Vpliv ščurkov na ceno nepremičnine

Pri nakupu stanovanja moraš biti pozoren na čuda nekih reči, pri čemer lahko mimogrede spregledaš kakšno s prostim očesom skoraj nevidno malenkost, ki se pa pozneje izkaže kot nočna mora in lahko bistveno vpliva na kvaliteto bivanja.

Sem sodijo tudi ščurki (povezava wiki) in za Ljubljano vem, ker sem se prepričal tudi na lastne oči, da obstajajo dobesedno cela naselja, kjer se je zaredila ta golazen, ki jo večina pozna samo iz Ameriških filmov kot cockroache.

Problem ščurkov je v tem, da se hitro razmnožujejo in dobro skrivajo v najbolj odmaknjenih predelih stanovanja in zato je njihovo zatiranje večinoma neuspešno, ker bi moral uničiti zalego v vseh stanovanjih, kjer so se naselili. To pa je skoraj nemogoče, tudi zato, ker se vedno lahko najde nekdo, ki se mu zdi, da je njegova ustavna pravica možnost sobivanja s ščurki. Ti sicer lahko sam naročiš deratizacijo in posipaš strup, ali kar zapliniš celo stanovanje, ampak ko bo nevarnost mimo, sosedove žuželke lepo zavežejo culico in gredo s trebuhom za kruhom spet k tebi. Tako da nisi v bistvu naredil nič.

Ščurki so običajno tudi skrbno varovana skrivnost stanovalcev nekega naselja, saj jim ne pride niti na misel, da bi o tej nadlogi govorili na glas, ker ščurki še danes veljajo kot nekakšen dokaz nečistoče in zanemarjenosti stanovanj, pa čeprav ga lahko domov prineseš recimo v torbi, ali pa ga kupiš na boljšjaku skupaj s kakšno antikviteto kot je stara omara.

Sem pa malo raziskoval po internetu in presenetljivo ugotovil, da nihče še ni naredil natančnega zemljevida Ljubljane z vrisanimi področji, kjer se ščurki zadržujejo! Zato razmišljam, da se bom tega projekta lotil sam (če ima kdo insiderske informacije, kar z besedo na dan) in ko bo delo končano, ste lahko prepričani, da bodo cene nekaterim nepremičninam v Ljubljani strmoglavile bolj drastično, kot pa zaradi recesije.

Recesija mine, ščurki pa ostajajo.

6 komentarjev to “Vpliv ščurkov na ceno nepremičnine”

 1. mikič Says:

  Vem za mele rdeče tečne trpežne mravljinčke. Ampak Ščurki?!

 2. DJ Says:

  Faraonke sem ze srecal na ene dveh koncih v LJ, scurkov pa ne.

 3. Čukica Says:

  Pred koncem branja sem upala, da nam boš postregel z lokacijami, kjer so si priborili domovinsko pravico, ampak zgleda, da je tvoj projekt šele na začetku 🙂

  Sem pa postala ob selitvi prijateljice pozorna na nekaj, kar mi pred tem nikoli v življenju ni prišlo na pamet. Na javno kanalizacijo. Frendica se je vselila v mali vila blok na Rudniku, stanovanje za mlade kot bombonček, ampak žal je prodajalec ni opozoril, (vprašala pa tudi ni), da hiša ni priključena na javno kanlizacijo, temveč ima greznico. In ta hudič očitno ni dobro narejen, ker ji občasno iz odtokov plini udarijo “nazaj” in ji kopalnica smrdi tako, da ni za verjet. Zadnjič sva situacijo reševali tako, da sva talni sifon oblepile s polivinilom in trenutno je boljše.
  Mislim, če bo Jankoviču uspelo zgradit kaj javnega kanalizacijskega omrežja, dobi moj glas.

 4. dronyx Says:

  @Čukica: Jaz dostikrat slišim od različnih ljudi, kakšne vse težave so imeli pri nakupu nepremičnine, ki so se pokazale šele potem, ko so se v stanovanje ali hišo vselili. Zato sem razmišljal o spletnem servisu, ki bi prikazal Google map in na to bi lahko uporabniki dodajali svoje neprijetne izkušnje. Nekje so ščurki, drugje plazovi, slaba kanalizacija, nepitna voda, pogosto toča, v konicah obupne kolone na cesti…Ko imaš enkrat to pred sabo vidiš, da še zdaleč ni vse v ceni.

 5. Čukica Says:

  Dobra ideja, thumbs up!

 6. cija Says:

  Če naletiš na tako obupno lokacijo, si verjetno v par letih želiš spakirat kam drugam, na boljše. Zakaj bi z neprijetnimi informacijami odganjal morebitne kupce tvojega zanič stanovanja?

  Drugačna ideja: detektivska pisarna, ki odkriva majhne “neprijetnosti” potencialnih stanovanj. Prideš tja in rečeš, jaz bi pa rad vedel, kaj je narobe na resljevi 335. plačaš xxx in čez dva tedna te čakajo informacije o ščurkih, faraonkah, pijanem sosedu, ki razgraja vsako noč ter o možni pridobitveni dejavnosti, ki se odvija v tvojem trenutnem stanovanju.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s