Windows 7 (who cares)

Windows Vista se, po mojem osebnem mnenju, brez prevelikega truda lahko kvalificira med najbolj zgrešene (tu ne mislim zanič) računalniške izdelke vseh časov in se postavi ob bok hišnemu Microsoft Bobu, ki je bil grafični vmesnik (Windows 3.1) namenjen butastim uporabnikom, za katerega je veljalo, da je “far more stupid than its users”  (ironično, ampak Vista meni  izgleda tudi samo kot grafična preobleka oziroma šminka čez XP).


vir: cybernetnews.com (Microsoft Bob)

Da je to jasno že nekaj časa tudi Microsoftu priča dejstvo, da so očitno opustili vsakršno upanje, da Visti izgradijo (ne povrnejo) ugled z popravki, ampak so raje naredili hitro križ čez Razglede in se  resno lotili njene prenove pod čisto novim kodnim imenom, ki pa po popolnoma neizvirnem imenu prej spominja na prastare Windows 1 (85), Windows 2 (87) in Windows 3 (90).

Kako zelo je Windows Vista iz komercialnega vidika miserable failure, bi neukemu opazovalcu lahko povedalo že dejstvo, da je dr. Onyx v vseh teh parih letih od izida leta 2006, osebno videl Visto samo nekajkrat, z njo pa delal največ kakšno uro (bruto).

In ne, ne delam v mesnici ali cvetličarni.

Če malo pobrskam po spominu, sem v bistvu Visto videl samo na enem računalniku res za kratek čas in na novem privat prenosniku od znanca, pa še ta je bil ves razočaran, ker ni dobil  zraven računalnika naloženih XPjev. Komaj sem ga potolažil, da bo za doma tudi Vista dobra in da se bo že naučil uporabljati nove ikone. Nekaj časa mi je potem še težil, jokal in stokal, da bi mu vendarle naložil XPje, ker se nikakor ne znajde in ima v službi tudi XPje, ampak potem je našel nekoga drugega, ki mu je naložil njegov najljubši OS, s katerim živi zadnjih nekaj let in s katerim sta se spoprijateljila (v mejah normale).

In kakšne so možnosti Windows 7?

Tisti, ki ta blog berejo nekoliko dlje časa, se bodo morda spomnili trilogije zapisov Hasta la vista Vista, Hasta la vista Vista Reloaded in Hasta la vista Vista Revolution. Mimogrede, ko danes berem te zapise, se enostavno ne morem načuditi, da so bili moji možgani v tistem času sposobni sproducirati takšno bravuro (virtuosic passage intended to show off the skill of a performer).

Ampak po opisu novosti v Windows 7 (v bistvu gre samo za tehnični redesign Viste), velja skoraj čisto vse napisano tudi za ta Microsoftov marketinški poizkus. Ko zraven v enačbo dodam še za moj okus močno pretirane cene posameznih paketov, je usoda Windows 7 nekaj mesecev pred izidom zame že zapečatena.

Verdict: Like It Not.

Zahtevati 300 € za nekaj, kar še vedno konkurira brezplačnemu Linuxu in je v bistvu zgolj optimizirana verzija že razvitega izdelka (torej ne gre za čisto nov razvojni cikel), je zame navadno norčevanje iz potrošnikov in kaj takega si lahko res privošči samo nekdo, ki se obnaša kot nekakšna globalna računalniška davkarija po sistemu “Microsoftu, kar je Microsoftovega” (pa ne se preveč spraševat, ker vas bo samo glava bolela).

In če pogledam stanje skozi Microsoftova črna očala, je njihov morda najboljši izdelek vseh časov (Windows XP) postal danes prava nočna mora, ki se jo obupno oklepajo predvsem poslovni uporabniki in ki ni sposobna več prinašati zadostne količine “cash flowa” ter vzdrževati po mojem mnenju  močno predimenzioniranega Microsofta.

Windows 7 ima seveda vse možnosti, da postane OS za naslednje desetletje, ob pogoju seveda, da bo XP potisnjen v kot, tako zaradi pravnih omejitev licenčne politike, kot tudi, da mu bodo proizvajalci strojne opreme odrekli podporo (po domače povedano, ne bo več šoferjev).

Windows 7 pa lahko grdo pogori v primeru, če se EU, ki predstavlja ogromen trg, nekega dne odloči, da ne bo samo kasirala milijarde dolarjev od raznih za lase privlečenih tožb, ampak bo na lastne noge postavila tudi svojo industrijo programske opreme ter tako zagotovila visoko tehnološka delavna mesta.

V tem primeru pa bi se lahko kaj hitro zgodilo, da bi Microsoft poznali samo še po operacijskih sistemih za “igrice” in “domačo uporabo” (web & home made porn).

Ampak za te potrebe bi bil pa vrh glave dovolj tudi malo dodelan XBOX 360, ki stane v elitni izvedbi toliko, kolikor hočejo samo za tehnični redesign Viste iz davnega leta 2006.

Značke: , ,

8 komentarjev to “Windows 7 (who cares)”

 1. pijanec Says:

  Tale zadnji Office paket mi je ista natega.

 2. chef Says:

  Office 2007 je bil najhujše sranje kar sem jih kdaj uporabljal. Če sem za Visto že takoj vedel, da jo je treba skenslat, sem z Officem še nekaj časa poizkušal. Meni gre pri teh novih Microsoftovih programih najbolj na živce, da me imajo za nekakšnega bebčka, ki od delovne opreme, ki mi je zgolj sredstvo in ne način zaslužka, pričakuje, da se mu bodo po ekranu smejali kužki in da me bo program zabaval z nekimi animiranimi zapiranji in odpiranji oken.

  Saj nisem kreten!

  Samo težavo imam, da sem žal pač vezan na Microsoft.

 3. dronyx Says:

  Ja, Microsoftov marketing je v hudih škripcih, ker nas skušajo na vsak način prepričati, da so razvili nekaj novega, boljšega, nekaj, kar nujno potrebujemo. To pa seveda ni čisto res in čedalje več uporabnikov računalnikov je to že poštudiralo.

  Ti lahko tudi danes še vedno čisto vse narediš z MS Office 2000 (da OpenOffice niti ne omenjam) ali še starejšim in zanemarljivo malo ljudi rabi vse marketinške novosti, ki so večinoma zgolj in samo dodaten balast, ki samo zmede uporabnike. O Visti pa niti nima smisla izgubljati besed, saj OS za poslovno uporabo ni nekaj, kar bi občudoval in kjer bi za zabavo rotiral okna po ekranu, ampak služi delu in zaganjanju aplikacij. Tu pa povprečni uporabniki cenimo VARNOST, HITROST, STABILNOST, ZANESLJIVOST, ENOSTAVNOST ZA UPORABO in VZDRŽEVANJE.

  Microsoft je po moje pred težko odločitvijo. Ali prisluhniti potrošnikom, ali oddelku za marketing.

  Morda se bo tudi tu izkazalo, da ima potrošnik vedno prav. 🙂

  Je pa meni ena bolj smešnih zadev pri Windows 7 ta, da bo omogočen zagon Windows XP kot virtualnega računalnika (če bo to PC podpiral), domnevno zato, da bodo nehali težiti tisti, ki se ne morejo nikakor posloviti od XP, to pa so zlasti poslovna okolja z več 100 računalniki in standardiziranimi postavitvami. Ampak na ta način bodo imeli administratorji samo podvojeno delo, saj bodo morali na enem računalniku vzdrževati dva sistema, poleg tega pa bo verjetno oteženo ali povsem onemogočeno tudi delo z raznimi rešitvami, ki omogočajo upravljanje velike količine računalnikov iz enega mesta.

 4. chef Says:

  Vprašanje. Ti pa iz prve roke lahko povem, da ima v turizmu praviloma prav marketing. Tako dobivajo razne nagrade za turistične destinacije na primer tam, kjer mi na Turističnem informativnem centru že tri dni ne dvignejo telefona (če bi ga, bi se pa itak izkazalo, da nimajo pojma).

 5. dronyx Says:

  V zgornjem zapisu sem pozabil omeniti še pomembno zadevo, da seveda pri takšnem “mainstream” produktu, ki je nameščen skoraj na vsakem osebnem računalniku, še zdaleč ne gre samo za posel Microsofta! Od izdaje novega operacijskega sistema živijo tudi preštevilni pisci takšnih in drugačnih knjig za talibane, “sistemski integratorji”, firme, ki ponujajo računalniške tečaje in tako dalje. Tukaj gre za več MRD € ali USD vreden biznis, katerega temelj je tržni uspeh ali neuspeh osnovnega produkta.

  Več bo novosti, več denarja bodo obrnile podporne dejavnosti.

 6. Bruto Says:

  Ne bi smel linkati starih objav. S tem si me samo spomnil, da so od bravuroznih vsebinskih saltov g. predsedniškega kandidata v zadnjem času ostale le še pravopisne napake. Ni ravno razvoj, ki bi si ga osebno želel.

 7. Looser Says:

  @dronyx:
  “Je pa meni ena bolj smešnih zadev pri Windows 7 ta, da bo omogočen zagon Windows XP kot virtualnega računalnika (če bo to PC podpiral), domnevno zato, da bodo nehali težiti tisti, ki se ne morejo nikakor posloviti od XP….”

  nisem čisto prepričan da si razumel poanto
  nisem šel še enkrat preverjat ampak sam sem razumel da bojo programi, ki ne bojo kompatibilni z W7 lahko še vedno delovali tako da se bo spodaj s hyperv tehnologijo zagnal xp krnel, ne boš pa mogel uporabljati virtualnih XP kot to lahko počneš v VirtualPC ali podobno.

  to boš lahko počel če boš imel tudi XP licenco in vsaj še VirtualPC

 8. dronyx Says:

  @Looser: Nekje sem prebral, da boš zraven W7 dobil tudi licenco za Windows XP SP3, ravno zaradi te virtualizacije.

  Michael Silver, an analyst with Gartner Inc., sees some big draw backs to this temporary compatibility fix. “You’ll have to support two versions of Windows,” he said. “Each needs to be secured, anti virus , firewalled and patched. Businesses don’t want to support two instances of Windows on each machine. If a company has 10,000 PCs, that’s 20,000 instances of Windows.”

  @Bruto: Temu se reče Downfall of dr. Onyx in o tem bo posnet dokumentarec. 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s