Stadion Stožice

Če bo šlo vse po sreči in bo Ljubljanski župan Janković držal besedo, se nam že naslednje leto obeta otvoritveni nogometni spektakel na novi Ljubljanski »Allianz Areni« v Stožicah, ki naj bi bila sposobna sprejeti kar 16.000 gledalcev.

Allianz Arena v Munchnu (vir: livesoccertv)

Allianz Arena v Münchnu (vir: livesoccertv)

Če bo temu res tako, je stvar malodane religije ali vsaj globoke vere, ampak recimo tudi če se zgodi čudež in nam zgrajen stadion leta 2010 dostavijo marsovci z velikimi vesoljskimi ladjami kar po zraku, mene malo skrbi ta številka 16.000! Ali ni to kljub vsemu preveč praznih sedežev, ki bodo zmontirani, a skoraj nikdar uporabljeni? Upam se staviti, da večina teh sedežev ne bo videla riti  (lovcem na homofobe se za tole opravičujem) po par let, desetletji, nekateri morda sploh nikdar.

Nekje sem prebral, da je zadnji večji nogometni spektakel Ljubljanskega moštva Interblock pred dnevi v kvalifikacijah za neko novo Evropsko ligo spremljalo 700 gledalcev. Tišina na igrišču je bila taka, da si lahko slišal travo rasti. Grozljivo je bilo slišati vsak krik fuzbalerja ali pisk sodnikove piščalke, ki je razparala neznosno tišino. Kako mora biti potem šele na derbijih naše prve lige? Saj te mora biti na tribuni že sedaj kar malo strah, ko ni daleč okrog tebe praktično nobene žive duše. A so vsaj fuzbalerji relativno blizu gledalca, ker so stadioni majhni in imaš sedež skoraj na zelenici. In kako depresivno bo šele potem, ko boš sedel na povsem novi tribuni, okrog tebe 16.000 praznih sedežev, igralci pa 100 metrov stran?

Čistokrvne Slovence, ki lahko dokažejo neomadeževan rodovnik vsaj do desetega kolena nazaj, po moje fuzbal sploh ne zanima in to je zapisano v genih. Jaz recimo s ponosom priznam, da v življenju sploh še nisem bil na nobeni nogometni tekmi, ki bi se igrala na stadionu! Kvečjemu nekajkrat sem čisto slučajno spremljal tekmo vaške lige na en gol, kjer so si igralci vsake pet minut privoščili odmor za pivo.

Stadion z 16.000 sedeži po moje pri nas lahko teoretično zapolniš samo v primeru, da gostimo Svetovno prvenstvo v nogometu in se v finalu naša fuzbalska ekipa po čudežu znajde skupaj s kakšno Brazilijo, pa še v tem primeru bi stadion morda napolnili le, če bi bila naša ekipa absolutni favorit za zmago.

Ja, vem, kdo bo rekel, kaj pa koncerti svetovnih zvezdnikov, kot je Madonna, ki z lahkoto napolnijo par takšnih stadionov, samo da stopijo na naša tla?

Dvomim. Madonni in njeni Ljubljanski izdaji  sticky & sweet toura kaže trenutno zelo slabo, kar pomeni, da iz spektakla ne bo nič. Sicer drži, da je koncert Killersov še kar uspel, vsaj za naše skromne razmere, ampak uspel je pa zato, ker je Mobitel častil večino vstopnic ali jih je vsaj močno subvencioniral, tako da ta koncert nikakor ne more biti referenca.

Glede na stanje duha pri nas se mi zdi, da bi bodoči stadion v Stožicah edini lahko zapolnil papež, ker ne računa nobene vstopnine, ampak obisk papeža pa spet ni nekaj, kar lahko organiziraš nekajkrat na leto samo zato, da delaš stadionu in okoliškim štantom biznis.

Ne vem, morda je v ozadju celotnega projekta športnega parka Stožice, ki bo imel med drugim na svojem dvorišču tudi pokrito večnamensko športno dvorano z 12.000 sedeži, v bistvu izgradnja novega mega šoping centra in je stadion samo nekoliko večji podstavek za doprsni kip kakšnega pomembneža, ki si na tak način želi dobiti ustrezno mesto v zgodovini.

Ampak tudi v tem primeru je po moje projekt skrajno rizičen, če kdo seveda želi, da se mu investiran denar povrne še v tem tisočletju. Stadion bo namreč pri vsem tem zelo visoka postavka, poleg tega pa se Ljubljana že sedaj utaplja v nakupovalnih centrih, ker ti rastejo praktično na vsaki prosti zaplati zemlje. Ob tem, da se tudi že obstoječi kar naprej širijo. In filozofija, da se bodo potrošniki prilagodili ponudbi in zapravljali še enkrat več, kot doslej, po moje nikakor ne drži. Kvečjemu se bo denar razporedil med več trgovcev, kar pa bo pomenilo, da bo vsak izmed njih imel manj zaslužka. In spodnja meja je lahko tu tudi zaprtje trgovin.

Kadar se slučajno znajdem v nakupovalnem centru na Rudniku, mi gre vedno na smeh ob pogledu na panično postavljene table, ki jih je montiral Leclerc, ko je za soseda dobil Supernovo, oziroma verjetno vidijo največji problem v Merkatorjevi trgovini, ki se nahaja tam notri poleg ostalih prodajaln.

Panika pred Leclercom

Panika pred Leclercom

Očitno so Francozi ugotovili, da nekoč samo njihovi kupci sedaj blodijo še okrog najboljšega soseda čez cesto, kar za posel ne more biti preveč dobro.

Preberi še:
Supernova trgovina z gatami v Ljubljani

22 komentarjev to “Stadion Stožice”

 1. Bralec Says:

  Očitno ga tudi Madonna ne bi napolnila 🙂

 2. fetalij Says:

  pomoje je športna dvorana z 12.000 sedeži bolj pomembna in primerna… stadion z 16.ooo sedeži pa je, pazi zdaj, dolgoročno razmišljanje, ki je pomojem kar primerno. definitivno pa bo primeren kraj tudi za koncerte, večje prireditve in tako naprej… skratka, ni tako neumno kot izgleda na prvi pogled. saj se ne gre samo za SNL

 3. aly Says:

  NK Maribor lahko napolni vseh 12.000 sedežev. Nov štadion je sicer zaradi tega v Mariboru, onega v Celju in stanja ljubljanskih klubov povsem odveč in nesmiseln.

 4. pijanec Says:

  Fenomen, zakaj pri nas niti enega pravega koncerta ne morejo organizirati, je enostaven: preveč birokracije, neživljenjska zakonodaja in občutek obiskovalcev, da so v zaporu.

  Ni čudno, da je polno Slovencev na koncertih v vseh državah okoli nas, posebej v Avstriji. Pri nas te grdo gledajo zaradi popitega piva, tam pa pivo teče v potokih.

  @aly: v povprečju ima vsaka rokometna tekma 2.lige več gledalcev kot tekma 1. nogometne lige. Maribor pa sedeže tudi napolni le redko.

 5. dronyx Says:

  @pijanec, glede koncertov. Jaz recimo zlahka dam za Robbija Williamsa (pa tudi U2) 100 € v Budimpešti ali Milanu. Ne bi pa dal toliko, če bi prišel k nam na hipodrom Stožice, ker se mi zdi to ogromno denarja za uro in pol koncerta. Gre pa seveda za predsodek, ker nikdar nisem bil navajen, da bi hodil na velike koncerte v Ljubljano. Ne rečem križanke in morda 2000 ljudi, ampak tistih velikih spektaklov, ko je zbrana več kot 50.000 glava množica, pa pri nas ni bilo nikdar.

  @aly, kakor poznam Štajerce, se mi zdi kljub vsemu nogomet bolj pisan njim na kožo, kot Ljubljančanom. V Ljubljani niti za časa Olimpije ni bilo neke tradicije, da bi ljudje masovno drli na stadion v nedeljo popoldan gledat tekmo z Muro ali Koprom. Ne predstavljam si, da bi se to lahko spremenilo čez noč, pa tudi tisti, ki bi prišli na tekmo samo pogledat stadion, bi bili tam prvič, zadnjič in edinkrat.

  @fetalij, zgodba zame zares neumna postane šele tedaj, ko pomislim na dva stadiona, 500 metrov narazen. Je pa stadion podobna investicija, kot smučarska skakalnica velikanka. Če greš to gradit, ne razmišljaš o denarju.

  @Bralec: saj Madonna je za začetek hotela samo napolniti hipodrom za konje, pa tudi to ni šlo. 😉

 6. MATEj Says:

  Ni pomembno, ali ga Ljubljana potrebuje. Enostavno ga prestolnica mora imeti, pa četudi bo poln le enkrat na leto. Stadion je lahko tudi turistična znamenitost (vsaj v vseh večjih mestih sveta je). In pika.

 7. pijanec Says:

  MATEj: to pa je neka čudna logika. Če ga misliš vzdrževati iz svojega žepa, potem izvoli stadion.

 8. dronyx Says:

  @Matej: Saj Ljubljana potem potrebuje tudi podzemno železnico, ki jo vsaka resna prestolnica mora imeti. Pika (upam, da Janković tega ne bere, ker sicer ste ga Ljubljančani najebali še enkrat).

 9. rf45 Says:

  @pijanec…ne govori nekaj na pamet…tekma maribora povprečno gleda več kot pa celo rokometno 1. in 2 ligo skupaj povprečno…pridi enkrat na tekmo..pa pol govori

 10. dronyx Says:

  Še to. zame so pri fuzbalu praktično enako pomembni dve stvari. Dinamična, borbena igra z veliko priložnostmi za gol in vzdušje, ki ga pričarajo gledalci. Zaradi mene lahko igrata Real in Manchester, ampak če izprazniš tribune, da ni nikjer nikogar, je vse skupaj brez veze. Z gledalci pa je v Ljubljani od nekdaj križ, vsaj kar se tiče fuzbala.

 11. pijanec Says:

  rf45, zato pa piše v povprečju.

 12. mikič Says:

  Leclercu je v bistvu močno zrasla prodaja, odkar ima Supernovo za sosedo. Tiste panične table pa so res hecne, zgleda, kot da je Leclerc zgrabila panika zaradi Merkatorja tam čez. Povsem brez potrebe, moraš biti vsaj čuden, če nabavljaš v Merkatorju, če imaš na dohvatu ruke alternativo Leclerc. Sicer pa so tiste table tam po mojem postavili kar tako, brez razmišljanja, da čemerkoli koristijo, en model se je to pač spomnil, direktorjem z osnovnošolsko izobrazbo se je pa to zdelo kul 🙂

 13. joc Says:

  nisem proti stadionu ,me, pa zanima če nam bo Janković vrnil kaj denarja od pranja avtomobilov, ki jih svinjamo ko se vozimo mimo njegovega gradbišča po Vojkovi in po rondoju.

 14. dronyx Says:

  @joc, seveda ti refundirajo pranje denarja (pardon avtomobila). Kaj si pa misli, da bo zoki pozabil na malega človeka?

 15. mi-ya-gi Says:

  Seveda ga bodo napolnili.

  Vsi pripadniki elite se bodo zabarikadirali na stadionu, bežeči pred pobesnelim narodom, ki ga nategujejo že desetletja.

 16. tomycut Says:

  v času razcveta olimpije ki je na žalost že minil bi komot napolnl tak stadion. ker ko ni blo dovol mest na stadionu (plečnikovmu) so ljudje na drevesa plezal pa enkat se je en clo ubiu k je dol padu. Drgac pa (tole gre idiotu k je ta člank pisou): Ti si en debil k misl de je neki vec in z viska gleda na take k majo radi fuzbal in je totalno zafrustreran ker ga pac sam ne mara. vecina ga ma precej rada jest tut osebno. sploh pa ce te nogomet ne zanima potem sploh ne rabš take pisat ker tut ce je slo zanga velik denarja ti ne boš tega občutu.

 17. dronyx Says:

  @tomycut: Jaz imam tudi rad recimo lunaparke in vlakce smrti, pa zato ne trdim, da je finančno smiselno zgraditi pri nas luna park za 20 milijard €! Trdim pa, da so Stožice spomenik jankoviću in že samo zaradi tega mene ta stadion ne bo videl nikdar, ker tega človeka ne prebavljam. Iti na Stadion stožice pa bo na nek simboličen način pomenilo, pokloniti se zoranu “zokiju” jankoviću.

  Boš imel pa kmalu priložnost, da še sam malo prispevaš, da bo stadion vedno poln ob napetih tekmah slovenske prve lige in koncertih Luciana Pavarotija ali Michaela Jacksona in da ne bo janković spet tekal okrog levih politikov, da potrebuje denar še za vzdrževanje, kvalitetne igralce za obubožane fuzbalske klube, novo travo po koncertu…

  Kaj bo s stadionom potem, ko oblast prevzame zopet žlahtna desnica v deželi, si ne upam niti predstavljati.

 18. My Kafkaesque life Says:

  Sam sem zelo vesel, da imamo ta objekt! Samo lahko rečem: Kooončnoooo 🙂 In upam da bo danes poln, pravtako pa sem prepričan, da bo poln še mnogo krat. Bodimo pozitivni 🙂

 19. dronyx Says:

  Prvi dve otvoritveni tekmi sta sicer pokazali pravo športno vzdušje polne dvorane in stadiona, ampak po moje bodo Stožice kaj takega v bližnji prihodnosti videle bolj poredko. Brez močne Olimpije v košarki in nogometu navijačev po moje ne bo in tribune bodo ostale prazne. Je pa že Joc Pečečnik z Interblockom lepo pokazal, da v športu tudi veliko denarja ni ravno neka garancija, da ustvariš močan klub, ki dosega rezultate in ima tisoče zvestih navijačev, ki so sposobni napolniti takšna objekta, kot sta v Stožicah. Kakor sem zadnjič gledal na spletu, je Interblock celo izpadel iz prve fuzbalske lige.

  Prav tako ne vem, kakšen status ima po novem hala Tivoli? Vsaj kar se tiče košarke so Stožice v bistvu nekakšen bypass. Nisem pa nikjer zasledil, kako so to sprejeli navijači Olimpije, če ti še obstajajo? Ostane pa verjetno Tivoliju še vedno hokej, ker mislim da v Stožicah ni zamrzovalnika za delati led. Vsaj nekaj, ker sicer bi lahko tudi hala Tivoli šla po poti Plečnikovega stadiona.

  Ima pa hala Tivoli za sabo bogato zgodovino in nenazadnje je bila prizorišče svetovnega prvenstva v košarki, gimnastiki, nekajkrat svetovnih prvenstev različnih hokejskih skupin, tudi skupine A itd, poleg seveda številnih koncertov zvenečih imen. Stožice so pa trenutno še tabula rasa.

 20. chef Says:

  V Stožicah bodo lahko igrali ne samo hokej, ampak menda z nekaj dela lahko naredijo tudi bazen! Jaz mislim, da tu nekdo javnost zajebava, je pa res, da o takih objektih nimam pojma.

  Halo Tivoli bodo menda preuredili … košarkarsko igrišče bodo zarotirali za 90 stopinj in s tem dobili plac za gradnjo dodatne tribune v hokejski dvorani. Košarkarska pa naj bi bila potem primerna za razne šolske lige.

  Stožice pa po mojem lahko rešijo samo koncerti, ker takih reprezentančnih tekem je bolj malo, drugega pa nihče ne gleda. S koncerti je pa spet problem, ker jih kar naprej odpovedujejo.

 21. dronyx Says:

  Saj napihljiv bazen lahko postaviš na vsakem dvorišču, ne boš pa v njem prirejal neke resne plavalne tekme. Upam da s tem in konjskimi dirkami niso mislili resno, ker potem je pa že bolje, da priredijo kako svetovno prvenstvo v pokru ali pikadu. S koncerti pa je zadeva v bistvu podobna, kot s tekmami. Če nek izvajalec komaj napolni Križanke, to še ne pomeni, da ga bo prišlo na Stožice gledat pa 20.000 ljudi. Kakor sem gledal spored do konca leta, bodo Stožice postale zdaj na začetku nekakšen safe heaven za seniorje svetovne glasbene scene, kot sta Joe Cocker in Leonard Cohen. Pa v bistvu se za prvih par koncertov niti ne bojim, ker bo precej ljudi prišlo spet firbec past, kako objekti izgledajo. Kasneje bo pa težka, sploh ker za zveneča imena (če jim uspe sploh dobiti termin) karte ne bodo po 10 €. Kaj več kot to je pa za veliko Slovencev že ohoho ful velik keša in potem gredo pa že raje v kino ali pa se namakat v Atlantisa.

 22. smrdokavra Says:

  Dragi moji stadion stoji in tudi vsak sedež je že dobil svojo ritko. Predlagam, da dvakrat globoko vdihnete in se veselite novih pridobitev v naši mali deželici. Zvist in podobne lastnosti so sicer menda res lastnost nas Slovencev, vendar škodijo samo zavistnežu.
  Stadionu in dvorani v Stožicah pa vse najboljše ob “rojstvu” in uspešno v nadaljnem funkcioniranju.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: