Route add

Večina naprav, ki se jih da konfigurirati in imajo vgrajeno možnost priklopa v računalniško omrežje prek UTP mrežnega priključka, ima danes vgrajen preprost web strežnik, tako da se da vse nastavitve narediti s pomočjo enega izmed internet brskalnikov. Take naprave so recimo mrežni tiskalniki, stikala, zmogljivejši brezprekinitveni napajalniki z možnostjo nadzora, usmerjevalniki in tako naprej.

Manjši problem pa nastopi, ker ima nova takšna naprava običajno tovarniško nastavljen IP naslov, ki pa ni enak naslovu lokalnega omrežja in zato dostop do nje prek brskalnika ni čisto trivialen.

Recimo tak klasičen primer:

Kupimo mrežni tiskalnik, kateremu bi želeli nastaviti IP naslov in ostale malenkosti. Napravo prek stikala povežemo v omrežje, ampak iz ostalih računalnikov seveda ni vidna, zaradi drugačnega, tovarniško nastavljenega IP naslova (običajno je zapisan nekje v dokumentaciji, pri mrežnih tiskalnikih pa se da natisniti tudi stran z vsemi nastavitvami, kjer piše tudi to).

Če poizkusimo ping na naslov mrežnega tiskalnika 10.100.1.1 iz PC z naslovom 192.168.1.100 odziva ne bo, ker računalnik (točneje TCP/IP sklad) naslov razume kot da je naprava v drugem omrežju izven LAN, zato promet za ta IP pošlje na privzeti prehod (default gateway), ki je običajno usmerjevalnik v WAN.

Se da pa računalnik prepričati, da najde tudi pot do naprave, ki jo želimo konfigurirati in nima IP naslova iz istega LAN.

Če gre za XP OS v zgornjem primeru zaženemo CMD (konzolo) in vpišemo ukaz:

route add 10.100.1.1 192.168.1.100

V Linuxu  pa je sintaksa ukaza tudi podobna:

route add -host 10.100.1.1 gw 192.168.1.100

Najprej IP naslov omrežne naprave, zatem še IP naslov računalnika. S tem ukazom dodamo začasno v usmerjevalno tabelo nov zapis, ki računalniku pove, da naj te naprave ne išče prek prehoda v internetu, ampak direktno na lokalnem omrežju.

Za konfiguracijo sedaj samo še v brskalnik vpišemo IP naprave in če je šlo vse po sreči, dobimo masko za nastavlanje parametrov.

V primeru, da brskalnik uporablja proxy za dostop do interneta, je potrebno seveda še dodati IP naslov omrežne naprave med izjeme, sicer dostop ne deluje.

Značke:

One Response to “Route add”

  1. Bruto Says:

    route add 10.100.1.1 192.168.1.100 deluje tudi v ostalih verzijah Windows?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: