A-H1N1 (črni scenarij)

Da bi bili kdaj pri nas tako blizu epidemiji širokih razsežnosti, se ne spomnim. Tokrat je kot kaže zadeva resna, čeprav morda res ne gre za neko novo kugo, ki bi pomorila četrtino prebivalstva.

Ampak kljub temu lahko nastanejo ob množičnih okužbah nepredstavljivi zapleti, saj verjetno si marsikdo ne predstavlja poslovanja, če leži doma v karanteni četrtina vseh zaposlenih? No, če gre za šefe, imaš vsaj nekaj časa mir.

Najprej so na udaru jasno bolnišnice in zdravstveni domovi, ki so tudi najbolj ogroženi, zaradi stika z bolniki. Zdravnikov in medicinski sester že tako ali tako primanjkuje, sami pa verjetno tudi niso odporni na ta virus. Tako se zna zgoditi, da bo zdravstveni sistem hitro v težavah in bodo imeli velike probleme s popolnitvijo kadra in oskrbovanjem vseh, zlasti pa težjih primerov, ki bodo potrebovali zahtevno bolnišnično oskrbo.

Če bo doma ostala četrtina ali polovica vseh policistov, na prvi pogled ne izgleda kot težava, ker potem se ne bodo mogli ukvarjati z postavljanjem radarjev v kante za smeti in pisanjem listkov za napačno parkiranje. Funkyzeit za vse šoferje! Ampak tako zdesetkani bodo tudi zelo težko lovili vse roparje, če se bodo ti dobro organizirali in izkoristili kaotično situacijo.

V velikih težavah bodo zapori, kjer že itak primanjkuje paznikov. V primeru, da bi četrtina ostala na bolniških, bo situacija zelo težko obvladljiva, saj tu, tako kot pri policiji, ne morejo iti kar na študentski servis in kadrovski izpad popolniti s študenti, ker gre za uradne pooblaščene osebe. Poleg tega bodo sigurno množično zbolevale tudi zaprte osebe, ker je takšno okolje, kjer je na kupu veliko ljudi tesno skupaj, naravnost idealno za širjenje tovrstnih okužb. Kako v prenatrpanih zaporih organizirati karantene, mi ni jasno, hospitalizacija pa zahteva še bistveno več paznikov, ki bodo potrebni za varovanje.

Verjetno si v tem trenutku nihče pri nas zares ne predstavlja, kako bo izgledalo življenje ob masovnem izbruhu A-H1N1. Potrebno bo pač improvizirati in sproti gasiti požare, bo pa to bistveno lažje, če bodo večino možnih zapletov, skupaj z možnimi rešitvami, predvideli vnaprej.

Upajmo, da se bo tudi zgodba z A-H1N1 končala tako, kot računalniški problem leta 2000, ko so nekateri pričakovali apokaliptične scenarije, da bodo računalniki sami brisali bančne račune in jedrske elektrarne spravljali v meltdown, zgodilo se ni pa nič (posebnega).

Čeprav tokrat ljudje po svetu zares umirajo.

6 komentarjev to “A-H1N1 (črni scenarij)”

 1. tajča Says:

  Ta virus se hitro prenaša, a je blag. Bolj nevaren postane, če in ko se spremeni. Sprašujem se, če bo cepivo dohitevalo te spremembe. Glede na to, da je cepivo zelo drago in vprašljivo, bi bilo bolje, če se preventivno ne le umiva..roke, ampak priporoča tudi pogosto menjavanje rokavic. Pravzaprav me je čudilo, kako so si (videla na tv)oboleli podajali kljuko v novogoriškem zdravstvenem domu. Menda virus preživi deset dni na predmetih. Maske pa na letalo, če sploh tja, seveda. Glede na to, kako se omalovažuje prenos virusa z rokami, se mi malo dozdeva, da gre res bolj za zaslužek farmacevtske industrije. No, to je samo moje nestrokovno mnenje.

 2. Gorazd Says:

  Če bi vsi policaji zboleli in bi jih pol pocrkalo, bi mi bilo popolnoma vseeno. Do živali pa res ne gojim sočutja.

 3. dronyx Says:

  @tajča: Saj tudi če nihče pri nas ne bo umrl, je problem še vedno velika stopnja obolevnosti in prenašanje virusa, ki se, kot je videti, zelo hitro širi. Da družba funkcionira, tako kot sedaj, morajo biti velika večina ljudji “na broju”. Če ti je na bolniški pol zaposlenih, lahko ustaviš jedrsko elektrarno (kje boš dobila operaterje, ki zadevo upravljajo?), komunala neha odvažati smeti, Mario Galunič preneha z oddajanjem v nedeljo in tako dalje. Nekatere ljudi, ponavadi najbolj ključne, enostavno ne moreš z nikomur zamenjati, ker jih bo povsod primanjkovalo. Precej kaotično.

  če pa zadeva mutira in postane bistveno bolj nevarna, potem pa jaz vzamem za nekaj let neplačan dopust, nakupim ogromne količine konzerv in prepečenca ter se nepredušno zabarikadiram v hišo.

 4. tajča Says:

  Jaz bi pa raje kot to zadnje šla čimprej na kak p(iggy)party, sicer se ni za norčevat, a res se jih že organizira. Mogoče pa postaneš imun za hujše čase. Čim prej tem bolje?, hm.

 5. dronyx Says:

  @tajča, jaz sem resno razmišljal, da bi se šel okužit v Novo Gorico z prašičjo gripo samo za to, da dobim nekaj tednov bolniške. Poleti zelo težko prenašam službo.

 6. ana Says:

  Leta 2000 za novo leto je bilo zelo pestro, delali smo celo noč da bomo videli če bomo preživeli. Ja, potem smo končno vseeno spili šampanjec.
  Si bil ti zaposlen kot sistemc IT?

  Problem bo nastal, če se bo virus razvil v novo različico, ki bo še hujša in se bo lažje, hitreje in učinkovitejše prenašala na in med ljudi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s