Ščebetalčki

Ljubitelji klenega slovenskega jezika na Financah so kot kaže vznemirili naše twiteraše s tem, ker so si izmislili novo besedo za twiterje (čivkače), ki so trenutno ena najbolj vročih skupinic med socialno omreženimi. Po novem naj bi se ti trendsetterji imenovali ščebetalci (pomanjševalnica ščebetalčki), njihovi intelektualni bobki se imenujejo ščebet, prostor za opravljanje potrebe vsem na očeh pa javno Ščebetalo (bivši Twitter).

Če pa koga beseda preveč spominja na ščegetalo oziroma ščegetavček, naj se pri priči pokrije z mokro brisačo, pol ure globoko diha in v pozi lotusovega cveta meditira za sproščanje seksualne napetosti. Baje pomaga.

vir:twitter-nonsense

vir:twitter-nonsense

Da razumeš novo besedo oziroma si izmisliš novo besedo za tujko, se je po moje potrebno vprašati, kaj sploh ti ljudje na Twitterju počnejo?

Zame te slovnično popačene in skrajno oskubljene enovrstičnice, začinjene z linki, rofli, loli ali smailiji maksimalne dolžine 140 znakov niso nikakor čivkanje, ker to bi bilo vsaj nefer do ptičjega petja. Kolikor pa bi že morali nujno iskati prispodobo v živalskem svetu, bi jim pa kvečjemu lahko rekli škržat.

Če bi sam izbiral besedo za to početje, bi temu rekel enostavno čvek. Lahko tudi blebet ali blebetanje, ampak na koncu sem se po tehtnem premisleku odločil, da bom to početje poimenoval navaden (redkeje nenavaden) čvek.

Dejstvo je, da večina zapisanega na Twitterju nima praktično nobene vrednosti za slučajnega opazovalca in je eno navadno, na 140 znakov omejeno nakladanje (ali epp za daljše zapise kje drugje), da mine čas in imajo hkrati udeleženci varljiv občutek, da so socialno aktivni (če slučajno temu ni tako, se ščebetalčkom globoko opravičujem in priklanjam do tal). Zato se mi zdi čvek bolj primerna beseda za ubeseditev tega početja, kot pa čivkanje, čeblanje, tvitanje, ščegetanje, ščebetanje in podobno.

Poleg tega tudi ne vidim smisla, da se poizkuša na vsak način prevajati neko početje po komercialnem imenu spletnega servisa, ki to početje omogoča. Če bi recimo avtor Twitterja servis poimenoval Solatta, bi naši tviterji sedaj solattirali pozno v noč? Menda ne no.

Sem pa mimogrede, ko sem študiral slovensko besedo za tvitanje, našel še smiselni prevod za večjega brata od Twitterja, Facebook. Bukla Ksihtov.

Preberi še:
–  Koornik – geekovski kokošnjak

Opomba:
Avtor ni lastnik nobenega računa na Twitterju ali Facebooku, zato je ta zapis absolutno objektiven in nepristranski.

12 komentarjev to “Ščebetalčki”

 1. Lezalnik pika Com Says:

  “Stari, pa ti ne štekaš kako je to močno komunikacijsko orodje v sodobnem svetu, kjer se stvari dogajajo 24 ur na dan in je Twitter edini medij, ki omogoča, da sem konstantno v interakciji s svojimi sodelavci in poslovnimi partnerji…”

  hehe

 2. had Says:

  “Avtor ni lastnik nobenega računa na Twitterju ali Facebooku, zato je ta zapis absolutno objektiven in nepristranski.”

  a zato si objektiven? kot bi jaz napisal, da je union boljsi, kot lasko, ker ne pijem alkohola – loool

 3. dronyx Says:

  Prosim TWIT (A British slang word for an insignificant, foolish or annoying person.) če se lahko TWIT omejite v komentarjih TWIT na 140 znakov TWIT sicer bom moral TWIT rezati. TWIT STOP.

  @Had, ta nožnica (footnota) poizkuša biti parodija na zapise na Financah o delnicah, kjer avtor napiše na koncu, da ni lastnik nobene delnice omenjenih podjetji.

  @Ležalnik, vidim, da so tudi tebi ščebetalčki poslali reklamno brošuro.

 4. En Kovač Says:

  Ma jaz bi namesto “ščebeta” predlagal kar prdec 🙂
  Čeprav, od prdca lahko tudi gluhi kaj odnesejo, od ščebeta pa…

 5. zigak Says:

  Had tvoja analogija s pivom bi morala iti takole: ne varim uniona niti laškega, zato je moja ocena da je union boljši objektivna. Pijem pa oba.

 6. Wega Says:

  Oh zaboga. ZAKAJ je sploh potreben prevod? Ampak res. Twiter je pač Tviter in na njemu čvekaš ali ščebetaš ali drkaš, kaj pa vem. Twiter je pač eden od pripomočkov, saj obstajajo tudi drugi. Nasploh preveč kompliciramo. Komuniciranje med nami lahko v grobem poteka na zgoj dveh ravneh – lahko nekomu kaj povemo in lahko mu napišemo (ali pač pokažemo). To je vse. Kako povemo: osebno, prek posnetka, prek prenosnika zvoka – to je vse. Kakšen je posnetek – računalniška datoteka, magnetofonski trak, vinilka, je pač stvar izbire in možnosti. Prav tako danes s prenosniki zvoka ne kompliciramo več kaj dosti: čedalje pogosteje ne povdarjamo več, da se z nekom pogovarjamo prek mobilnika ampak samo še telefoniramo. Razlikovanje počasi opuščamo. Ko nekomu nekaj sporočimo tako da mu napišemo spet samo izbiramo najbolj učinkovita in razpoložljiva sredstva. Predpono e- čedalje pogosteje opuščamo, če nekomu pišeš po e-pošti sedaj že pogosto uporabljamo samo pošta, pismo, sporočilo, mesič ali kaj podobnega. Je komu padlo napamet, da bi prevajal g-govor za g-talk? Seveda, pametnjakoviči morajo kurit svoj intelekt s kovanjem izrazov, običajno pa se izkaže, da ulica najde pravo rešitev.

 7. Kitaj Says:

  Problem 1:
  Slovenski uporabniki novih orodij (blog, Twitter, …) zelo nekritično gledajo na prevzemanje tujih besed in se jim ne zdi vredno, da bi sami poiskali ali skovali slovensko besedo, ki bi najbolje označevala njihovo početje.

  Problem 2:
  Zaradi problema št. 1 se kovanja ali iskanja slovenske besede, veliko prepozno in v mesijanskem duhu lotijo razno razni samooklicani “varuhi slovenske besede”. Ti ponavadi nimajo pojma o pojmu, ki ga želijo hočejo slovenizirati. Če bi pojem poznali, bi se slovenjenja lotili preden je tujka prešla v vsesplošno rabo.

  Problem 3:
  Tendenca slovenizatorjev je z besedami iz nekega preteklega veka opisati najnovejše fenomene informacijskih tehnologij in človeške družbe. Pri tem jih ne ovira dejstvo, da te besede ne ustrezajo porajajoči se realnosti, saj je tujko veliko lažje zgolj prevesti ali poiskati (njim) najbližji približek in se ne ubadati s tem, kaj ta nova tuja beseda pravzaprav označuje. Varovanje maternega jezika ni njegova redukcija na besede, ki že obstajajo, ampak njegovo prilagajanje jezika potrebam družbe in času.

  Lep primer tega redosleda dogodkov je blog. Beseda je angleška skovanka, ki je že sprejeta v slovarje angleškega jezika. “Varuhi slovenskega jezika” pa jo želijo po vsej sili spet razstaviti na njene sestavne dele, jih enostavno prevesti in avtoritarno vsiliti souporabnikom slovenskega jezika. Problem bi najlažje rešila blogerska skupnost, ki bi izbrala ali skovala slovensko besedo, ki je po njihovem strokovnem mnenju (pisci blogov so namreč za to bolj kompetentni kot slavisti in lektorji) najbolj ustrezna za označevanje njihovega početja. V uporabo druge besede jih po tem nebi mogli prisiliti še tako avtoritativni akademsko-avtokratski varuhi slovenskega jezika.

 8. markopigac Says:

  vredik si zapisal doktor.

 9. Karmen Says:

  Dr. Onyx, sorry ampak – s temle zapisom cepetaš podobno, kot je z moralizatorskimi zapisi cepetala Dajana, kadar je pisala o pornografiji. Ajde, malo karikiram… Kje neki že sem že prebrala, da je v Sloveniji veliko moralnih ljudi? Ker da vsak nosi dvojno moralo 🙂

  Vsekakor je prav, da imaš svoje mnenje in ga tudi izraziš. Tudi tvoj način komuniciranja in izražanja le tega je na visokem nivoju. Okej, pa razumem, da se malo tudi pozafrkavaš in vklopiš ironijo in/ali sarkazem.

  Tisto, kar vidiš ali nekje prebereš, pa vseeno ni tvoja lastna izkušnja, sploh če nimaš na Twitterju uporabniškega računa in/ali ga uporabljaš še za kaj drugega kot čvek. Še danes se režim, ko se spomnim ženske na eni od Sranj, ups. Trenj, ki je govorila, kakšno zlo da je Facebook. Mi je slišat kot je bil slišat moj foter daljna leta nazaj, ko je govoril, da so v našem vaškem disku sama droga in dolgolasci, ki drkajo kitare.

  Twitter je meni osebno zelo uporabno orodje, kjer zelo hitro in predvsem ažurno dobim super linke na (največkrat strokovne, ne pa vedno) tematike, ki me zanimajo. Tudi socializacijska komponenta ni zanemarljiva, pa ne zaradi čveka ali kasnejših zmenkov za kavo, modnega instant čimkrajšega sporočanja v 140 znakih,… Ampak predvsem s tem, da preko Twitterja navežem stik z ljudmi iz stroke, s katerimi sicer nikoli ne bi prišla kar tako skupaj, razen na kakšni od konferenc z božjastno drago kotizacijo, na kateri itak vsi govorijo, da so predavanja zanič, ampak da je pomembno druženje.

 10. dronyx Says:

  @Karmen, pri Twitterju mi gre zlasti na živce to, da kljub temu, da naj bi bilo to orodje zelo enostavno za uporabo, še vedno nisem poštudiral, kako to deluje, kar slabo vpliva na mojo samozavest in posledično libido.

  Nekajkrat sem bral zapise na Twitterju in linke razumem, nikakor pa mi ni jasna nit pogovora. Namreč to kot kaže ne sledi filozofijo forumov, ampak vsak “četa” pri sebi, pri čemer lahko komentira nekoga drugega? Kako pa temu lahko slediš, mi pa ni jasno. Res pa je, da v meni ni bilo nikdar tako močne želje, da bi se v to bolj poglobljeno spuščal, ali celo odprl račun na spletnem servisu.

  Prosim pa, če se me javno ne primerja z Dajano (lahko ob pivu, ali kje na skrivaj). Dajana je zvezda in prava dama, z visokimi moralnimi standardi, jaz pa hillbilly, ki ga še vedno zabava spuščanje prdcev na javnih mestih (dvigala, opere, stojišča mestnega avtobusa etc). 🙂

 11. chef Says:

  Jaz sem v trenutku slabosti odprl account na twitterju. Potem sem na vse skupaj pozabil. S temi novodobnimi pizdarijami je problem v tem, da ne moreš več imet niti dveh žensk hkrati ne da bi te zasačile že po dveh urah.

 12. dronyx Says:

  @Chef, vse se da, če se hoče. Jaz imam znanca, ki ima hkrati vedno vsaj dve ženski, potem pa eno recimo pelje kam ven in hodita 10 metrov narazen, da ga ne bi slučajno kdo opazil, ki ga pozna. To z več ženskami hkrati mora biti blazno stresno, tudi če nimaš nobenega Twitter accounta.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s