Minuta molka za snažilke v javnem sektorju

Predsednik države je že nekajkrat izrazil presenečenje nad slabimi plačami delavcev v Gorenju, ker da tega ni pričakoval.

Če bo šel naslednje dni kaj po nakupih v naše Ljubljanske trgovine, lahko morda za boljšo informiranost vpraša kakšno delavko v Mercatorju (seveda ne poslovodkinjo) ali delavca v Merkurju, koliko onadva zaslužita. Si upam trditi, da ne bistveno bolje, kot delavec v Gorenju, in po mojih podatkih so njihove plače tudi okrog 500 €. Ampak to sredi Ljubljane, kjer je marsikaj bistveno dražje, kot pa kje na obrobju države (obrobje države se zame začne nekje 50 km iz prestolnice v katerokoli smer).

Je pa naš predsednik mimogrede navrgel, da so zaposleni v javni upravi v posebnem položaju in da ta ni primerljiv z Gorenjem.

Se absolutno strinjam, ampak z majhno rezervo oziroma pomislekom. Namreč vsi vemo, da je povprečna izobrazba zaposlenih v javni upravi bistveno višja, kot pa je v Gorenju ali v podobnih podjetjih, ki o znanju veliko govorijo, pa kot kaže zelo malo naredijo, saj sicer dodana vrednost na zaposlenega ne bi bila tako nizka.

Kot sem že v enem komentarju zapisal, bi bilo morda pametno pogledati v Gorenju, koliko ljudi ima individualno pogodbo in v katerih organizacijskih enotah so ti ljudje zaposleni. Skoraj si upam staviti, da v razvoju Gorenju ne bomo našli nikogar, razen morda direktorja razvoja, ki pa itak sedi nekje v poslovodstvu firme in mu pripada takšna pogodba že po položaju.

V javni upravi so sicer mnoga delovna mesta preprosto izginila, tudi zaradi konstantnih pritiskov po omejevanju zaposlovanja. Gre pa tu predvsem za slabše plačana delovna mesta, ki jih sedaj za javno upravo izvajajo zunanja podjetja. Ob tem se meni sicer postavi vprašanje, ali je to res ceneje?

Če bi danes še kje našli snažilko v javnem sektorju, sem trdno prepričan, da njen mesečni neto OD ne presega 450 €. In ona zanesljivo ne bo dobila nobenega draginjskega dodatka, pa čeprav dela sredi Ljubljane. Ali je ona res v kaj bistveno drugačnem položaju, kot so delavci Gorenja? Ali je kakšnemu sindikalistu javnega sektorja kadarkoli prišlo na misel, da bi se vprašal, kako pa snažilka lahko preživi s tako plačo, ki izhaja iz plačnih količnikov ter trdno zacementiranih razmerji, ki so jih “izpogajali” ob kavici?

Večkrat sem že pisal, da v državni upravi ni zaposlenih računalniških tehnikov. Jaz ne poznam nobenega. Nobenega nikjer, pa čeprav bi lahko priklapljali računalnike in nalagali programe tudi tehniki. Zakaj? Zato, ker bi računalniški tehnik v državni upravi, glede na obstoječe plačne količnike, dobil plačo 600 €, pri zasebniku pa dobi praktično še enkrat več. Sploh v Ljubljani. V marsikateri zasebni firmi  pa velikodušno razdelijo še trinajsto plačo ali božičnino ali oboje ter morda še kakšen priboljšek, o katerem bi lahko v javni upravi računalniški tehnik samo sanjal. Seveda pa ni nobenega problema, če se za to področje plačuje “realnemu sektorju” sto tisoč tu, dvesto tam, pa nanese skupaj zelo veliko milijonov. Če bi ta denar, ki gre sedaj zasebnim podjetjem, šel za plačo računalniškega tehnika, bi dobil vsaj 2000 € neto.

V javni upravi je sicer zaposlenih kar nekaj delavcev in delavk s srednjo šolo, ki so pri plačah nekje okrog 600 – 700 € neto. Veliko? Kaj naj mati samohranilka, brez lastnega stanovanja, počne s 600 € neto plače? Pa to morda za silo še gre, če dela na upravni enoti bogu za hrbtom, kjer stane najemnina za stanovanje 200 €. V okolici Ljubljane za tak denar ne dobiš ničesar, plačni razredi pa niso geografsko pogojeni. Ali koga morda briga za te delavke? Ali je njihova usoda v tej državi res tako bistveno drugačna, kot usoda Gorenjevih delavcev?

Ko jaz takole opazujem od strani stanje pri nas, zadeva nikakor ni samo zaskrbljujoča, zadeva je več kot zaskrbljujoča. Če bi bili kontrolna soba kakšne jedrske elektrarne, bi besno utripale same rdeče lučke in tulili bi alarmi. Ta naša “elektrarna” je praktično sredi faze vroče zaustavitve.

Medtem ko so imeli ogromne apetite razni privilegirani sloji družbe, kot so recimo “managerji” vseh vrst ali pa zdravniki,  sodniki in podobni, ki imajo monopol nad posamezno dejavnostjo ter tako lahko poljubno izsiljujejo, se je enostavno pozabilo na to, da mora živeti in preživeti tudi delavec in da je potrebno imeti pri razporejanju tega, kar družba kot celota ustvari, zvrhano mero občutka. Če družba ne ustvari bistveno več, a hkrati nekomu bistveno več da, potem mora nekomu to vzeti in temu se reče enostavno prerazporejanje dohodka. V tem procesu delavca pri nas ni zaščitil nihče, še najmanj pa najbolj poklicani, sindikati, ki očitno pobirajo samo članarino, morda delijo sem pa tja kako ozimnico ter predvsem veliko in lepo govorijo. Samo zgolj od votlih lepih besed delavec na dolgi rok ne more živeti, ker položnice imajo natiskane konkretne številke in roki plačila so konkretno določeni.

In naš delavec se je v procesu prerazporejanja dohodka žal vedno znašel na tisti strani enačbe, kjer se nekaj nekomu vzame oziroma če se že kaj da, je to zgolj simboličnih nekaj centov, da ne bo slučajno rekel, da ni dobil čisto nič.

So pa že stare civilizacije vedele, da je vladanje umetnost in če delaš prevelike napake, se ti nekega dne ljudje lahko tudi uprejo. Spontano so se uprli že delavci Gorenja in nekako dvomim, da so bili zadnji.

Preberi še:
Gre tudi Gorenje po poti Mure?

3 komentarji to “Minuta molka za snažilke v javnem sektorju”

  1. chef Says:

    Prišli smo do trenutka, ko se lahko odpuli vsem delavcem, ne samo tistim v Gorenju. Potem se samo še pojavi kakšen norec, novodobni Hitler, ki ga vse te množice izvolijo, in gremo lahko spet korak v preteklost.

  2. rockstar1707 Says:

    Če se prav spomnim, je bila pred cca. 3 ali 4 leti začetna plača univerzitetnega diplomiranega inženirja strojništva v razvoju v Gorenju nekje med 700€ in 800€. Malico so imeli v menzi, kako je bilo pa s plačilom prevoza na delo pa ne vem. V glavnem, meni se to zdi smešno malo za nekoga, ki praktično DELA dodano vrednost. Ampak toliko so pač pri nas cenjeni inženirji v razvoju. Rezulat tega je pa ponavadi cel kup inženirjev v vodstvu, ali še kje drugje, za kar pa le-ti ponavadi enostavno niso ne vem kako dobri. Kaj bi bilo narobe, če bi dobrega razvojnega inženirja dobro plačali, tako da bi tam tudi ostal in še naprej dobro razvijal. Saj vsi pa tudi nočejo biti direktorji itd.

  3. Lezalnik pika Com Says:

    Če ni, še vojska ne vzame. Predvsem se je treba trudit da bo v Sloveniji čim manj delavcev in čim več uporabno izobraženih (ne FDV :p). Ker kakorkoli obračaš, če je tvoje znanje vredno 400€ na mesec ga za kaj veliko več težko prodaš. Tako ti ostane samo še da ti država da nekaj kar se nekomu drugemu vzame in če je delavcev več kot vseh ostalih potem smo počasi vsi skupaj v istem dreku.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s