Green Dragons memorial center

Ljubljančani in njihovo modro vodstvo so v veselem pričakovanju in kot kaže, bodo letos poleti “zibali”, če se ne zgodi kaj nepričakovanega.

“Novorojenček” in hkrati nova velika pridobitev prestolnic bo betonski kompleks v Stožicah in glede na to, da je MOL dal “zarodne celice” in prispeval še “seme za travo”, je seveda prav, da ima nekaj besede tudi pri izbiri imena.

maketa objekta

Trenutno največkrat omenjeno ime Centralni park Stožice meni nekako ne potegne. Vsaj ne potegne dovolj, da bi se lahko počutil povsem zadovoljenega s tem imenom.

Ljubljana ima že nekaj časa svoj “centralni park”, ki se mu reče Park Tivoli in je lahko nanj upravičeno ponosna. Ta betonska tvorba, z nogometnim kolosejem v sredini, ne bo nikdar podobna pravemu parku z zelenjem in sprehajalnimi potmi, ampak bo verjetno v svojem bistvu prej šoping center, kot je BTC, z nekaj spremljajočimi propadajočimi športno rekreacijskimi objekti. To, kar je bilo na maketi morda še videti kot zelenje in grmovje, pa bodo verjetno hitro pozidali in spremenili v kaj bolj dobičkonosnega, kot je klorofil.

Poleg tega se mi zdi, da imenovati park v Stožicah centralni bi bilo podobno, kot če bi New Yorški Central park stal v Queensu!?

Če bi lahko sam predlagal par imen, je meni osebno najbolj všeč ime Green Dragons memorial center, ker nekako pooseblja navijaški športni duh in po tihem upam tudi v imenu investitorjev, da bodo green dragonsi tja hodili vsaj na pivo in horsburger, če si ne bodo sem ter tja privoščili v slačilnici še kakšne zmajčice.

V primeru, da bodo v Stožicah postavili še kakšen ringelšpil, vlakec smrti, avtomobilčke na elektriko in avtomat za pokovko ali sladkorno peno, poleg obstoječe hiše strahov, v kar se bo predvidevam čez čas spremenil zapuščeni stadion, bi se kompleks lahko imenoval preprosto tudi Zokiland amusement park.

Moj tretji freeware predlog za poimenovanje betonskega kompleksa pa bi bil Astana 2, po Kazahstanski prestolnic, ki je znana po svojih megalomanskih arhitekturnih dosežkih.

Mi je pa bil zadnjič zanimiv nastop župana jankovića na tiskovki, kjer je deloval precej zmedeno in na trenutke zelo zaskrbljeno.

Če sem pravilno razumel njegov problem, je sedaj težava še v tem, da očitno nihče več ne ve, s čim bi zapolnili najlepšo pokrito športno dvorano v Evropi in napolnili enega najlepših stadionov. Zmajčeki od Olimpije so v velikih finančnih težavah in trenutno zelo daleč od uspešnega kluba, ki bi privlačil množice navijačev, ostali mali klubi so pa tako butični, da ne privabijo skoraj nobenega gledalca, razen ožjega sorodstva igralcev.

In kot da hudič še ne bi imel dovolj mladih, je ven udarila še zelo neprijetna novica, da so v razpis strokovnjaki pozabili vključiti ogrevalno dvorano (ne ogrevano!) in pomožno fuzbalsko igrišče za trening, kar je v bistvu pogoj, da se sploh lahko organizira največje tekme.  Cena? Malenkost! Tri do štiri milijončke v EUR. Plačnik? Prebivalci Ljubljane, saj stoji kompleks na njihovem dvorišču.

Ni mi pa ob tem jasno, zakaj se ni nihče domislil, da bi bila lahko ogrevalna dvorana za košarko in rokomet kar obstoječa dvorana v Tivoliju in bi športnike med ogrevalno in zaresno dvorano vozili z mestnimi ekološkimi avtobusi?

Edino za fuzbal nimam rešitve, ker so Plečnikov stadion spremenili v njivo in očitno nanjo pozabili. Spomladi bi lahko morda na to njivo Ljubljanski župan janković postavil tipske butične vrtne ute od istega proizvajalca, ki jih je dobavljal že do sedaj in zadevo oddal potencialnim vrtičkarjem za 100 € na mesec.

Veste kakšna reklama je to za potencialnega najemnika, če se lahko pri sosedih pohvali, da sta njegovo korenje in repa zrasla na Plečnikovem stadionu, tik zraven Fonovih blokov in to na zemlji, ki bi že davno morali biti last Joca Pečečnika?

Preberi še:
Stadion Stožice

4 komentarji to “Green Dragons memorial center”

 1. smoger Says:

  Center Stotih žic, Mercator Center, Pražni žepi Center, Betonlandia, Sportlandia, Zokiland, Zoranovo, Novi Zoran, St.Zoki’s Memorial Center, Jankov Vič,…

 2. Pajo Says:

  drOnyx, precej si za časom. Slika makete že davno ni več aktualna (tako dvorana, kot stadion sta povsem drugačna), pa tudi to, da v prvotnem razpisu ni ogrevalne dvorane in pomožnih igrišč (v igri oz. zahtevah jih je več, ne le eno) je zainteresirani javnosti že dolgo znano (objavljeno že večkrat, a nikoli pod tabloidnim naslovom, zato pa nisi opazil ;)). Ogrevalna dvorana v Tivoliju? Si se kdaj v življenju ukvarjal s športom, ali pa vsaj spremljal šport? Če bi se, bi vedel kakšen je namen ogrevalnih dvoran in da pač ne morejo biti oddaljene 20 minut z avtobusom. To z razpisom je svinjarija in nekdo bi moral odgovarjat, a jokanje zaradi parih milijonov (% ali 2 celotne investicije) je neresno, ker če se zadeva že gradi naj bo zgrajena z vsemi potrebnimi spremljujočimi objekti. Ne pa, da dobimo polovičarsko rešitev, kakršna je v Mariboru (kjer je investicijo za razliko od LJ v večinskem deležu plačalo mesto)

 3. chef Says:

  Zdaj tole berem v cajtengu.

  So razpis sestavljali javni uslužbenci? 😆 Verjetno pa ne bo odgovarjal nihče. Zakaj le, če celo Pajo pravi, da da gre samo za par milijonov.

 4. mi-ya-gi Says:

  Center nategnjenih davkoplačevalcev

  Pogrebni spomenik lažni eliti

  Jankovićev Gulag

  KT Stožice (Koncentracijsko Taborišče Stožice)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: