Inventura osnovnih sredstev po sistemu KISS

Letna inventura osnovnih sredstev je delo, ki bi se ga verjetno vsi najraje na daleč izognili. Ponavadi dajo v inventurno komisijo sicer kakšne pripravnike oziroma rookie, ni pa nujno.

Sam sem imel to čast, da sem bil v inventurni komisiji več let zapored, ker sem imel baje čez “računalnike” in ker se dela sodobna inventura računalniško s čitalcem črtne kode, ki pa ga seveda nihče drug ne zna upravljati (tu bi spomnil na famozno Izhodno strategijo in črno perspektivo te države). Recimo.

Za inventuro se ponavadi uporablja poleg čitalca tudi po možnosti čim bolj zapleten računalniški program, ki ga pa dejansko res ne zna nihče uporabljati, ker se pač inventura dela samo enkrat na leto in vse skupaj hitro pozabiš.

Vprašanje pa je, ali so res za osnovno inventuro potrebni taki komplicirani programi, kjer se izgubiš v menijih in raznih nastavitvah?

Sam sem čedalje večji pristaš in goreči zagovornik principa KISSKeep It Simple S tupid!

In zakaj ne bi inventuro naredil preprosto na enem samem listu Excela?

Step by step osnovna navodila gredo pa takole:

V tabelarični obliki imamo ponavadi knjigovodski popis stanja osnovnih sredstev na določen dan, s čitalcem črtne kode pa dobimo drugo tabelo, ki je rezultat popisa (tehnične podrobnosti prenosa podatkov so tu odvisne seveda od tipa čitalca). Razlika med obema tabelama pa so inventurni viški in manjki.

Recimo primer takih dveh tabel na enem listu Excela:


Sedaj je potrebno samo še dobiti nekako razliko v teh dveh tabelah, kjer pa si lahko pomagamo z Excelovim pogojnim oblikovanjem.

Najprej označimo inventurne številke v levi tabeli (od A3 do A9) in nizu damo recimo ime ZAČETNO (Vstavljanje – Ime  – Določi). Potem označimo inventarne številke v desni tabeli (od D3 do D6) in nizu damo recimo ime KONČNO.

Izberemo niz ZAČETNO in gremo na meni Oblika – Pogojno oblikovanje ter vpišemo tole (A3 je prva celica z inventarnimi številkami v nizu):

Izberemo še niz KONČNO ter določimo sledeče pogojno oblikovanje:

Rezultat inventure je tako celo takoj v pastelnih barvah.


Z grdo roza barvo so označeni predmeti, ki jih komisija ni našla (MANJKO), s prijetno pomladno zeleno pa predmeti, ki hodijo odveč in se jim reče VIŠEK.

Viški so običajno vedno manj problematični, ker Groharjevega Sejalca nenazadnje vedno lahko odneseš domov, prodaš v nedeljo na bolšjaku ob Ljubljanici ali pa ga kar takoj daš v odpis, ker se je že davno amortiziral.

Seveda pa ta tehnologija deluje v Excelu 2007 samo v primeru, če je osnovnih sredstev manj kot 1.048.576, kolikor znaša največje število vrstic.

Prosim , da se iz zapisa ne norčujete, ker ste lahko že jutri v inventurni komisiji tudi vi. Še precej slabša opcija pa je, da se znajdete med tako imenovanimi recesijskimi viški, kjer pa potem lahko za 85 % osnovne plače lepo počivate doma in masturbirate od dolgčasa.

Reklamno sporočilo našega sponzorja:
Če kdo slučajno potrebuje za izvedbo inventure profesionalca z dolgoletnimi izkušnjami, me seveda lahko naroči po posebni, promocijski ceni, kar iz domačega naslonjača. Kdor me pokliče v naslednjih desetih letih, dobi še dodaten popust na že tako izredno ugodno ponudbo.

Vaš šef vam bo hvaležen!

 

 

10 komentarjev to “Inventura osnovnih sredstev po sistemu KISS”

 1. nvm Says:

  al pa če bi naredu en QUERY v SQLu pa bi blo še lažje

 2. nvm Says:

  seveda tud ni problem telih stvari spravit v podatkovno bazo

 3. dronyx Says:

  No, jaz osebno za take reči vedno raje uporabljam kakšen Access, kjer imaš relacijske tabele in možnost SQL poizvedb. Ampak če pa Accessa nimaš ali ne poznaš, potem je pa tudi tole povsem uporabna rešitev. Bistvo pa je, da se predsednik komisije pod tole potem še podpiše in časti pivo po uspešni inventuri. 🙂

 4. kekez Says:

  Kaj je to Excel? V naši firmi tega nimamo. Je to nekaj podobnega kot calc (po slikah sodeč)?

 5. retema Says:

  @kekez – da 🙂

  kaj čmo, naš dohtar se prostituira mikrošitu 😉

 6. nvm Says:

  No jaz osebno za take reči ne uporabljam MS Accessa, zato ker v SQL v krajšem času napišem poizvedbe kot če klikam oz. napišem v MS Accessu (lahko bi tudi v MS Access če maš nameščenega, sam v službi maš itak en SQL server, tako da to ni problem). IMHO zadeva z SQL poizvedbo bi mogla bit hitrejša kot tista v Accessu.

  Namesto MS Excel/OO Calc lahko uporabiš Google Spreadsheets.

 7. nvm Says:

  Na voljo imaš več inačic SUPB.

 8. pijanec Says:

  Nikoli mi ne bo jasen namen otročjih postov tipa “kaj je to Excel”, “kdo je to Martin Strel” ipd.

 9. dronyx Says:

  Poudarek tu je na sistemu KISS (keep it simple stupid). Rešitev z OpenOffice calc in Google spredšit je zame enakovredna, medtem ko razne SQL rešitve po kriteriju KISS težko premagajo tole. Bistvo KISS principa je, da najdeš čim lažjo rešitev, s čim bolj preprostimi orodji ter da čim prej prideš do rezultata. Tule opisano lahko premagaš po moje samo s kakšno rešitvijo v Notepadu, ki pa jo jaz (še) ne poznam.

 10. gabr Says:

  Se popolnoma strinjam.

  Dve mičkeni pripombi.

  1) KISS je po slovensko CMOK (Cepec, Manj Odvečnih Komplikacij).

  2) Kdor pravi, da “od viška glava ne boli”, ni nikoli delal na blagajni. Mene so stare mojstrice štetja denarja naučile, da se razloge za primanjkljaj že najde, ko pa je denarja preveč, pa to ponavadi pomeni, da boš imel še velike probleme.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: