ULTIMAX – Petrolov ultimativni maximum

Danes zjutraj sem zapeljal na domačo bencinski črpalko in sem se že skoraj ustrašil, da črpam napačen bencin, ko sem zagledal nov logotip na ročaju!

Očitno se je nekdo na Petrolu vrnil iz letnega dopusta ter ves spočit študiral, kaj če EUROSUPER 95 po novem ne bi več  imenovali Eurosuper, ampak bi mu dali kakšno bolj zveneče ime? Nekaj bolj veličastnega, glamuroznega! Nekaj, kar se bere kot superlativ od superlativa! Ultimativno! Maximalno.

Oh ja, pa res, zakaj ne bi po novem navadnem bencinu rekli kar Petrol ULTIMAX?

Mega Super UltraMax zmešnjava

Mega Super Ulti(Maximalna) zmešnjava

Če to ni vredno vsaj individualne pogodbe, ali celo mesta v sami upravi naftnega trgovca?

In potem je kot kaže to idejo o prenovi imena za bencin in dizel zagrabil še Petrolov oddelek za marketing in k spremembi imena pristavil še svoj piskerček.

Po novem naši avtomobilski motorji ne bodo več rjaveli, ne bodo več onesnaževali okolja, celo poraba goriva naj bi se zmanjšala! Pri bencinu do 5 % in pri dizlu do 2.2 %, lahko pa seveda tudi bistveno manj! Ne bo pa višja, vsaj tako zagotavljajo. In to še ni vse! Vse to in še mnogo več dobimo za isto ceno kot prej, ko so nam prodajali zanič bencin, zaradi katerega so naši motorji rjaveli, onesnaževali smo prekomerno okolje in kot kaže smo porabili tudi do 5% preveč goriva!!!

Pa res kdo temu verjame? Zakaj bi bil Petrol, ki dobro živi od prodaje goriva in spremljajočih dejavnosti, tako neumen, da bi v gorivo mešal snov, ki bi bistveno zmanjšala porabo? Ter vse to prodajal še za isto ceno?

Kar se mene tiče  je to čisto navaden marketinški trik! Je pa res, da takih trikov od trgovcev z gorivi do sedaj nismo bili vajeni, saj za to ni bilo nobene potrebe. Vozniki moramo pač redno črpat gorivo v svoje rezervoarje, o kakšni konkurenci pa tu ne more biti niti govora, saj jaz vendar ne bom šel v Mursko Soboto na MOL-ovo črpalko samo zato, ker ne maram Petrola? Cena je pa povsod skoraj do centa ista, kot bi bili v socializmu.

Aha! Morda pa se tu skriva bistvo ideje z novim imenom! Ker s ceno novih kupcev pri bencinu ne moreš privabiti, bodo pa morda padli na trik, da gre za bolj kakovosten bencin in sedaj ni res nobenega razloga več, da bi črpali kjerkoli drugje, kot na Petrolu.

Ali se Petrolu zdi, da smo potrošniki res tako butasti? Se naj počutim sedaj užaljenega?

Sicer med šoferji krožijo razne urbane legende, kako nekateri z bencinom druge znamke naredijo občutno več kilometrov in kdor sam s potovalnim računalnikom spremlja porabo goriva, bi morda lahko temu celo pritrdil. Ampak dokler ti testi niso delani v kontroliranem okolju in ob enakih pogojih, je zame to čista neumnost. Pa tudi če bi to res držalo, so razlike verjetno tako zelo zelo majhne, da bi jaz ves prihranek skuril že na poti do prve Agipove črpalke.

Morda pa ni čisto naključje, da tale reklamna akcija, ki je mene zgolj in samo zmedla, sovpada s prihodom novega šefa Petrola Svetelška, ki je bil prej šef vsestranskega trgovca Tuša?

Za trgovce so značilne takšne marketinške poteze, ko z zamenjavo embalaže in novim reklamnim sloganom upravičijo pri kupcu novo ceno. Ampak Petrolu ceno za goriva določa država. Kje je potem tu smisel menjave “embalaže” oziroma imena? Poleg tega pri klasičnih trgovcih obstajajo tudi akcije, zvezdice zvestobe, 20 % popusta ob četrtkih, plačaš dva, dobiš tri? Se lahko poleg zamenjave imena za bencin v prihodnosti nadejamo tudi česa takega? Bomo po novem vsak teden dobivali v poštne nabiralnike še Petrolovo reklamno zgibanko, kjer bo ob dizlu pisalo Totalna razprodaja?

In nenazadnje, predpostavimo, da nam Petrol dejansko z novim gorivom hoče samo dobro. Zakaj za vraga niso enostavno obdržali imena Eurosuper 95, na katerega smo bili vsa ta leta navajeni? In zgolj retorično vprašanje, ali se bo bencin čez eno leto imenoval SUPER MEGA ULTRAMAX 2010 iz Petrola? Pa kaj vam to ne zveni tako zelo ULTIMAXIMALNO prenapihnjeno, kot da bo nekoga zdaj, zdaj od vseh teh superlativov kar razneslo?

In kaj na vse to poreče Urad za varstvo potrošnikov, ki je tu tudi zato, da mene ščiti pred zavajajočo reklamo? Smo z novim imenom kupci res kaj pridobili?

Sicer bomo pa kmalu videli, ker moje vozilo že leti na Ultimax pogon.

12 komentarjev to “ULTIMAX – Petrolov ultimativni maximum”

 1. luke Says:

  Ej, je pa dobro ime za olagumije?

  ULTIMAX – ULTIMATE FEELING, ULTIMATE POWER!

 2. dronyx Says:

  Pravilneje: MAXIMUM Feeling = ULTIMATE Power.

 3. ElQ Says:

  pred šimfanjem bi lahko prebral vsaj tisto zgibanko (reklamo) 😦

 4. chef Says:

  Ker so že vsi pogruntali, da imajo vse ostale firme boljše gorivo kot Petrol.

 5. dronyx Says:

  @ElQ: Kakšno zgibanko? Včasih sem ja jasno ločil zeleno barvo od črno, sedaj po novem sta obe približno sivi. Ko bom enkrat pomotoma natočil dizla, bo pa izpiranje in čiščenje motorja plačal kdo?

 6. pele Says:

  Nimam ne vem kako močnega avtomobila, zato lepo vidim, da je končna hitrost z recimo agipovim bencinom za 10 kmh višja kot s petrolovim. Mogoče je ta akcija samo znak, da se bo petrol nehal zajebavati z mešanjem sranja v bencin…

 7. dronyx Says:

  @pele: Dokler ne vidimo rezultatov testov lahko samo ugibamo, kaj je Petrol naredil s svojim bencinom in dizlom. Trdim pa, da bi lahko pustili ime eurosuper in barve pri miru. Saj tudi ne bodo šli spreminjati imena za kranjsko klobaso, če v njej povečajo za 2 % delež svinjine, delež govedine pa zmanjšajo za 5 %? Zakaj bi menjal ime znane blagovne znamke? Nenazadnje, eurosuper od Petrola ni bil tako osovražen bencin, da bi morali zato nujno, takoj menjati ime.

 8. chef Says:

  Pa kolikokrat naj še povem, da gre samo za marketing? Ljudje pač raje točijo ultimativno maksimalno dobro gorivo kot eurodiesel, za katerega nobeden ne ve, kaj pravzaprav je.

 9. rockstar1707 Says:

  In za takšne “pogruntavščine” so nekateri celo plačani…

 10. realest Says:

  čisti mareketing, in še ta omv 100 mi je sumnjiv.

 11. Prazo Says:

  @dronyx
  Zakaj bi Petrol ponudil boljše gorivo za enak denar se sprašuješ? Ker je konkurenca v nekaterih krajih po Sloveniji postala tako huda (ne vem kako je v kraju s katerega prihajaš ti) in tako imaš npr. v Sežani v dobrih 400 metrih 4 različne črpalke (Petrol, Tuš, 2xOMV), podobno je v Ribnici (MOL, 24/7, Petrol), Ljubljana je seveda prav tako natrpana z bencinskimi servisi, primer je Letališka cesta v BTCju, kjer najdemo Petrol, Agip, OMV in 24/7. In mogoče so analize v Petrolu pokazale, da vedno več voznikov gorivo toči pri konkurentih, potem pa postane jasno da je bilo potrebno nekaj storiti. In če bo samo v prvih nekaj mesecih, ko je Ultimax še sveža zadeva in se o njej veliko govori, samo 10% voznikov, ki so nameravali točiti gorivo na zelooooo obremenjeni Letališki cesti zavije na Petrol, potem je stvar uspela. In ker imajo bencinski servisi največje marže na dodatnem programu (sendviči, voda, čokolade,…) je pomembno privabiti v poslovalnico čimveč ljudi in to lahko dosežejo tudi tako da prodajajo kvalitetnejši bencin…. Bla bla, zabredel sem pregloboko! 😀
  Želel sem samo povedati, da jaz osebno verjamem da se je kvaliteta bencina spremenila na boljše, navsezadnje se tehnologija razvija prav na vseh področjih in prav lahko nova tehnologija omogoča proizvodnjo kvalitetnejših goriv ob enakih stroških. Kemija dela čudeže…

  Lahko pa gre za to da bodo npr. po novem letu v veljavo stopili novi standardi za tekoča goriva in je Petrol prehitel konkurenco, gorivo po novih standardih ponudil nekaj mesecev prej in tako dobil nekaj časa za bahanje kako super gorivo imajo.. 🙂

  Ne vem, res ne vem, bi blo pa dobro vidt kakšen neodvisen test…

 12. dronyx Says:

  @Prazo: Seveda je tudi meni motiv Petrola jasen, kar sem tudi napisal. Nisem pa čisto prepričan, ali ne gre pri tem samo za marketinško potezo in ali nam ne prodajajo še naprej enakega goriva pod drugim imenom. To bi se dalo pa najlažje izvedeti v rafineriji, ki dobavlja Petrolu goriva, saj verjetno oni najbolje vedo, kaj zmešajo skupaj. Sem pa skoraj prepričan, da zame kot končnega potrošnika, torej voznika, so te razlika tako subtilne, da niso vredne niti omembe. Če pomislim, v kakšnem odstotku država vpliva na cene s trošarino, je vsak procent prihranka zaradi kvalitete goriva praktično zanemarljiv.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s