Rešitev za Slovensko obalo

V nedeljo sem bil spet na morju, tokrat v Strunjanu. Avto parkiram že takoj na začetku, ko zaviješ desno iz glavne ceste proti Portorožu, potem pa  peš čez soline do kopališča, kjer sem bil prvič. Vem, to se zdi kar malo smešno, ob nekaj kilometrih obale, ki jo vsega skupaj premoremo. Bil sem že v Strunjanu, ko se pelješ mimo hotela Oleander, ampak tu pa še ne.

Do nekje treh popoldan je voda še dokaj čista, potem pa se spet nabere ogromno neke trave, ki raste na dnu in kateri očitno listi izpadajo. In če nisi pazljiv, se lahko še urežeš, ker ima ostre robove. Podobno kot v Portorožu.

Ob tem sem se spomnil na idejo, da bi pred Izolo naredili umetni otok, po zgledu Dubaja in še nekaterih drugih megalomanov. Ta ideja z umetnim otokom je zame sicer nora. Tako nora, da izpade kar komično. Državica, ki leži le nekaj kilometrov stran od druge državice, ki ima na stotine naravnih otočkov, si umetno zgradi svoj edini morski otrok. Saj bi ljudje drli k nam iz celega sveta samo za to, da tu krepnejo od smeha in ta otok bi se lahko mirno postavil ob bok Kazahstanski prestolnici Astani, kar se tiče prevlade arhitektonskega kiča nad estetiko.

Morda pa bi bila rešitev za našo precej onesnaženo obalo bazen, po zgledu največjega takšnega dosežka na svetu San Alfonso del Mar v Čilu, ki se ponaša tudi z Guinnessovim rekordom?

San Alfonso del Mar

San Alfonso del Mar (Čile)

Tole zgoraj je sicer posnetek, narejen iz satelita, se pa na njem lepo vidi velikost tega bazena, sploh ob primerjavi z velikostjo okoliških hotelov. Kar pa mene v bistvu preseneča, je pa to, da ogromni bazen leži praktično samo nekaj metrov stran od obale, ki na prvi pogled izgleda skoraj sanjsko. Možno pa, da je voda mrzla ali pa so v njej morski psi in ubijalske meduze?

San Alfonso del Mar (Čile)

Verjetno ta bazen ne bo nikdar postal raj za potapljače, ker je “morsko” dno preveč enolično in voda v njem preveč brez življenja, skoraj srhljivo kristalno čista, ampak kljub temu je videti po svoje impresivno.

In verjamem, da se da narediti po tem zgledu tudi umetni “potapljaški raj”, kjer se potapljaš kot v akvariju in uživaš v morski favni in flori brez da odletiš na Rdeče morje ali Veliki koralni greben. Če tega še ni nikjer, bomo pa zgradili, saj smo vendar ljudje!

Preberi še:
Portorož

3 komentarji to “Rešitev za Slovensko obalo”

  1. pijanec Says:

    Ta bazen so postavili, ker je voda ob Čilu ledenica.

  2. dronyx Says:

    @pijanec, sem si mislil, da bo nekaj takega. Očitno je moje znanje zemljepisa na nivoju povprečne misice. Če kdo omeni Južno Ameriko se spomnim na Brazilijo, Rio de Janeiro in Copo cabano ter se mi zdi samoumevno, da je tam vroče in morje toplo. Ampak če pa pogledam na zemljevid, leži zgornji del Čila sicer res na istem vzporedniku kot Rio, tole letovišče je pa blizu Santiaga, torej bistveno nižje.

  3. pijanec Says:

    Finta je v hladnih morskih tokovih. Zaradi tega je tudi puščava namesto gozda.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s