Instant internet dan potem

Kot se je izkazalo, je moj zapis na blogu v zvezi z instant internetom povzročil “učinek metulja” (Butterfly effect wiki) potem, ko so ga  povzeli tudi nekateri spletni portali (drugi svet, racunalniske-novice in dne.enaa.com).

Praktično v nekaj dneh se je stanje bistveno spremenilo, oziroma je upload narasel vsaj za deset krat (prikaz meritve spodaj), kar je ogromna razlika in očitno je Mobitel izvedel neke spremembe na bazni postaji.

Za občutek, kaj taka sprememba hitrosti pomeni lahko povem, da se je kakšna večja slika poslana na ta blog prej nalagala več kot minuto (gre seveda za prenos od mene na strežnik wordpressa), sedaj pa se naloži praktično v nekaj sekundah. In te hitrosti, sploh download, so pa že celo boljše, kot jih dosega veliko uporabnikov z ADSL povezavo.

Kot sem poudaril že večkrat, je mobilni internet ne glede na operaterja, ki storitev ponuja, v marsičem specifičen glede na ostale možnosti priklopa v internet.

Absolutna prednost, ki jo praktično ne omogoča nihče drug, je mobilnost, saj se lahko povežeš do spleta praktično kjerkoli je signal mobilnega omrežja. Tu storitev skoraj nima konkurence, če odštejem možnost satelitskega dostopa, ki pa je bolj kot ne čista eksotika in niti ni vredna omembe.

Pri doseženih hitrostih pa je zadeva odvisna od tehničnih zmožnosti bazne postaje, na katero je uporabnik povezan ter njene obremenjenosti. Če bazna postaja omogoča samo EDGE tehnologijo, bo dosežena hitrost nizka, medtem ko v mojem primeru instant internet sedaj deluje tako, da nimam (več) pripomb.

Se pa bojim, da me bodo po firmah počasi že tretirali kot nekega blogerskega peklenščka in vsak bo kar malo s strahom odprl zjutraj ta blog, češ, koga je Onyx spet namočil in kaj mu pa danes ne dela tako, kot bi on rad.

Razmišljam celo, da bi po vzoru mojih poslanskih kolegov odprl nekakšno blogersko pisarno, kjer bi se lahko navadni državljani obračali name v primeru raznih težav. Pa ni nujno, da bi bila ravno klasična pisarna, ker za najemnino niti nimam denarja. Lahko bi se dobili vsak teden enkrat ob določeni uri na kavici v eni prijetni gostilni, jaz pa prinesem s seboj še prenosnik povezan v internet in potem lahko težave zapišemo kar direktno sem gor. Učinek bo zanesljivo večji, kot je od marsikaterega izbranca ljudstva.

9 komentarjev to “Instant internet dan potem”

 1. chef Says:

  Mene so nekateri celo že prosili, da rešujem njihove težave na svojem blogu.

 2. zigak Says:

  Tole je pa bilo nekaj za vaš libido 🙂

 3. dronyx Says:

  @zigak: Oh, ja. John Holmes se bi lahko ob tem kar skril. 😉

 4. Boris Says:

  Gre izključno za dokaz, da očitno Mobitel resno jemlje ne zgolj klasične medije temveč tudi blogerje in to je kvečjemu odraz sodobnega in pohvalnega odnosa. Čisto nekaj drugega kot pa klasično podcenjevanje blogerjev s strani mnogih drugih podjetij in celo klasičnih medijev.

 5. pearl Says:

  Mogoče veš kako ugotoviti preko katere bazne postaje se povezuješ v internet in kje fizično stoji?

 6. dronyx Says:

  @pearl: Uf, tale bo pa težka. Verjetno tudi instant internet modemi (recimo raje UMTS podatkovni vmesniki) uporabljajo tehnologijo roaminga, torej imajo vgrajen algoritem, na podlagi katerega se povežejo na bazno postajo. Pri navadni telefoniji je sicer pomembna jakost signala, pri podatkovnem prenosu pa tudi (ali predvsem) hitrost prenosa, zato upam, da se znajo vmesniki povezati na tisto, ki ima hitrejši prenos, ne močnejši signal (recimo da ima na izbiro močan signal EDGE ali malo slabši HSDPA).

  Se pa ne vidi nikjer v programski opremi, za katero bazno postajo gre in kje je locirana, ker to verjetno sploh ni nikjer javno objavljeno oziroma je to interna zadeva operaterja.

  Nekje sem pred časom prebral, da je Britanski regulator komunikacij javno objavil spletno stran, kjer se nahaja podatkovna baza baznih postaj vseh mobilnih operaterjev. Tega pri nas še nimamo javno objavljeno (čeprav regulator baje te podatke tudi ima) in po moje dobiš uradno pri operaterjih samo zemljevide pokritosti, ki pa so pogojno uporabni.

  Recimo za Vrhniko vem, da ima Mobitel dve bazni postaji. Ena na Telekomovi zgradbi, ki pokriva center, ter druga blizu kamnoloma na Verdu, ki pokriva Verd z okolico. Če sem jaz na Vrhniki s prenosnikom nekje vmes med baznima postajama nimam pojma, na katero se je vmesnik povezal.

  Vprašanje tudi, če sploh katera programska oprema omogoča, da bi lahko izbiral med posameznimi baznimi postajami, podobno kot med Wi-Fi točkami (tu seveda ne mislim namenske testne opreme). Namreč nekje v Ljubljani si verjetno v dometu večih baznih postaj in vprašanje, če dela najhitreje ravno tista, na katero se vmesnik v tistem trenutku poveže.

  Je pa ob vsem tem meni zanimivo tudi to, da so še pred nekaj leti polagali velike upe v Wimax, kot brezžično podatkovno tehnologijo prihodnosti, danes pa je to suha veja telecom evolucije, podobno kot ISDN.

 7. luke Says:

  Zelo odvisno od logike, ki se odloča o povezavi na bazno postajo in o tem, kako se bazna postaja obnaša pri povezovanju? Vprašanje je, ali bazna postaja pri vzpostavljanju povezave sporoča tudi hitrost, ki je možna/na voljo za podatkovno povezovanje navzven – proti operaterju?

  In če je ta hitrost komunikacije postaje št.1 nazivno večja od postaje št.2, v resnici pa je zaradi takega ali drugačnega razloga (problem upstream od postaje št.1 naprej) na postaji št. 1 omejena in se nato modem poveže na postajo številka 1. pa je potem prenos podatkov čisto v kleti?

  To bi mogoče znal razložiti kdo z dobrim poznavanjem tehnike mobilne telefonije…

 8. robert Says:

  Kje je danes Onyx, da ni nič novo napisanega?
  Lp R

 9. Mislec Says:

  Verjetno so mu amputirali zdravo ledvico, ker je toliko pisal čez zdravnike. 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: