Naslednji iz Blogosa leti Jonas

Kot je videti, je zadnje sezonsko čiščenje Crnkovičevega (avgijevega) hleva, ki sliši na ime Siol Blogos, iz elitnega kluba Hišnih blogerjev odneslo režiserja Andreja Košaka in meni neznano Urško Jerkič.

Če je pred nekaj leti, ko so si blogi šele utirali svojo pot, ta klub še imel nek smisel, ker je na nek način bloganje promoviral, češ, če bloga sam Jonas, potem je pisanje bloga pa res cool, to po moje danes ne drži več in bi Siol ta klub plačancev lahko mirno razpustil, brez da bi to povzročilo kakršenkoli tektonski premik ali vznemirjenje v blogosferi. Nenazadnje, mnoge znane osebnosti iz sveta zabave, politike in gospodarstva, pišejo danes svoj blog zastonj, iz lastnega interesa.

Sliding puzzle

vir: Siol

Tudi če pogledam današnjo posadko, praktično med njimi ni nikogar, ki bi ga redno spremljal ali bi v meni zbujal kakršnokoli zanimanje.

Jonas in Crnkovič sta znana “stara prdca” (v klub sta privlekla na novo še Kastelica, da jima ne bo dolgčas), ki si ju očitno nihče ne upa postaviti na cesto, tako kot so Košaka, pri čemer Jonas blog ves čas spretno izkorišča tudi za “product placement” (Jonas = product v tem primeru) in ima poleg Siolove žepnine baje tudi čisto praktične koristi od tega. Brezplačno naj bi med drugim dobil v dar celo Philipsov 42 činčni HD TV (full dobra televizija, vam rečem) vreden 4000 €, kot odziv na pobudo, da bo na blogu recenziral izdelke, ki mu jih šenkajo.

Crnkovič je zgodba zase, ker je on morda celo mastermind, ki te elitne blogerske iluminate novači, njegovi zapisi so pa itak večinoma samo kopije izpadov, ki jih objavlja za denar po ostalih časopisih.

Za Zupančiča, Šuljića in Stankoviča sploh ne vem, s čem se ukvarjajo, priznam pa, da nisem pri njih prebral še nobenega zapisa, da bi morda lahko razbral interesna področja ali dešifriral, od kje so se ti trije znašli med hišnimi. Verjetno pa so to spet kakšni pivski kolegi urednika oziroma nosilca licence “Hišni bloger”.

Irena Sirena je, če se prav spomnim, bila izbrana med navadnimi, zemeljskimi blogerji, čeprav kot zaposlena na Siolu verjetno ni res čisto zemeljska. Se pa strinjam, da si ona praktično (če obračunaš ure vloženega dela in truda) edina zasluži Siolovo mezdo hišnika, ker se res trudi ter če že drugega ne, generira precejšni promet na mrežni kartici spletnega strežnika, kar je Siolu všeč, saj uporablja Blogos zlasti za reklamiranje trojčka Telekom.Mobitel.Siol. Ima pa zame presenetljivo velik krog zvestih bralcev, ki spremljajo zapise o tem, v kakšnih čeveljčkih se je prikazala Hilary Swank na rdeči preprogi in ali so vsi Jacksoni hodili k istemu plastičnemu kirurgu (to tudi mene čedalje bolj zanima).

Štern je morda od vseh teh še najboljši example, kako nizko je ta klub padel. Sam je “Slovensko ljudstvo” in predvsem mainstream medije pomagal nategniti s skrito kamero, ki je Gola resnica postala (ali je sploh gledal ta film v kinu?), v kateri je glumil predsedniškega kandidata, potem pa, ko je začel pisati blog, je že po nekaj povprečnih zapisih čisto ven padel, ker so se mnogi pohecali na njegov račun in jim je v odgovoru direktno povedal, da so oni zanj govna jedna, sam pa blog piše zato, ker to dela za dober denar. Kakopak, saj je med hišnimi Blogosa.

Če imaš za tepce druge, potem stojično sprejmi šalo tudi na svoj račun! Kaj tu ni Šternu jasno? Morda kje se izklopi komentarje?

Sam sem bolj za hec kot Zares vrgel tarot karte, ki mi niso dale  odgovora na vprašanje, kdo bo iz kluba hišnih letel naslednji. Šele s pomočjo bajalice in kamnov iz Lune sem prišel do nedvoumnega odgovora, da naslednji iz Blogosa leti Jonas. Jonas is a goner.

Samo kdo pri vseh blogerskih svetnikih je osmi potnik med to posadko, Dalaj Eegol?

Preberi še:
V iskanju kvalitetnega bloga
Hišni blogerji Siola

33 komentarjev to “Naslednji iz Blogosa leti Jonas”

 1. Nataša Says:

  Tudi procent žensk med hišnimi je impresiven… 😉

  Odgovor na vprašanje z vprašanjem: gostujoči Tibetanec?

 2. dronyx Says:

  @Nataša, po zadnjem čiščenju sta ostali samo še dve, pri čemer Irena in Anka nista iz kroga “celebrity-ev”. Imajo pa na Blogosu verjetno po neprijetnostih z Mojco Mavec predsodke do znanih Slovenk in se raje držijo preverjenega recepta. “Naj bo fantek”. 🙂

 3. Nataša Says:

  Mogoče pa bi morali povabiti Ljudmilo Novak. 😆

 4. Bruto Says:

  No, Stankoviču se sicer vidi, da ni preveč vajen pisanja, ampak možakar kaže precejšnjo mero volje. Drugače pa ne pomnim, da bi pisal o čemerkoli drugem kot o avtomobilizmu in dirkanju. Ergo, možakar je profesionalni dirkač.

  Vse ostalo napisano je seveda stvar osebne preference, ampak sem si vsaj mislil, da se z njimi ne boš več ukvarjal, ker si se od te hiše že pred časom odselil. Ne splača se ti jeziti nanje. Si bodo še mislili, da razmišljaš o priselitvi.

 5. Daša Says:

  Dalaj Eegol je bil včasih bolj poznan kot Ali En. Raper. Njegovi bolj znani pesmi sta Sirni & mesni (burek) in Who’s the real Kekec.

  Moram priznat, da te siolove blogerske scene ne spremljam dovolj, da bi lahko “sodila”. Spremljam pa redno Ireno Sireno, ker ima zanimive teme. Predvsem pa, kakor si sam že napisal, si za njen trud res zasluži “Siolovo mezdo hišnika”.

 6. dronyx Says:

  @Bruto, absolutno, vse napisano je moj pogled in temelji na mojem okusu, priznam pa, da sem od vseh Siolovih hišnih blogerjev v zadnjem času še največkrat bral Košaka in sem bil presenečen, kako so odpikali ravno njega.

  Se pa nikakor ne jezim nanje, imam zgolj pomisleke o smiselnosti takšnega kluba, ker verjetno tale ekipica ne privablja širših množic, hkrati pa jih verjetno tudi blogosfera ne jemje čisto za svoje, saj, kot je že Štern lepo priznal, pišejo za denar, sicer bi delali kaj pametnejšega.

  Če pa prebereš moj star zapis Hišni blogerji Siola, je tam notri napisana ideja, ki jo je Siol pobral in je dejansko med hišne povabil tudi navadne blogerje, s tem da je bilo to na začetku izvedeno kot glasovanje, sedaj pa imajo diskrecijsko pravico, da sami izberejo povabljence. Kot prostozidarji.

  @Daša, saj na videz mi je deloval znano, poleg tega je začel vse skupaj precej v Šternovem slogu:

  Tole je moj prvi blog.
  Takoj reklama numero uno: http://www.dalaj.com

  Skratka, še en poizkus samopromocije, kjer avtor dobi vsak mesec še nekaj denarjev iz Siolove blagajne. Kaj jim je tega treba (mislim Siolu)?

 7. dare Says:

  Madona , poučna reč. Niti slučajno nisem prej vedel kaj je avgijev hlev 🙂 ! No, sem se poučil in izvedel , da je imel avgij ogromne črede in da je moral nek drug majster napeljat celo reko skozi štalo, da je popucal.
  Jaz prej kot kaj drugega opažam, da so te črede, če so že bile kdaj ogromne, postale podobne bolj skupini zmatranih kljuset. In še ta utrujena čreda se zbira v (še manjše) skupine, kjer bolj težko spustijo zraven kakšno tele.
  Ko sem pred dvema letoma objavil post je preletel naslovnico, da je bil res slučaj , da jo je kdo opazil in kliknil na moj blog. Zdaj se moja zgodbica lepo ležerno svaljka celo popoldne in še zvečer po portalu prej kot jo izrineta Vlatka In Gartner.
  Jonas pa je tukaj itak samo nekakšne eminenca in že leta nima ničesar za povedati.
  Aja, dober zapis. Žio!

 8. Nevenka Says:

  Jonasov blog je postal malce mrtev, ker je izklopil komentarje, sicer pa so komentatorji naredili temo “zanimivo”, če Jonasu ni uspelo. A se je Jonas tega naveličal. Ga celo razumem.
  Upam, samo, da ne bo še kakih totalnih debilčkov med hišnimi, čeprav jih berejo tisoči. Enkrat in nikoli več. Upam. Vsaj toliko smo povprečni blogerji vredni.

 9. yin Says:

  včasi si bil bolj hiter kar se tiče blogosove scene,zdej si mal popustil, že včeri smo zvedel kdo je šle! je tam refleks lepo predlagal,kak in kdo bi se mogel zbirat hišne blogerje. jonas je zadni, ki bo od tam šel,zdi se mi da si to pač mal sam prilagodil reklami:)

 10. Simona Rebolj Says:

  Logično, da si bral predvsem Košaka, ker je edini obdeloval aktualne politične in družbene teme in celo na pomisleka vreden način. In logično, da je letel. Blogos že dolgo ni nič drugega kot talanje žepnine prijateljem. Se je pa morda Košak tudi sam naveličal večinoma prav nič ugledne druščine in se raje bolj posvetil filmu, ki ga bo končno spet snemal, ker je že zadnja dva meseca prispeval samo po dva zapisa. Jerkičeva prostovoljno, glede na njen zapis zagotovo ni letela, je pa neverjetno, da je sploh obstajala.

  Tadej Zupančič ima zanimive zapise. Je pismen in izbira sofisticirane tematike. Ni pisec, ki bi lahko filal množico klikov, je pa branja vreden. Da pravzaprav dviguje neugled blogosa, pa je očitno bolj naključje kot uredniški namen. Izhaja že iz prijateljske klike Crnkovič, Jonas prvotna naveza – Rozina. Dela v slovenskem uredništvu na BBC, bil je urednik (ne vem, če je še). Od tod tudi nič nelogičnega, da se je z BBC privlekel še Kastelic, čeprav že leta eno in isto solato prodaja na stotih koncih. Blog ima še na 24 ur.

  Ostalo pač ni ošvrka vredno. Štern je pa za moje pojme ikona, sinonim za blogosovo smernico – merjenje kurcev prascev, ki nakladajo o fukanju prasic. Morda je vreden branja še Stankovič s svojo specifizirano avtomobilsko tematiko, na katero se verjetno brez dvoma spozna. Ampak temu osebno ne sledim, da bi si upala presojat, samega načina in sloga pa ni kaj presojat.

  Kaj ima Siol od tega, da je slika zgleda tako abotna?? Preprosto. Lahko si privošči plačevat kosila frendom, ki pojma nimajo, ker jim klike in popularnost nosijo odmevnejši blogerji, ki za to niso plačani, le nekateri smo bili za spodbudo nekaj časa med hišnimi. A zakaj bi to posebej plačevali, ko pa itak blogamo tudi zastonj, če se lahko plača na klikanju drugih pivo polpismenemu frendu.

  @Nevenka:

  Jonas se ni nič naveličal. Njegovi komentarji nikoli niso pritegovali večinoma drugega kot čestitke in pozdrave. Ker je nadut, je seveda v od komentarjev poslovilnem zapisu hrulil komentatorje, ker ne sprovedejo nobene zanimive debate. Kot da je Jonas primerek zanimivega debaterja in kot da ga je kdaj prej res motilo odsotnost debate … hehe … Veselje se mu je začelo kazit, ko si je sam začel kazit imidž z raznimi borbami za Strasti in dižipare Trenutki resnice. Komentarji pač niso bili več samo čestitke in pozdravi večinoma najstniških fenov, ampak tudi bolj grdi. Ja, takrat se je pa res naveličal in začel spraševat, a bi se moral začet ukvarjat s cenzuro??? Ja, na svojem “poslovnem” terenu mogoče.

 11. dronyx Says:

  O, to pa sploh nisem vedel, da je Jonas povsem izklopil komentarje? Jaz sem mislil, da je to naredil samo na zapisu Adijo, Michael Jackson, da pa se na ostalih še vedno da pisati vsaj pohvale. To pa je res škoda, ker večini se je Jonasov blog zdel zanimiv zato, ker si lahko pustil komentar in to je zbujalo pri nekaterih tak občutek, kot če bi se ga dotaknil v živo ali mu celo segel v roko, ejga stari.

  Prerokujem pa, da bo imel Jonas, podobno kot tudi Michael Jackson, še velike težave s staranjem in bo ta proces, ki prizadane vsakega človeka, zelo slabo prenašal in bo bil zaradi tega čedalje bolj zopern in tečen. Če danes Jonasa srečaš na cesti, brez maske in Photoshop trikov, deluje meni kot ostarel boem, ki mu ne bi dal niti bureka za prodajat, kaj šele, da samostojno vodi kakšno oddajo po televiziji. Je pa verjetno TV3 za Jonasa tako, kot če bi Ronaldo čez 20 let podpisal pogodbo za nastopanje v tretji Španski ligi. Neki je, ni pa to prva liga in prime time, ko ti mase oboževalcev praktično jedo iz roke, karkoli jim ponudiš.

 12. Simona Rebolj Says:

  Haha … se strinjam s tabo, da je imela pri Jonasu vlogo predvsem številčnost komentarjev v stilu dotika selebritija. Vendar pa so te orgazmične dotike po Strasteh in TR začeli uravnotežat pljunki in krošeji. Z v celofan zavitim zapisom komentarjem v slovo pa si je na gobec dal še sam. Posebej je omenil Simonine klobase. Ker se je Crni posebej potrudil na prvi strani ravno ta del besedila izpostavit, sem kar pobuljila. Nemogoče bi bilo, da se med morjem komentatorjev, ki so mu držali blog pokonci, Jonas posebej poslovi ravno od mene, ki sem komentirala en zapis na pol leta zaradi naslova ponavadi o kakšni oddaji ali prireditvi, sicer se z njegovim blogom ukvarjala nisem. Zdaj je izpadlo, kot da sem njegova posebej relevantna bralka in komentatorka. Mislim … Tak izpad ni čuden izključno z aspekta užaljenosti, ker sem se pač spucala nad Trenutkom resnice in ga je moj izliv očitno še posebej ekstra prizadel. Mogoče kot nekoga, ki bi želel bit debater, pa pač ni. Kar se pozna tudi v oddaji, ki že itak nima funkcije debatiranja, potem faše pa še Jonasa, ki hoče zdaj debatirat, namesto da bi raje počel tisto, kar je nekoč odlično obvladal. Afne guncal, sarkazem futral in poziral.

 13. dronyx Says:

  Sem našel zapis Nič več komentarjev. Sorči, samo to napisano je en navaden crap, enako kot Strasti in Swingerji. Jonas ne obstaja od včeraj in v zadnjih parih letih se je nabralo pri njem ogromno raznoraznih komentarjev. Praktično vsak, še tako banalen zapis, jih je imel gladko čez 100. Pri mnogih zapisih se je že prvih nekaj minut pojavilo več komentarjev (večinoma čisti spam, ampak v statistiko pa le gre), kot so jih nekateri deležni cel mesec ali ji ne vidijo toliko kar celo leto. In sedaj, kar naenkrat, Jonasu to več ne odgovarja in pok, oster rez?

  Verjetno res prej drži to, da je pri bralcih popustila zavora, ni bilo več pravega strahospoštovanja in kritike so preveč bolele. Poleg tega Jonas ve, da si ne sme privoščiti tega, da bi postal nek novi Damjan Murko v srednjih letih, iz katerega se lahko norčuje vsak najstnik, ki si vzame pet minut časa, da napiše komentar in prilepi link na svoj blog, češ lejte modeli, bwaaahahaa, kwa sem Jonasa pwnow, stari moj, kakšen n00b.

  Ob temle sem se pa nasmejal:

  Pa preseravanje, duhovičenje, odjebavanje, reklamne povezave, Simonine klobase, nekdanje Dajanine nebuloze (se je sama odklopila), lol, Jonas ti si vosu, Jonas ti si car.

  Dajana jo je še za odtenek slabše odnesla kot ti, Simona. Boljše klobase, kot nebuloze. Sem pa ponosen na Centrifuzijo, ki je bila deležna posebne pohvale in je omenjena tudi v nožnici (footnoti). V zahvalo mu je pa verjetno podarila tistga robotka – sesalca, ki se sam pospravi nazaj v kot.

 14. Menfreya Says:

  Košaka so odžagali? Žalostno. Za Uršo Jerkič razumem, nikoli ni napisala nič pametnega. Občasno preberem kaj od Crnkoviča, Jonasa in Kastelica (odvisno od teme), pa Ireno spremljam … Ampak Košaka bom pa pogrešala.

 15. zloba Says:

  Viš, Oniks, zarad takih zapisov kot je tvoj, obstajajo privat blogrole ali pa RSS viri, na katere se (s stališča posameznika, ki izbira), splača vračat … Blogos pa na drugi strani nezadržno izgublja na vrednosti. Na ‘hišne’ že dolgo več nisem pozorna, vedno manj pa se poslužujem tudi drugih ‘izborov’. Čakam dan, ko se bodo blogerji sposobni povezati v nov agregat tipa ‘blogos’, na dobri platformi in pod kvalitetno uredniško taktirko. Do takrat pa – piš Polde, piš:)

 16. had Says:

  @zloba: hmm 🙂

 17. Simona Rebolj Says:

  @dronyx:

  Ja, hehe … se strinjam, da je krep. Murkovega smisla za biznis sicer po mojem mnenju ne bo mogel doseči, kaj šele preseči, ker toliko smisla in strasti za uspeh klovnovstva na slovenskem nima, bi si pa ravno zaradi tega toliko manj smel privoščit postat Gartner viža medijske eksponacije z vsemi enakimi stranskimi učinki tipa “lejte modeli, bwahahaha … ”

  Je že res, da ga naša butalska medijska krajina ni znala več ponucat, kot bi bilo treba. Ampak tale hvataj pare način za vsako ceno pa logično, da pušča posledice na njegovem imidžu. Včasih se je treba odločit med spoštovanjem in cekini. Da greš pa zganjat kar koli (od razprodaje osebnosti za oglaševanje do strasti in tr), samo da lahko furaš zasebni luksuz, potem si pa še jako togoten, ker te ljudje ne cenijo kot karizmo z izbranim okusom in visoko stopnjo dostojanstva, je pa precej mimo. Konec koncev je s tem pokazal, da ima približno toliko spoštovanja do svoje “cene”, kolikor ga premorejo tisti, ki ga niso znali angažirat za omembe vredne projekte še naprej. Nič!

  Ja … haha … Dajana jo je odnesla še slabše. Vendar zanjo nisem mogla vedet, ker se pri Jonasu pač nisem ustavljala, ali si je to brezmejno slovesno čast prislužila vsaj z dostojnim mezdanjem serviranja nebuloz pri njem. Zase sem pač vedela, da norme niti približno nisem dosegla, razen morda z efektivnostjo priložnostnega “dela”. Poleg vsega sem pri Dajani nekoč nekje zasledila, da je Jonasa še ekstra omenjala kot odličnega blogerja, zato se mi je zdelo še posebej čudno vse skupaj. Mogoče je imel pa Jonas te Dajanine nebuloze v mislih … haha …

  @Zloba:

  Jap.

 18. Nick Says:

  Deschmannn forever!!!

 19. markopigac Says:

  Siol nima dnarja. Ukinil nam je še free porniče in resno razmišljam o prestopu k drugem ponudniku.

 20. Vanja Says:

  siol ima lastnika, ki definitivno ni politično neobremenjen, to se zelo dobro vidi na način podajanja novic. Tako je pač Košak letel, Dežman pa priletel.
  Jah, kvalitetni blogerji združite se. Vam po svojih močeh naredim še promocijo-kolikor se bo dalo!!!!!!!
  ker me blogos na smrt dolgočasi!

 21. zloba Says:

  @Had: Kolikokrat smo že začeli to debato?:-D

 22. Simona Rebolj Says:

  @Vanja:

  Ja, Košak odletel, Dežman priletel … odlična opazka.

  @Zloba:

  Ko bi se vsaj že enkrat nadaljevala in prišla vsaj do prvega sklepa, za kar ne rauimem, da se ni zgodilo že zadnjič. Ah, ja, ker je nekdo pač vskočil z luštnim vicem za bajdvej. Predvsem pa ne bi “smelo” teči preveč debate na spletu.

 23. zloba Says:

  @Simona: Naslednje ‘kvačkanje’ it is … v malo širši zasedbi.

  Za vice pa – sem bolj švoh:-P

 24. dronyx Says:

  Čeprav s Siolom nisem nikakor kapitalsko povezan, mi je za Blogos na nek način celo žal, ker je na začetku res precej obetal in jaz sem imel čuda idej, kaj vse se bi dalo narediti, da bi imel res pravo blogersko skupnost in ne bi postal samo še en ponudnik, kjer lahko v petih minutah odpreš blog. Blogos je imel praktično vse, dobro obiskan portal, pripravljen je bil vložiti nekaj denarja v projekt, dobil je precej dobrih piscev, tehnično pa so tudi nekako vzdrževali blogersko platformo.

