Donacija ali korupcija

Zoran janković, župan Mestne občine Ljubljana, za enkrat na našo srečo sicer še ni sposoben ukrivljati kontinuuma prostor-čas, zelo spretno pa ukrivlja pravne in druge norme, ki naj bi veljale za nosilce javnih funkcij oziroma pooblastil, kar si nekako predstavljam da županstvo je.

O tem, kako je enostavno z odlokom popravil zakon in po svoje postavil kazni za prometne prekrške, sem že pisal v enem prejšnjih prispevkov. Tokrat pa si bom drznil priljubljenemu zokiju še enkrat oponirati in sicer v zvezi z darilom prestižne limuzine znamke BMW.

Kot smo lahko v večih medijih prebrali, je podjetje BMW, oziroma eden izmed njegovih dealerjev pri nas (konkretno BMW Slovenija), Mestni občini Ljubljana za eno leto dalo v brezplačni najem prestižno limuzino BMW 730d, ki pa naj bi jo večinoma uporabljal kar župan sam.

Verjetno je ob tem na mestu vprašanje, ali je s tako donacijo lahko sploh kaj narobe?

Kdorkoli se bo sprehodil po kakšnem ministrstvu ali podobnem državnem organu, bo lahko na oglasnih deskah na vidnem mestu prebral, da javni uslužbenci ne smejo dobiti na leto več daril, kot pa v protivrednosti nekaj čez 200 €. V nasprotnem primeru se darila šteje kot korupcijo in domnevam, da je za navadne javne uslužbence predvidena tudi kakšna kazen, če se te zneske preseže.

Znesek je sicer za moj okus postavljen precej nizko, kajti pri 200 € si brž, ko dobiš za novo leto nekaj primerkov kakšne dražje žgane pijače (štiri Vodke absolut, pet Chivas Regalov in še kakšen literski Jägermaister), brez milosti pa se k znesku prištevajo tudi promocijski dežniki. No, je pa tudi res, da večina o tem ne govori na glas in takšne “male pozornosti” hitro pospravi v predale ali odnesejo na varno.

Samo prestižnega BMWja je pa težko skriti v predal in janković ga kot kaže niti ne skriva, saj gre za protokolarno vozilo.

Upam da je vsakomur jasno, da se lahko dokaj natančno ovrednoti, koliko je vredno to, če ti nekdo da na brezplačno uporabo za eno leto limuzino, ki v osnovni izvedbi stane 80.000 €, z vso opremo postavljena na cesto pa prek 100.000 €. Jaz sem trdno prepričan, da vrednost takšnega darila  krepko presega 200 € vsaj za desetkratnik, saj takšno vozilo v enem letu po nakupu izgubi po moje minimalno 20 %, če ne še kakšen odstotek več.

Čeprav mnogim to še vedno nikakor ni ali noče biti jasno, janković danes ni več direktor Mercatorja, ampak je prvi človek ter odgovorna oseba naše največje mestne občine, ki zaenkrat še ni zasebno podjetje. Namreč po naši zakonodaji so tudi občine dolžne spoštovati v celoti zakon o javnih naročilih, ker razpolagajo z javnimi sredstvi (mestni proračun verjetno to je!?).

Darila pa so vedno hote ali nehote tudi učinkovita oblika psihološkega pritiska.

Če je vrednost majhna ali zanemarljiva, kot je recimo koledar ali buteljka cenenega vina za novo leto, je pritisk majhen, če pa je vrednost darila 20.000 €, pa seveda tak pritisk nikakor ni zanemarljiv. Namreč ljudje zavestno ali podzavestno poskušamo podarjeno na nek primeren način ob priliki vrniti (se “revanširati”). V primeru tistih, ki pripravljajo javne razpise ali odločajo o javnih naročilih, lahko potem to tudi pomeni, da bodo nekoč morda razpisno dokumentacijo napisali tako, da bo BMW edini sposoben dobaviti celotni vozni park mestni občini. Ali pa bo taka darežljiva firma morda v prihodnosti bistveno lažje prišla do lokacijskega in gradbenega dovoljenja za nov avtomobilski salon! To pa seveda zame ni nič drugega kot navadna korupcija.

V primeru tega podarjenega BMWja je zadeva morda nekoliko zavita v črn celufan, ker naj bi bilo vozilo donirano kar občini ali celo vsem občanom Ljubljane in ne posamezniku (kako bi lahko občani prišli do uporabe tega vozila, je v času, ko tole pišem, še popolna neznanka). Morda kdo ob tem celo razmišlja, da gre za povsem enako zadevo, kot gre v primeru donacije aparata za dializo ali CT naprave kakšni bolnišnici in kjer tudi nihče ne tuli korupcija!

Ampak to meni kljub vsemu grdo zaudarja. Po moje ne glede na to, kako se to javnosti poskuša predstaviti, gre za pojav, ki ga ne bi smeli tolerirati, sploh pa ne, če so na drugi strani problem korupcije lahko že navadne buteljke z vinom, če jih je preveč na enem kupu. In nenazadnje se lahko tisti, ki darilo javnemu uslužbencu da, vedno sklicuje na to, da ga je dal vsem državljanom.

BMW Slovenija je verjetno mislil s tako potezo tudi na to, da bo naredil za znamko nekaj reklame, češ, to nikakor ne more biti slab avto, če pa se v njem vozi celo ljubljenec meščanskih ljudskih src (zoran janković), ki sigurno ne bi sedel v vsako samokolnico.

Ampak po moje gre tu prej za nepremišljeno negativno reklamo, sploh pa je postalo to jasno po tem, ko so tole kost začeli glodati tudi mediji.

Če pa je že janković res tako zelo želel priti do brezplačnega kosila (kar vemo, da ne obstaja), potem pa bi objavil javno naročilo, specificiral zahteve za novo protokolarno limuzino in pod pogoj navedel, da jo mora ponudnik dati občini zastonj na uporabo za čas enega leta. V zameno pa bi recimo občina nalepila na avto promocijsko nalepko “Vozilo BMW serije 7 vozi zoran janković, župan Ljubljane”, kot je to praksa pri športnikih ali zabavljačih iz sveta šovbiznisa (ti običajno potem tak sponzorski avto puščajo kar na parkirnih mestih za invalide).

V tem primeru bi se morda našel lahko še kakšen ponudnik prestižne limuzine, ki bi avto ponudil pod enakimi pogoji in bi bilo tako zadoščeno vsaj načelu enakopravne obravnave ponudnikov.

Je pa res, da jankoviću s tako potezo ne moreš očitati kršenja načela ekonomičnosti, saj ceneje od zastonj pa res skorajda ne gre.

Opomba:
Avtor tega prispevka ne vozi vozilo znamke BMW, kot tudi nima v lasti nobene delnice te firme. Tudi o morebitni kandidaturi za župana Ljubljane še ne razmišlja.

V primeru, da mi je podjetje BMW pripravljeno za določen ali še bolje kar nedoločen čas ponuditi v brezplačno uporabo katerega izmed svojih vozil (vsaj srednjega razreda, ker manjša jajca imam že sedaj), sem ponudbo kot fizična oseba pripravljen z veseljem in brez razmišljanja sprejeti!

Preberi še:
janković z odlokom nad zakone

7 komentarjev to “Donacija ali korupcija”

 1. kekez Says:

  > Je pa res, da jankoviću s tako potezo ne moreš očitati kršenja načela ekonomičnosti, saj ceneje od zastonj pa res skorajda ne gre.

  Ob pomisleku, da se usluge vrača, tole ni več nujno res, mar ne?

 2. dronyx Says:

  @kekez: Ja, seveda se tu skriva past takšnega obdarovanja. Zato pa se takšni donaciji s tujko ponavadi reče kar KORUPCIJA.

 3. chef Says:

  Poleg tega je ta avto še besno ekološki!

 4. ales Says:

  to ni usluga haskiju-Jankoviču za naprej,ampak prej za nazaj.sicer pa je to za te sečke itak drobiž.

 5. dronyx Says:

  @chef: Morda bi bilo fino, da bi tudi župan uporabljal za svoje potrebe kar javni potniški promet in urbano, v zaprtih conah s količki, ki se pogreznejo samo, če imaš pravo kartico oziroma daljinca, pa hodil lepo peš.

  @ales: V Finskem dokumentarcu o Patri mi je bila zanimiva izjava enega od njenih šefov, ki je dejal, da oni poslujejo v skladu s pravili, ki veljavo v posamezni državi (po spominu). Skratka, očitno zanalašč ni dejal v skladu z zakoni. Če se za neko državo ve, da je potrebno orožarski posel podmazati z določenimi procenti, je to za njih kot kaže potem nenapisano pravilo.

  O jankovićevem BMWju pa naj povedo svoje strokovnjaki, ki so jih polna usta boja proti korupciji, če pa pogledaš rezultate, je pa vse skupaj bolj ubogo, ker pri nas se očitno še vedno najdejo višji interesi, zakaj se nečesa ne sme dotikati.

  So pa novinarji vprašali matično podjetje v Munchnu, kaj si misli o taki “donaciji”, tako da bo zanimivo prebrati tudi ta odgovor.

 6. chef Says:

  Saj hodi šeš po Ljubljani. Ob tem pa mi pametuje, koliko hitro se smem vozit z biciklom po novozaprtem odseku ulice ob Ljubljanici. Poleg tega, da je lump, bi bil rad še nekakšen policaj. Ampak ko mi bo naslednjič pametoval, si bom vzel čas in ga bom v tri krasne, podobno kot podmladki, poslal še jaz.

 7. markopigac Says:

  Lepo si napisal 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: