Nuklearka za torrente

Meni je jasno, da se marsikateri naključni obiskovalec tega bloga čudi, zakaj ima model v naslovu znanstveni naziv doktor (dr.), ko pa je med njegovimi zapisi najti ravno toliko znanosti, kot najdeš cineastičnih presežkov v filmskem opusu nemškega režiserja Uweja Bolla.

V bistvu gre po njihovo zgolj za zapise, ki želijo pritlehno diskreditirati lik in delo Ljubljanskega župana zorana jankovića, vsa ostala solata pa je tu samo zato, da se ta zlobni masterplan prikrije nepozornemu bralcu.

Vem, da čisto vse s temle zapisom ne bom prepričal, poskusili pa bom vendarle vsaj nekoliko oprati znanstveni naziv iz naslova tega bloga, ki ga vsi tako radi prebiramo ob jutranji kavici, medtem ko čakamo na šefa, da kot zadnji pride v službo in nam da usmeritve za tekoči dan.

Verjetno pozna vsakdo med nami vsaj kakšnega znanca (ali pa kar sebe), ki ima praktično cele dneve in noči prižgan računalnik doma samo zato, da prenaša filme iz torrentov. In o tem sploh ne mislim diskutirati, ker tako pač je.

Ampak vprašajmo se, ali je za tako banalno opravilo res potrebno imeti ves čas prižgano škatlo s 400 wattnim napajalnikom? In še boljše vprašanje, koliko električne energije pa je za to potrebno in koliko to v bistvu sploh stane?

Kar se tiče energijske porabe enega kosa navadnega domačega računalnika krožijo med laično populacijo prave legende in slišiš lahko ugibanja od domala kilowatta, pa vse tja do komaj kakšnih deset wattov, seveda ob “strokovni” predpostavki, da ne delaš nič drugega, kot gledaš video posnetke na xhamsterju. No, resnica je tudi tu nekje vmes, pri čemer se da porabo najlažje natančno določiti tako, da se med porabnika (domači PC) in električno vtičnico veže inštrument za merjenje moči (wattmeter), ki izmeri efektivno moč, na podlagi katere fašemo konec meseca račun za porabljeno elektriko.

Lahko pa enostavno zaupamo tistim, ki so takšne meritve že opravili (poučen primer recimo tule) in verjamemo, da običajni domači PC med delovanjem porabi v povprečju nekje 200W, v primeru pa, da ima recimo vgrajen zmogljivi štiri jedrni procesor in neko ultra požrešno grafično kartico (konkretno grafikuljo), lahko pa poraba zlahka naraste prek 400 W!

In sedaj pride na vrsto znanost.

24 ur (ima dan na planetu Zemlja) * 365 (dni je v Rimskem koledarju) = 8760 ur ima eno povprečno leto
8760 ur * 200 W = 1752000 Wh = 1752 kWh

Torej povprečni računalnik, ki je ves čas prižgan zato, da vleče iz interneta filme, bo na leto porabil približno 1.7 mega watta (1700 kilo wattov) . Da dobimo v konkretnem denarju ovrednoteno tole zabavo je potrebno to številko množiti s ceno kilowatta elektrike in upoštevati še razne načine merjenja (ena tarifa, dve tarifi…). Ampak da tale znanost ne postane prehuda, bom tule vzel povprečje, da stane 1 kWh recimo 0,08 € in tako pridemo do sledečega zneska na letni ravni:

1752 kWh * 0,08 € = 140 €

Koliko je dejansko ljudi na svetu, ki imajo ta trenutek prižgan računalnik samo za prenos torrentov, jaz nimam niti okvirnega podatka. Verjetno pa je do takšnega natančnega podatka tudi zelo težko priti, saj večina ni tako nora, da bi kar vsakemu telefonskemu merilcu “javnega mnenja” priznala, da pri njih doma cele dneve “kradejo” iz interneta filme in potem čez nekaj časa dobijo na vrata specialce (S.W.A.T team), ki nesrečnika podrejo na tla, ga vklenejo na hrbtu in mu morda še mimogrede povedo znano pravljico o kužku, mamici in spolnem odnosu (jebo ti pas…pa take fore). Ponavadi pa specialci ob taki priložnosti, ko so že ravno v stanovanju, mimogrede zaplenijo še računalnik.

Jaz sicer ocenjujem, da gre pri nas ta številka v tisoče, svetovno gledano (worldwide) pa v milijone. In če recimo to počne samo dva milijona ljudi, smo pri številki 600 Mega wattov, kolikor pa je nekje moč naše edine nuklerke v Krškem. Torej ena cela nuklearna elektrarna dela samo za to, da lahko rokomavhi uničujejo industrijo zabave!

No, tule naj samo mimogrede omenim, da sam ne bi brez pomislekov kriminaliziral takšnega početja, ker se mora industrija zabave ob tem tudi zavedati, da je digitalizacija medalja z dvema stranema, pri čemer se ena zaslepljujoče sveti.

Kdo bi si lahko pred tridesetimi leti mislil, da bo leta 2009 neka računalniška igrica (Modern Warfare 2) lahko prinesla dohodek, ki presega 1.000 milijonov USD (po naše milijardo, po njihovo pa bilijonček)? Kdo bi si takrat mislil, da bo filmska uspešnica (blockbuster) leta 2009 samo iz naslova prodanih kino vstopnic prinesla Hollywoodu 500 milijonov USD, dodatnih 100 milijonov USD pa še s prodajo DVD nosilcev in da bo ob vsem tem še nekaj cvenka padlo v blagajno producentov na račun blue ray nosilcev?

Samo tega industrija zabave pač ne vidi oziroma ne želi videti! Oči, zaslepljene od pohlepa, vidijo samo izpad dohodka, ker neki mulci v Bolgariji vlečejo iz neta film, ki je bil posnet iz roke v Kitajskem kinu in ki kino vstopnice ne bi kupili v nobenem primeru. Vendar ali ni absurdno, da praktično nikdar v zgodovini industrija zabave ni poznala takšnih zaslužkov, kot ravno v času, ko vsi nekaj kradejo iz interneta?

Samo to ni bistvu tega prispevka. Bistvo je še vedno poraba elektrike.

Jaz ocenjujem, da bo v tem desetletju cena električne energije hitro naraščala, saj bo morala elektrika počasi nadomeščati fosilna goriva, kar pa bo imelo za posledico velik dvig povpraševanja, ki ga ne bo mogoče tako hitro pokriti z novimi viri, ne da bi prišlo ob tem do bistvenega dviga cene. K dvigu cene pa bodo dodatno prispevali še številni lobiji, ki služijo na račun mita o “globalnem segrevanju” in kupovanja odpustkov za onesnaževanje.

Električna energija, ki gre samo za prenos torrentov iz interneta, je pa po moje naravnost šolski primer tega, kako mi, kot civilizacija,neodgovorno razmetavamo z energijo!

Namreč za tako trivialno potrebo bi z lahkoto že jutri razvili napravico, ki bi porabila samo okrog 1 watta energije, ki bi se priključila v internet in ki bi jo uporabnik lahko upravljal prek web vmesnika.

Single board computers (primer SBC) so miniaturni računalnik na eni sami plošči in tako nalogo zlahka opravijo ob praktično zanemarljivi porabi elektrike, sploh če se za shranjevanje podatkov uporabi namesto klasičnega diska SSD (solid state drive).

No, upam da je tole potešilo vašo dnevno potrebo po znanosti, za vse tiste, ki pa ste razočarani, ker dr. Onyx ni imel zopet na tapeti Ljubljanskega župana, pa naj vas potolažim, da je jutri še en dan.

6 komentarjev to “Nuklearka za torrente”

 1. kekez Says:

  Morda bi veljalo razmisliti še, če povprečen uporabnik ne potroši za 140 evrov elektrike samo zato, da ukrade za 100 evrov nelegalnih vsebin. To bi bil sploh hec.

 2. dronyx Says:

  kekez, ja, to bi bil pa šokanten twist (preobrat). Vprašanje v tem primeru, kdo ti je dolžan poravnati razliko med stroški in profitom? Verjetno industrija zabave, ki snema tako zanič filme!? Če pa prišteješ še po nepotrebnem izgubljen čas, ki ga porabiš na leto za gledanje slabih filmov, so ti pa dolžni še bistveno več. 🙂

 3. Tjasa Says:

  V bistvu bi ti morali domov hodit brisat dreka polno rit. 😀

  No, ti pa si itak zaslužiš medaljo za napredek človeštva. Zdaj pa še izračunaj, koliko nukleark laufa zaradi spama…

 4. dronyx Says:

  @Tjasa: LOL, sem na hitro prebral, koliko nukleark laufa zaradi sperme in sem hotel v afektu dati tvoj komentar pod spam. Tole je šlo pa tokrat res za las in samo mojim naglim refleksom se imaš za zahvaliti, da nisi končala v trashboxu.

 5. zigak Says:

  Dr. Onyx, dajte še za nas kmete malo več povedat o SBC. Ker iz tistega linka meni ni jasno nič sploh. So me pa zrajcale tiste navedbe o 1W porabe in ssd diskih.

 6. dronyx Says:

  @zigak: No, jaz sem v prispevku bolj hotel poudariti, kako razmetavamo z energijo, kot pa direktno pokazati rešitev, ki za prenos torrentov ne žre 200 W in meri skoraj meter v višino.

  So me pa na kolegi na slo-tech forumu opozorili, da dejansko že obstajajo na trgu take naprave, kot je recimo NAS (network attached storage) Dlink DNS-323, ki ima ob ustreznem firmware-ju že vgrajen tudi torrent odjemalec. Dvomim pa, da ima samo 1 W porabe, ker ima vgrajena klasična magnetna diska v načinu zrcalo (mirror).

  Razumem pa tudi, da je proizvajalcem nekako težko oglaševati takšno funkcionalnost, ker vendarle podpira nekaj, kar je v bistvu na nek način kraja, pa čeprav gre za “lastne potrebe”. Vsaj kakor so trenutno urejene avtorske pravice.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: