Sosed kopija Geek Squada

Verjetno veliko Ljubljančanov pozna firmo Sosed, računalniški servis na domu, ki je poznana morda še najbolj po agresivnem slogu gverilskega oglaševanja, ko svoje reklamne letake lepi pred bloke, na kandelabre uličnih svetilk ali celo kar riše s sprejem logotipe po tleh, pri čemer bi človek pričakoval, da vsaj to zadnje ni dovoljeno in se za tako početje plača kazen, plus stroške čiščenja pločnika ali ceste. Če preganjajo risarje grafitov, je tu še toliko lažje, saj se že iz logotipa lahko takoj razbere avtorja.

Vsaj kar se tiče celostne podobe in zamisli sem imel firmo Petra Vasovića za inovativno, saj ima nekako izdelano celostno podobo, serviserji so predstavljeni kot nekakšni James Bondi, po Ljubljani pa lahko vsake toliko časa vidiš tudi avto računalniškega specialca, pobarvan v značilno črno, belo, oranžne barve.

Ne bi jim pa nikdar zaupal mojega računalnika, saj gre bolj ali manj za študente (ne verjamem, da imajo koga redno zaposlenega), katerih računalniško znanje je verjetno zelo različno, večina pa po moje nima ustrezne kilometrine, ki je potrebna za reševanje zahtevnejših problemov. Ne verjamem pa, da Sosed komurkoli med njimi plača usposabljanje za delo. Znajdi se, kakor veš in znaš. Tako kot še marsikje drugje, se tudi ti špecialci pač učijo pri stranki na terenu, v akciji.

Mi je pa nedolgo nazaj nek študent, ki se je nekaj časa nazaj javil za službo pri Sosedu pripovedoval, kako ga je sprejel šef Vasović in mu v polomljeni slovenščini dejal, da denarja ne more obljubiti in da si bodo razdelili vse, kar bodo zaslužili.

Vem pa tudi, da gre firma zelo v nos raznim hobi “računalničarjem”, ki sami tudi honorarno ali celo zastonj radi pošraufajo kakšen sosedov (tu ne mislim firme Sosed) računalnik ali rešijo kakšen računalniški problem, ker jim nikakor ni jasno, kako lahko nekdo za take enostavne reči, kot je namestitev Windowsov, računa tako veliko denarja.

Danes pa na blogu urednika spletne izdaje Financ (povezava) preberem, da gre v bistvu pri Sosedu (povezava) za čisto kopijo tuje takšne firme Geek Squad (povezava).

In tole je zame pa res neokusno direktno kopiranje, ne samo posnemanje. Tu je kot kaže nekdo dobesedno v celoti kar prevzel in prekopiral k nam tako poslovni model, kot tudi barvno celostno podobo in še kaj.  Za Volkswagnove hrošče pa kot kaže ni bilo denarja, zato se naši računalniški geeki vozijo v nekoliko slabših avtomobilih, da o helikopterski podpori iz zraka, ki jo nudi Geek Squad ne govorim.

vir: Sosed? NE! Geek squad.

vir: Sosed? NE! Geek Squad.

Nimam besed. To je zame navadno šalabajzerstvo! Vsaj barve bi  lahko zamenjali! Pri tako pestri barvni paleti ni prav nobenega opravičila, da dobesedno ukradeš vzorniku tudi vse barve!

United colours

United colours

Preberi še:
Za prijatelje se dela zastonj

26 komentarjev to “Sosed kopija Geek Squada”

 1. To ti je Slovenija Says:

  Tako se to dela v Sloveniji. Kaj pa logotip Frendi in Flirt in Intelov Centrino?
  Pa še nešteto drugih….

  Sicer je pa znana miselnost slovenskih turbokapitalistov – direktor/lastnik in hkrati edini zaposleni najame par študentov za 2-3€ na uro, mu pokaže neko ameriško stran in zahteva isto celostno podobo…

  Folk je pa neumen, ker neki mulariji iz “Soseda” wtf?? sploh dovoli brskati po svojem kompu.

