oddajnike izrecno prepovedoval, samo če sem prav prebral, so to kasneje spremenili, ravno zaradi podobnih primerov.

  Ne vem pa, če in kako smo mi implementirali to priporočilo v naš pravni red. Načeloma, če Nokia N97 izseva večjo moč v tem delu spektra, potem bi jo lahko tudi prepovedali za uporabo.

 8. Looser Says:

  @dr.:
  Ampak kaj ti preprečuje, da izhoda iz Nokie N97 ne vežeš na takšnole zverino, ki v eter oddaja z močjo 20 kilo wattov ali še več in potrebuje za napajanje cel blok termoelektrarne Šoštanj?

  Mogoče zdrava kmečka pamet? Zakaj bi hotel telefon priklopiti na to gajbo? Če pa že hočeš pa za to ne potrebuješ Nokiinega oddajnika, saj priklopiš s kablovjem!?

 9. dronyx Says:

  @Looser: Razmišljal sem v to smer, da če je dobila Nokia za N97 radijsko dovoljenje za oddajanje, potem ti ni treba še enkrat prositi za dovoljenje, ampak samo zadevo priklopiš na malo veliko večjo moč in si radio.

 10. Looser Says:

  🙂 Pri dovoljenju vedno piše tudi s kakšno močjo lahko oddajaš!

  Kar se dobrososedskih odnosov tiče, pa tale nokia verjetno nese od 2 do 3 metre (govorim na pamet), čez sosedov zid pa do njegovega sprejemnika pa zelo težko.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s