Poslovnih prostorov kolikor hočeš

Kot opazujem, so vse novejše stanovanjske soseske zgrajene po istem kopitu. Stanovanjski bloki so v spodnjem delu (pritličju) namenjeni poslovni dejavnosti in večinoma neometani zidovi čakajo na potencialnega kupca.

Vse prazno

Vse prazno

Ampak kakor je videti, se večina teh poslovnih prostorov sploh ne proda, ker očitno za njih ni takšnega zanimanja, kot so investitorji sprva mislili. In to ne proda ne samo nekaj mesecev! Lahko celo leta po tistem, ko so stanovalci že vseljeni in so vsa stanovanja že prodana, poslovni prostori še vedno samevajo. Saj vsaka stanovanjska soseska pa nenazadnje morda res ne potrebuje pet frizerjev, tri šivilje, dve pizzeriji, dva ginekologa in neznano število bifejev?

Sploh žalostno pa je gledati takšne soseske, kjer počasi še tisto, kar so uspeli prodati, umira.

Danes sem tako naletel na takšen primer v podhodu soseske Bežigrajski dvor, kjer se eden izmed bifejev že prodaja in je prazen, drugemu, ki stoji v neposredni bližini, pa ne glede na napis na vratih tudi verjetno ne gre ravno najbolje. Mc’Donalds pa se je od tam taktično umaknil  že davno.

Investitorji mislim da bi se lahko počasi začeli zavedati, da ta stanovanjska naselja ne bodo nikdar postala šoping centri. Tu se ljudje po službi pripeljejo v svojo podzemno garažo, za katero so plačali 15.000 €, se odpeljejo z dvigalom direktno do vrat svojega stanovanja in potrem zaklenejo za seboj tri protivlomne ključavnice. Če si zaželijo iti ven po nakupih, na pivo ali k frizerju, seveda ne bodo šli v stanovanjskem naselju, kjer lahko srečajo še celo kakšnega soseda, ampak se bodo odpeljali čim dlje stran, kjer jih nihče ne pozna.

Zadnjič mi je nekdo omenil, da so pri nas zaslužki pri večjih nepremičninskih (gradbenih) poslih v zlatem obdobju znašali okrog 60 %. Torej če si se kot investitor lotil gradnje, si ob vseh stroških za gradbeni material, delo in ostalo, še vedno pospravil 60 % v lasten žep, kar je samo pri enem stanovanju, prodanem za 200.000 € in danes vrednem bistveno manj, zneslo več kot 100.000 €.

In seveda je lahko glede na te številke vsakemu matematičnemu analfabetu jasno, zakaj se nekateri očitno ne sekirajo preveč, če poslovni prostori leta dolgo ostajajo neprodani in neizkoriščeni.

Preberi še:
V Mostecu ne marajo otrok

7 komentarjev to “Poslovnih prostorov kolikor hočeš”

 1. ŠoNa Says:

  afaik tale vic ne prinaša neki hudo denarja, ampak za preživet je… sicer pa ti svetujem da enkrat stopiš notr, smeh zagotovljen 🙂

 2. mina Says:

  Enkrat mi je en razlagal, da so investitorji prisiljeni delati te poslovne prostore, če hočejo ali ne, sicer ne dobijo gradbenega dovoljenja. Tako je baje po prostorskih aktih zapovedano. Tega nisem preverjala, bi pa kar verjela. Investitorji so ene zelo prebrisane žverce in že dolgo vejo, da se poslovni prostori v blokih ne prodajajo, da za njih ni potreb in bi bilo zelo nelogično, da bi to gradili na lstno željo.

 3. dronyx Says:

  @ŠoNa: Žal sem zelo redko v tem koncu Ljubljane, ne vem pa, kako se kaj napolnijo lokali v tej soseski zvečer? Jaz sem nekako dobil občutek, da bolj kot so soseske nove in “elitne”, manj so ljudje družabni. V Mostecu mi je ena natakarica v gostilni čez cesto potarnala, da iz te soseske k njen ne pride praktično nihče.

  @mina: Zanimivo, očitno ima res vsako logično zastavljeno vprašanje logičen odgovor. Verjetno je temu res tako, ker sicer ni teorije, zakaj ne bi nekdo te dummy “poslovne prostore” pregradil s knavf stenami in jih prodal kot stanovanje. Še eno neprijetno vprašanje za župana Jankovića, kako si lahko Ljubljana ob vsem pomanjkanju stanovanj privošči takšen luksuz samo zato, ker nekdo vrže na finto prostorske akte in mestne planerje. Bizarno! Nimam besed!

 4. mikič Says:

  Res bizarno, saj mi je ta investitor razlagal še naprej, da se je zdaj (ne vem kdaj je to “zdaj”) spremenilo, ker so investitorji na vse pretege jamrali zaradi tega neumnega pogoja. Očitno je res tako pri nas, da morajobiti neskončno dolgo stvari narobe, da se potem za en milimeter premakne v pravo smer 🙂

 5. mikič Says:

  No, to sem spet jaz, v službi, se opravičujem za drugi nick.

 6. ŠoNa Says:

  jah jest ti za vic povem da se zapre nekje med 5o in 6o popoldne, ker je 95% strank zaposlenih v poslovnih stavbah tam okrog, ostale stranke so pa dijaki (pa še tisti so zdej rajš zuni, k se da kadit) in random obiskovalci/shopingerji/obiskovalci ZD… tko da zvečer tm kej počet… pozabi. se pa absolutno strinjam s tabo, bolj je zadeva ‘mondena’, bolj se ljudje pazijo da slučajno ne pomolijo nosu ven iz stanovanja… vidim zdej na brodu, še kresnička je komej kej polna (slaščičarna, that is, tista z božanskimi tortami in indijančki) pa še to ne s stanovalci, ki imajo 20 stopnic do nje.

 7. pijanec Says:

  Rast nedružabnosti z rastjo prihodka je zanimiva stvar. Kaj se ti ljudje bojijo, da jih bodo zaklali na svetlem, ker zaslužijo 1000 evrov več kot povprečen drugi? Ali se preprosto imajo za nekaj več?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s