Mesija Joc Pečečnik

Kot sem že enkrat na blogu zapisal, je Joc Pečečnik moja generacija srednje šole za elektrotehniko (Vegova) in je imel v mojem razredu kar nekaj prijateljev, ki so bili mislim da doma iz njegovega konca (Mengeš, Kamnik, Domžale), zato so se poznali že od prej.

Pečečnik je vsekakor zelo sposoben podjetnik, ki je hodil naokrog po svetu s široko odprtimi očmi in je imel pogum svoje ideje realizirati, sicer bi še danes servisiral računalnike v kakšni zanikrni firmi. Tu se namreč večini zatakne, ker preprosto ne verjamejo dovolj v svoje ideje in zato niso pripravljeni iti niti na banko po kredit. Pečečnik je kot kaže to imel in bil za to tudi lepo poplačan.

Odločilno na njegovi poslovni poti, če sem zgodbo pravilno razumel (to sem poslušal ob pivu in se kar precej dolgočasil, zato nisem bil pozoren na detaile), je bilo druženje z Rajkom Hrvatičem, ki ga večina pozna kot playboya in lovilca raznih misic po plažah in diskotekah, v bistvu pa je on med drugim tudi lastnik vsaj ene igralnice (Carnevale). Pri njemu naj bi Pečečnik spoznal igre na srečo in začel študirati, da bi lahko ruleto namesto človeka upravljal stroj in bi tako postala igralni avtomat (o tem jaz študiram vsakič, ko vidim mojo prostitutko). Legenda pa govori, da se je vse skupaj začelo tako, da ga je Hrvatič prosil, če bi mu popravil igralni avtomat, Pečečnik pa se je ob tem čudil, kako so lahko takšna Tajvanska jajca tako draga (zveni znano, kaj?).

Mislim pa, da ni bil Pečečnik noben velik inovator, kot se da včasih prebrati v medijih, ampak je predvsem poznal prave ljudi, ki so bili sposobni njegove ideje spraviti v življenje. Za enega sošolca vem (danes je magister elektrotehnike), da je sodeloval pri teh projektih in za to skupaj z ostalimi dobil leta 2007 srebrno priznanje za inovatorske dosežke s strani Gospodarske zbornice (elektromehanska naprava za igro Black Jack). Samo o njih se ne ve nič, mediji poznajo samo elektrotehnika Pečečnika, ki mu indeksi in številke ne pomenijo nič, kot sam trdi (z njim se tu absolutno strinjam, mi gre pa kljub temu na smeh).

Organic G4 (Elektronček)

Organic G4 (vir: Elektronček)

Predvsem glede Pečečnikovega življenjskega sloga moram reči, da mi preprosto ni všeč (je pa njegova legitimni pravica, itak gre za njegov denar), ker je skoraj direktna, cenena kopija sloga Ruskega oligarha Romana Abramoviča.

Resda je med njima velika razlika, ker je Pečečnik podjetnik, ki mu ni bilo nič podarjeno in ni produkt tranzicije, medtem ko je Abramovič samo eden izmed peščice Ruskih oligarhov, ki so spretno izkoristili privatizacijo in politično moč Borisa Jelcina ter si tako zlasti v industriji surovin, kot je aluminij, pridobili ogromno bogastvo. Takim pri nas pravimo tajkuni, le da tu ni bilo veliko naravnih bogastev, zato so naši tajkuni lahko samo hodili na banke po kredite in kupovali deleže v podjetjih, kjer so bili direktorji.

Po poslovnem uspehu Elektrončka si je Pečečnik kot prvo umislil drago jahto v stilu “poglej  mami, jahta, milijonar sem postal” in jo privezal nekje v tujini. Jaz mislim, da drage jahte nobeden resen podjetnik zares ne potrebuje (razen seveda za show off), ker za ukvarjanje z njo verjetno nima veliko časa, če pa se mu že zahoče hitrega rezanja valov ali razmnoževanja v Severininem slogu, pa se da tako reč za teden dni najeti za protivrednost par tisočakov, torej zanj drobiž. Pa še nobenih skrbi s privezom, vzdrževanjem, amortizacijo, rjavenjem in davkarijo nimaš.

Kot drugo si je umislil, podobno kot Abramovič, svoj nogometni klub Interblock, le da je ta klub celo za naše razmere precej slab in se komaj kosa z klubi, ki imajo nekajkrat manjše proračune in igralci trenirajo skoraj ljubiteljsko. Je pa zato prava črna luknja za denar, saj naj bi požrl že lepih 25.000.000,00 €, kot piše Pečečnik na blogu.

Glede ljubezni do nogometa, ki baje stoji v ozadju te zelo drage investicije, pa po moje ljudje lahko uživajo v fuzbalu tudi če niso ravno lastniki celega kluba?

Je pa Pečečnik večji od Abramoviča v tem, da si je zaželel še svoj nogometni stadion (kot je zapisal na svojem blogu, ker brez avta ne moreš voziti formule ena!?). Ima pa zato Abramovič po novem bistveno večjo jahto, z dvema pristajalnima platojema za helikopterje in serijsko vgrajeno podmornico. Ampak Pečečnik  je še relativno mlad (to sem napisal tudi zaradi sebe) in ima še čas, tako da bo tudi na to vrženo belo rokavico Romana Abramoviča verjamem ustrezno odgovoril. Tri pristajalne ploščadi in dve podmornici!

Sem pa ocenil, da sta se Pečečniku v zadnjem času zgodile dve ključni stvari.

Kot je videti, mu izjemno godi vsa medijska pozornost, ki jo je končno dobil in godi mu očitno tudi status nekakšnega gospodarskega mesije, odrešenika, ki bo reševal naša zavožena podjetja (steklarna, kik, sedaj še Mura) ter mimogrede še obnavljal kulturno dediščino, kot je Plečnikov stadion. V smislu nič bati, če podjetja in dediščina propada, bo že Joc vse rešil, saj ima denar.

Po moje se to ne bo zgodilo, ker če je Pečečnik uspešen na področju igralnih avtomatov, še ne pomeni, da je dober tudi kot odrešenik zavoženih podjetji. Namreč tu nikakor ne bo dovolj samo denar, moji sošolci pa mu tudi ne bodo mogli veliko pomagati, ker v Muri ni veliko elektronike. Nenazadnje, do sedaj ni videti še nikjer nobene pozitivne reference, da bi bil tudi na tem področju zares dober in da upanje v mesijansko poslanstvo Joca Pečečnika ni zaman.

Poleg tega je Pečečnik z nekaterimi populističnimi medijskimi nastopi in obljubami kar počez dosegel to, da so medijski žarometi sedaj usmerjeno direktno v njegov obraz in zna se zgoditi, da bo podobno kot mnogi drugi od tega še oslepel. Če bi Pečečnik malo pogledal nazaj, pred leti, ko je ustvarjal Elektrončka, ni nihče vedel zanj, nihče ga ni vabil v Trenja in na TV Dnevnik,  nihče ga ni prosil za nasvete, kako bi on vodil državo, nobeden naš politik mu ni odpiral vrata v igralne salone Las Vegasa in Macaa, a je bil kljub temu uspešen.

Izgleda mi pa tudi, da Pečečnika privlači vsaj nežna zveza z politiko (in verjetno tudi obratno, ker ima Pečečnik pač denar), podobno kot je zamikala drugega našega znanega podjetnika Iva Boscarolla, ki je leta 2007 celo prevzel vodenje predsedniške kampanje Lojzeta Petrleta in ki se je končala precej klavrno za njegovega varovanca.

Jasno, Pečečnik ni neumen in dobro ve, da povezava z politiko lahko prinaša sladke bonbončke, vendar pa so ti bonbončki polnjeni z grenko filungo.

Ko se enkrat preveč spariš s politiko, so ti resda marsikatera vrata odprta in dostopne mobilne številke. Marsikaj se da narediti mimo vseh fizikalnih in drugih zakonov. Ampak politika tega ne počne zastonj in cena, ki jo plačaš, je to, da izgubiš svobodo.

Glede Mure se bojim, da se bo tudi v tem primeru ponovila zgodba z Interblockom. Na začetku veliko šampanjca, lepo oblečenih gospodov, pompoznih besed in obljub, na koncu pa komaj obstanek v prvi ligi. Tako kot v nogometu, tudi drugje v življenju nihče ne more računati na same zmage. In sam sem odločno proti slovenski folklori, kot jo prakticirajo razni naši tajkuni in tajkunčiči, ki se kopajo v denarju, da bi se radi ukvarjali kar z vsem mogočim (Istrabenz kot primer).

Po moje naj človek (ali podjetje) dela in neguje to, v čemer je zares dober. Talent je potrebno jemati kot velik dar našega Gospoda in ga spoštovati, ker sicer gre lahko hitro vse skupaj pa pa.

Ampak Super Joc že ve, kaj dela. Upam.

14 komentarjev to “Mesija Joc Pečečnik”

 1. Simona Rebolj Says:

  Ja, Joc zase brez dvoma ve, kaj dela. Ker tudi če ne ve, kaj dela oziroma dela v blagor svojemu egotripu, ve, da ga to ne bo koštalo toliko, kot lahko košta objekte “poželenja”. In do kod mu toliko denarja? Kdo bi vedel. Po njegovem od nikoder, glede na to, da je v enem intervjuju izjavil, da je v stadion vložil vse, kar ima in gre za njegov življenjski projekt. Ah, pa pustimo besede, te so nekaterim le orodje za dosego določenih cilje, nekatere pa lahko stanejo kruha na mizi. To ne bo noben joc pečečnik, niti šrot, niti bavčar.

  In osebno ne vidim razlik med omenjenimi. Nekateri pač dobijo priložnost in jo zagrabijo, da se pečajo s kakšnimi politiki za svoj interes, nekateri s politikanti, ki jim pravimo biznismeni, nekateri pa s tistimi politikantskimi biznismeni, ki jim pravimo mafijaši. Osebno v namenih in ciljih res ne vidim razlike. Noben se ne ukvarja z natečaji, kjer bi predstavljal svoje ideje. Kvečjemu kakšno ukradejo in s svojimi klani šibajo osebnim apetitom naproti.

 2. dronyx Says:

  @Simona, v podjetništvu sta dva različna termina “imeti denar” in “biti vreden”. Pečečnik je morda res vreden okrog 100 M €, vendar to je vrednost premoženja, ki ga ima v lasti (Kongo, Elektronček…) in ta vrednost se lahko v hipu spremeni. Če recimo ZDA dajo Elektrončku ekskluzivno pravico dobave igralnih avtomatov za naslednjih 100 let, je vreden takoj nekaj MRD USD, če pa mu prepovejo dobavo, pa vrednost strmoglavi, saj gredo delavci na cesto, na mestu, kjer so proizvodnje hale, pa verjetno zraste stanovanjski kompleks. Prosti denar pa imaš lahko v gotovini doma, ali kot polog na banki. Tega pa večina podjetnikov nima nič, ker so vsi po vrsti zakreditirani. In če greš reševati Muro, potrebuješ svež denar, saj gre že samo za plače delavk na mesec nekaj milijonov €. Tega pa po moje Pečečnik nima in bo moral spet na banko po kredit, ob tem da banke sedaj kredite nerade dajejo, sploh če gre za firme, kot je Mura in bo moral za to zastaviti veliko premoženja. Osebno dvomim, da se bo v to spustil, razen če ne gre spet za kakšno vezano trgovino v ozadju z politiko.

  Spraševati Pečečnika, kako postaviti temelje države na področju gospodarstva, je pa po moje enako, kot spraševati mene, kako postaviti novo WordPress ali Blogger platformo. Jaz se lahko delam pametnega, ampak o tem v bistvu nimam veliko pojma, ker se s tem nisem nikdar ukvarjal. Nekaj drugega se je iti podjetništvo na mikro nivoju, kar počne Pečečnik, povsem nekaj drugega pa je postavljanje makroekonomskih okvirjev. Nenazadnje lahko po enaki logiki za nasvet potem vprašaš tudi tisoče podjetnikov, ki so propadli. Morda bi preživeli, če bi bil sistem in davki drugačni.

  Je pa igralništvo nasploh zelo specifičen biznis, kjer veliko držav nima čisto razčiščenih pojmov, kaj hoče.

  Igralništvo res obrača velike denarje, temelji pa na človeški zasvojenosti in pohlepu, kar ustvarja tudi odvisneže, ki lahko na koncu pristajajo na sociali in tako breme državi. To je podobno, kot če ti država podeli koncesijo, da gojiš konopljo. Zaslužek bo resda velik, samo z odvisneži se pa ne boš ti ukvarjal. Zato je igralništvo tudi od nekdaj privlačilo umazan denar in dobilo epizodno vlogo med drugim v filmu Boter 2. Ampak tudi tiste države, ki se delajo pametne, na koncu ugotovijo, če nimajo na svojem dvorišču igralnic, bodo šli potrebneži (hazarderji) pa čez mejo, tako da v bistvu s tem nič ne profitirajo, ker problemi (z igrami na srečo zasvojeni pacienti) pridejo spet nazaj.

 3. Simona Rebolj Says:

  “Tega pa po moje Pečečnik nima in bo moral spet na banko po kredit, ob tem da banke sedaj kredite nerade dajejo, sploh če gre za firme, kot je Mura in bo moral za to zastaviti veliko premoženja. Osebno dvomim, da se bo v to spustil, razen če ne gre spet za kakšno vezano trgovino v ozadju z politiko.”

  Ja, no, saj … s tem zaključkom pojasnjevanja o pojmih podjetništva in denarja si potrdil poanto mojega komentarja. In strinjam se tudi z vsem ostalim nadalje zapisanim.

 4. ana Says:


  Namreč tu nikakor ne bo dovolj samo denar, moji sošolci pa mu tudi ne bodo mogli veliko pomagati, ker v Muri ni veliko elektronike.”
  Kaj pa če bi ti potegnil iz žepa asa, ali pa pika pa bi mu dal nasvet za startup?

 5. dronyx Says:

  Pečečnik je zame posebnež, tako kot je bil leta 92 umorjeni Kramberger, le da je njegovo popolno nasprotje (v smislu filma Unbreakable). Včasih se mi zdi, da je človek polnjen z helijem in se čudim, kaj ga sploh še zadržuje na Zemlji, ker gravitacija to sigurno ni. Ko sem videl na spletu njegovo domačijo pred faceliftingom in potem, ko ji je nadel vesoljski izgled ter jo pobarval na “zlato”, sem ga vpisal takoj na TOP SECRET seznam MiB (ljudje, za katere je možno, da so Vesoljci). Upam, da bodo o njem nekoč posneli film, ker bi znal biti zelo zabaven. Prosim, prosim.

  Jaz Pečečniku lahko dam en sam brezplačen nasvet:
  KEEP THE CAMERA ROLLING, BECAUSE IS SO FUCKING FUNNY!

  Takšni so pač električarji iz Vegove. 🙂

 6. mi-ya-gi Says:

  Pravijo, da ima najbolj neumen kmet najdebelejši krompir.

  Pri tem ni nič narobe, dokler ne spusti zraven koloradskih hroščev.

  V Jocovem primeru se resno bojim, da je to že naredil, če ne prej pa takrat, ko se je spustil v skupne projekte z Jankovićem.

  P.S. dronyx, vsi tudi ne morejo biti družboslovci, saj bi sicer še vedno živeli v mraku, brez elektrike, elektronike, elektromotorjev, ipd.

 7. dezi Says:

  By dronyx:
  ‘Mislim pa, da ni bil Pečečnik noben velik inovator, kot se da včasih prebrati v medijih, ampak je predvsem poznal prave ljudi, ki so bili sposobni njegove ideje spraviti v življenje….’

  PC racunalnik se je zacel prodajati, takrat, ko so zanj izdelali EXCEL (ne po imenu, ampak greza tabelaricni program izracunavanja in preracunavanja). Bil Gates je obogatel s krajo…A ves, da je avtor ‘Excela’, ki je napravil boom in ustvaril najbogatejsega cloveka na svetu, se vedno samo profesorna fakulteti. Torej: stejejo samo JAJCA, vse ostalo je P…in dim. V tvojem pisanju tudi cutim precej zavidljivosti. Malo se opusti in uzivaj in…. realiziraj katero svojihidej…see you

 8. dronyx Says:

  @dezi, jaz to dobro vem in Pečečnik pogum ter ogromno energije ima. Mu pa nič ne zavidam, ker imam jaz zase dovolj. Če pa bi se mi že zahotelo zavidanja, pa verjetno prej pomislim na Jana Plastenjaka, kot nanj. Človek je zame pač pojava in upam, da ima vsaj izbranega avtorja življenjepisa, če ne tudi režiserja filma. Sem se pa nanj spomnil tudi, ko sem gledal film Bruno, zlasti v kontekstu “zvezdniške dobrodelnosti”. In res škoda, da ni Baron Cohen izvedel njegov trik še enkrat ter prinesel papežu še sam rdečo žogo. Si predstavljate, avstrijski homosexualec, ki je postal skoraj večji od Hitlerja, podari papežu rdečo žogo? Še dobro, da ni tega posnel, ker potem bi moral iti jaz s plenico v kino, sicer bi ušlo v hlače.

  @mi-ya-gi: seveda ne morejo biti vsi družboslovci. Pečečnik mora čim prej dobiti spomenik pred Vegovo srednjo šolo. Jaz sem sicer tudi malo računal na to, sploh ker imam doprsni kip že narejen, ampak ob Jocu bi se počutil tako, kot mravljinček, na katerega se pokaka dinozaverček.

 9. mi-ya-gi Says:

  dronyx, poznam jih kar nekaj, ki bi si tak spomenik na Vegovi zaslužili veliko prej, kot Joc. Pa spomenika tam še danes nimajo.

  Tvoji občutki v Jocovi bližini pa največ povedo o tebi, manj pa o Jocu.

  Pri iznajdbah je že tako, da je pri realizaciji veliko več odvisno od sreče in poznavanja pravih ljudi, kot od pameti ali strokovnega znanja. Jocu so se pač karte pokrile in je uspel. Čestitke za to. S tem pa še ni bog, ki bi znal rešiti vse, kar ga obkroža. Manj helija in več zdrave pameti v glavi mu želim, sicer ga bodo pojedli (okradli) koloradski hrošči.

 10. dronyx Says:

  @mi-ya-gi, z vsem dolžnim spoštovanjem do Jožeta Joca Pečečnika, jaz zelo resno razmišljam, kam bi postavil moj doprsni kip. Nova “Alianze arena” v Stožicah bi bila za moj spomenik pisana dobesedno na kožo, samo kaj, ko nimam dovolj denarja, da bi financiral izgradnjo podstavka (beri štadiona z pripadajočo infrastrukturo). Še za opremo ene malo boljše tuš kabine v slačilnici bi ga komaj zbral. Bi bilo pa lepo, če bi Pečečnikov doprsni kip stal pred Foundovimi bloki za Bežigradom, moj pa v Stožicah na bivšem hipodromu. 🙂

  Ne predstavljam pa si, da bi Pečečnik obnovil Plečnika, na drugem koncu pa bi zares zrasla prava naša “Alianze arena”. Po moje bi tujci umrli od smeha, saj vsi naši fuzbalski klubi skupaj niso vredni Španskega tretjeligaša. Tu je upam tudi popolnemu laiku jasno, da gre zgolj za močno nabrekle egotripe, ki z logiko nimajo čisto nič skupnega.

 11. mi-ya-gi Says:

  @Tu je upam tudi popolnemu laiku jasno, da gre zgolj za močno nabrekle egotripe, ki z logiko nimajo čisto nič skupnega.

  Vidiš, pa sva le prišla skupaj, v tej izjavi te podpiram 200%.

 12. veliki elokve Says:

  Hiša je res obupno kičasta.
  Fotke se najde tukaj: http://www.alter.si/tabla/showflat.php?Cat=0&Board=spam&Number=549436&page=0&fpart=all .

 13. dronyx Says:

  Nimam besed. Raje živim v planšarski koči v Lepeni. Ampak če pogledaš Las Vegas, cel igralniški svet očitno nima nobenega občutka za estetiko. Kopije sfinge, piramid, eifflovega stolpa, cerkve sv. Marka iz Benetk, kipa svobode iz NYC..? Deluxe kramarski sejem.

 14. chef Says:

  Meni gredo že od nekdaj na jetra ljudje, ki imajo več denarja kot okusa.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: