Povprečno 1 kg smeti na dan

Danes sem zasledil podatek za leto 2007 (ni glih up to date), da smo pridelali v povprečju nekaj več kot 400 kg kilogramov komunalnih odpadkov na prebivalca, oziroma to znese preračunano več kot 1 kg komunalnih odpadkov na dan (vir).

Jaz ob tem podatku v bistvu ne vem čisto točno, ali je to veliko, ali dejansko malo?

Namreč to je odvisno po moje od tega, kaj statistika razume pod komunalni odpadek, ker komunala zbira vse živo. Pri nas vsake toliko časa zbirajo tudi kosovne odpadke, kjer lahko postaviš na cesto vse, od omar, foteljev, do stare termoakumulacijske peči, ki tehta pol tone. Zdaj če je to tudi v tej številki, potem je to zanemarljivo malo, saj jaz kvoto izpolnim že, če na leto zabrišem stran hladilnik, star katodni televizor, dve WC školjki, pisalno mizo, komplet avtomobilski gum in še kakšno malenkost.

Vprašanje, če niso komunalni odpadki tudi biološki odpadki, kjer lahko tisti, ki imajo hiše in vrtove vsak teden prispevajo dodatnih 50 kg v to statistično kvoto, kar pa sploh ni problematičen odpadek, saj če mu daš dovolj časa, sam od sebe zgnije in narediš tako kompost, ki je za nekoga lahko tudi kvalitetno gnojilo ali rodovitna zemlja.

Po podatkih statistikov sicer recikliramo bistveno manj, kot je povprečje v EU, kar pa tudi nekako ne more biti presenetljivo, saj je naš sistem ločenega zbiranja odpadkov po moje res osnovna demo verzija resnega sistema, z lepimi slikicami na kontejnerjih. V bistvu sem dobil občutek, da je tudi to pri nas bolj zaradi tega, da na papirju in zelo teoretično odpadke sicer pridno ločujemo, v praksi pa se večina na to požvižga oziroma ločevanje sploh ni tehnično izvedljivo. O tem sem že pisal pred dnevi.

Ravno danes sem pomagal pri selitvi, kjer smo zbrali na koncu za visoko skladovnico škatel iz lepenke. Ampak to ni šlo nikamor drugam, kot v navadne, univerzalne črne kontejnerje, ker da bi kdo to tlačil v deset centimetrsko špranjo, ki je ranga velikosti pisemskega nabiralnika, pa upam res ni za pričakovati, kljub ekološki osveščenosti in to upam razumejo tudi naši vrli komunalci, ki si izmišljajo te smešno neuporabne kontejnerje.

Za povprečnega državljana ločeno zbiranje še vedno pomeni to, da smeti ločiš stran od sebe in jih po najlažji poti predaš komunali. Nekako v tem slogu je tole Ljubljansko ločeno zbiranje odpadnih gum na sliki.

Nekdo je očitno pospravljal garažo in ni vedel, kaj naj naredi s starimi gumami, ki se še vedno držijo felten. Pa je gume naložil v prtljažnik in jih lepo prislonil ob prvi kontejner za smeti. S tem jih je ločil od sebe in prepustil v dobre roke komunalcev, da se znajdejo, kakor vedo in znajo. Plos, plosk.

Edino kar je ob tem nevarno je to, da bo kdo ob pogledu na tri gume pomislil, da je tu postalo uradno odlagališče gum in bo še sam pripeljal svojo zbirko starih gum kar s prikolico ali manjšim polpriklopnikom.

Pa to se ne dogaja samo v mestih. Pri nas na vasi bog ne daj, da kdo odvrže v kakšen prepad star šporhet ali WC školjko! Če prideš mimo tiste kotline, ki leži običajno kje odmaknjeno sredi gozda, čez kakšno leto, je tam nastalo praktično že polno funkcionalno ilegalno smetišče, kamor ljudje vozijo stare strešnike, ki ostanejo po prekrivanju streh, noter zmečejo ploščice, ki ostanejo po obnovi kopalnice, zadnji diferencial od traktorja, skratka vsega vraga.

Saj to drugače tudi odpelje komunala, če jo pokličeš, ampak tak odvoz precej stane, v vsakem primeru pa bistveno več, kot če zvečer ali ponoči ob soju baterijske svetilke zmečeš “smeti” v grapo.

Res, kar se tiče odnosa do okolja in ravnanja z odpadki, smo mi še v kameni dobi. Prej si to priznamo, bolje bo.

9 komentarjev to “Povprečno 1 kg smeti na dan”

 1. chef Says:

  A si bral Mustrov strip, ko so pred Lakotnikovo bajto naredili smetišče, ker komunala ni hotela odpeljat kosovnega materiala? Haha.

 2. Tjasa Says:

  A je tako težko v žep dat en pipec in kartonaste škatle tako razrezat, da gredo v tiste “špranje”? Kamena doba, res…

 3. dronyx Says:

  @Tjaša: Tole upam da se hecaš? Gre za škatle iz trde kartonaste lepenke in če bi hotel to razrezati na majhne koščke, ki gredo v “pisemski nabiralnik” boksa za papir, potrebujem eno uro in ne pipca, ampak mačeto! Zakaj že?

 4. rockstar1707 Says:

  Kolikor jaz vem, tistih kartonastih škatel (torej valovite lepenke) sploh ne smeš dajati v smetnjak za papir. Prav tako naj tja ne bi dajali raznih “kvalitetnih” papirjev, kot so npr. super duper revije tipa Men’s Health ali Cosmopolitan…

 5. Čukica Says:

  Čaki, a ti dejansko pričakuješ, da ti bodo ponudili kontejnerje s takimi odprtinami, v katere boš lahko brez dodatnega dela stlačil škatle, v katerem so ti domov pripeljali hradilnik dimenzij 180 x 60? Kako to brez razčetverjenja sploh transportiraš do kontejnerja, če ga nimaš direkt pred bajto.

  Ni problem v kontejnerjih, ti itak ne bodo nikoli za vse ustrezni, vedno se bo našel kdo, ki bo nergal, problem je v glavah. Sej tisti kontejnerji v Celovcu niso kaj bistveno drugačni kot tile v Ljubljani (ali Brezovici), pa stvar klapa (statistično gledano).

 6. Lezalnik Says:

  Pri nas so tile zabojniki za papir odklenjeni, tako da lepo dvigneš pokrov in vržeš sploščene škatle brez problema notr.

 7. Nov Says:

  Se strinjam z lezalnikom. Modre zabojnike s špranjo se čisto lepo odpre in tako vanje z lahko spraviš tudi kaj večjega. Se mi zdi, da ste bili malo leni. Vsak izgovor je dober, ne.

 8. dronyx Says:

  Kakor sem opazil, ne obstaja vseslovenski univerzalni kontejner za ločeno zbrane odpadke. To, kar uporablja komunala Vrhnika, se skoraj zanesljivo ne da odpreti, vsaj jaz ne vidim te možnosti. Ko kontejner dvignejo z joystickom na tovornjak, se po moje odpre dno, kjer se smetnjak sprazni.

 9. tajča Says:

  Malo čez mejo, par dni nazaj sem opazila, da tam sploh nimajo kontejnerjev za smeti, ampak zvečer samo pustijo črne vreče pred vhodi. Tudi papir, ki se je nabral, samo zložijo na kup pred vhodom v hiše, trgovine.. in potem nekdo, kot vesten poštar, vse to odnese.
  Res, če prav pomislim, nihče ne želi imeti smrdljivih kontejnerjev pod oknom. Hm, zakaj se pa tega ne kopira z “zahoda.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s