Trenutek resnice

Doma ne lovim TV3, tako da nisem vedel (nisem imel niti zamar), kakšna je to sploh oddaja Trenutek resnice. Potem sem pa šel včeraj prebirati Jonasov zapis in klobaso komentarjev, ki se je ustavila na številki precej čez 200, kar je samo po sebi impresivni rezultat, vreden blogerskega kipca. Če pa bi kdo izbral najboljše komentarje in jih objavil v knjigi, osmeši takšno filozofsko zbrano delo samega Platona.

Ker nisem našel nekega pametnega posnetka naše verzije te franšize, ki po samem konceptu mene nekoliko spominja na slumdog verzijo igre Lepo je biti milijonar, sem potem gledal posnetke iz Hrvaške in Srbske verzije te oddaje na youtubu (keyword: Trenutak istine – mastrubacija).

OMG! WTF? LOL! Ob nekaterih vprašanjih mi je edino prišel na misel legendarni citat Mladena Deliča iz tekme med Jugoslavijo in Bolgarijo (youtube posnetek za omladince, ki so bili takrat še v plenicah):

” Ljudi, pa je li ovo moguće?… ludnica… šta je ovo?”

Če se prijavite v to oddajo in ste dovolj velik debil, da vas producenti posadijo na vroči stol, potem lahko pričakujete tudi katero od spodnjih vprašanj, pri čemer pride glavni štos na koncu, ko so v igri veliki dinarji oziroma kune.

ACME lie detector

vir: ACME (lie detector)

Na koncu namreč nek elektronski gadget – poligraf, za katerega se ve, da tehnično nikakor ne more biti relevantno merilo za resnico ali laž (lahko je le pripomoček), čudežno ugotovi, da niste pravilno odgovorili  na trivialno vprašanje “Da li mislite, da je vaš život potpuni promašaj”, pa čeprav ste eno vprašanje nazaj brez kančka sramu prostodušno priznali, da ste se … kako da kažem …

JESTE LI SE IKADA ORALNO SAMOZADOVOLJILI?
Da.
Vaš odgovor je … ISTINIT!

JESTE LI IKADA STAVILI BEJZBOLSKU PALICU U GUZICU?
Jesam.
Vaš odgovor je … ISTINIT!

JESTE LI IKADA MASTURBIRALI NA RADNOM MESTU?
Pa naravno.
Vaš odgovor je … ISTINIT!

JESTE LI IKADA SNIMILI GAY PORNJAK?
Jesam. Čak sam i igrao u njemu.
Vaš odgovor je … ISTINIT!

JESTE LI SE IKADA ŠEVILI SA SESTROM VAŠEG BRATA?
Jesam.
Vaš odgovor je … ISTINIT!

JESTE LI IKADA MIRISALI PRLJAVO DONJE RUBLJE SVOJE DJEVOJKE?
Da.

Vaš odgovor je … ISTINIT!

BISTE LI KARALI VODITELJICU OVE EMISIJE IZPRED TV KAMERA?
O, pa da. Karao bih ja nju i od pozadi.

Vaš odgovor je … ISTINIT!

JESTE LI IKADA JELI GOVNA?
Pa da.
Vaš odgovor je … ISTINIT!

JESTE LI IKADA MAŠTALI, DA VODITE LJUBAV SA ŽIVOTINJOM?
Jesam. Više puta sam vodio ljubav.
Vaš odgovor je … ISTINIT!

JEL VI MISLITE, DA JE VAŠ ŽIVOT POTPUNI PROMAŠAJ?
Da.
Vaš odgovor … NIJE ISTINIT!
(Do potpunog promašaja ima još puno tog da uradite u svome bednom životu)

” Ljudi, pa je li ovo moguće?… ludnica… šta je ovo?”

9 komentarjev to “Trenutek resnice”

 1. Centrifuzija Says:

  Malo si pozen. O tem se je namreč že veliko govorilo, ampak nikjer nisem videla kakšne dobre analize ali pa vsaj razlage, ki bi zares razložila poanto. Vsak zato, da preverim svojo.

  Ta norost se mi zdi genialna. Gledala sem le prvo oddajo in ker se mi zdi, da sem dojela, v čem je štos, je postala nezanimiva. Skratka. Treba je vedeti, da poligraf ne razkriva objektivne resnice, ampak subjektivno. Tisto, kar ti verjameš, da je res. Zaradi tega je zgrešeno že imenovanje LAŽ in RESNICA. Ker je vprašanje, za koga je nekaj laž oz. resnica. In še več! Tudi tvoja zavestna resnica se lahko razlikuje od nezavedne. Režiserjem oddaje za koncept pušča blazno veliko manevrskega prostora. Ljudje bodo namreč govorili resnico in razkrivali dejstva. Ja, sem seksal v troje. Ja, varal sem ženo. Ja, v službi sem večkrat seksali. … In vsa ta vprašanja so zastavljena in odgovorjena. Z resnico, jasno. Ko pa zadeva postane resna in je denarja že veliko, lahko vskočijo režiserji z vprašanji o željah in mnenjih. Se vam zdi vaša žena grda? Želite seksati s partnerjem istega spola? Želje in mnenja. Morda se ti zdi, da ne bi seksal z moškim, ampak hkrati si tvoj nezavedni Ti prav to želi. In ti tega ne veš! Ker ne moreš vedeti. Tvoje nezavedni Ti misli drugače in oni celo vedo, kaj misli. Kdo potem zmaga?

 2. dronyx Says:

  @Centrifuzija: Jaz se nisem tako globoko poglabljal v to, vem pa, da tudi če bi imel možnost, te oddaje zelo verjetno ne bi spremljal, ker je večinoma dolgočasna (špekuliram jasno, glede na videno iz Hrvaške in Srbske verzije, ker pa gre za franšizo, je rezultat povsod skoraj enak).

  Tehnična izvedba je pobrana iz Milijonarja, kjer imaš gosta na vročem stolu, voditelja in vprašanja, ki stopnjujejo denarni vložek, gost pa lahko kadarkoli odstopi in pobaše denar. Tudi tu je premor dolg, podprt s skoraj enako glasbeno podlago, namenjen pa temu, da se lahko režiser sprehaja s kamero med znanci gosta, ki sedijo v prvi vrsti. Zeh, če ne gre za kakšno nasty vprašanje, ko začno vsi zavijati z očmi (ovohavanje umazanega spodnjega perila je recimo takšno). In smo pri bistvu! Če ne bi bilo seksualnih vprašanj (seksualno v širšem smislu), tega ne bi gledal verjetno nihče. Torej je vse ostalo čisti balst, aktivni premor med reklamni bloki.

  Da pa tak koncept oddaje sploh deluje, moraš najti res utrgane modele (ali si jih pa izmisliti, kot v Jerry Springer showu).

  Recimo nek primerek je priznal, da je seksal z več kot 400 partnerji. Potem ga voditeljica vpraša, ali je bilo več moških ali žensk. Tip se zamisli, očitno je vprašanje pretežko. Potem odvrne, da je bilo verjetno več moških. Raja v publiki … ohhhh. Mama modela mrtvo hladna, očitno je tam na selu, kjer živijo, to dokaj normalno in ni ravno za … ohhh.

  Nisem pa šel študirat, kako se odločajo, ali je nekaj laž ali resnica. Se tu upošteva samo poligraf, ali še kaj drugega?

  Če je dovolj samo poligraf, je ta oddaja pa res skoraj popolni kretenizem, ker poligraf ne bere misli, ampak spremlja nekatere funkcije preiskovanca (detailno ne poznam, verjetno srčni utrip, potenje…), testiranje je pa nekakšna “psihološka vojna” med preiskovancem in operaterjem, kjer ta pozorno spremlja med drugim tudi način govora, barvo glasu, gestikulacijo, pogled itd. Skratka, to ne gre tako enostavno, da človeku pripopaš par elektrod po telesu in potem na podlagi natisnjenega grafa, ki izgleda kot kakšna seizmična meritev, nedvoumno ugotoviš, ali se človek laže.

  Poleg tega nek studijo, kjer snemajo oddajo in je čuda nekih zunanjih dražljajev, začenši z voditeljem, ki ima frizuro, kot bi nosil lasuljo in rajo na tribunah, nikakor ni primerno okolje za resno poligrafsko testiranje. Če se beseda resno sploh sme uporabljati z tako neresno napravo, kot je detektor laž?

 3. Simona Rebolj Says:

  @Centrifuzija:

  Mislim, da kakšna dobra analiza ali pa razlaga, ki bi razložila poanto igre, ni potrebna, ker je hitro jasna kot pasulj in si težko predstavljam, kaj neki imaš v mislih, kar ni bo povedano na milijonih koncih. Vsekakor je pa možna dobra analiza in poanta v širšem fenomenološkem smislu pojava kot takega, pri čemer pa do kakšnih veselih zaključkov težko prideš v primerjavi z manj radostnimi. Zato se mi zdi to norost označit za genialno precej sprevrženo. Kvečjemu s piarovskega aspekta, pri čemer ima zastopnik medijskega trženja pred očmi samo genialne cekine na račun osnovnega psihološkega profiliranja povprečne drhali, ki ni nič bolj skrivnostna od zavedanja, da so se gladiatorske igre dobro tržile.

  Poanto o poligrafu in nezavedanju svojih resničnih notranjih vzgibov, ki si jo omenila, je itak jasna. Na čem bi sicer taka oddaja sploh lahko uspela, ne da bi prišlo do bankrota???

  Vendar ne gre samo za pojem nezavednega in moč vzgibov, ki ostanejo pod dominanco razuma pri predstavah o sebi. Mnogo bolj gre za pojem dvoumnosti! Torej za vprašanja, pri katerih sta možna oba odgovora. Odvisno s katere plati pogledaš. Pri tem je skoraj nemogoče precenit pri sebi, katera plat v določenem trenutku prevladuje oziroma se je bolje odločit za sebi v negativno šteto, saj negativna plat medalje ponavadi, tudi če je v manjšem obsegu zastopana v mislih, v moči prevlada. Že zaradi sramu, neugodja itd. Če torej dobi nekdo, ki je zelo zadovoljen z veličino svoje kurca, vprašanje, ali je zadovoljen z veličino svojega penisa, je bolje, da odgovori z ne, čeprav ni res. Vendarle skoraj vsak globoko v sebi kdaj pa kdaj meni, da bi bil lahko še malo večji. V kolikor se mu zdi ekstremno prevelik in ima zaradi tega težave, pa vendarle spet to ne pomeni, da je zadovoljen, torej prevlada živčni odziv, da nekaj ni v redu. Zato poleg dejstva, da poligraf dokazano ni zanesljiv kazalec resnice in zato tudi pri sodnih postopkih ni upoštevan kot dokaz, tudi ni odporen na poanto dvoumnosti, ampak je sam koncept igre lahko zabaven izključno z aspekta, kako se gosta jebe v glavo in kako se uspeva tudi gost naplahtat sporočilne luknje poligrafa. Nikakor pa v brezmejno zanimivem opazovanju, kako podzavest pretenta človeka in si misli o sebi nekaj, kar definitivno ni res. Ne pomeni nujno, da nezavedni jaz hoče seksat s tipom, ker je poligraf pokazal nikalen odgovor za laž. To lahko pomeni samo to, da človek že zaradi samega neugodnega občutka ob tem vprašanju, reagira nervozno. Na primer od strahu, da bi poligraf pokazal nesprotno zaradi kakšne fore globoko potlačenega nezavednega jaza ali pa manipulacije teh, ki pripravljajo teren za oddajo in gosta brez dvoma želijo spravljat v zadrego, saj sicer ni zabave … hehe …

  Je pa sama oddaja v zasnovi primitivna in nima niti ene možne pozitivne konotacije družbeno gledano. Genialna norost se lahko zdi predvsem nekomu, ki se ga nič ne dotika možnost, da bi se znašel omenjan v tej podrhaljeni pizdariji, da se občinstvo zabava nad pizdarijami drugih. Mislim, da centrifuzije ne skrbi, da bi prišel tja njen fotr za keš, ali še huje, za minuto slave, odgovarjat na vprašanja o njegovem odnosu s hčero. Pri čemer bi izvedeli, da je Centrifuzija mogoče narkička, ali da jo je fotr nalomil do urgence, ko je bila stara 13, ali da nima stikov z njo in ga niti ne pozdravlja, odkar je preživel deset let v čuzi. Meni se zdi to višek sprevrženosti. A ni že to dovolj hudo, da so se nekateri pripravljeni na tak način izpostavljat?

  In kaj zanimivega ali celo pozitivnega prinaša taka oddaja družbi? Da bi se razrahljal odnos in sprejemljivost do deviacij? Da iskrenost o najbolj temnih stvareh ne bi bil več tak tabu??? Ne bi rekla. Ker ta oddaja ne ponuja nikakršnerazpravljalne možnosti o ničemer. Torej na drugi srani kvečjemu krepi zavest, da kar koli deviantnega se že dogaja (kar itak ni enigma), lahko to dojemamo kot nekaj povsem običajnega in celo bahanja pred kamero vrednega. Za bruhat! Res norost, ja. Genialna??? Močno upam, da nismo še tako daleč v breznu trivialnega slaboumja, da bi celo take smeti od proizvodov dojemali kot nekaj genialnega.

  @dronyx:

  Če si doživljal srbsko verzijo kot ekstremen dolgčas, potem bi ob slovenski zaspal za ves mesec. Srbska in hrvaška verzija namreč vsaj izpolnjujeta edini možen namen, da se pač oštro jebe gosta v glavo in sproža s tem užitke pri občinstvu. V slovenski pa Jonas kramlja, igra sramovanje pred spornimi vprašanji, zavlačuje reakcije do onemoglosti in v izogib temu, da bi izpadel moralist, skuša še iz take “nezaslišanosti” ustvarit vzdušje simpatičnega kramljanja na stopnji vznemirljivosti klepeta o keksu. Neverjetno. Slovenska verzija je izredno zanimiva. Lahko proučuješ, kako je mogoče iz take oddaje ustvarit nekaj tako zelo nemogoče dolgočasnega, pa tudi če gost pove, da je prejšnji teden zaklal ženo.

 4. Centrifuzija Says:

  Ne morem verjeti, koliko besed. Nisem vsega prebrala, sem pa zasledila vprašanje. Očitno nisem bila dovolj jasna.
  Genialna se mi zdi uporaba dveh že čisto trivialnih tehnologij, kot sta televizijski signal (množični medij) v kombinaciji z merilcem živčnega delovanja, tako, da na koncu dobimo čisto manipulacijo, skrajno primitivno in prfuknjeno oddajo, ki pa jo redno gleda toliko ljudi. Nimam pripomb. Krasn!

 5. Si. R. Says:

  Svet je lep, ko ne gledamo butastih oddaj.

  Howgh!

 6. dronyx Says:

  @Centrifuzija: Do genialnosti tej psihološki igri manjka samo še to, da bi na koncu med občinstvo spustili smejalni plin. Potem bi se pa samo zaradi tega naročil na kabelsko, da še jaz dobim ta TV signal.

  @Simona: O Jonasu kot igralcu in voditelju imam jaz mnenje, da on enostavno ne more iz svoje kože, ter da v bistvu vse vloge odigra na čisto enak način. Kamorkoli ga postaviš je Jonas samo Jonas. Zato verjetno niti ni bil najbolj posrečena izbira za vodenje takšne oddaje, ker je že prej vodil na dveh TV milijonarja in verjetno sedaj fura isto zgodbo na TV3. Je pa res, da on na koncu vedno pobaše nagrado v žep, ne glede na to, koliko se gost blamira in ne glede na to, kako sam pristopi k oddaji. Drugače je pa meni všeč hrvaška voditeljica z očali, ki deluje nekako profesorski tip, a hkrati bi jo z veseljem angažiral za kakšno sadomazo orgijo v troje.

  Je pa srbski bloger prišel v svojem zapisu na to temo na naravnost genialno idejo. Zakaj ne bi organizirali VIP Trenutka resnice in v njega povabili politike ter tako zaslužen denar darovali za humanitarne namene? Koliko umazanih vprašanj se je tudi pri nas pometlo pod preprogo, skrilo globoko v podzavest, pa bi lahko tako sedaj ob pomoči poligrafa prišli končno do odgovorov:

  Ali ste res kradli nabožne kipce iz Cerkva?
  Ste res trgovali z orožjem?
  Ste Zares ustanavljali podjetja v tujini, da se izognete davku?
  Ali so vam res plačali za prestop v drugo stranko?
  Ali ste res član prostozidarske lože?
  Ste pri nakupu vojaških vozil dobili podkupnino?
  Koristite spolne usluge prostitutk?

  “Da li je istina da ste želeli da postanete poslanik da ništa ne biste radili i za to bili debelo plaćeni?” (za parlamentarce).

  👿

 7. Simona Rebolj Says:

  @Centrifuzija:

  Jaz kar naprej ne morem verjet, koliko besed porabijo ljudje za neko povsem preprosto skopo sporočilo, ki jo z dveh vrstic razvlečejo na pet in potem trdijo, da so kratki in jedrnati. Še bolj ne morem verjet, ko nekdo, ki izjavi zanimanje za resne analize o nečem, postane šokiran, ko dobi resnejšo verzijo od popolnoma neresne. Ampak to še razumem, ker kar dobro prepoznam, kdaj gre samo za besede.

  In ja, razumem. Ti nimaš pripomb, jaz jih pa v imenu v imenu analize vzrokov in posledic imam. Je pa res, da se meni tudi izum gladiatorskih iger v svojem obdobju ni zdela genialna ideja, za kar bi očitno takrat ti zapisala:

  “Genialna se mi zdi uporaba dveh že čisto preprosto poznanih subjektov, kot sta zver (divjina) v kombinaciji z oboroženim človekom, tako, da na koncu dobimo čisto manipulacijo, skrajno primitiven in prfuknjen cirkus , ki pa ga redno gleda toliko ljudi. Nimam pripomb. Krasn!”

 8. Simona Rebolj Says:

  @dronyx:

  Ja, se popolnoma strinjam s tvojo ugotovitvijo. Jonas je pač Jonas. Za Videošpon, Milijonarja pa sploh, idealen, v TS taisti pristop ne paše niti najmanj.

  In ja, spet se strinjam. Hrvaška voditeljica odlično sodi v koncept. Prfoksarska sadistka, ki polaga račune. Saj srbska verzija na isto noto šila, čeprav voditeljica nima očal … hehe … Američani imajo pa itak še cirkus s posebnimi presetljivimi dodatnimi gosti iz mračne preteklosti glavnega gosta in podobno … seveda imajo tudi večji nabor možnih tekmovalcev z odfukanim lajfstajlom.

  Ja, valjda … hehe … tole s politiki bi bilo pa res zabavno. Škoda, ker ne bo obdobja, v kakršnem bi se kaj takega lahko uresničilo. Je pa pri nas baje, te oddaje nisem videla, neka bejba razkrila, da je fukala na balkončku med parlamentarno sejo. Ni mi jasno, zakaj ni naslednje vprašanje seglo bolj v detajle. S poslancem?! Opozicije? Poročenim? … heh …

 9. pijanec Says:

  [QUOTE] In kaj zanimivega ali celo pozitivnega prinaša taka oddaja družbi? Da bi se razrahljal odnos in sprejemljivost do deviacij? [/QUOTE]

  Če misliš kot deviacijo nekaj, kar ni skladno z našim pogledom, potem mogoče. V smislu deviacije kot odklon od “normalnosti” pa ne, dokler ljudje ne bodo spoznali, da “normalnosti” ni.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: