Mestna občina Ljubljana so nove Butale

Ob pomoči prijaznih kolegov na slo-tech forumu sem doživel danes zvečer še en šok (ravno gledam film Dead Snow, kjer se Norveški študentje medicine tudi z motorko spravijo na nacistične zombije), ki pa me je dejansko spravil v dobro voljo in komaj sem zadržal nekontrolirani prdec, tako mi je tole smešno (ok, malo je temu kriva tudi moja pregovorna Zloba).

Poglejmo še enkrat 30. člen jankovićevega odloka o cestnoprometni ureditvi iz leta 2007:

Poleg primerov iz zakona je parkiranje prepovedano tudi:

– na bankini,
– na površini za kolesarje,
– na avtobusni postaji,
– na obračališču linijskega prevoza potnikov,
v parku in na drugi javni zeleni površini (obcestna zelenica, drevored in podobno).

Z globo 50 eurov se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.

Sedaj pa počasi in pozorno še enkrat preberimo popravek tega člena iz leta 2009:

30. člen se spremeni tako, da se glasi:

»Poleg primerov iz zakona je prepovedano parkirati:

– na bankini,
– na površini za kolesarje,
– na avtobusni postaji,
– v parku, na drugi javni zeleni površini
in na drugi javni površini.

Z globo 200 eurov se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvo do četrto alinejo prvega odstavka tega člena.«.

S tem členom je janković v bistvu zabil Mestni občini Ljubljana čisti pravni avtogol, saj je po novem prepovedano parkirati tudi na povsem legalnih parkiriščih, če so ta javna površina. Kar pa večina parkirišč v mestu dejansko je!

Javna površina je opredeljena v točki 1.5.1. prvega odstavka 2. člena Zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02 in nasl. – ZGO-1) kot površina, katera raba je pod enakimi pogoji namenjena vsem, kot so javna cesta, ulica, trg, tržnica, igrišče, parkirišče, pokopališče, park, zelenica, rekreacijska površina in podobna površina.

Ampak verjetno je potem pa v odloku o spremembi Odloka iz leta 2009 javna površina definirana kako drugače? Presenetljivo ne! V 1. členu se jim je zapisalo  (večinoma kar prekopiralo) dobesedno tole:

javna površina je površina, katere raba je pod enakimi pogoji namenjena vsem, kot so: javna cesta, ki se uporablja za cestni promet, ulica, trg, tržnica, igrišče, parkirišče, pokopališče, park, zelenica, športna oziroma rekreacijska površina, rečna brežina in gozdne poti, če gre za površino v javni rabi, ne glede na lastništvo,

To pa so Butale. V istem odloku o spremembi Odloka je janković PREPOVEDAL PARKIRANJE NA PARKIRIŠČIH, ki so javna površina (na javni parkirni površini)!

Ali res nihče ne prebere teh odlokov, preden jih objavijo v Uradnem listu? Za jankovića vem, da jih ne, saj se je danes celo pohvalil, da nima na mizi računalnika in da ne uporablja interneta (vir: Finance).

Drugače pa hvala za igro (to je namreč dejansko ŠAH MAT).

Nisem pa pretirano navdušen nad samo zmago, ker se mi zdi, da tekmovalca v tej igri nikakor nista bila izenačena. Kot bi gledal Zaveca recimo proti popolnemu amaterju, ki si prvič obuje boksarske rokavice. Zavec deli krošeje in uperkate, nasprotnik si pa vrta ponosu. Je to boj? Se lahko v tem primeru Zavec sploh veseli knockouta v prvi rundi?

Verjetno ne.

In za konec tegale zabavnega večere še vprašanje enega izmed forumašev (CrniE):

Torej se najbolj splača parkirat na pločniku, ampak ne na kolesarski stezi, še manj v kakšnem blatu, ali pa katerikoli drugi javni površini.

