Brüno feat mem couture

Včeraj sem si spet po dolgem času utrgal par dragocenih minut za kulturo in si v kinu pogledal Baronov zadnji poizkus razbijanja predsodkov do neumnih filmov, ki prebije tokrat plafon in pri meni doseže ravno nasprotni učinek, ker te predsodke samo potencira.

Seksi baron on front page

Seksi baron on front page

Ne morem si kaj, ampak na začetku filma, ko Brüna auswerfnajo iz  Milanskega sejma mode, ker si je umislil res über verrückt kreacijo z ješki, s katero se je potem nesrečno pripopal  na scenografijo, sem se spomnil na naš duet mem couture (Eric Maj Potočnik in Matjaž Plošinjak).

Lahko me zaradi tega proglasite za hom(e)opata, ampak ob tej misli mi je šlo res na smeh, ker sem dobil vtis, kot da sta prav naša fanta stilsko odločilno izoblikovala lik Brüna, čeprav pri nastajanju filma nista sodelovala in je Brüno precej starejši. Res škoda, da ju niso povabili vsaj kot statista, ker sta tudi naša modela prave face, za katerima se vsi ozirajo.

Se spomnim nekaj let nazaj, ko sem hodil po Ikeji v Celovcu in se po trgovini sprehajata onadva, ki sigurno v Avstriji nista niti slučajno medijsko poznana, tako kot pri nas. Prisežem, vsi, ampak res čisto vsi v trgovini so se ozirali za njima ter nekaj komentirali. In na njihovih obrazih ni bilo razbrati navdušenja, nad  njunima kreacijama, ampak prej bi rekel, da so se komentarji gibali od začudenja, do odkritega zgražanja. Tako kot za nekatere Brünove modne in druge inštalacije.

Drugače sem pa nad filmom zmerno razočaran, čeprav na nekaterih mestih že iz vljudnosti nisem mogel zadrževati smeha. Ampak to definitivno ni Borat, ker so šale tokrat res pretežno potegnjene iz nedepilirane riti in sodijo bolj na področje straniščnega humorja, ki se mu radi smejejo prvošolčki, katere očetje niso naučili nič pametnejšega, kot na glas prdeti za zabavo.

Ni mi pa jasno, od kje raznim ljubiteljskim filmskim kritikom ideje, da je ta film namenjen razbijanju predsodkov do moških homoseksualcev (lezbijkam je v filmu prizaneseno), dobrodelnih zvezdnikov in glupih američanov?

To je meni približno tako, kot če bi želel opozoriti na problem izumiranja ogroženih živalskih vrst s tem, da posvojiš luštkanega mladička medvedka pande, potem pa jo doma na vrtu ubiješ  z macolo in spremeniš v zrezke ter vse skupaj snemaš z video kamero iz roke. Ali pa da prineseš domov redko eksotično ribico iz Koralnega grebena, katerih je na svetu samo še ene par, potem pa jo vržeš mirno v premajhen akvarij s sladko vodo, v katerem se po nekaj minutah obrne okrog z napihnjenim trebuščkom. To je meni samo absurdno, šokantno in bizarno. Tako bizarno, da spregledam, da bi lahko bilo ob tem še poučno.

Ta film se po moje samo grdo in skrajno vulgarno ponorčuje med drugim tudi iz homoseksualcev. Na nekaterih mestih v filmu Baron v tem dobesedno blesti in se vidi, da v vlogi uživa verjetno bistveno bolj kot gledalci, ki ga morajo gledati. Zlasti v prizoru namišljenega spiritualnega fafanja z polovico  Mili Vanilija pri vedeževalcu dobiš občutek, da je Baron tako notr padu, da so ga morali na silo ustaviti, ker nikakor noče in noče nehati, pa čeprav se nekatere gledalke v kinu odkrito zgražajo in vpijejo “ojoj”, ko z obema rokama nazorno pokaže, kako na koncu raztegne še analno odprtino.

No, ko že omenjam rit, je pa film mestoma vsaj poučen, saj nisem vedel, da obstajajo zares tudi lepotni saloni, kjer ti depilirajo in uredijo anus. Samo ne vem, če smo to modo prinesli tudi že k nam, ker se mi zdi, da smo Slovenci do tovrstnih lepotnih posegov kar malo preveč zadržani in staromodni? Možno pa, da tudi pri nas kdo to počne na črno, v kakšni skriti sobici prestižnega wellnes centra.

Čeprav se Brüno trudi imeti neko zgodbo ali morda celo globljo poanto,  ki jo sam nisem odkril, to meni nikakor ni film, kjer bi na trnih čakal razplet zgodbe, ali bi se celo na kakšen lik lahko navezal.

Gre predvsem za kolaž iz vseh možnih vetrov nabranih skritih kamer, kot jih snema pri nas Franci Kek in ki želijo predvsem šokirati z absurdnimi situacijami, v katere  Baron predvsem želi spraviti bolj ali manj znane osebnosti ter jih pri tem še spotoma soočiti z njihovimi najhujšimi strahovi.

Ampak te skrite kamere so z napako, ker posnetki očitno kažejo, da kamere niso preveč skrite, in ne izgleda, da se žrtve ne bi zavedale situacije, v kateri so se znašle. Torej je edina logična razlaga ta, da gre večinoma za odigrane prizore, kar je meni potem pa malo brez veze.

No, verjetno res ni čisto vse odigrano in glede na izraze šoka na obrazih ortodoksnih židov v Jeruzalemu, ko Brüno v slogu mem couture malo po svoje priredi njihova tradicionalna oblačila, verjamem, da je bila zadeva res čisto prava namještaljka in da je res moral zbežati, da ga niso pretepli.  Samo to, da bi pa recimo Paula Abdul nasedla takšni bizarni provokaciji, kot je tista z živimi mehiškimi stoli in da bi se ameriški vojaški drill inštruktorji pustili tako provocirati, pa skoraj ne morem verjeti.

Morda pa gre ravno za to?

Morda želi Baron alias Brüno v bistvu samo testirati našo, torej gledalčevo naivnost in smo v bistvu mi tisti, ki smo padli na foro?

OCENA: HOLD (don’t Buy, don’t SELL, don’t LOOK in cinema)

Prebri še:
Recenzija: Brüno (Iztok Gartner)

7 komentarjev to “Brüno feat mem couture”

 1. pijanec Says:

  To modo so že dolgo nazaj prinesli k nam. Še anal bleaching ti naredijo po želji.

 2. dronyx Says:

  @Pijanec, ali veš morda, kdo to pri nas počne? Grem še jaz poizkusiti posneti eno skrito kamero. Na rit bom pa nalepil fototapeto, da jo ne bodo gledalke takoj prepoznale. 🙂

 3. pijanec Says:

  Ne moreš zgrešiti, če greš v katerikoli lepotni salon/wellness, kjer imajo tudi lasersko odstranjevanje dlak.

 4. Renton Says:

  Good point. Borat je bil waaay boljši. Je pa kljub vsemu lik Brunota tako simpatičen in trud, ki ga je Cohen vložil v film tako velik, da ga je treba spoštovati. 🙂 Je pa verjetno z razbijanjem stereotipov malce brcnil v temo.

  Mogoče pa je bila to le uradna parola, da ga ne bi živega odrli. 🙂

 5. dronyx Says:

  Jaz sem študiral, da bi bila morda zanimiva TV oddaja nekakšen resničnosti šov, podoben kmetiji (torej ne v živo), kjer bi več ekip tekmovalcev izdelalo vsak svoj lik in potem bi tekmovali, kdo bo posnel boljšo skrito kamero, nekako take, kot so v Brünu. Upam pa, da ne bi hoteli vsi biti modni homoseksualci. Jaz bi bil recimo Valentin Areh (novinar, ki butasto sprašuje, butaste reči). 🙂

  Sem bil pa pri filmu najbolj šokiran na koncu. Sploh ko sem zagledal Slasha, kitarista skupine GNR. Končno en film, kjer se splača v dvorani ostati čisto do odjavne špice.

 6. chef Says:

  Vsal ženski anus mora biti zdepiliran, to je zdaj že standard.

 7. dronyx Says:

  Se strinjam, dodaten bonus je, če ima ženska debelo črevo iz notranje strani obloženo še s fototapetami. 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s