  Samo potem se dve leti ni v bistvu zgodilo čisto nič.

  Še vedno so furali naprej blagovno znamko Hišni bloger, kjer so na piedestal izpostavili par ljudi po meni nejasnih kriterijih (kasneje so v to družbo vsaj spustili še nekaj navadnih blogerjev). Kaj naj bi počel tu urednik, je meni nejasno, saj druščina navadnih blogerjev na Blogosu ni nikdar dobila kakšnih moderatorjev, ljudi, ki bi se trudili podobno, kot se trudijo DJ-ji v diskotekah. Da zabavajo tam zbrano družbo in dajejo ritem žurki.

  Morda je naloga urednika Blogosa to, da usmerja hišne blogerje? Dvomim, saj recimo Jonasu sigurno nihče ne more diktirati, kaj naj piše, poleg tega mu očitno tudi niso uspeli v pogodbo uturiti klavzule, da na sme svoj blog na Siolu izkoriščati za lasten EPP. In kakor jaz poznam Jonasa, oziroma kakršen subjektivni občutek sem dobil o njem, on ne dela ničesar zastonj in če se zdi neverjetno, da bi se Jonas nečesa takega, kot je napol komercialno pisanje bloga, lotil res za bakšiš, je verjetno finančno konstrukcijo tega projekta saniral kako drugače. Kot rečeno, po moje mu je Siol pustil povsem proste roke, samo da dela pri njih.

  In končni rezultat take narcistične politike Blogosa je bil pač ta, da se je mnogim tak odnos zdel izpod časti (tudi meni) in so odšli drugam.

  Na nek način po moje Hišni blogerji danes naredijo več škode, kot prinašajo koristi, ker to, da bi običajni ljudje zaradi parih tam izpostavljenih ljudi sedaj množično romali na Blogos, je utopija. V blogosferi znane osebe iz medijev ne povzročajo masovne evforije in poznam kar nekaj blogov, ki jih pišejo znani ljudje, pa se ne utapljajo v bralcih. Torej se je potrebno zadeve lotiti na drug način. Imam pa občutek, da je Siol že nekaj časa nazaj pozabil, da za seboj vleče tudi “počitniško prikolico”, ki se ji reče Blogos.

 25. Vanja Says:

  yup, kliknem zelo redko na hišne. Čeravno na blogoroli prevladujejo Iztokovi posti in Tine Maline. Sem pa preveč lena, da bi shranile moje “najbolj priljubljene”.

 26. Simona Rebolj Says:

  @dronyx:

  Bi te malo popravila … na pediestal so postavili predvsem preveč navadnih blogerjev in jih še postavljajo, popolne amaterje, ki tega medija niti kot komunikacijsko orodje ne razumejo, niti vsebinsko niso zanimivi, so pa vmes povabili za krajši čas k hišnovanju tudi nekaj profesionalnih, vsak na svoj način posebnih blogerjev, ki so definitivno že sami skozi blog pridobili dovolj pozornosti. Torej so to profiji, ne pa neki plačani amaterji, ki bi se sicer utopili v morju nebranih blogerskih smeti. Se mi zdi kar pomembno, kako se blogerji cenijo, če bi bili radi bolj cenjeni … hehe …

  Kako neki bi Jonasu dodali klavzulo, ki bi mu preprečevala furat oglaševanje, če oglašuje še urednik sam.

  Seveda hišni naredijo več škode kot koristi, ker je preveč mandeljcev tam, ki izpostavljeno sporoča obiskovalcem, da na blog spada navadno trivialno sranje, medtem pa boljši primerki frčijo ali zapuščajo sceno.

  @zloba:

  Ja, fajn. S širšim naborom švohnih za vice vsaj do konca seje. Pa po možnosti še pred novim letom.

 27. Si. R. Says:

  Lahko bi tudi koncept hišnih ukinili, na istem mestu pa bi bila lestvica najbolj aktivnih/najbolj komentiranih blogov … ali zapisov … nekakšen hot blog of the day … volk sit, koze cele, internet pa kvalitetno ponucan …

  po drugi plati pa – recmo bobu Bob, ta koncept ‘hišnih’ je itak ena navadna brezveznarija. Blogi kot orodj e individualnega komunikacijskega/medijskega/artistiš izraza so pač idealni v načinu konzumacije po osebni izbiri – pišeš, kar želiš, in tudi bereš, kar želiš. vsak si lahko zase naredi svoj blogroll na svojem blogu in tam ima vedno hitro dostopne natančno tiste blogerje, ki jih želi imeti … zraven si lahko da tudi njihove fotke, če želi.

  Glede Blogosa kot takega pa še – pismo, kaj pa pričakujete od navadnega ‘internet operaterja’, ki mu je biznis predvsem prodaja internetne infrastrukture/storitve? Ni to ‘stara Sobotna priloga’, ali pa ‘Razgledi v dobrih cajtih’, in tudi ne more biti.

  Podpiram pa idejo, o kateri se je zadnjič spet debatiralo … a, če se naredi ‘nekaj novega’, novo ‘platformo’, bodo tudi tam prej ali slej nesoglasja … Ali pa tudi ne …

  Nč, grem spat. Glava spet ni brihtna.

 28. dronyx Says:

  @Simona, tole glede amaterjev in profesionalcev je tema bolj za kakšnega blogoslovca (morda Domen?).

  Namreč, če jemlješ blog kot specifični medij, ki ima svoje zakonitosti in kjer je ogromen poudarek na komunikaciji avtorja z bralci, kar ni običaj pri klasičnih medijih, potem jaz razumem kot profesionalca nekoga, ki na profesionalni ravni piše blog, ne glede na to, koliko s tem zasluži.

  Namreč, ti res lahko kadarkoli na cesti pobereš, 10, 100 ali 1000 novinarjev, ki pišejo za Dnevnik, Delo, Story, Novo ali Lady, jim stisneš v žep vsak mesec par 100 € in za ta denar potem kopirajo na blog malo prirejene zapise, ki jih sicer prodajajo tudi svojim osnovnim delodajalcem. Sama komunikacija z bralci jim je španska vas, ali zato, ker so enostavno preveč vzvišeni, da bi se spuščali na tako nizek nivo, ali pa enostavno za to nimajo časa, ker je itak v pogodbi samo klavzula o minimalnem številu zapisov, ki jih morajo kopirati.

  Ampak zame so to lahko tudi “blogerski amaterji” (zanič blogerji), kljub temu da so morda v svojem “poslu” težki đeki, kolumnisti, kronisti, skratka cenjeni profiji.

  Pri nas sicer termin “blogerski profesionalec” tudi ne sede najbolje, ker večina, ki bi jih uvrstil sem notri, ne služi blaznega denarja z blogom in so entuzijasti (ljubiteljski amaterji). Besedo profesionalec pa vsak takoj asocira na denar in dober avto pred hišo z bazenom.

  Prav tako pa težko v zvezi z blogi nekomu rečem amater, ker čisto v redu se mi zdi, če nekdo s svojimi besedami opiše občutke iz koncerta The killers in zraven prilepi še par slabih fotk, slikanih na skrivaj s svojo Nokio. To meni ni amaterizem, čeprav morda komu zveni zapis slovnično skropucalo, brez uvoda, jedra in zaključka… Pa kaj pol. On je to napisal za pet svojih frednov in še 100 naključnih bralcev.

  Če so se že šli na Blogosu Beauty piđin (se mi ne ljubi pogledat kako se to zares pravilno napiše, ne bi pa rad kresnil mimo, tako kot blogerka, ki pije Bear namesto Beera in sem jo moral takoj popraviti, da Bear lahko kvečjemo njo popapa – res pa jih je v LA bolj malo), bi bilo po moje bolj logično, da bi v klub uvrstili blogerje, ki so zanimivi, znajo komunicirati z bralci in znajo izkoriščati ta medij. Ne pa na vsak način sem notri tlačit neke osebe, ki so znane iz ostalih medijev. Koliko podobnih poizkusov se je izjalovilo, ker blogosfero ti ljudje enostavno niso zanimali, ostale pa so zanimali še tolik manj.

  Nenazadnje je poizkušal s pisanjem bloga celo Murko, ki mu mularija je iz roke na 24ur.com ter na vsak zapis, kjer je on omenjen, orgazmira, ampak tudi ta Eden in edini, je kot kaže na Pozarreportu samo še kup prahu, ki nikogar ne briga.

  Kot sem že napisal v enem postu zgoraj. Blogosfera je hudičevo krut svet, kjer biti znan in prepoznaven (iz medijev) še ne pomeni čisto nič.

  Poleg tega pa obstaja pri nas nekaj sto tisoč ljudi, ki počnejo v življenju bistveno bolj zanimive stvari, kot pozerji tipa Damjan Murko, Iris Mulej ali Štančka Šukalo.

 29. UrosG Says:

  V bistvu ne vem čemu ta klub sploh služi. Naj si vsakdo zbere tiste, ki jih bo spremljal. Tole izpostavljanje je za moje pojme čisto mimo. Sem enkrat prav z namenom preveril vse iz seznama, pa po pravici povedano me ni nihče prepričal. S temi fičniki, ki jih vsak mesec podarijo piscem, pa dokažejo, kakšen podn je vse skupaj.

 30. Simona Rebolj Says:

  @dronyx:

  Povezava profesionalnosti na količino keša se meni zdi najmanj ustrezna, pa čeprav je verjetno res, da si tako veliko ljudi predstavlja zadeve v asociacijah. Ampak to umevam kot neumnost. Izjemen profesionalec na svojem področju je lahko tudi znanstvenik, pa ne bo zaslužil toliko kot Britney Spears, ki v primerjavi s profesionalnimi plesalci zagotovo ni vrhunska, v pevskih sposobnostih pa tudi ne. Izjemen profesionalec med baletniki, ki posega tudi izven meje, je pri nas Clug, pa se pač ne more valjat v denarju, še celo za penzijo ga lahko skrbi. Na področju blogerstva bi tako lahko rekli, da je nek ameriški bloger, ki mu uspeva dobro služit, profi v primerjavi z drugimi, ki ne služijo, čeprav so kaovostno mogoče dobri pisci. Ampak s tega vidika so amaterji vsi slovenski blogerji, malo večji profiji le nekateri, ki so na nek način zaslužili neko revščino.

  Zato sem dala jaz primerjavo izključno v kontekstu, kakor je bila izpostavljena v tvojem komentarju. Glede na posebej izpostavljene osebe na določenem ponudniku (blogos še plačuje, RTV ne …). In izrazila nasprotovanje, da naj bi bil nek Dežman, ki se je pojavil včeraj in takoj blokiral komentarje tretiran kot profesionalec, ostali pa amaterji. Sem bila jaz pol leta profesionalka, zdaj sem pa spet amaterka???

  Ne bi rekla. Profesionalec je ponavadi nekdo, ki nekaj obvlada in obstajajo določeni pokazatelji, rezultati za to definicijo. Zato osebno doživljam kot blogerske profije predvsem tiste, ki so se uspeli prebit iz anonimnosti in veljajo za bolj ali manj odmevnejše blogerje in imajo neko kilometrino, prebijali so se pa z dna, kot vsi ostali. Potem lahko pa razpravljamo o različnih vrstah rejtingov in drugih nivojev, če nam paše. Navaden bloger bi lahko bil nekdo, ki se po blogerskih pravilih igre ne more z niemer posebej “pohvalit”. Definitivno pa ne more mejo med navadnostjo in profijem (če se že zapletemo v ta diskurz) določat vip izpostavljenost spletnega ponudnika. Ker nič ne pove o njegovem dejanskem možnem uspehu na nekem nivoju ali priljubljenosti.

  No, saj delno se strinjava …

 31. zigak Says:

  Simona ti si profi.

 32. Karmen Says:

  Dr. Onyx katera imena bi ti predlagal za “hišne” in zakaj?

 33. dronyx Says:

  @Karmen, jaz bi hišne enostavno ukinil. Zakaj? Ker je zadeva nemoralna, če se v poslu sploh lahko govori o morali? Namreč Blogos je navadna oglaševalska platforma za Mobitel, Siol, Telekom. Pri spletnem oglaševanju se šteje klike in oglede reklam. Sam sem prepričan, da hišni prispevajo manjši delež ogledov in da jih po številu ogledov gladko posekajo nekateri ostali blogerji. Če se gredo komercialo, naj ovrednotijo reklame, preštejejo klike in ta denar, ki ga sicer pobašejo hišniki, razdelijo med vse po enakem principu. Jonase se bo pa že nekako znašel in če bo užaljen, lahko svoj blog odpre tudi kje drugje in tam naprej fura svoje reklame (samopromocijo, EPP za televizorje, iPhone in robotske sesalce).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s