Kako Siol šteje obiskovalce?

Petkov mega brezplačni žur Vesolje veselja sem malo spremljal prek interneta, kar je po svoje pravi mali tehnični čudež, če pomislim, da je to dokaj zadovoljivo delovalo celo prek Mobitelovega Instant interneta. Zadovoljivo brez dokaj pa žal ne morem napisati, ker so imeli realizatorji prenosa občasno tehnične težave, ko je slika za nekaj časa povsem izginila, ali pa je bil zvok nesinhroniziran s sliko, kar za Siol ne more biti ravno spodbudno. Moram pa dodati, da je bila drugače realizacija prenosa na nivoju in ni bilo videti, kot da bi prenos snemale fiksno postavljene varnostne kamere za 20 USD, kupljene v radio shacku.

Me pa čudi, kako so organizatorji prišli do neverjetne številke 30.000 obiskovalcev?

Popoldan sem spremljal kakšne pol ure nastop raperja Zlatka, za katerega se je hitro izkazalo, da ni Dobrič. Takrat je bilo vreme še lepo in obiskovalcev zanesljivo ni bilo dosti več kot 100, sploh če odštejem varnostnike, redarje, tehnično osebje in VIP-ovce.

Ker je bilo potem tehničnih težav preveč, sem prenos zaprl do nastopa Joss Stone, ko so na srečo tehnične probleme nekako za silo rešili. Nad njo sem bil res prijetno presenečen, čeprav jo od prej sploh nisem poznal. Britanska pevka ima čudovit črnski vokal in če ne bi videl slike, takega glasu ne bi nikdar pripisal blondinki.  Prej kakšni pevki iz spremljevalnega ansambla. Nisem pa čisto prepričan, če je bila Joss Stone, ki na uradni spletni strani obsikovalcem vošči vesel božič, res pravi izbor za tako masovko in za tam prisotno publiko, kjer se predvsem pije pivo in delijo brezplačno sponzorske majice? Občutek sem dobil, da pravega odziva med gledalci ni bilo in po moje za tak vrhunski nastop samo par žvižgov ne more biti dovolj. Nekako mi je vse skupaj delovalo tako, kot če bi na gasilsko veselico v Tomišlju povabili Aretho Franklin (wiki).

Čeprav med Zlatkom in Joss Stone nisem spremljal zabave, se mi zdi kljub temu vse skupaj močno predolgo in po nepotrebnem razvlečeno. Po moje bi bilo več kot dovolj, če bi se žurka začela ob 18:00 uri in bi vsak od naših nastopajočih dobil pol ure, razen morda Siddharta kakšno uro. Tako bi morda namesto pred sto obiskovalci nastopali pred nekajkrat večjo množico.

Se pa ob tem sprašujem in hkrati čudim, kako so organizatorji našteli 30.000 ljudi?

Čeprav je Joss Stone nastopala pozno zvečer in je bila osrednja gostja večera, na njenem nastopu nisem opazil več kot nekaj tisoč ljudi. Daleč pa od številke 30.000, ker za to cifro bi moralo biti prizorišče povsem polno, kar nikakor ni bilo.

Edini način, da so lahko prišli do te številke je ta, da so na vsakem nastopu prešteli  zelo na pamet ljudi, številko pa potem enostavno sešteli, ne upoštevajoč dejstva, da so bili nekateri tam tudi več ur in so bili tako kot obiskovalci šteti večkrat. Z drugimi besedami povedano, oni so zamešali unique visitorse s page viewi. Pa še to dvomim, da bi dobili tako visoko cifro, razen če ni bilo na Siddharti bistveno več ljudi, kot na Joss Stone oziroma kot sem slišal, naj bi se ravno takrat najbolj ulilo in so bili nekateri premočeni do kože, zato so raje odšli domov.

No ja, če  Siol tako kot obiskovalce, prešteje svoje naročnike, potem jih imajo trenutno sigurno že krepko prek dva milijona! Upam da so vsaj v njihovem računovodstvu in zlasti tehnični službi bolj natančni, ker sicer lahko paket 2Mbs/512kbs pomeni za naročnika tudi samo 512kbs/128kbs. Tukaj je potrebno biti pa bolj natančen.

4 komentarji to “Kako Siol šteje obiskovalce?”

 1. tajča Says:

  Po vsaki prekinitvi povezave vidim, da dobim nov IP. Če se prekine dva krat sem torej en ali trije uniqe visitor? dr., hvala za odgovor.

 2. rockstar1707 Says:

  Najbrž so šteli tudi tiste, ki so zadevo spremljali preko spleta.

 3. dronyx Says:

  @rockstar1707: ne, tiste so šteli posebej in naj bi jih bilo 12.000.

 4. tajča Says:

  😦

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s