Ten iPad failures

Apple je z velikim pompom in v svojem nastopaškem slogu pred dnevi najavil nov produkt, ki naj bi bil nič drugega kot druga (pravilneje tretja) najpomembnejša plošča v zgodovini Civilizacije. Takoj za desetimi božjimi zapovedmi, ki naj bi jih Mojzes dobil v obliki dveh kamnitih plošč na gori Sinaj.

Eden od problemov ob tem je ta, da ima Applova elektronska plošča serijo pomanjkljivosti, ki uporabnost izdelka bistveno zmanjšajo oziroma iz njega naredijo samo še en tehnološki demo, medtem ko sta konkurenčna Mojzesova kamna po tri tisoč štiristo letih še vedno dokaj popularna v določenih krogih.

Začne se pa že pri neposrečeno izbranem imenu, ki v angleščini mnoge dame najprej asocira na higienske vložke (menstrual pad).

ten iPad failures (fotmontaža: dr.Onyx)

To, da takšen mulitmedijski predvajalnik nima niti enega samega USB vhoda in nima niti enega samega HDMI izhoda, je zame popolno presenečenje in meni povsem nerazumljiva poteza.

Domnevam, da se pri USB vhodu Apple boji, da bi bil prihodek v spletni trgovini Apple Store manjši, če bi lahko srečni lastniki te napravice filme preveč enostavno gledali na USB ključku, namesto da bi jih kupovali pri njih na spletu oziroma prek servisa iTunes.

V bistvu meni tale napravica deluje kot tehnično bolj napreden “grafični vmesnik” za njihovo spletno trgovino oziroma je filozofija te napravice verjetno podobna, kot je pri igralnih konzolah. Konzole so relativno poceni in proizvajalcu ne prinašajo nekega dobička (prej izgubo), služi pa se potem na prodaji iger, kjer je potrebno plačati proizvajalcu konzole licenčnino za vsako prodano igro. V primeru iPada pa Apple vidi lep zaslužek pri filmih, glasbi, e-knjigah in dodatni programski opremi, ki je praktično vsa na voljo samo za doplačilo. Kje?

V spletni trgovini Apple Store.

Temu v prid govori tudi dejstvo, da Apple svojemu tabličnemu računalniku sploh ni namenil zaresnega računalniškega operacijskega sistema, ampak kar operacijski sistem od telefona (iPhone), ki je seveda bistveno bolj zaprt za razširitve in dodatno programsko opremo (pustimo ob strani jailbreaking), razen uradno potrjene. Ki pa se jo dobi kje?

V spletni trgovini Apple Store.

Zanimivo je tudi Applovo izogibanje podpori za Adobe Flash razširitev za njihov hišni spletni brskalnik Safari. S tem v zvezi si je baje tudi že nakopal na glavo tožbo jeznih bodočih potencialnih kupcev iPada (vir wired), ki so v reklamah za iPad opazili, da so na slikah pravilno prikazane tudi spletne strani s flashom (NYTimes.com), pa čeprav napravica tega tehnično ne omogoča ter gre očitno za fotomontažo v oddelku za marketing.

Drugače pa po moje ni vse tako črno, kot je morda sprva videti. iPad je vsekakor izdelek, ki bo verjetno navdihnil marsikaterega proizvajalca tovrstne opreme, da bo naredil  svojo kopijo, ki pa bo upam imela USB vhod, HDMI izhod in kot bonus naložen še kakšen pravi, računalniški OS, kot sta Linux ali Windows.

V tem primeru pa morda utegnejo zares zaživeti tudi e-knjige, na kar jaz že lep čas čakam.

Glede predstavljenega iPada pa je moje mnenje, da grdo Steve Jobs in ostali geniji iz Applovega oddelka za marketing z njim mirno lahko na Mount Sinaj in ga tam zabrišejo v prvi goreči grm, ki ga srečajo ob poti. Ostali pa bodo to storili lahko šele čez kakšne dva meseca, ko bo malo čudo tudi zares na prodajanih policah.

Značke: ,

20 komentarjev to “Ten iPad failures”

 1. bah Says:

  iPad ma GPS (3G model)
  “Pravi” OS že, že… ampak baterija bo pa trajala koliko? In kako hitro bo vse skupaj delalo?
  Da ni USB-ja, je malo nesrečno, a ni usodno. Ipad ima shared folder, v katerega boš lahko naložil kar boš hotel.

 2. Prome Says:

  e-knjige -> kindle

 3. dronyx Says:

  @bah: Kakor sem jaz razumel, nima pravega GPS, ampak “assisted GPS”, karkoli že to pomeni. Baje naj bi GPS delno ali v celoti deloval prek 3G sistema, kar verjetno pomeni manjšo porabo baterije in bistveno večjo nenatančnost določanja pozicije.

  Glede porabe. Če pogledaš današnje 10″ Asuse eee in podobne lahke prenosnike, zdrži baterija že kakšnih 6 ur, če ne počneš res kaj energijsko potratnega. Če pa bi samo prebiral knjigo v PDF ob manjši osvetlitvi zaslona pa po moje še kakšno uro dlje. Ampak to je polnokrvni računalnik z multitaskingom in pravim operacijskim sistemom, ki ti omogoča marsikaj. Če bi takemu malčku vzel tipkovnico in dodal na dotik občutljiv zaslon, imaš takoj ipad killerja z USB vhodom in HDMI izhodom.

  @Prome: V zvezi z kindlom je zanimiv tale zapis na wired. Jaz nisem vedel, da lahko baterija v taki napravici zdrži več tednov, ne samo 10 ur. Drugače pa mislim da taki strogo namenski e-bralniki nimajo neke obetavne prihodnosti. Za navdušence nad knjigami nobena elektronika ne more zamenjati vonja po papirju in občutka, ko listaš po pravi knjigi. Nikoli. Jaz pa že sodim med tiste, ki bi z veseljem prebral na napravici, kot je iPad, tudi kakšno knjigo. Sploh se mi zdi ogromna prednost ta, da ni potrebno iti v knjižnico in študirati, kdaj je potrebno knjigo vrniti, ker sicer bo zamudnina.

 4. bah Says:

  hm, baterija pri večini netbookov, ki se prodajajo v rangu 300 – 400 evrov (največj) zdrži ob normalni porabi 3-4 ure, max. za kaj več je potrebno kupiti zmogljivejšo baterijo z več celicami in cena se že lepo dvigne. večina tudi ni opremljena s 3Gjem, zaslona ne moreš obrnit v portait mode…

  kar je problem pri “pravih” operacijskih sistemih je to, da je touch funkcionalnost razvita nakdadno in bo težko primerljiva s tisto v sistemih, ki so bili že v štartu razviti za prste

  stvar je še hujša: ja, lahko boš dal gor katerokoli aplikacijo, ampak te aplikacije niso bile razvite za upravljanje s prsti. Veliko sreče pri, recimo, uporabi Outlooka (da boš zadel mail v inboxu bo verjetno vse odvisno od čiste sreče).

 5. dronyx Says:

  Jaz močno dvomim, da bo 3G iPad tudi zdržal 10 ur, ko boš bil povezan v internet prek UMTS omrežja!?

  Glede OS pa mislim da tablični računalnik (tablet PC) niso od včeraj in XP so obstajali tudi v verziji za prav takšne naprave, ki imajo na dotik občutljiv zaslon. Verjamem, da ima Windows 7 to podporo samo še izboljšano.

  Po moje ne bo minilo niti leto dni, ko bomo dobili prve klone iPada z nameščenim Windows 7 OS in ceno okrog 400 € (ter seveda vsemi klasičnimi priključki, na katere je Apple pozabil). Trg za takšne naprave nedvomno obstaja.

 6. bah Says:

  ja, z vklopljenim 3G-jem verjetno ne bo zdržal 10 ur (čeprav, teh 10 ur naj bi bilo merjenih pri predvajanju videa), ampak večina netbookov bo še dosti manj.

  Touch funkcionalnost v Windows 7 je precej izboljšana, vendar ni niti pod razno na ravni te, ki jo nudi iPhone OS, med drugim tudi zaradi tega, ker je Apple patentiral vse, kar se je dalo.

  Ampak touch pri OS-u je ena stvar, kot že rečeno, precej hujša je ta, da aplikacije niso zasnovane za prste. Bi si skoraj upal trditi, da bo večina Windows aplikacij na popolnoma touch tabletu neuporabna ali na meji uporabnosti, čeprav jih boš lahko naložil. Iz dežja pod kap.

 7. dronyx Says:

  bah, to, da vse aplikacije niso prirejene za tablet PC brez tastature in miša je meni čisto jasno. Ampak saj na taki napravici ne potrebuješ kaj dosti. Spodoben multimedijski predvajalnik, internet brskalnik, PDF pregledovalnik, odjemalec za pošto in še kakšno malenkost (plus pregledovalnike za vse živo formate). To pa se bi že dalo prilagoditi tako, da bo delovalo kot “je videti” na ipadu?

  Ne predstavljam pa si, da bi na takšni napravi razvijal programe, delal v Avtocadu ali Photoshopu, se šel DTP ali pa da bi ti lahko nadomestila klasičen računalnik. Še celo za igre mislim da je uporabnost zelo omejena na razne namizne igrice, ki lahko izkoriščajo na dotik občutljiv zaslon in morda še senzor nagiba. Kar se tiče računske moči pa bi se s kakšnim Nintendo Wii že lahko dostojno kosal.

  Tablični PC brez tipkovnice je zame kljub vsemu samo gadget.

 8. bah Says:

  ja, ampak kaj je pol prednost “pravega” OS-a? 😉

 9. dronyx Says:

  Da podpira USB in lahko razvijalci pišejo svoje programe, brez da drži roko nad vsem Apple in ti povsod ven tolče ogabna aplikacija iTunes. 😉

 10. Jan Says:

  @bah: baterija Asusa 1005 PE ob prižganem wifiju, browserju in predvajalniku glasbe zdrži 9 ur, ob samem gledanju videa pa 7-8 ur. Aja, stane 352€ in ima pravi OS gor za multitasking 🙂 pa 3 USB vhode, da bo dronyx srečn ;D

 11. dronyx Says:

  @Jan: Imam to napravico, samo sem jo posodil sestri, ker je trenutno brez računalnika. Zdrži pa dejansko baterija precej več kot 6 ur. Sem bil kar malo presenečen, ker sem bil navajen na prenosnike, ki so zmogli res komaj dve uri in pol preživeti brez polnjenja. Na Asusa tudi jaz potihem računam, da ima v razvoju že pravega iPad killerja.

 12. bah Says:

  in tehta 1,3 kg lol

 13. gregac Says:

  hehe. samo apple fani vidijo v pomankljivosti applovih naprav fičerje (feature).

  Drgač pa iPad za z 3G najosnovnejša verzija (16GB) pride $629, ne pa 300-400 ojrof. http://www.apple.com/ipad/pricing/

 14. dronyx Says:

  bah, če Asusu odvzameš tipkovnico in disk verjetno prideš tudi pod kilogram. Čeprav iPadovih 0.8 kg je kar spoštovanja vredna številka, ampak kaj, ko je vse skupaj samo še zaslon s procesorjem. Bolje rečeno iPhone minus telefon.

  Oh in cena Asusa 1005HA je pod 290 €!

 15. rockstar1707 Says:

  Amm, Windows 7 Slate?

  http://gizmodo.com/5442200/hps-windows-7-slate-device-revealed-by-steve-ballmer

 16. dronyx Says:

  Tale je dober video. Applova študentka oziroma komercialistka ima tako umetno narisane obrvi, kot so retuširali reklamo, da je bilo videti, kot da iPad prikazuje flash.

 17. gregac Says:

  The magical iPad

 18. dronyx Says:

  Čeprav sam ne verjamem, da imajo namenski bralniki elektronskih knjig in časopisov (eReaderji) obetavno prihodnost, se mi zdi Skiff Reader kot e-časopis še najboljši približek. Baje pride na trg enkrat letos, skupaj z vsemi pripadajočimi servisi za digitalno distribucijo. Bi pa očitno vsak izmed proizvajalcev eReaderjev rad na nek način tudi nadziral distribucijo vsebin in od tega vlekel provizije.

 19. Code5 Says:

  Popravek: četrta najpomembnejša plošča, Mojzesove so bile najprej tri, potem se je pa ena razbila.

  Sicer se je zdel meni tudi Que Reader kar obetaven, dokler niso na CESki napovedali cene (cenejši 650$, dražji 800$), kar se mi je zdelo vseeno 3much (glede na to, da bi bila njega bistvena uporaba to, da meni in mojemu dearest ne bi bilo treba na počitnice vleč pol kubika knjig in bi torej rabila dva).

 20. AzzQim Says:

  Asisted GPS so v vseh telefonih in drugih onegajih, kar pa pomeni, da je to pravi GPS, le da si v prvih nekaj sekundah pomaga npr. z omrežjem 3G ali kaj podobnega. 16:9 razmerja pa nima, ker iPadov ekran pokriva dva iPhona. Je pa še zmeri neumen.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: