Rambo v številkah

Franšize filmskih uspešnic so zanesljivo eden najbolj dobičkonosnih poslov Hollywooda, sploh pa če upoštevamo tudi to, da je pri takih filmskih nadaljevanjih riziko relativno majhen oziroma pravi finančni polom malo verjeten.

Film Rambo sodi v opus magnum Silvestra Stalloneja in pomeni nekaj takega, kot je za Švarcija (Arnolda Swarceneggerja) franšiza Terminator.

Prvi del franšize Rambo sega v leto 1982 in se je imenoval v podnaslovu First Blood. Film se, vsaj če mi spomin še dobro služi, precej razlikuje od nadaljevanj, saj je v njem Rambo malce neuravnovešeni Vietnamski veteran, ki ima težave z lokalno policijo. Šele naslednji deli franšize pa potem Ramba prikazujejo kot skoraj popolno ubijalsko mašino, ki dela red po Vietnamu, Afganistanu in v zadnjem delu v Burmi.

Je pa ob tej evoluciji franšize zanimivo opazovati nekatere statistične podatke, ki so zbrani v spodnji tabeli:

vir: Slashfilm

Recimo prvi del je bil statistično porazen, vsaj kar se tiče števila mrtvih, saj statistika beleži en sam samcat primer, medtem ko se je v zadnjem Rambu IV (iz leta 2008) ta številka bistveno popravila in beležijo spodobnih 236 mrtvih. Tudi če pogledamo trend čez celotni opus, se je število mrtvih konstantno višalo in v nadaljevanju, ki je predviden za leto 2011, se lahko nadejamo že okrog petstotim truplom.

S tem v zvezi je pomemben tudi podatek o številu mrtvih na minuto, vsaj za tiste, ki pri takem filmu ne zdržijo dolgo v kinu ali pred TV ekranom, če se preveč časa nič ne dogaja na zaslonu. Tudi tu ima prvi del skoraj zanemarljivo številko 0,02 mrtva/minuto, medtem ko imamo v zadnjem delu (statistično gledano) možnost, da vsako minuto vidimo vsaj tri smrt. Kar imamo pri Rambu seveda radi.

Mene osebno je presenetil podatek o tem, kdaj je prišlo v filmu do prvega uboja. Tu se vsi deli od I.-III. odrežejo zgolj povprečno ali celo kar slabo, saj je ta številka pol ure ali več. Pol ure čakanja na to, da Rambo ubije svojega prvega človeka? Ne me basat! Na srečo je IV. del to statistiko obrnil na glavo, saj prvo smrt beležimo že po 3 minutah in 22 sekundah. To mi deli, stari!

Za tiste, ki pa bi radi katero izmed franšiz Ramba uporabili tudi za erotično predigro ali kar kot vir navdiha za masturbacijo (nekako sicer dvomim, da semenske banke potencialnemu donatorju dajo za gledat Ramba), pa bo morda zanimiv podatek o številu prizorov spolnega občevanja (number of sex scene), ki pa ni podan na minuto, ampak tekom celotnega filma minus odjavna špica, ki tu ne šteje.

No, izkaže se, da za to ni primeren praktično nobeden film te franšize do sedaj, saj je ta številka ves čas nekako kar na ničli.

Ampak to pa je po čisto človeški plati tudi nekako razumljivo in logično.

Ni za pričakovati, da bo model hkrati pobil armado nasprotnikov ter med tem še spolno občeval. K’Nede?

3 komentarji to “Rambo v številkah”

  1. Boštjan Says:

    Komentar na predzadnji stavek; ta pričakovanja lahko pustimo našim zanamcem. Rambo XII bo zmogel tudi to brez las in brez zob z vonjem po govejih izločkih ;)..

  2. markopigac Says:

    Si sto procentno preprican, da v zadnjem Rambu v tretji minuti ubija Rambo in ne bad guyi? 🙂

  3. dronyx Says:

    @markopigac: Mislim da se statistika v tej tabeli ne navezuje samo na Ramba, tako da je to povsem možno. Nisem pa toliko čustveno navezan nanj, da ne bi mogel uživati v filmu tudi v primeru, če ubija kdo drug. 😉

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: