Minister za natego opozarja

Vemo, kako grozijo kadilcem na vsakem koraku. Katerokoli cigaretno škatlico pogledaš, zavojček s tobakom ali paket cigar, povsod na veliko napisana reklamna promocija ministra za zdravje, v kateri kadilcem grozi s smrtjo, ker kajenje ubija.

Čeprav se pravi kadilci na to ne ozirajo preveč, sam to absolutno podpiram, kajti jaz, kot potrošnik, moram biti na vidnem mestu obveščen o nevarnostih ali tveganjih, ki jih nek izdelek prinaša.

Po moje bi šlo pri tem tudi brez omembe ministra, ki nenazadnje ponavadi ni ravno ekspert za škodljive vplive cigaretnega dima, poleg tega je vedno politična figura, ki ne sodi pri vseh kadilcih med njihove politične preference.

Za zagrizene politične nasprotnike opcije na oblasti, ki ji pripada tudi aktualni minister za zdravje, pa lahko tako sporočilo člana nasprotnega tabora celo povzroči, da s toliko večjim užitkom prižgejo cigareto. Saj vemo, pravi politik mora vedno kontrirati političnim nasprotnikom, ne glede na ideje ali poglede, ki jih prinašajo.

Ampak tu je politika našla še en reklamni pano za promocijo in proti temu ne moremo kaj dosti. Edina sreča, da ni na opozorilu še imena ministra, kajti jaz imam doma še tobak za pipo iz časa ministra Voljča (upam, da tobak nima roka trajanj?).

Bi si pa jaz dovolil predlagati, da se podobno opozorilo pojavi še kje.

minister_opozarja

Drzno sporočilo ministra za promet

Kot prvo predlagam objavo opozorila absolutno in takoj na vseh oglasih, ki reklamirajo vedeževanje, prerokovanje, šloganje in podobne vragolije, za katere se ve, da so čisto navadna natega, ki nima ene same znanstvene osnove in je škodljiva vsaj za denarnice, če ne še za kaj drugega.

Ti oglaševalci so čedalje bolj agresivni in iz obskurnih medijev z nizkim dosegom, se sedaj masovno selijo v osrednje medije in to celo v najbolj gledane termine, kar meni samo priča o tem, da gre za dejavnost, ki obrača velike denarje.

Resda tu življenje potrošnika ni vedno direktno ogroženo, gre pa za natego, ki lahko usodno vpliva na njegove življenjske odločitve, sploh če te zaslužkarje posluša in jim zaupa, ter tako morda sprejme napačne odločitve, ki jih samo z uporabo lastne logike nikdar ne bi.

Sicer ne vem, kateri minister bi se moral pod tako opozorilo podpisati, ni pa to najbolj bistveno. Zaradi mene lahko tudi minister za natego. Važno se mi zdi, da je iz oglasnega sporočila jasno in nedvoumno razvidno, da se oglašuje čisto navadna megla (vaporware), ki je lahko nevarna za integriteto potrošnika, podobno kot je na škatlici cigaret lepo vidno, da je kajenje lahko smrtno škodljiva razvada, ki te popelje k predčasnemu počitku.

In najbolj bistveno; to sporočilo mora biti napisano z velikimi črkami, kot pri tobačnih izdelkih, ne pa tako, kot so sedaj napisane cene vedeževalskih SMS sporočil ali telefonskih klicev, katerih velikosti fontov so vedno manjše, kot je velikost piksla na televiziji.

Torej…

MINISTER ZA NATEGO OPOZARJA
POSLUŠANJE NASVETOV VEDEŽEVALCE IN ŠARLATANOV LAHKO RESNO ŠKODUJE VAM, ALI LJUDEM OKROG VAS!

Je pa vsaj malo ironije v tem, da ko nastaja tale zapis, sedim na vrtu s prenosnikom na kolenih in kadim mini cigare, na katerih piše, da cigaretni dim vsebuje benzen, nitrosamine, formaldehid in še najbolj scary od vsega, vodikov cianid. Ker je na drugi strani še brezplačna telefonska številka 080 za klic v sili, se bom pozanimal, če je tole z cianidom sploh mišljeno resno ali si je to spoštovani minister lepo izmislil. Kajti z ciandiom so se do smrti zagiftali med drugim tudi številni gestapovci.

V bistvu pa sploh nisem kadilec, ampak se včasih samo malo afnam. Res pa sem prvo cigareto pokadil nekje pri osmih, ker so mi doma zabičali, da ne bi slučajno poizkusil. Potem sem pa res moral.

Preberi še:
Skeptiki in Šarlatani

9 komentarjev to “Minister za natego opozarja”

 1. Tjasa Says:

  Podpiram. Na hitro bi sem uvrstila še izdelke za hujšanje.

 2. dronyx Says:

  @Tjaša: Absolutno se strinjam, jaz bi na ta seznam dodal še izvedene finančne inštrumente, ki zagotavljajo sanjske donose, za katere se ve, da so na dolgi rok povsem nerealni.

 3. En Kovač Says:

  Pa na razne “aktimele” bi tudi morali nalepit, da so ena velka natega. In na pralne praške, ki operejo umazanijo z oblek skoraj že v ledeni vodi.

 4. dronyx Says:

  @En Kovač: Pri meni velja zlato pravilo, da reči, ki se veliko oglašujejo, so zelo verjetno za en drek, ali pa kar direktno natega. Kajti zares uporaben izdelek, praktično ne potrebuje nobene reklame. Razen morda res na začetku, ko pride na trg in ga nihče ne pozna. Zato je, vsaj pri meni, razmetavanje ogromno nekega denarja za reklame prej kontrproduktivno, ker se jaz takoj vprašam, kaj je z tako agresivno oglaševanim produktom narobe.

 5. pijanec Says:

  Potem bi tudi pred cerkvami moralo biti kakšno opozorilo o prodajanju megle.

  Pred cigareti so mi ta opozorila še najmanj smiselna, saj uporaba izdelka sama po sebi ni nevarna (pa nisem nikoli kadil) – nevarnost nastane šele po desetletjih redne uporabe. Nenazadnje imajo tudi stroji nevarnosti napisane z malo pisavo ali še to samo v posebej dodani knjižici, čeprav ti lahko resno škodujejo v trenutku. Da ne omenim kaj vse lahko povzroči neprimerna uporaba avta…

 6. dronyx Says:

  @Pijanec: Glede neprimerne uporabe avta sem ravno danes slikal reklamo ob cesti, kjer minister za promet opozarja, da “prehitra vožnja lahko povzroči impotenco”. Bom prilepil tu gor, ko dam slike “razvit”. Reklama v obliki videa pa izgleda takole.

 7. tajča Says:

  O vedeževanju..seveda gre za prevaro. Pomaga pa lahko nekomu odložit svoje skrbi in Negotovost. Kjer so strah, tesnoba nasproti željam, pomagata pozornost in pogovor. Če bi bil nateg bolj iskren in ne tako zaresen, jaz bi. 🙂

 8. Iatromantis Says:

  Včasih smo bili lovci v gozdu, zdaj smo v supermarketih.. funkcionalna pismenost je tako nuja in ti napisi bi vrj. pomagali, a bi še razširili razne komisije… kaj pa če bi marketingarjem (bogovom na zemlji) omejili vpliv in jim računali onasneževanje, ki ga povzročajo v naših glavah?

 9. mi-ya-gi Says:

  @dronyx: Zaradi mene lahko tudi minister za natego.

  Torej katerikoli minister v vladi. Če se ne strinjaš, napiši, kdo od njih po tvoje ni nategun.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s