Samodejno ugašanje računalnika

Ena izmed meni bolj uporabnih funkcij vsakega TV daljinca je možnost, da si nastaviš timer (časomerilec), po kakšnem času se naj televizor avtomatično ugasne. Uporabno zlasti, ko vidiš, da te bo utrujenost kmalu premagala, bi pa kljub temu rad do konca ostal ob prižganem TV, ki lahko deluje v sili tudi kot dobro uspavalno sredstvo.

Včasih pa to funkcijo potrebuješ tudi pri računalniku, ki žal nima tako naprednega daljinca.

Recimo da nekaj velikega prenašaš iz interneta in veš, da bo prenos trajal še nekaj ur, rad pa bi šel spat. Možnost sicer je, da pustiš računalnik prižgan čez noč in jaz poznam ljudi, ki “nekaj” (vemo kaj) prenašajo praktično 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Je pa vsekakor bolje za denarnico in ekologe, če računalnik po prenosu ugasneš. Hec pa nastopi, ker takrat že spiš in tega v rem stanju nisi več sposoben.

Rešitev za to obstaja (seveda v primeru, da program nima sam možnosti izbire zaustavitve po končanem prenosu), je pa prvič potrebno vedeti, kje in kako se to nastavi.

V nadaljevanju bo opisana za Windows XP in na koncu za Linux, sigurno pa enaka ali podobna zadeva obstaja na Visti in v Windows 7 ter tudi na raznih strežniških operacijskih sistemih.

V Control Panel zaženemo Scheduled Tasks (časovni razporejevalnik opravil) in kliknemo Add Scheduled Task, ki zažene čarovnika za Microsoftova nadležna vprašanja.

V prvem oknu izberemo karkoli, ker bomo to kasneje itak popravili. Naprej prosim. V drugem oknu vpišemo ime, recimo Hladna Zaustavitev ter izberemo One time only (kdaj se naj opravilo zažene). Naprej prosim. V tretjem oknu vpišemo, kdaj bi radi, da se računalnik sam od sebe ugasne. Torej uro in datum. Naprej prosim. Naslednje okno pričakuje uporabniško ime (ponudi tisto, s katerim smo trenutno prijavljeni v računalnik) ter geslo za to ime. Pri meni zadeva ne dela, če je uporabniško ime brez gesla, možno pa tudi, da se ta neprijetnost ne pojavi povsod, ali pa da je bila s kakšnim popravkom odpravljena. Naprej prosim. Finish. Hvala kurcu. Konec neprijetnih vprašanj!

Sedaj moramo samo še popraviti, kaj naj računalnik ob nastavljenem času stori. Hočemo pa seveda, da se ugasne brez prevelikega cirkusa in novih neprijetnih vprašanj v stilu Are you shure shure shure? Swear please!

V Scheduled Tasks z dvoklikom odpremo na novo kreirano opravilo Hladna Zaustavitev ter vpišemo tole v prvi dve rubriki:

Run: C:\WINDOWS\system32\shutdown.exe -s -t 0
Start in: C:\WINDOWS\system32

Shutdown.exe je programček za zaustavitev, ki se nahaja v system32 imeniku Windows XP. Parameter -s mu pove, da želimo zaustavitev (-r pomeni recimo restart), -t 0 pa pomeni, da to želimo takoj (timeout 0). Takoj pa jasno pomeni v tem primeru takrat, ko se sproži ta akcija, kar smo tudi nastavili.

Opravilo je sicer res nastavljeno tako, da se sproži samo enkrat, vendar pa se po koncu ne pobriše (da se nastaviti tudi to) in lahko za drugič samo odpremo še enkrat opravilo, gremo na zavihek Schedule in  spremenimo datum ter uro. S tem je opravilo ponovno aktivno in ponižno čaka, da se ob uri izvrši.

V Linuxu za razporejanje opravil skrbi programček (sistemski servis) cron, ki ima v datoteki crontab vpisane naloge, ki naj jih izvrši. Za samodejno zaustavitev ob določenem času je potem potrebno popraviti zapis v crontab (dodati novega). V konzoli vpišemo za popravljanje datoteke sledeče:

crontab -e -u root

-u root je potrebno v primeru, če nismo prijavljeni v sistem kot root uporabnik, ki ima pravice to popravljati.

Na koncu datoteke dodamo recimo nekaj takega:

30 23 * * * /sbin/shutdown -h now

Kar pomeni, da servis cron zažene program shutdown.exe ob 23:30 s parametrom -h (halt) in now (takoj).

One Response to “Samodejno ugašanje računalnika”

  1. NuckinFuts Says:

    Če že nekaj “prenašaš” ima uTorrent funkcijo “Ugasni računalnik, ko je prenos končan”
    Za računalniške debile (kot sem sam) pa je za take podvige lažje uporabiti kakšen programček. Recimo: http://www.snapfiles.com/get/tshutdown.html

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: