Nenavadna darila

Ker sem si zaželel vožnje z akrobatskim letalom, sem malo pobrskal po internetu, kdo to  pri nas sploh ponuja in za kakšno ceno ter mimogrede odkril zanimivo spletno stran Planet daril, kjer lahko naročiš milo rečeno precej nenavadna darila.

Ker me v bistvu najbolj zanima letenje, sem seveda najprej pogledal, kaj ponujajo od tega in moram priznati, da je ponudba zelo zanimiva in sem kar presenečen, kaj vse se da dobiti za denar tudi pri nas.

Na prvem mestu je vsekakor polet z vojaškim reaktivnim dvosedom G2 Galeb (ponudnik storitve Aviofun), ki vključuje tudi prave  akrobatske figure (luping, sodček, immelmann…). Skratka vlakec smrti na steroidih, pri čemer je lepo pri vsem skupaj tudi to, da ti pilot (šofer) pred poletom razloži, kaj se smeš dotikati v kabini in česa absolutno ne, da se ne ponovi nesrečen primer rookija Slovenske vojske, ki se je pomotoma katapultiral iz Pilatusa.

Je pa ta zabava glede na ostalo ponudbo relativno draga, saj hočejo za takšen polet okroglih 1000 €.

V tolažbo morebitnim avanturistom, ki si bodo privoščili tovrstno izkušnjo, naj omenim, da Rusi ponujajo polet z vojaškim lovcem Mig 29 za bistveno bolj zasoljenih 12.000 USD, res pa je, da ta komplet vključuje med drugim preboj zvočnega zidu, figuro Pugachev kobra ter celo zavoje v lastni režiji (oh ja, this could be fun). V ceno je vključeno prenočišče v hotelu, upam pa, da pred poletom izvedejo tudi kakšna resnejša testiranja in priprave, sicer lahko leteči turist pomotoma vrže med letom inštruktorja v “blackout”.

Od ostale ponudbe letečih daril se da dobiti polet z akrobatskim letalom za nekoliko bolj dosegljivih 280 € ali pa z akrobatskim jadralnim letalom za 180 €, zna biti pa po moje taka vožnja še bolj divja, kot polet z reaktivnim vojaškim letalom, čeprav sam nimam najboljšega občutka, če letalo nima vsaj enega motorja. Ponujajo pa tudi lete z helikopterjem, ultralahkimi letali, baloni in skoke z padali, tudi skok v tandemu, vreden 360 € in to iz višine 6000 metrov (upam, da med dolgim letom proti zemlji postrežejo tudi kakšen prigrizek ali slano pecivo).

Katalog daril je obsežen in poleg naštetega se da najti še marsikaj nenavadnega, ni mi pa najbolj jasno, zakaj je fotografiranje nosečnice tako drago (350 €) in stane v bistvu več kot polet z akrobatskim letalom?

Ampak dobro, to naj ostane zaenkrat nepojasnjena misterija, tako kot je meni nepojasnjeno, kako so prišlo do cene točno 1000 € za let z Galebom?

Ne recimo 990,99 € ali pa 1099,99€, kar deluje nekako bolj resno in skrbno premišljeno (ovrednoteno), ampak točno čuka evrov, ko nehote dobiš občutek, da je tako ceno nekdo postavil ob pivu v gostilni. 2000 € bo preveč, 500 € premalo, ajde, recmo 1000 € pa roka.

Lahko me pa ponudnik leta šokira in predstavi natančno kalkulacijo stroškov v stilu: stroški goriva 230 €, ura inštruktorja 340 €, amortizacija 134,65 €, letališka taksa 54 €, zavarovanje za primer smrti 315,9 €, nerazporejen dobiček 100 € …

Moram pa vendarle pohvaliti avtorja tele spletne strani oziroma start-upa, ker se mi zdi, da mu je uspelo zbrati na enem mestu (za moj okus) precej zanimiva darila oziroma avanture, tako da ti ni treba vedno kupiti za darilo nekaj dolgočasnega ali pa blazno uporabnega.

Če koga ne maraš preveč, mu kupiš pa zorbing za 25 €.

Preberi še:
Obožujem helikopterje

One Response to “Nenavadna darila”

  1. darila Says:

    Si mogoče našel naša darila?
    Drugačna darila, a prav tako zanimiva! 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s