Dan borovničk

V naših deželici so zelo popularne pijanke, ki jih organizirajo praktično v vsakem malo večjem kraju vsaj enkrat na leto in so vse narejene po enakem kopitu. Malo kulturnega programa, nekaj malega športa, fotosešn župana, par stojnic z “domačo obrtjo” in potem zvečer bistvo vsega, pijača v potokih ob spremljavi narodnozabavnih ansamblov.

Vrhnika ima Jazonovo noč, Zbilje ima tudi svojo noč, Laško pivo in cvetje, Tolmin Metalcamp, Ljubljana Parado ponosa, Borovnica pa Dan borovnic. Ker je kraju ime Borovnica, enako kot roži z užitnimi sadeži (lahko bi bila tudi Vice, saj leži pred Peklom).

Letošnji Dan borovnic je bil to soboto, ko sem se jaz ravno vrnil iz morja in najprej šokiran opazil, da je zaprta in zastražena z gasilci kar glavna cesta, ki teče mimo županovega urada in šole. To, da tam stoječi gasilci slučajno ne bi imeli akreditacije za varovanje s strani MNZ, tako kot na Janševi poroki, si nisem upal niti pomisliti. Bili so pa premočeni do kože kot cucki, saj je zjutraj tudi na tem koncu divjala nevihta z močnim nalivom. Ukaz od nadrejenih pa je očitno bil “nema povlačenja” na rezervne položaje.

Letos je kot kaže župan Borovnice zadevo zastavil bistveno bolj ambiciozno, saj je bila zabava prejšnja leta  strogo omejena na šolsko igrišče (jaz temu rečem kontaminacijsko območje). Tokrat pa je bil mali oder (verjetno za Rock partyzane, ker Lojze Slak  nima na takšnem odru kaj počet) postavljen ob cesti, sredi ceste pa je  stal velik vojaški šotor z klopcami in mizami, kjer se ga je na veliko predvsem pilo, nekaj malega pa tudi pojedlo.

Da se ga je veliko pilo pa slučajno vem po tem, ker smo šli ravno jest v gostilno čez cesto in vsi natakarji in natakarice so bili zašvicani ful, kot Velenjski požigalec, ko so ga hoteli oropati (uradna razlaga dogodka sicer je, da je šlo za državljansko aretacijo). S tem, da so si za ta dan nadeli še posebno grde roza majice, ki so bile upam res samo dnevni preblisk, ker sicer me tam več ne vidijo (ne prenesem natakaric v roza majicah iz cenenega blaga, ki se skrči že pri pranju na 40 stopinjah in 700 obratih).

Koliko se zares proda borovnic, v šnopc vloženih borovničk in ostalih brusnic na tej mega žurki, nimam podatka, ne verjamem pa, da gre številka v tone, ker večina obiskovalcev vendarle pride na žur zvečer, ko se po Borovniški kotlini iz ozvočenja razlegajo domače pesmi in napevi ter teče pivo v potokih.

Da je bilo letos precej hudo sem opazil potem naslednji dan, ko je bilo tam okrog vse grdo pokozlano in je kar precej zaudarjalo, česa sicer pri nas nisem navajen, ker domačini bruhajo samo na za to predvidenih mestih.  Ampak bodo že gasilci sprali, če drugače ne bo šlo, bo to stanje saniral naslednji močnejši naliv.

Sam se sicer takih žurov ne udeležujem, ker bi se hitro začel dolgočasiti, kadar se dolgočasim, pa počnem potem neumnosti, ali pa spijem preveč alkohola, kar ni dobro ne za skrbno negovano postavo, še manj za kožo. Letos pa sem bil za povrh še utrujen od naporne vožnje v kolonah iz morja (mimogrede, na cesti od Bakra do Reke se je zaradi hudega naliva odlomila ogromna skala in se iz vrha hriba malo pred nami odkotalila navzdol ter torpedirala od strani nekega Hrvata) in sem šel popoldan po kosilu raje kar spat.

Potem pa se enkrat okrog pete ure zbudim, žejen na smrt, v hladilniku pa niti pločevinke piva, samo stara vodka, ki ni ravno primerna za gašenje akutne žeje, ki lahko vsak hip preraste v delirij.

Nič, grem jaz lepo po ključe od avta in se odpeljem dva ovinka do bencinske pumpe po pivo, si rečem. Ampak ravno ko prvič zavijem se tik pred mano treščita na križišču z prednostno cesto dva avtomobila. Čelno. Ena udeleženka je bila po videzu sodeč domačinka in je bila pravilno na prednostni cesti, drugega šoferja pa nisem poznal, verjetno pa je šlo za žurerja na Dnevu borovnic, ki je borovničko spregledal, oziroma je verjetno vozil na pamet, po občutku in se mu je zdelo, da cesta, ki njemu izgleda kot prednostna, pač mora biti tudi zares prednostna. Pa ni bila in sta se z borovničko malo bolj na grobo pobožala z plehom, je bilo pa na obeh avtomobilih kar precej škode in razbitega stekla, ki ga do danes še nihče ni počistil s ceste.

Tako, zdaj vem za drugič, da ko je Dan borovnic, vse kar je vrednega skriješ, avto pa pustiš v garaži (samo par metrov je manjkalo in lucky boy bi namesto borovničke zadel skoraj najbolj znanega Borovniškega doktorja). Še sreča, da je ta fešta samo enkrat na leto in gredo že naslednji teden žurerji nekam drugam.

Do naslednjega leta imamo tako v kotlini pod podrtim želežniškim mostom spet blažen mir. Hura!

10 komentarjev to “Dan borovničk”

 1. pijanec Says:

  Sicer se ne udeležujem teh raznih veselic, vendar me ne motijo in mi je všeč, da se ljudje še vedno družijo.

  Kozlanje pa je ob vsej tej nesnagi okoli nas še najbolj naravna stvar.

 2. dronyx Says:

  @pijanec, saj mene tudi v bistvu ne moti, ker to ni vsak dan. Moraš pa kot kaže malo bolj pazit na cesti, ker se med domačine pomeša čuda nekega folka iz vseh vetrov, ki ne pozna cest in je za povrh verjetno še malo orenk pod gasom.

  Poleg tega so pa take veselice dobre za biznis, saj imajo gostinci nekaj več zaslužka, pridelovalci borovnic prodajo kakšno dodatno kilo, pa še Partyzani dobijo nekaj honorarja za špil.

 3. Tjasa Says:

  Ah, ne bit tako pust, no. Prav fajn je bilo. Razen vremena. No in tega, da so točili cviček. 🙂

 4. Urednik Says:

  Prispevku se res pozna, da nimaš pojma kje živiš.
  Kolikor je blo reklam, pa v NČ, pa po vas… Ti pa napišeš tako blamažo …

  Jest raj n’č ne napišem kot da napišem napak.

  Samo za info: proda se kake 3-4 tone borovnic, Rockpartyzani pa so žgal na igrišču, pred godcem “alternativa”, v godcu pa svadba s svojo muzko ….
  Folk je pršu iz pol slovenije, kljub dežju.

  Samo kako pa si spal ?? Če si bliz gostilne, je blo full glasno, se je še na Dol slišal, da dogaja …

  Drugič velja: Če ne moreš premagat – se pridruži in uživaj …

 5. dronyx Says:

  @Tjaša in Urednik: Borovničani so mi ravno zato simpatični, ker ne potrebujejo veliko, da se jim zdi, za kako dobro žurko gre. Kot rečeno, sem bil na morju, in nisem niti vedel, da bo padla tradicionalna fešta ravno na to soboto. Ne živim pa tako blizu, da bi me glasba zmotila, oziroma na ta dan jaz odprem okno in nabijem moje ozvočenje do konca, da preglasim govejo musko.

  Glede količine prodanih borovničk sem pa ostal brez besed. 3 do 4 tone borovnic? Torej, popravite me, če razmišljam narobe. Govorimo o tonah, ne kilogramih?

 6. chef Says:

  Všeč so mi ti zagovedneži, ki so za vaško žurko 100-odstotno prepričani, da je najboljša na svetu.

 7. Tjasa Says:

  Meni pa vzvišeni tepci a la Chef, ki svoje komplekse neutrudno otresajo kar povprek, ne da bi za sekundo uporabili svoje pol sive celice, preden so 100-odstotno prepričani, da lahko v drek stavijo kogarkoli in kadarkoli, prav nič.

 8. dronyx Says:

  Oh, koliko emocij!

 9. chef Says:

  He, he.

  Jaz sem vsaj toliko svetovljana, da vem, da živim v dolgočasnem seču, pa čeprav sem iz Ljubljane.

 10. fetalij Says:

  žur je tam kjer si ga nardiš, prjatla :))

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: