Mala terasa, spodaj Ljubljana

Ljubljana je simpatično malo mestece in da jo objameš s pogledom, se ti ni potrebno vzpeti 400 metrov visoko, tako kot recimo v New Yorku (povezava New York iz zraka).

Najbolj priljubljena turistična razgledna točka je vsekakor stolp Ljubljanskega gradu, ki se kar sam ponuja vsakemu, ki pride prvič v mesto. Je pa res, da to ni zastonj, poleg tega tam gori kaj dosti drugega od lepega razgleda in prijetne sapice v vročih poletnih dneh ni za dobiti. Lahko sicer malo posediš, se razgledaš in potem spustiš po spiralnih stopnicah nazaj dol.

Nekoč, ne tako davno, je bil med ljubitelji vzvišenega pogleda na mesto priljubljen tudi starosta med Ljubljanskimi  zgradbami, Nebotičnik, ki ga opevajo v svoji skladbi Bele vrane (youtube video). Kdo ne pozna vsaj refrena Mala terasa, spodaj Ljubljana, pomanjšana, da odnesla bi od tu, bele hišice…? Mislim pa, da je mala terasa na vrhu Nebotičnika še vedno v fazi dolgoletne prenove in tako za obiskovalce zaprta.

Ima pa Ljubljana še eno zelo zanimivo razgledno točko, ki pa je bistveno manj poznana oziroma se to niti ne trudi biti. Prej obratno.

Gre za znana dvojčka arhitekta Eda Ravnikarja TR2 in TR3, ki stojita na Trgu republike in sta za marsikoga eno najbolj znanih del socialistične arhitekture na naših tleh, pa tu nikakor ne mislim v slabšalnem pomenu.

TR2 je še vedno v lasti Nova Ljubljanske banke, TR3 pa je  prodala eni izmed družb v lasti znanega certifikatskega mogotca (nekateri temu rečejo tajkun) Igorja Laha, ki je zanjo odštel drobiž; malenkost več kot 34 milijončkov.

V TR3 se poslovni prostori oddajajo v najem in pisarne v njem sodijo med ene najprestižnejših v Ljubljani. Tako si jih radi izberejo za svoja domovanja tudi različne ambasade, politične stranke in IBM, ki je zasedel kar nekaj nadstropij.

In na vrhu TR3 je razgledna ploščad z manjšim bifejem, za katerega se mi zdi, da je predvsem namenjen tam zaposlenim in ni mišljen kot kakšna turistična razgledna točka v stilu Empire State Buildinga.

Kar se meni zdi pa velika škoda, ker za razliko od Ljubljanskega gradu, je stolpnica umeščena v samo središče Ljubljane, medtem ko iz stolpa na gradu središče Ljubljane lahko opazuješ samo od strani.

Kot laik na področju arhitekture si bom drznil malo pokritizirati arhitekta, ker se mi zdi, da bi bilo bolje, če bi bila ena stolpnica nekaj nadstropji nižja in bi bil tako iz terase druge možen zares razgled po celotni okolici, brez da bi ga zmotila sosednja zgradba.

Je pa terasa na TR3 odprta samo v manjšem delu, čeprav se razteza okrog celotne zgradbe, vse ostalo pa je za obiskovalca nedostopno ter zagrajeno in pod ključem.

Baje zaradi varnosti, nisem pa razumel najbolje, ali se bojijo samomorilcev, ali atentatorjev na poslance, katerih parlament leži v neposredni bližini?

Kar se tiče samomorilcev, jim že sedaj nič ne preprečuje, da se ne zabrišejo dol iz terase bifeja, če bi bila želja dovolj močna (pred leti se je neka ženska vrgla tako iz nebotičnika).

Glede atentatorjev, ki bi masovno romali na vrh stolpnice in za zabavo streljali na poslance, kot v kaki računalniški igrici Moorhuhn, je pa po moje tako. Če bo nekdo nekoga res želel spraviti s tega sveta, ga bo, pa četudi zaprejo v radiju nekaj kilometrov naokrog vse zgradbe. Poleg tega, če je to res tak varnostni problem, se lahko ogradi terasa z dva metra visokim neprebojnim steklom v delu, ki gleda proti parlamentu.

Bi pa to izpadlo meni vsaj malo paranoično smešno, ker jaz lahko brez težav pijem v bifeju pod Maximarketom kavico, za sosedno mizo pa sedijo poslanci na “malici” in to brez neprebojnih jopičev iz kevlarja, tropa goril ali vsaj kakšnega kosa maschinegewera. Ampak če se tako umetno dviguje njihova pomembnost, prav.

Po moje bi morala biti ta terasa v celoti odprta za obiskovalce  oziroma turiste in nenazadnje bi v tem lahko lastnik stolpnice videl tudi kakšen poslovni interes. Verjamem pa, da mu že sedaj najemnine prinašajo takšne prihodke, da se me ne splača ukvarjati z takimi malenkostmi, kot je muy buena vista.

Preberi še:
Vredno ogleda v Ljubljani

2 komentarja to “Mala terasa, spodaj Ljubljana”

  1. En Kovač Says:

    Juhu, tega pa res nisem vedel.

    Pa je ta terasa odprta za obiskovalce, ali je namenjena samo “prebivalcem” stolpnice? Predvidevam, da na vhodu naletiš na kakšnega varnostnika in me zanima, ali te brcne skozi vrata, če mu poveš, da bi si le rad malo ogledal Ljubljano z njihove terase?

  2. dronyx Says:

    @En Kovač: Velikokrat te ne bo imel niti zamar, če pa te slučajno vpraša, h komu greš, pa uporabiš domišljijo. Sicer pa je v avli spodaj trenutno razstava fotografij nekega ameriškega fotografa, ki si jo domnevam lahko ogleda vsak. 😉

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s