Agresivno varovanje predsednika Türka

Kot sem nekaj časa nazaj na blogu pravilno predvidel, zaradi cenenih digitalnih kamer in pripadajočega  pomnilnika čedalje več voznikov (ob pomoči sopotnikov) svojo vožnjo v avtu pred sabo snema, če pa se slučajno v kadru pojavi kakšno posebno zanimivo vozilo,  je pa užitek toliko večji. In takšne posnetke verjetno odkupujejo tudi portali, kot je 24ur, možno pa, da jim jih pošiljajo kar zastonj (v to dvomim).

Glede zadnjega takšnega primera, ko so posneli na avtocesti protokolarni Audi predsednika države Türka in spremljajoči BMW X5 Urada za varnost in zaščito, po moje zadeva ni sporna, sploh pa ne tako, kot se želi prikazati.

Namreč vse službe po svetu, ki varujejo pomembne posameznike, naj bodo zasebne, ali v sklopu policije, se verjetno držijo nekih taktičnih pravil, ki so se izkazala v praksi kot učinkovite, zlasti ko so bile varovane osebe napadene (kar se pri nas na srečo ne dogaja prav pogosto).

Kakor mi je znano, je taktika vožnje kolone z varovano osebo ta, da se pomika čim hitreje, slog vožnje prvega vozila iz spremstva pa je “agresiven”. V primeru, da bi recimo koloni pot zaprlo drugo vozilo prečno, se mislim da tako vozilo vanj zaleti in ga odbije dol iz cestišča. Verjetno pa tudi takšno vozilo iz spremstva ne sprejme z odobravanjem, da nekdo varovano kolono snema iz avtomobila, ali jo poizkuša zasledovati, v želji za čim boljšim posnetkom, ki ga bo potem poslal spletnemu portalu.

Seveda to za naše razmere zveni čudno in nenavadno, ampak recimo na Bližnjem vzhodu so običajna praksa atentati z ob cesti nameščenimi minami ali z eksplozivom napolnjenimi avtomobili, proženimi daljinsko. V takih primerih lahko hitrost reši življenje (hitra tarča je težka tarča), zato so šoferji, ki takšen kolone spremljajo, tudi posebno izurjeni vozniki.

Se pa verjetno marsikomu postavi ob tem logično vprašanje, zakaj bi na lep sončni dan, sredi Sloveniji, nekdo tako drvel na festival v Beltince?

Ampak po moje je odgovor logičen. Doktrina oziroma taktika varovanja nima smisla, če se jo ne drži vedno in povsod, ne glede na to, kam se pelje oseba, ki jo varujejo ali kakšna je statistična verjetnost napada.

Zato se mi zdi tale zgodba res malo preveč za lase privlečena, oziroma namenjena polnjenju kozarca s kislimi kumaricami.

Preberi še:
Ali je dovoljeno snemanje voznikov?
Spletkarji ali Spletničarji

8 komentarjev to “Agresivno varovanje predsednika Türka”

 1. pijanec Says:

  Ta zgodba je res za lase privlečena. Še hujša je hinavščina snemajočega … njemu je očitno dovoljeno delat prekrške.

  So pa tudi nasplošno Slovenci veliki hinavci. Zadnjič sem se v nedeljo peljal 150 km/h konstantno po avtocesti, pa pravzaprav nikogar prehitel, drugi pa vsi mene. 160 km/h ni v času današnje tehnologije nobena hitrost.

 2. dronyx Says:

  @pijanec, tole je zame tipičen primer bull shit “državljanskega novinarstva”, h čemur mediji sedaj odkrito ljudi spodbujajo in vabijo, da jim pošiljajo “amaterske ” posnetke. Recimo Dnevnik na front pagu spletne izdaje novači takole:

  Ne spreglejte: 051 30 40 40: Imate za nas novico? Ste fotografirali kraj nesreče? Ste doživeli kaj nenavadnega? Pokličite! Pošljite nam SMS ali MMS!

  Če bo šlo tako naprej, bodo pol dnevnika na TV vrteli samo “amaterske” posnetke, pri čemer se kot kaže ne zavedajo, da s tem samo strmoglavlja kredibilnost in resnost medija.

  Jaz lahko vsak dan naredim vsaj 50 posnetkov, ko rešilci parkirajo na pločniku, policaji delajo prekrške in mestno redarstvo se čoha po nosu. Samo, ali so to novice za osrednji dnevnik? Ne me basat. Saj vsi (večina) delamo prekrške, če te dobijo, pa pač plačaš. Verjetno pa nočemo, da nas za vsako malenkost vlačijo kar po TV, ker nekdo plača “državljanskim novinarjem” nek drobiž za to, da te lovijo na skrite kamere.

  Me pa zanima če morda kdo ve, kakšna so plačila, v primeru da ti objavijo sliko ali video posnetek? Zastonj to verjetno ni, saj Nova baje mastno plača, če greš v Barcelono posnet kot paparazzi Sanjo Grohar (let tja pač ni zastonj).

 3. pijanec Says:

  Se strinjam s tabo.

  Skrbi me tudi to hujskanje k naslajanju nad tujo nesrečo. Pride do nesreče in ljudje najprej začnejo slikarit namesto pomagat. Samo da bodo posnetke poskušali prodati tem “medijem”. Isto se dogaja na skoraj vseh javnih prostorih … namesto uživanja npr. na dopustu moraš pazit, kaj delaš, da te ne bo kdo takoj slikal in prodal medijem.

  Rešitev nad temi posegi v zasebnost vidim v tem, kar so zakonsko uvedli na Japonskem in v Južni Koreji (ravno zaradi zgoraj omenjenih problemov): da začne mobitel/mini fotoaparat precej naglas piskati, ko nekdo hoče uporabit funkcijo fotografiranje/snemanje.

 4. pijanec Says:

  Rešitev s piskajočim mobilnim telefonom je pravzaprav idealna: v ničemer ne omejuje svobodne uporabe naprave, hkrati pa ob uporabi npr. pri slikanju kakšne “vroče” ženske na ulici ali na plaži, okolico opozori na njegovo početje. Takšna funkcija bi tudi bila uporabna pri kakšnih nesrečah … saj verjetno noben sorodnik ni vesel, če nekdo slika ob cesti ležeče pokrito truplo, z namenom prodaje medijem.

 5. dronyx Says:

  Obupen poziv medijev za amaterske posnetke se meni bere skoraj kot tiralica. Wanted, real or fake! Seveda pa predmet zanimanja samo nesreče in neurja. Če jim boš poslal vrhunsko fotko prizora v naravi, leti jasno takoj v koš, ker to širše mase ne privlači tako kot nesreče. Se pa bojim, da bo evolucija tega državljanskega novinarstva šla v smer, da bodo, če ne bo šlo drugače, za dober posnetek nesreče tudi inscenirali.

  Sem gledal včeraj dnevnik na POP in tam so se pohvalili, da je posnetek zasledovanja VIP kolone dosegel velik odmev, prek 400 komentarjev, za povrh pa so enega izmed njih pokazali po TV. Avtorja je verjetno v tistem trenutku kar pobralo od sreče, ker se je prebil na televizijo.

  Je pa zanimivo, da verjetno večina voznikov niti ne ve, kako ravnati, če srečajo varovano kolono. Zasledovanje sigurno ni pravi način, saj bi nenazadnje lahko spremstvo ocenilo, da gre za direktno ogrožanje in v takem primeru se lahko šofer odloči, da naglo pospeši (ta vozila imajo običajno zelo močne motorje ravno zaradi tega).

  Sem pa zadnjič opazoval v Mariboru smešen prizor, ko je vojaški policist na motorju, predhodnica VIP kolone, poizkušal ženski dopovedati z roko, da naj se umakne na stran ceste. Ona pa nič in mirno vozi naprej, tako da je skoraj izgubil živce. Verjetno je v tistem trenutku študirala, ali ima vojaška policija sploh jurisdikcijo nad civilistom.

  Ideja s piskajočimi fotoaparati, podobno kot opozorilni sistem za vzvratno vožnjo pri tovornjakih, se mi zdi dobra, jo je pa težko pametno realizirati, da bi bila selektivna. Če jo pa lahko povsem izklopiš, potem pa nima smisla.

 6. ToniT Says:

  Se vidi, da je čas kislih kumaric. Tak prizor, kjer je BMW na prehitevalnem pasu, Audi pa na voznem, je zelo pogost na naših avtocestah. Se pač umakneš, preklinjaš politika, ki se mu spet nekam mudi….
  Zunaj, v zahodni Evropi, se katero se tako radi primerjamo, pa taki prevozi zgledajo veliko hujše, z več avtomobili, z bolj agresivnimi policisti (vranostniki) itd…

 7. medeni Says:

  Popolnoma se strinjam z drONYX som.
  če nekaj takega napravi drugje (prikrito snemanje in zasledovanje vip akolone se hitro lahko najde v jarku z prestreljenimi gumamiin to je tudi prav.
  Okoli te teme sem prebral orecej komentarjev in večina nas je početje snemajočega voznika obsojalo nekateri so začeli filozofirat o enakosti pred zakonom ,ampak očitno ne poznajo zakonov,ker zakon o cestnem prometu lepo napiše,daimavo VOZILA Z UTRIPAJOČIMI RDEČIMI ALI PLAVIMI LUČMI PREDNOST na posnetku pa se vidi ,da se vozilo izpred kolene ne umakne VIP vozilu to je že samo po sebi prekršek

 8. chef Says:

  Kakšni debili!

  Le zakaj kot predsednik ne bi zaupal vrhunsko izšolanemu profesionalnemu šoferju? Komu pa, če ne njemu! Če bi že imel šoferja, bi ga imel zato, da bi med vožnjo počel pametnejše stvari, ne pa opazoval, kako hitro vozi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s