 2. Rok Says:

  Fak, poglej njihov cenik – odstranjevanje virusov 118 eur itd… pa ta sosed je prfuknjen.

 3. had Says:

  hahah 🙂 malce pozno si to ugotovil.. jeap.. slovenija je to.. kar se pocne v tujini ze leta, se pri nas predstavi kot nekaj inovativnega – v resnici je pa kopi/pasta..

  in zanimivo je na financah 🙂 brat, ko gre vsem to v nos 🙂

 4. Kn Says:

  Najbolj smešno je, da je sosed član tehnološkega parka in inkubatorja inovacij al nek tazga, kar oglašuje na svoji strani. To naj bi bilo inovativno in tehnološko napredno podjetje?

 5. dronyx Says:

  Mene njihov cenik niti ne moti, čeprav je marsikaj bistveno dražje, kot pri konkurenci, ki tudi že obstaja pri nas. Jasno mi je tudi, da vsak ne pozna nekoga, ki se spozna na računalnike in rešuje probleme brezplačno. Tudi jaz bi verjetno v taki firmi zaposlil same študente, ker so ti daleč najcenejša delovna sila, do katere nimaš skoraj nobenih obveznosti in jih lahko čez noč naženeš. Sprejmem, da iz tujine pobereš poslovni model, ki se je prijel na trgu in je preizkušen. Ampak da pri tem pa nisi niti tolik đeka, da vsaj zamenjaš kurčeve oranžno črno bele barve in pozo kaskaderjev na reklamnem plakatu, to je pa absolutno pod vsakim nivojem. Čisti plagiat. Do total ownage manjka Sosedu samo to, da bi se preimenoval v Geek Squids.

  @Kn: Kot kaže je pri Sosedovih inovativna samo uporaba študentov na napotnice z urno postavko nekaj €. Tega Geek Squad skoraj sigurno ne pozna, ker tole naše izkoriščanje študentov in posledična nelojalna konkurenca na trgu dela, je za mnoge države čista eksotika. Sploh v izvedbi, ko gre za 8 ali več urni full time job. Poleg tega se sprašujem, kakšno garancijo za opravljeno delo mi lahko da firma, ki nima nobenega zaposlenega in lahko praktično jutri odidejo vsi, ki so za njo opravljali storitve prek študentskega servisa?

 6. DJ Says:

  Pred casom se je pojavila se ena konkurenca, vsaj nekje okrog sredine Siske so se “motali” z reklamami. Sem domneval, da se je odcepil del teama od Soseda in ustanovil svoje. Ne vem, ce se zivijo.

  Drugace pa to ni osamljen primer kopiranja. Samo poglej Itivi pri nas in NetFlix v ZDA. Sicer zelo dobra zadeva, ampak ce bi bile tudi cene priblizno enake… Ampak ne, pri nas je tako zelo visok standard, da mora biti vecina takih zadev drazjih, ker folk ima veliko denarja.

 7. dronyx Says:

  @DJ pri cenah gre verjetno tudi za ekonomijo obsega (če je to pravi izraz). Slovenija je majhna in Itivi lahko samo sanja o trgu, kot ga ima NetFlix. S številom uporabnikov servisa stroški padajo, tako da so lahko tudi cene potem nižje. Zato je potrebno biti vedno pazljiv, ko kakšen poslovni model ali idejo hočeš kopirati k nam, ker ni rečeno, da se ti zadeva finančno izzide, sploh če temelji na masovni uporabi.

 8. Delta041 Says:

  Delo v sosedu mi je zelo vsec. Tudi sicer se zelo rad “sravfam” pcje. Zato je moje delo tudi neke vrste hobi. Lahko je pljuvat po necem ali nekom. Vsak ima to pravico.
  Glede cene storitev.
  Zavedat
  se morate, da
  se vsaka zaracunana storitev razdeli na vsaj 3 dele.
  Serviser, ddv in podjetje.
  Podjetje pa se na dodatne 3 dele. Morda se slisi absurdno a za denar, ki ga placa stranka dobi veliko. Predvsem pa dobi podporo. Garancija na storitev je iz stalisca sw BS. Je pa res, da ce stranka pritozi nad opravljeno storitvijo jo odpravimo brezplacno, ce se ugotovi, da gre za naso napako. Vedno priznamo napako. Teh pa je vsaj od kar sem jaz tukaj, malo.
  Oglasevanje. Ja, tudi meni se zdi prevec vsiljivo. Logotip in barve bi res lahko bile drugacne. Zacetna godovina podjetja morda res ni roznata a to lahko recemo lahko za vsa podjetja. Nedavno nazaj smo postali d.o.o. in smo v zacetni fazi rednega zaposlovanja.
  Nalaganje OS + OFFICE + ZASCITA je najdrazja storitev. Vendar to ni le namestitev treh programov.
  Sem spadajo: backup pomembnih datotek, posodobitve vsega do dneva namestitve, adobe reader, kodeki, gonilniki, java, flash player, q-time, vlc, deep burner/nero 7, winamp, win rar, skype, program po zelji, prenos vsega backupa, ureditev bliznjic, test vsega. Tak servis traja cca. 6 ur. Cas zavisi od hitrosti pcja in iskanja gonilnikov. Dela se v servisu. Masino zrihtam tako, kot sebi!
  To je to, kar sem zelel napisat. – napisano z mobilnikom.

 9. exSosed Says:

  @Delta041

  Predvidevam da delaš kot študent pri sosedu? In predvidevam da delaš šele kake 2 mesca… delal boš še kake 2 mesca in to je to. Ker boš ugotovil da te dobesedno nategujejo. Rekel si da porabiš za OS+office+zaščito 6 ur. Kolikor se spomnijam stane ta storitev 179€ Ti dobiš od tega 17€ a se dejansko splača za slabih 3€/uro drkat s pc-jem iskat gonilnike,kopirat podatke zgubit živce ko vmes kaj crkne?…meni se ne zdi tako. Zdj nevem kako so kaj spremenili plačevanje, samo za 8ur na dan,non-stop v avtu (pa še to maš verjetno svojega – za katerega dobiš grozna povračila stroškov) in si dejansko plačan samo na opravljene storitve, ne pa na čas katerega presediš in čakaš če SLUČAJNO kaka stranka pokliče, če stranke ni…jebiga, nimaš plačan:)

  Tudi meni se je na začetku zdel dream job, drugim pomagam z znanjem ki ga imam. Ampak…a si si izračunal, da oni mastno pokasirajo samo za POSREDOVANJE tvojega znanja, katerega si si nabiral več let? Da lahko kjerkoli drugje, za 15 min dela komot dobiš 20€ v žep? Po mojem delu pri sosedu sem točno to začel delat… in sem v 1 tednu imel enako denarja kot pri sosedu v 1 mescu po 8 ur na dan.

  Tako da ja, ta firma je nateg, živijo le od študentov, katerim se najprej obljubla nora plača nato ko pa študentje vidijo/vidimo da je to nateg gremo. Oni pa le ponovijo vajo. Da ne govorim o tem da sem denar dobival na roke… 🙂

  Če boš želel kaj več informacij o podjetju…pusti mail z veseljem ti povem vse kar moraš vedeti 🙂

  lp

 10. dronyx Says:

  @exSosed: Tole se bere precej žalostno in sem si predstavljal, da bo nekaj takšnega. Torej ti si za Soseda kot kakšna prostitutka, ki čaka, da dobi poziv? Če ni strank, ni plačila? Bedno. S tem praktično lastniki firme nimajo skoraj nobenega rizika, če pa ti plačujejo keš na roko pa predvidevam, da Sosed tudi nikomur ne izstavlja računa za opravljeno delo? Kako tipično Slovensko! In kaj tu dela davkarija? Ali ne bi lahko en inšpektor poklical Soseda, če mu pride zrihtat računalnik in če ne bo računa, kazen prvič, drugič, tretjič…dokler se ne naučijo pisati računov!!! Joj, da dajo mene za šefa davkarije! Delam vsak dan od jutra do mraka, dokler jih ne naučim osnov podjetništva, kamor sodi tudi izstavljanje RAČUNOV!

 11. exSosed Says:

  Ne ne, “račune” že izstavljajo, po vsakem obisku izdaš delovni nalog, kateri velja kot račun. Le plačilo študentom je bilo izvedeno ali na roko ali iz osebnega računa direktorce. Jaz sem tam delal 5 mesecev in sem le enkrat dobil plačilo preko študentske napotnice 🙂

 12. Soseda Nina Says:

  Pozdrav vsem,

  moje ime je Nina in sem “poveljnica operacij” v Sosedu. Redno prebiram komentarje o našem podjetju in poskusim vse dobronamerne kritike tudi upoštevati. Smo podjetje, ki je odprto in prisluhne kritikam, tako da vsem hvala.

  Če kogarkoli zanimajo podrobnosti v zvezi z delom pri nas, vam z veseljem odgovorim. Nekaj zadev, ki so tukaj napisane namreč ne drži in se mi zdi škoda, da bi dobili občutek, da Sosed ni zaposlenemu prijazno podjetje. Tisti, ki sestavljamo Sosed enoto, se zavedamo, da mora podjetje ustvarjati dobiček, da bi lahko raslo in se razvijalo naprej.

  Zato se trudimo po svojih najboljših močeh, da imamo vsi v celotnem procesu – od deklet na telefonu, serviserjev na terenu, v Big Bangu, v servisu, vodij oddelkov, marketinga do direktorja čim boljše plače. Zavedamo pa se, da mlado podjetje ne more razmetavati z denarjem.

  Pred nekaj meseci smo dobili v podjetje tudi investitorje, ki so podjetje dokapitalizirali in postali njegovi solastniki. To so podjetniki – dr. Mark Pleško (ustanovitelj Cosylab-a), Janko Jenko (ustanovitelj Voljatela in PCX-a), dr. Niko Slavnič (profesor na IEDC Bled), podjetje Iskra d.d. in še nekateri drugi iz kluba Poslovnih angelov Slovenije.

  V podjetju smo pričeli tudi s sodelovanjem z Mobitelom in Big Bangom, odpirajo pa nam se tudi druga pomembna partnerstva. Podjetje je v rasti, iščemo odlične kadre, ki obvladajo svoje področje in ki so Ljudje, ki so sposobni delati v timu in si želijo zgraditi dobro kariero.

  Mislim, da je prihodnost za nas pozitivna in verjamem v svoje sodelavce, saj vidim, da nismo tu samo zaradi plače, da je to služba, ki daje posamezniku več in tisti, ki to spoznajo, ostanejo. Tisti, ki pa iščejo samo hiter zalužek in jim ni mar za okolje, v katerem delajo, pa se odločajo za delo drugje ali za lastna podjetja. Vsem želim samo, da so srečni in da uspejo v svojih sanjah.

  Dajmo raje drug drugega podpirati in motivirati, karkoli že kdo počne, ne pa da samo iščemo napake in želimo drugim škodovati.

  Osebno verjamem v sebe, svoje ljudi in v Soseda. Če se bo kdo, ki ima podobne poglede kdaj zanimal za delo pri nas, in bomo potrebovali dodatne okrepitve, pa so vsem z vizijo in srcem vrata vedno odprta.

  Veliko uspehov vsem in še enkrat hvala za komentarje.

  PS: Če ima kdo kakšno dobro idejo ali vidi, kje bi lahko izboljšali svoje storitve, pa me lahko kontaktira tudi po e-malu (nina.breznik@sosed.si).

  Lp,

  Nina

 13. bix Says:

  @soseda nina: kljub, ali pa prav zaradi svojega statusa “poveljnice operacij” bi se v zgornjem prispevku morda lahko malce posvetili tudi do sedaj IMHO glavni temi te debate, tj. blatantnemu kršenju avtorskih pravic Geek Squada, ki ga Sosed očitno po mnenju mnogih prakticira že nekaj let? Če gre soditi po arhivirani kopiji vaše strani, kakršna je bila dne 27.2. 2007 in jo lahko vidimo na http://web.archive.org/web/20070827053629/www.sosed.si/sosed.html, bi težko rekli, da je to kaj drugega kot plagiat.
  Aja, hec je pa tudi to, da, citiram, poskusite “vse dobronamerne kritike tudi upoštevati.” Jaz pa bi pripomnil, da velja kdaj pa kdaj upoštevati tudi kritike, ki se nam ne slišijo dobronamerne, saj nemara ravno te v sebi nosijo zrno resnice. Ki ga je pametno upoštevati

 14. dronyx Says:

  @soseda nina: Kot je že bix omenil, govori osnovni zapis o plagiatu. To se po moje lahko demantira edino tako, da je Geek Squad nastal po vzoru Soseda in je bil Sosed prej na trgu. Mar res?

  To kar je omenil exSosed tudi nisem zasledil, da bi bilo demantirano. Namreč če drži to, kar je napisal, da Sosed plačuje študente glede na opravljeno storitev, potem zame Sosed ni nič drugega, kot posebna oblika študentskega servisa! Le da si ta študentski servis očitno vzame bistveno večje procente, kot običajni. 6 ur dela, 179 €, od tega dobi študent v žep (na roko) 17 €, to preračunano pomeni, da študent dobi od opravljenega dela samo 10%!!!? Kateri študentski servis v tej državi še tako lupi študente (pa tudi študentski servisi imajo odprte telefone in delavke za šalterji v “klicnih centrih”)? To bi bilo potrebno po moje tudi demantirati!

  Ima Sosed koga redno zaposlenega serviserja ali tehnika, za katerega plačuje vse prispevke (socialno zavarovanje, pokojninsko zavarovanje, dajatve…) in ki dela s polnim delovnim časom ter gre lahko na bolniško? Da ali ne?

  Verjetno je pa tudi res (če seveda poslovni model Soseda zares deluje na tak način), da ima Sosed zaradi tega lahko tudi težave zadržati stranke. Saj študentje verjetno niso neumni. Meni je logično, če nekdo za nekoga samo na poziv inštalira Windowse, da bo stranki omenil, da mu je ime Jože in pustil svojo zasebno GSM številko, če bodo še kakšne težave…”pa kar pokličte” (sam tokrat ne več Soseda).

 15. Basty Says:

  To debato smo že mleli tisočkrat na Slo-techu. Kaj se spet o tem Sosedu pogovarjamo?! http://slo-tech.com/forum/t332323

  Meni tudi gre njihova oranžna že pošteno na živce, ampak očitno so se znašli. Sem preveril – Geek Squad podobe nima zaščitene in verjetno je niti ne more, ker sam kopira imidž od ameriške policije. Še za pasom imajo policijske značke, če niste opazili. Pa avti so isti kot od ameriške policije. In kaj bodo zdaj – bo njih policija tožila? Očitno se tega pač ne da zaščititi. Kot pa sem v časopisu zasledil, pa Sosed na koncu kopira kao IBM-ove strokovnjake

  http://www-03.ibm.com/ibm/history/exhibits/specialprod2/specialprod2_8.html

  Pa to črno belo varianto itak nosijo v ful kombinacijah- od Blues Brothers, stare NASE, stereotipnih geekov, šolskih uniform… To je Amerika. Zmiksaj vse, samo da bodo ovce kupovale.

 16. exSosed Says:

  Tisti prispevek od Nine je itak copy/paste oz template za vse forume 🙂 Sj kaj pa češ drugega pričakovati, itak se jih povsod kurca, tako da je tak “diplomatski” odgovor najbolj enostavna in hitra rešitev 🙂

  Citiram dronyx-a:

  “Meni je logično, če nekdo za nekoga samo na poziv inštalira Windowse, da bo stranki omenil, da mu je ime Jože in pustil svojo zasebno GSM številko, če bodo še kakšne težave…”pa kar pokličte” (sam tokrat ne več Soseda)”

  Ne smeš! V primeru da to storiš, si dolžan sosedu povrniti stroške oz. si kaznovan z zneskom v višini 5000€ ( to so morali vsi podpisati…da tudi študentje 😀 ) In kolikor vem, še zmeraj nimajo nobenega redno zaposlenega… žalostno…

 17. dronyx Says:

  @exSosed, soseda Nina je očitno pametna punca, ki je nagnala sosedom študentom strahu v kosti, čeprav je tole njeno konkurenčno klavzulo na sodišču po moje zelo težko iztožit. Ni pa do sedaj žal še tudi ničesar demantirala, da bi lahko jaz mnenje kakorkoli spremenil.

 18. Delta041 Says:

  ŠIBA

  O šiba! toga dolga, prožna moja palca d’mača,
  kjer ritka greha tujga je SOSED-a;
  de ‘b le plača bla taka, da se splača
  ino ne, da serivserja nardi berača!

  Če vedel bi kako se vse v strup prevrača,
  vse kar srce si sladkega obeta,
  Se še javil ne’b na kraj zločina,
  kjer zlomila so se krila.

  Zvesto srce in delavno ročico
  za servis, ki ga nikoli ne maka,
  bi dobil z izvoljeno pravico,
  da vsak mesec ne bo bila beda taka.

  Pa tako se ta naš svet obrača,
  ker ideja žejna je prasica mlada;
  ker razum nikol ne vlada,
  de’b le resnica vedla kaj storit,
  ko pohlep peseneti berača.

 19. SOSiGO Says:

  A lahko malo reklame? 🙂

  Če ne zaupate sosedovemu mulcu pokličite raje nas 😉

 20. Agresivni sosed | Finančni periskop Says:

  […] Spodnji gro­zeči letak se je nekega lepega dne zna­šel pri­le­pljen na vho­dna vrata v blok. Nič hudega slu­teče sta­no­valce je zaskr­belo. Pričakovano. Točno tak je bil namreč namen avtor­jev letaka iz pod­je­tja Sosed d.o.o. […]

 21. Lars Says:

  Fuj, Sosigo. Ogabni ste!

 22. SOSiGO Says:

  Lars, zakaj tako misliš?

 23. megaservis Says:

  A lahko še tu malo reklame? 🙂

  Ni treba biti nezaupljiv do soseda niti sosiga, sigurno so oboji fejst fantje, pokličete pa lahko tudi nas, in uredili bomo, da bo pošteno!

 24. Bss Says:

  Morda kopija Geek Squada v osnovah imidža, v znanju pa so žal prav po balkansko daleč.

  Glede cene OK, trg bo odločil, ali je ta cena še znosna. Glede na bilance podjetja, očitno ni. So pa precej vidni v raznih medijih, zakaj, ne vem. Očitno je v tej državi vse mogoče.

 25. Barbara Says:

  Osebno poznam in Nino in Petra in moram reči da kljub temu da sta osebno najbolj “gnila” človeka kadarkoli sem jih poznala, njuna etika in morala je pod nivojem, sta v poslovnem smislu zelo bistroumna. Plagiatorstvo kaže na njun karakter vendar sta prva ki sta to naredila in očitno sta še vedno uspešna v tem.

 26. PC HELP - računalniški servis Says:

  Sosed ima precej visoke cene, glede na kvaliteto opravljene storitve.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s