In moj odgovor na to:

Po trenutno veljavnem mestnem odloku je najbolje, da avto pustiš na kaki mestni zelenici in ga z mehansko pnevmatsko dvigalko dvigneš kake dva metra od tal, da mu redarji ne morejo nalepiti listka na šipo.

In še bonus predlog rešitve tele neprijetne zagate:

Če hoče janković spet dovoliti parkiranje na javnih parkiriščih, potem mora čim prej objaviti Odlok o spremembah Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o cestnoprometni ureditvi, ki bo četrto alinejo 30. člena popravil nekako v tejle nakazani smeri:

– v parku, na drugi javni zeleni površini in na drugi javni površini, ki ni javna parkirna površina.

Pravo in zdrava kmečka logika si pri nas nikdar nista bila preveč blizu.

13 komentarjev to “Mestna občina Ljubljana so nove Butale”

 1. Vanquish Says:

  Kaj tebe sploh skrbi? Glede na pisanje sklepam da se po Lj furas z belim konjem in v viteški opravi.

  wanabeboreczapravice.press

 2. Blitz Says:

  Dr.Onyx, malo prej sem se vrnil s štirurne tirade in gledanja županovega populizma. Bila je namreč javna razprava za SPN/IPN.

  Ti kar povem, da nezakonitosti ali napake ni. Ker zakon je v Ljubljani to, kar reče Kim Jank Il. Smo mu citirali vladni odlok, ki pravi, da vplivnega območja ob kulturnem spomeniku državnega pomena ni dovoljeno pozidati, IPN je to isto zemljišče namenil pozidavi, oni pa trdijo, da neskladja ni.

  Človek je zrel za odstrel, čas je za gverilo.

 3. lala Says:

  Ja no najbrž bi bilo potrebno vzroke za takšno ravnaje Jankoviča iskati v zadolženosti Lj, v mesto se vsak dan pripelje 100,200tisoč avtomobilov, vsak dan poiščeš tisoč kazni za 200€ pa še ene tisoč za nekoliko manj pa imaš za odplačevanje!!!
  Rešitev je v tem, da ne hodite v Lj z avtomobilom tako ne boste fasali kazni, pustite ga na obrobju in rajši kupite Jankovičevo in Golobičevo mesečno kartico, kakor koli obrneš je čist vseeno ali ti vzamejo z kaznijo ali pa z mesečno vozovnico!
  Lahko pa povem, da sem v razmeroma kratkem času tudi sam fasal 2 kazni zaradi nepravilnega parkiranja in to v Trnovem, šel sem na obisk k punci in sem pač sem parkiral kjer je bil prostor, ker pa župan noče zrihtat tistih stebričkov, ki se za stanovalce dvigujejo in spuščajo, podnevi parkirna mesta okoli bloka zasedejo studentje in nimaš možnosti parkirat drugje, zakaj je tak problem zrihtat stebričke pa lahko samo ugibam, je pa vseeno fajn za mestno blagajno, če imaš pred nosom možnost spisat par sto kazni vsak dan!!

 4. pijanec Says:

  @dronyx: tvoj bonus predlog ne bi zdržal. Občine morajo imeti zakonsko podlago za določanje kazni. ZVCP in Zakon o financiranju občin (9.člen) tega ne dopuščata.

  Hkrati bi te spomnil na “Zakon o prevzemu državnih funkcij, ki so jih do 31. 12. 1994 opravljali organi občin”. V tem zakonu je jasno navedeno, da za ZVCP odgovarja država in ne občina. Občina torej v njega ne morejo posegati, razen v kolikor je v samem ZVCP eksplicitno navedeno, kot je primer 15.člen ZVCP/5.odstavek.

 5. dronyx Says:

  @pijanec: Pssst. To je bila past, da se še enkrat ujamejo na finto, ker na MOLu so več kot očitno zaposlili študente, ki jim pripravljajo take predpise. 😉

 6. pijanec Says:

  Mene resno skrbi, kdo sploh pregleduje, kaj se objavlja v Uradnem listu.

  Tako so pred kratkim npr. objavili Odlok o javnem redu in miru z naše občine, ki določa, da se lahko alkohol prodaja starejšim od 16 let. Pa ni v pristojnosti občine niti javni red in mir, niti poraba alkohola.

 7. dronyx Says:

  Saj če bo šlo pri nas tako naprej, se nam bodo zgodile ZDA, kjer si vsak lahko predpiše neka nova pravila, če mu niso več všeč tista stara iz leta 1823. Tako bodo recimo v Petišovcih napisali, da je pri njih prepovedano vrtanje po nosu in zagrožena kazen 400 €. Če pa se bo kdo odpravljal na nedeljski izlet kam dlje od svojega fotelja, bo pa moral najprej preštudirati nekaj kilogramov špeha, da bo sploh vedel, v kakšno avanturo se podaja. Sedaj samo še čakajmo, kdaj bo prva občina odprla svoj zapor in popravila Kazenski zakonik. 🙂

 8. pijanec Says:

  V ZDA imajo ponekod dejansko zakonski člen – Loitering. Tako ponekod ne smeš stati več kot 3 minute na mestu, tudi če srečaš znanca in se pogovarjaš. 🙂

 9. Enosmerne ulice in parkiranje na Kodeljevem « Moji utrinki navdiha… Says:

  […] je vodstvo Ljubljane izmislilo in posililo svoje meščane, kakor je opisal Onyx v svojem blogu https://dronyx.wordpress.com/2010/01/05/mestna-obcina-ljubljana-so-nove-butale/. Prav tako nisem dobil nobene informacije, ki bi me prepričala drugače, da gre tukaj zopet samo […]

 10. pijanec Says:

  Že 35 ljudi je bilo kaznovanih po novem Odloku! Saj ne morem verjeti, kako se pri nas dela s pravno državo.

  Neumnost je res brezmejna. Če parkiraš na pločnik ali sredi glavnega križišča, si kaznovan z 80 evri. Če v Ljubljani parkiraš na bankino in si popolnoma iz vozišča in nikogar ne oviraš, pa si kaznovan z 200 evri.

 11. BOGI Says:

  hALLO hALLO,

  saj ma J” prav, kmlau bodo tako vsa parkerišča njegova in potem bo tole
  z Javno površino “na mestu”, kot se reče. Č˝lovk je “dalekoviden”

 12. Tiljo Says:

  Upam da boš videl prebrat ta moj post.

  Meni so odpeljali avto s pajkom iz POLNILNE POSTAJE ZA ELEKTRIČNA VOZILA. V vseh zakonih ki sem gledal in iskal, nisem našel nobenega zakona ki opravičuje odvoz vozila iz tistega mesta.

  Kaj ti misliš?

  dam linke vseh zakonov ki sem jih našel:
  123. člen ZVCP-1 UPB5
  243. člen ZVCP-1 UPB5
  http://www.zakonodaja.com/zakoni/viii/4/zvcp_1_upb4/cleni/52.clen/52.clen

  Click to access NeuradnopreciscenobesediloOdlokaocestnoprometniureditvioktober2010objava.pdf

  to ni zakon 🙂
  http://www.elektro-ljubljana.si/ElektroLjubljana/U%C4%8Dinkovitaraba/Polnilnepostajezaelektri%C4%8Dnavozila/tabid/701/language/sl-SI/Default.aspx

 13. dronyx Says:

  @Tiljo: Hvala za postavljeno vprašanje. Po moje moraš začeti brati 243. člen ZVCP-1, potem preskočiš na 5. odstavek 123. člena. Mislim da moraš smiselno uporabiti potem tole:

  4. onemogoča dovoz do garaže, dvorišča, skladiščnega prostora ali drugih, po namenu podobnih objektov, ali onemogoča dovoz do zasebnega objekta oziroma zemljišča;

  Tvoj primer je podoben, kot če jaz parkiram na zasebnem zemljišču – bencinski črpalki Petrola – točilno mesto številka 7.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: