V Mostecu ne marajo otrok

Ljubljanska stanovanjska soseska Mostec, ki leži ob Koseškim bajerju ter je nekakšen betonski podaljšek športno rekreacijskega centra Mostec, sodi med elitnejša Ljubljanska naselja, kjer domujejo  med drugim tudi nekateri pomembneži. No, morda bolje rečeno premožneži, nekateri nevoščljivci pa stanovalcem pravijo kar jara gospoda.

Temu primerne so v tem okolišu cene stanovanj, saj kljub recesiji še vedno tržijo kvadratni meter celo prek 4000 € (vir: gohome), pa čeprav del tega naselja spominja res na čisto navadne vojaške kasarne iz časov socializma. Okoliški prebivalci pa temu naselju baje rečejo kar šišenski Dachau, verjetno zaradi same geometrične razporeditve stanovanjskih enot.

Sestra je šla zadnjič nekam tu blizu k frizerju in me je prosila, če lahko za kakšno uro popazim malo na nečakinjo. Najprej sva šla na igrišče v športnem parku sredi gozda, potem pa sva se sprehodila še čez tole elitno naselje.

Na neki zelenici med temi stanovanjskimi bloki nečakinja zagleda igrišče z dvema gugalnicama in toboganom.

V naselju sicer ni bilo nikjer videti žive duše, edino znamenje življenja daleč naokrog je bila samo ženska, ki je na balkonu pospravljala perilo in mucka, ki se je skrivala pred soncem v bližnjem grmovju. Večina stanovanj tu okoli pa je bila blindirana z roletami ter visoko ograjo.

Sam nisem bil pozoren in nečakinja se takoj spusti dol po toboganu. Potem pa zakriči stric, stric... In ko jo pogledam, ima oblekico vso umazano od blata, pa čeprav zadnjih pet dni ni tu padlo niti kaplje dežja! Zemlja povsod okrog je bila tako suha, da so se videle razpoke. Ampak kot kaže je nekdo od stanovalcev tega elitnega naselja zemljo okrog tobogana namerno polil z vodo, verjetno zato, da ga ne bi otroci, ki bi se tu prišli igrat, motili pri popoldanskem počitku. In otroci seveda zganjajo kraval, ki nekako ne sodi v sosesko, kjer preplačaš kvadratni meter stanovanja vsaj za 1000 €.

Bojim se, da bodo morda drugič posuli otroško igrišče s črepinjami ali pa morda s čim še bolj nevarnim in mi na misel ne pride, da bi se še kdaj pojavil v tej, otrokom očitno neprijazni soseski.

Poleg tega, da tu skoraj ne vidiš nikdar nobenega človeka, vse skupaj deluje tudi skrajno paranoično. Namreč povsod je videti neke kamere in alarmne sisteme! Izgleda, da je prebivalce tega naselja precej strah, ampak česa? Proti komarjem iz Koseškega bajerja alarmni sistemi ne delujejo, otroke pa odženejo očitno na bolj prefinjene načine!?

Razen če jih ni strah kar njih samih? Meni bi bilo!

12 komentarjev to “V Mostecu ne marajo otrok”

 1. Zimske gume Says:

  Mogoče ne pretiravaš? Lahko da so se drugi otroci igrali z blatom na toboganu.

  Kamere pa, verjetno so tam zato, da odganjajo nepridiprave….

 2. dronyx Says:

  To sem pomislil, samo z vodo je bil polit samo tisti kvadratni meter, ko priletiš iz tobogana na tla in nikakor ni bilo videti, da bi se kdo s tem blatom igral. Poleg tega v tej soseski kot kaže sploh ni otrok, ali pa jim ne pustijo, da skačejo sami okrog, ker midva sva bila tam z nečakinjo v soboto, ko so ljudje drugače doma.

 3. DJ Says:

  Razlaga je popolnoma enostavna: En otrok (mogoce zadnji, ki se je tam igral) se je enostavno poscal, zadeva pa se je bila zgodila toliko pred vajinim obiskom, da se blato se ni uspelo posusiti. 🙂

 4. dronyx Says:

  @DJ: To je bil potem wunderkind, ki je imel mehur s kapaciteto kakšnih 30 litrov.

 5. DJ Says:

  Ali pa je bila kaksna flaska/pijaca, ki se je polila. 🙂

 6. dronyx Says:

  @DJ, pa kaj si ti njihov odvetnik, da jih tak odločno braniš?

 7. DJ Says:

  Ne, samo spekuliram, ker imam glih cajt. :)))

 8. pijanec Says:

  Te soseske so samo odraz, kakšen postaja moderen človek. Zaprt in izoliran pred tem “hudim svetom”, ki jim na vsakem koraku hoče škodit…

  Naslednjič prinesi žagovino, jo potrosi po blatu – in se dalje igrajta in kričita. 🙂

 9. chef Says:

  Podobno stanje imaš v praktično vseh novozgrajenih objektih. Neverjetno je, da so realsocialistična blokovska naselja iz 70. let za življenje najmanj enako prijetna, če ne celo bistveno bolj (izključujoč povsod prisotne parkirne probleme, ki jih v novih naseljih ni – je pa res, da to košta od 10 do 15 jurjev za pokrit parkirni prostor velikosti 10 m2).

  Recimo tam kjer jaz živim, si ne znam predstavljat, da bi imel otroka. Vse kar lahko naredim je, da mu kupim računalnik, ker tam ne bi mogel počet nič pametnejšega.

 10. Tjasa Says:

  Se strinjam, te soseske so odraz tega, kakšen postaja moderen človek. To je človek, ki nikoli ne hodi po cesti, ki so mu otroci v napoto, ki v svetu išče samo svoje sebične izpolnitve in ki mu dobrobit drugega toliko pomeni kot zajcu boben. Kdorkoli mu prekriža pot, je nadlega, ki ga je treba izriniti, pahniti in če ne gre drugače, vsaj deklasirati, da bo vedel, kje mu je mesto.

 11. DJ Says:

  O ja, po moje pa “hodi po cesti”. Le da se v javnosti izolira tako, da ima v usesih slusalke in poslusa, kar pac poslusa, da mu/ji le ni treba okolice skozi usesa sprejemati.
  Nekateri imamo raje, da “v javnosti” z vsemi cutili sprejemamo okolico. 🙂

 12. lootalica Says:

  samo morm pa rečt da zveniš tudi malenkost ljubosumen 😉
  če ne celo užaljen … 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: