Ljubljana bo dobila velikanko

Verjetno ni veliko prestolnic na svetu, ki se lahko pohvalijo s tem, da imajo skakalnico velikanko. Kot kaže pa bo Ljubljana v kratkem tak prestižni objekt dobila in Planica bo tako postala samo še ena vas na obrobju.

Skakalnica hitro raste v znanem Ljubljanskem zimsko športnem turističnem kompleksu Župančičeva jama in dobiva v teh dneh svojo končno podobo.

Objekt je kot kaže v večih pogledih prava mala revolucija na področju gradnje tovrstnih športnih naprav.

Če so za časa bratov Gorišek veljala nepisana pravila, da mora biti skakalnica lesena, umeščena v naravo in mora večino časa samevati, so s to novogradnjo vsi ti miti do tal porušeni.

Skakalnica stoji praktično v samem središču mesta, njen iztek pa je speljan skoraj direktno pod glavno želežniško postajo. Ampak ne samo to. Prava revolucija je zasnova vzletne steze, ki je bila do sedaj po pravilu na takih objektih povsem neizkoriščena. Tokrat se je projektant te letalne naprave modro odločil ter objekt zapolnil s stanovanji, ki se domnevam lahko po potrebi med tekmami spremenijo tudi v reporterske kabine. Tega nima letalnica bratov Gorišek v Planici, nima letalnica v Oberstdorfu in ne tista na Kulmu.

Edino kar me morda pri tem objektu zmoti je to, da če si že od prej navajen lesene Planiške velikanke, tale Ljubljanska deluje nekoliko manjše in bolj pisano, vendar je to po moje samo še ena prednost, ki govori njej v prid. Gledalce bo tako mnogo manj bolel vrat, ko se bodo ozirali navzgor po … no, ni ravno pobočje, je pa umetna vzpetina.

Me pa res zanima, kje bo kritična točka Ljubljanske lepotice? Verjetno ene deset metrov pod zemljo?

6 komentarjev to “Ljubljana bo dobila velikanko”

 1. Človek Says:

  Sem opazoval te skaklnice, pa ne vem kje je miza…

 2. janez bb Says:

  v vsakem stanovanju je vsaj en a miza osu haha

 3. dronyx Says:

  @človek, kar se tiče odskočne deske (ti ji praviš miza) mislim da gre tu za še en inovativen pristop. Skakalnica “mize” v pravem pomenu sploh nima, ampak skakalec se odrine v trenutku ko misli, da bo letelo daleč. O čem takem si lahko v Planici le sanjal, saj na takšnih letalnicah stare šole ne moreš narediti čisto nič po svoje.

 4. Človek Says:

  Hmm, ja gorenjci pravimo miza, seveda (table top) saj smo jih mi gradili, hehe (pa še resno, poznam gospoda, ki je Blovdkovo tolkel). Huh, no te moderne skakalnice pa niso od muh (predvidevam, da le teh n centru res ni). Verjetno lahko pričakujemo tudi kak nov slog, hmmm. Izredno zanimivo bo spremljati nadaljnje dogajanje.

 5. DJ Says:

  Tole zadevo ze kar dolgo “obcudujem”, ampak po zacetnem navdusenju hitro pricne delovati razum: ce bi stavbo prerezali napol oz. nekje na visini ostali stavb, ki so zraven, in bi zgornjo polovico obrnili na glavo ter jo postavili na tisti neravni del, ki bi se ostal, bi dobili cisto povprecno visoko stavbo v tisti okolici in enako kolicino “delovnih povrsin poslovnih prostorov”. 😉

 6. dronyx Says:

  @Človek, tudi jaz komaj čakam zimo, ker se mi zdi, da smučarski skoki obračajo nov list papirja s tole konstrukcijo.

  @DJ, ker že omenjaš razum, ki sicer pri skakalnicah velikankah nima kaj za iskati. Če ne bi gradili skakalnice, bi lahko zrcalno postavili še en tak objekt na tega in dobiš potem tako še enkrat več stanovanj. Res pa je potem to klasična socialistična gradnja, ki ne bi prišla v moderne učbenike o arhitekturi, ali pa kvečjemu v poglavje “how not to build skyscraper”.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s