Flame wars – Apple lose

Redko katera stvar, ki ni seksualni predmet poželenja, me tako vzburi, kot tako imenovane flame wars med fanatičnimi privrženci posamezne tehnološke igračke ali produkta. Eden izmed boljših flame wars pa nedvomno poteka med zagovorniki Applovih računalnikov in pristaši klasičnega PC.

Pri nas stanja ne poznam, vem pa, da so recimo v ZDA vneti uporabniki Applovih računalnikov razni odvetniki, oblikovalci, novinarji, šefi, skratka raja, ki ne slovi ravno po neki visoki tehnični inteligenci, je pa znana po tem, da ima denar, se rada napihuje in razkazuje svoje statusne simbole, ki jim nenazadnje služijo tudi za to, da se v množici med seboj prepoznavajo (pri nas služijo kot kaže temu bulmastifi).

Applu je potrebno priznati, da ima res vrhunski oddelek za marketing in zelo soliden oddelek za design. Tu ni nobenega dvoma in vsi ljubitelji filmov se bodo spomnili vsaj kakšnega prizora, kjer je v ospredju kadra znano jabolko firme Apple. Če drugega ne pa vsaj Sex v mestu. To preprosto ne more biti naključje in jaz ne verjamem, da bi filmarji vedno za kuliso našli ravno Applovega Maca! Gre torej za zelo spreten product placement, ki deluje. In deluje naravnost izvrstno.

Big Mac users get laid ten times more often then PC users

Samo lepo pa prosim, ne mi nakladat takšnih neumnosti (avtorica neka anonimna pokahontas Diana):

Mac userji že vemo: applovi izdelki so user friendly in delajo leta in leta. Virusi, registri, dll fucking datoteke, instalacije in deinstalacije, mrezne nastavitve, en kup microsoftovih erorjev, ki jih se google komaj shendla, kaj je ze to? Aja, tista razlika v ceni med PC in Macom, pa se Maca ti za ta denar zapakirajo v zelo lep design.

V primeru, da gre tu za pametovanje neke uslužbenke zastopstva za Apple pri nas, bom zadevo razumel kot ekonomsko propagando, sicer je pa napisano totalna bedarija.

Windows operacijski sistem in Mac računalnik s prednaloženim operacijskim sistemom sta dve neprimerljivi zadevi, ne glede na to, kateri anonimni idiot ju gre primerjati.

Apple izdeluje tako računalnike, kot tudi operacijske sisteme zanje. Gre za zelo zaprto okolje, ki paše seveda kot ata na mamo in to imajo razni odvetniki in novinarji blazno radi, ker od njih nihče ne pričakuje, da bodo tako kot Linux uporabniki prevajali gonilnike za mrežne karte, ali se z računalnikom ukvarjali tako podrobno, kot se morajo ponavadi Windows uporabniki. Oni imajo radi, da se ikone na namizju ne spreminjajo, programi se ne inštalirajo ali odinštalirajo, računalnik naj za njih dela nekako tako, kot navaden telefon. Kar si dobil ob nakupu, to imaš za veke vekov amen.

Applu seveda na tak način ni težko narediti stabilnega sistema, ki ne meče errorjev, ker je pač delo njihovega oddelek za quality control toliko lažje.

Uporabnik Appla ne more kupiti katerekoli grafične kartice, mislim da ne more zamenjati skoraj ničesar, razen z originalnimi rezervnimi deli, ki so šli skozi skrbno kontrolo kakovosti .

Tu gre v bistvu za navaden računalniški komunizem, zapakiran v všečen design. Ena partija, en računalnik, en operacijski sistem, en Steve Jobs!

Na drugi strani Microsoft ne dela zaprte kombinacije en PC plus en OS, ampak njihovi operacijski sistemi tečejo na čuda različnih konfiguracijah računalnikov in podpirajo malo morje dodatne računalniške opreme. Uporabnik lahko jutri zabriše staro grafično ven in vtakne notri novo, pa mora sistem še vedno delovati. To je neprimerno kompleksnejši problem, pred katerim so razvijalci OS pri Microsoftu, kot pa ga imajo razvijalci OS pri Applu, kjer gre v bistvu za nekakšen embedden system in nič drugega.

Jaz sem videl na delu tisoče računalnikov, vendar nikjer nobenega Appla, je pa res, da se ne gibljem v teh snobovskih okoljih.

Apple se očitno ne uporablja tam, kjer ljudje počnejo še kaj več, kot pa v preprostem urejevalniku napišejo članek za drugorazredni časopis ali na internetu preberejo nek pravni akt. To bi nenazadnje lahko počeli enako uspešno še vedno na računalniku izpred 10 let, le da Apple izgleda na mizi lepše in se ga da lažje uskladiti z ostalim stilskim pisarniškim pohištvom. Pa še na marsikatero tajnico naredi vtis, ker takega računalnika pa res ni še nikdar videla v življenju.

Brž ko pa uporabnik pri svojem delu potrebuje še kakšne namenske aplikacije ali kaj takega, kar ni nameščeno že ob nakupu računalnika in za to ne obstaja bližnjica na namizju, pa Apple sploh ni izbira in nanj nihče pri zdravi pameti niti ne pomisli. Da ne govorim o tem, da Applovi uporabniki nosijo računalnike na servis zato, da jim usposobijo tiskalnik ali vpišejo IP številko, ker jim ni čisto nič jasno, zakaj tega niso naredili že v tovarni.

Kdo pozna kakšno resno firmo, ki ni prodajalec Applovih proizvodov in kjer bi imeli same iMace povezane v mrežo?

Vem sicer, da je bil Apple nekoč popularen za namizno založništvo (DTP), ker je na njem tekla popularna programska oprema, ampak ti časi so že zdavnaj mimo in vse to zlahka počne današnji osebni računalnik za bistveno manj denarja.

Ja, seveda, Steve Jobs je fucking genius, ampak to nikakor ne pomeni, da je fucking genius tudi vsak posebnež tipa Marko Crnkovič, ki njegove produkte kupi ali uporablja!

Tako, svoje sem povedal, kaj si mislim o Applovih računalnikih, sedaj se pa pobijte med sabo. Jaz bom samo digitalna trupelca odpeljal po končani bitki v reciklažo. Moj blog potrebuje za nemoten razvoj vsake toliko časa gnojilo in malo humusa.

Značke:

38 komentarjev to “Flame wars – Apple lose”

 1. zirosi Says:

  Je zadnjič na piru nanesla debata na zadovoljne lastnike raznih macov in smo na hitro prišli do zaključka, da ti sploh ne preostane drugega, kot da ga hvališ, če si ga že tako preplačal…

  Čeprav, je zadnjič Steve nekaj šimfal čez Adobe, češ da so leni s tem flashem, češ da flash sesuva mašine – upam, da se jim ni preveč zameril, čene bo še tistih par oblikovalskih duš, zaradi katerih se tako rado poudarja, da je mac profi scena, prešaltalo na PC-je…

  Menda ja Bog ni naredil človeku pet prstov zato, da bo samo na eno tipko klikal?

 2. chef Says:

  Poleg snobov, ki bi jim v bistvu zadoščal tudi navaden telefon (to Crnkovič kar naprej poudarja) mace dejansko uporabljajo samo grafični oblikovalci, menda res zato, ker je sistem bolj stabilen – seveda pa na njem praviloma laufajo Adobe programe oziroma izključno Adobe programe – ne pa še drugih aplikacij. Sem ter tja skočijo še na Facebook, za mail je pa več verjetnosti, da ga sploh ne bodo prebrali.

  Jaz pa poznam vsaj en program (ki sem ga včasih uporabljal vsak dan in je bil pravzaprav eksistencialnega pomena za moj šport), ki ga mac ni sprejel in pika. Kaj naj potem?

 3. dronyx Says:

  Ljudje imajo o Windowsih takšno mnenje tudi zato, ker so navajeni početi doma z računalnikom grozodejstva, ki bi jih lahko primerjali s kakšno zoofilijo. Samo potem pa ne jokat, da so Winsi nestabilni, če imaš okužen računalnik od vrha do tal!

  Če računalnik uporabljaš po pameti, so Windowsi stabilni kot jabolčnik.To pa je le potrebno priznati Gatesu, da je zadevo spravil v red z XPji. Seveda jih pa napadajo, ker jim gre Microsoft na živce, medtem ko hekerji tipa Crnkovič na Applih niso sposobni napisati niti skripte, ki izpiše “hello world”, kaj šele resnega virusa. Na Applih v bistvu sploh ni nikogar, ki bi bil kaj takega sposoben početi.

  Critical security holes pa seveda obstajajo tudi na OS X in nenazadnje mislim da ima tudi OS od iPhona velike težave. Ampak kaj češ s tem? Bo kdo vdrl Crnkoviču v računalnik in mu ukradel kolumno za naslednji Objektiv? Ne me basat! Rajši naredim harakiri z zeljnato glavo. 🙂

 4. lala Says:

  Dr. Onyx, lep traktat o tem zakaj apple ni uporaben in je le statusni simbol. Pa vendar se ne morem povsem strinjati. Ja, tudi jaz sem Mac uporabnik in temu primerno navijam za apple. V službi si vsekakor ne predstavljam, da bi uporabljala Maca in tudi jaz ne poznam nobenega podjetja, podprtega z Applom. Mnogo mnogo let sem poznala pravzaprav le Windowse in Linux, pa me recimo slednji nikakor ni pritegnil. Nisem ravno zanesenjaški uporabnik računalnikov, zato mi pred toliko leti razni KDEji, Gnomi ipd niso nudili zadovoljstva pri mojih potrebah. Ostala sem pri windowsih in iih brez večjih bolečin uporabljala, dokler nisem fasala Viste in naletela na nek čuden notebook. Razočarana do konca, V tem času je moj dragi ustvaril Hacintosh in OSx me je povsem očaral. Diani moram dati prav, da je za povprečnega nezahtevnega uporabnika Macov sistem terno. Vsaka točka, ki jo je naštela povsem drži.Poznam kar nekaj starejših ljudi, ki so uspeli v OSx najti in uporabiti nekatere programčiče prej kot v kakšnih windowsih, da ne govorim o linuxih. Gospa srednjih let brez večjih problemov uporablja računalnik, pri čemer pa so klici na pomoč redki, morda enkrat na leto ali celo dve leti, pa še to ker je internet crknil. Ko so “peli” windowsi, so bili klici vsaj enkrat mesečno. Tako pogosti klici se še vedno dogajajo pri nekaj drugih starejših gospeh, ki še vedno uporabljajo windowse – taki klici so precejkrat tečni. Pri tem lahko dodam, da so bili maci starejšim gospem dani v dar, kot pač vsak drug računalnik – torej razlog, da ne kličejo ni ker ne bi hotele priznati težav, ampak jih dejansko nimajo. Ti imaš ali drugačne potrebe – po različnih konfiguracijah tako strojne opreme kot programske opreme – in ti apple ne zadošča ali pa morda ne obvladaš tehnologij?
  Meni ustreza preprostost OSx za tiste najbolj pogoste operacije, ki jih človek izvaja – posodobitve, instalacije, deinstalacije, povezovanje, kreiranje bližnijic na en klik…..
  Skratka, ni potrebno kritizirati Applovih izdelkov, kot da so res samo statusni simbol in da jih ljudlje hvalijo samo zato, ker so jih preplačali in želijo svoj investicijo na tak način upravičiti. Nekaterim (nam) je bolj pomembno, da nekaj res dela, pa čeprav samo v eni konfiguraciji, kot pa da sistem podpira n-konfiguracij in hkrati producira čudne zaplete pri uporabi. Vredno svojega denarja.
  In ja kapo dol windowsem in linuxu, da delajo v n konfiguracijah.V službi sem tudi zaradi tega dejstva z windowsi povsem zadovoljna – lahko brez večjih težav in bolečin kadarkoli zamenjajo hardware (pač stvari žal crkujejo). Ampak tega doma ne potrebujem. Ker mi Mac ves čas dela! 🙂

 5. dronyx Says:

  lala: Če te prav razumem, je v bistvu Apple računalnik za telebane in upokojence?

  Ne me narobe razumet! Jaz čisto verjamem, da Appli res delajo in da se ne sesuvajo. Nenazadnje se tudi moj računalnik ni sesul že zadnjih nekaj let, pa sem ga sam sestavil oziroma so mi ga sestavili po naročilu, brez da bi konzultiral Steva Jobsa. Če bi bil Apple taka nebeška mana mi verjemi, da bi PCji z poslovnega okolja izginili. Pa ne samo da PC-ji niso izginili, Appli so celo izginili iz poslovnega okolja tudi tam, kjer so včasih bili resna alternativa. In kdo potem Applove računalnike uporablja?

  Crnkoviča sumim, da jih dobi promocijsko, par ljudi hoče biti drugačnih in tu notri je nekaj tudi blogerjev, potem so tu še zaresni snobi, ki jih ne bom našteval in običajno vozijo še kakšno Toyoto Prius (eco hibrida) ali Smarta, polepljenega z reklamami ter delajo v oglaševalskih ali oblikovalskih agencijah…še kdo, ki sem ga pozabil?

 6. alcessa Says:

  Damn, Dr. Onyx. Ravnokar sem pristala v tvojem predalöku zaresnih snobov.

  Mea culpa? Prius 😳

 7. dronyx Says:

  Če kupiš še Appla ali bulmastifa, te uvrstim med elito. Ta izjemno ugodna ponudba velja do razprodaje zalog.

 8. Tjasa Says:

  Preden sem prebrala Lalino izpoved, sem hotela reči, da je za določeno populacijo pač ustrezen tak telefon. Takim tudi sede Mac. Če je TAKOOOOOOOOO komplicirano naredit sem in tja kakšno inštalacijo, potem res ni druge, da to namesto tebe počne kdo drug in pri tem mastno zasluži, zraven ti pa da še občutek, da si takooooooo fensi. Pač imaš napeljavo zarjavelo. Mislim, da nihče pri zdravi pameti, ne bi mogel hoditi okrog brez vrečke na glavi potem, ko piše take idiotske slavospeve nekomu, ki mu dobesedno krade denar.

  Pa nekaj se pozablja: pisijaši ne pademo vznak vsakič, ko se pojavi kak nov produkt za PC, in ne nabijamo o tem, kako zlo nenadjebljivi so Winsi ali karkoli drugega za PC. Orodje je orodje. Da ti prihaja ob gledanju kosa plastike z nekaj el. vezja, pa tudi ne moreš bit ravno gladek.

 9. lala Says:

  @drOnyx: nekako tako, ja.. za telebane in starejše. Pa nisem ravno teleban za računalnike, ampak paše nekaj drugačnosti in nekoliko drugačne logike pri uporabi računalnika po celem dnevu v službi. Za poslovni svet… verjamem da je tu verjetno bistven razlog neprisotnosti denar… Apple se je pač odločil na ožji krog uporabnikov… vsak ima svojo strategijo in ciljne uporabnike… lepo si jih naštel 🙂 Glede zanesljivosti računalnika: ja tudi jaz vem za nekaj pcjev, ki kar delajo in delajo in delajo in delajo …. Meni moji pač niso, nesrečno naključje verjetno in sem se odločila za nekaj drugega, s čimer sem v tem trenutku zadovoljna (ja pa tudi osx mi je enkrat zmrznil..)

  @Tjasa: za nekatere pač je problem instalacija.. meni osebno pač ni TAKOOOOOOOOO komplicirano to narediti, mi pa paše da lahko instaliram neko zadevo v 2 klikih ali odštaliram zadevo s točno enim, pri čemer oboje lahko naredim na točno enem mestu v OSx. Poleg tega ni lepo pisati o nekomu, da ima zarjavelo napeljavo, če je navdušen uporabnik nečesa in vidi v applovem osx za nekatere ljudi bistvene prednosti pred winsi. Dejansko ni bil slavospev ampak poskus prikaza neke dobre strani applovega izdelka za eno vrsto uporabnikov. Hodim s pokončno glavo in se ne skrivam (nikoli se ne bom) pod vrečko. Če uporabiš malo tega in malo onega, vidiš prednosti in slabosti obeh.

  Aha pa za konec: FYI, tudi vsi applaši ne pademo na vsak nov produkt appla. Razlika z ostalimi proizvajalci orodja z vezjem v plastiki (ali aluminiju) je tudi ta, da Lenovo recimo nikoli ne skreira tako odmevne in v medije potisnjene predstavitve produkta. Če bi, bi pa mogoče vsi vznak padali za Lenovo ali pa morda Apacer ipd.

 10. chef Says:

  Tako si želim spet malo zjezit Tjašo, pa ne najdem nobene pametne oporne točke :mrgreen:

 11. Aco Says:

  Ne vem kaj ste vsi proti Applu, izbereš kar ti paše. Se mi pa zdi, da imate “PCjaši” več problemov z Mac uporabniki, kot mi z vami 🙂
  Uporabljam Maca že par let, občasno tudi Windowse. Vsi pišete kako so dragi: sam uporabljam laptopa in Apple ni bistveno dražji kot primerljivi laptopi z drugimi operacijskimi sistemi(podobna spefikacija, kvaliteta izdelave, materiali), iPhone ni nič dražji kot primerljivi telefoni (npr z Android sistemom), ampak pri nas jih ne ponujajo operaterji in pač kupiš iPhone po nesubvencirani ceni.
  Ne vem kaj imate toliko problemov s Crnkovičem, on uporablja Maca in jih pretirano hvali, isto kot je počel z Nokio dokler jo je imel, če kaj spremljate njegov blog.

  “Pa nekaj se pozablja: pisijaši ne pademo vznak vsakič, ko se pojavi kak nov produkt za PC, in ne nabijamo o tem, kako zlo nenadjebljivi so Winsi ali karkoli drugega za PC. Orodje je orodje.” – tudi jaz ne, in večina Mac uporabnikov, ki jih poznam pravtako ne, ampak jebiga Apple ima vrhunsko marketing ekipo in znajo stvar tako speljat, da jim ljudje sledijo. Ima pa Microsoft tudi podobne predstavitve, in se tudi piše o njih ko predstavijo kaj novega.

 12. kekez Says:

  Znanec mi je kazal iPhone. Hudiča, niti baterije ne moreš zamenjati brez servisa.
  Če bi Apple delal avtomobile, ni dvakrat za reči, da bi moral na servis voziti tankat.

 13. Tjasa Says:

  Lala. Saj se strinjava, prikimavam. Saj na koncu priznaš, da gre izključno za marketing. O marketingu imam pač slabo mnenje. Ga poznam preveč od blizu.

  Aco, oprosti, mogoče ne padate vznak vsi, ampak vedno, ko El Jobso izpljune nekaj, kar so vsi ostali že imeli, je kot da bi stopil na luno, no.

  Chef, that’ll be the day 🙂 Ej, btw, pravkar bom zamenjala avto z enim sodobnejšim. A potem lahko skozi Črno vas pičim 70+ ali mi ne dovoliš? 😀

 14. rockstar1707 Says:

  No ja, v kar precej stvareh se strinjam z večino – da so Maci bolj statusni simbol kot kaj druega. Maca nisem nikoli uporabljal, sem ga pa videl “na delu”. To jim je potrebno priznati, da imajo uporabniški vmesnik pač bolj prijazen povprečnemu uporabniku kot Win ali Linux. En dober primer je npr. nastavljanje brezžične povezave. V privzetem stanju te Mac vpraša za uporabniško ime in geslo in to je to. Medtem, ko v Win moraš pa napisati katero enkripcijo uporabljaš in še cel kup drugi stvari. Vse te stvari se seveda dajo nastaviti tudi v Macu, vendar je potrebno malo več znanja ali pa klikanja. Večino povprečnih uporabnikov pa te stvari čisto nič ne zanimajo, važno da dela. Z drugimi besedami, na Macu so privzete nastavitve itd. narejene tako dobro, da zadostujejo večini uporabnikov in jih torej sploh ni potrebno nastavljati.

  No, če želiš iz Maca narediti kaj več, si pa praktično na istem kot na Linux-u. Saj konec koncev OSX ni nič drugega kot izpeljanka Unix-a.

  Zakaj je stvar bolj stabilna, je drOnyx že napisal. Ker dejansko podpirajo le par kombinacij hardwarea.

  Meni osebno je zanj škoda denarja, pa tudi večina programov, ki jih potrebujem, na njem ne deluje. Samo pa verjamem, da je za povprečnega uporabnika dosti lažji za upravljanje kot Win ali Linux. In vsem računalništvo pač ni tako v veselje, da bi radi ves čas nekaj nastavljali in klikali itd.

 15. chef Says:

  @Tjaša: Problem v Črni vasi je, da je hitrost sploh omejena na 50 km/h. Tako da ti kar mirno pritisni, samo na policaje pazi 🙂

 16. alcessa Says:

  Se zmeniva za iPod in plišastega orangutana?

  Mac-a ne rabim, ker je PC čisto v redu. Psov pa ne bi imela v stanovanju.

  Aja, a sem čisto zaresni snob, če sama pucam in kuham?

 17. kekez Says:

  “En dober primer je npr. nastavljanje brezžične povezave. V privzetem stanju te Mac vpraša za uporabniško ime in geslo in to je to.”

  Saj to je pa potem enako kot na mojem linuxu 🙂
  Edino potem še stisnem kljukico zraven, da se naslednjič povezuje avtomatično.
  Torej, pridem domov, avtomatično na domače omrežje, v službi avtomatično na službeno omrežje. Dejansko lahko na mrežo pozabiš.

 18. Shirley Valentine Says:

  Mene brand-friki vedno totalno zabavajo, ne glede na vrsto tehnologije, v katero trenutno verjamejo (tipično gre za razne produkte mrežnega marketinga – AMC posoda, neki mega-sesalniki, samočistilne volnene odeje).
  In sem prišla do spoznanja, ki ga marketingarji seveda že dolga leta obvladajo, da če si že odštel za komplet piskrov toliko kot za pol novega avtomobila ali za odejo toliko kot za ves ostali šlafcimer, ti ne preostane drugega, kot da jih hvališ, ker sicer obveljaš še sam pred sabo za kretena.
  Nekje sem prebrala tudi zgodbo o tem, kako so isto vrsto mila zapakirali v dve različni barvni embalaži, potem so enega malo pocenili, drugega malo podražili, nakar je narasla prodaja obeh.
  Kar mi nadvse olajša dušo, kadar se ne morem odločiti med 20 vrstami
  šampona Head&Shoulders.
  K sreči imamo wikipedijo, kjer se lahko zabavam nad najrazličnejšimi ostalimi marketinškimi strata-gemi (na primer http://en.wikipedia.org/wiki/Multilevel_marketing …).

  p.s. I know everything about giving the head, but nobody told me how to give shoulders… 🙂 🙂 🙂

 19. rockstar1707 Says:

  @Kekez

  Saj v tem je težava. Danes je za povprečnega uporabnika kakšna Ubuntu distribucija Linux-a dosti enostavnejša kot Windows sistemi. Samo večini ljudi je to težko dopovedati. Da ne rečem, da je z večino programov dosti manj dela pri instalaciji in posodabljanju kot na Windows OS. Poleg tega že v osnovi vsebuje vse potrebno za 90% uporabnikov. OK, najbrž je pa res težava z igricami, ampak jaz se s tem nisem nikoli ukvarjal.

  Bi bilo hecno podtakniti nekomu neko Linux distribucijo, katere izgled (ikone itd) bi bil podoben OSX 🙂

 20. lart Says:

  vav ti si dejansko napisal da je najboljša reklama za pc da ga lahk skoz šraufaš – hardversko in softversko, če primerjaš z avti, včasih smo jih vsi znali popraviti, no pa tudi treba jih je bilo, zdaj se vsedeš in se pelješ,, če pogledaš 99% avtov je narejenih točno tako in so bolj ali manj udobni in hitri, imaš pa par tipov, ki morajo jasno naviti mašine in se igrati z aerodinamiko, in to bi ti rad od vseh nas ker se ti rad s tem igraš?

  windovsi so (bili) med mladino bolj popularni samo zaradi igric, in tu delajo zdaj obrat mekarji z ajped jajci in podobno šaro, na ajfonih so se ze prijele, zdaj jim moramo dati pa še bigskrin, profiji smo mal v ozadju ampak meni dejansko ni jasno zakaj bi moral zato da uporabljam adobe pa fajnel kat šraufat po kompjutru, prižgem in naj dela to je vse kar si želim kot pri avtu.

 21. kekez Says:

  @rockstar: Bi bilo hecno podtakniti nekomu neko Linux distribucijo, katere izgled (ikone itd) bi bil podoben OSX 🙂

  Mi smo nekomu “podtaknili” linux namesto windows, oziroma ga postavili pred dejstvo pri odprodaji rabljenega notesnika: Take it or leave it.

  Kasneje je pravi, da je že imel zmenjeno pri kolegu, da mu bo to preinštaliral. Vseeno pa se je pred tem malo poigral z dobljenim.
  In zdaj je zaprisežen linuxovec. Niti razmišlja ne o menjavi. Zadeva je podobna Applu (sicer brez marketinga), postaviš – dela, za kar je namenjeno. Brez šraufanja, posodobitev, virusov in podobne golazni…

 22. dronyx Says:

  @Iart: Ugotovili smo že, da Applovih računalnikov v poslovnih okoljih praktično ni.

  Dejstvo je, da so računalniške igre zelo priljubljen vir zabave in nekje sem bral oceno, da bo do konca leta 2011 ta trg obrnil nekje 50 MRD USD letno in raste z 9% na leto. To je ogromna številka in tu svoj delež odreže praktično samo PC in Windows OS (plus seveda igralne konzole). Za Appla pravih računalniških iger ne razvija praktično nihče, razen morda kakšno igrico tipa Pasjansa ali Tic tac Toe.

  Jaz sem že precej v letih, pa kljub temu igram igre in nisem edini. Govoriti v pretekliku in o igricah, pri čemer gre za enega najhitreje rastočih področji zabave, je močno podcenjevalno. Ampak tu Apple spilt keine role. IPaddle tega ne bo v ničemer spremenil.

 23. jure Says:

  apple je precenjen. ful.
  eni modeli, v zda predvsem se ukvarjajo s tem, da si linux (ne linuxe!) inštalirajo na mac-e. pol se pa hvalijo s tem v geek barih in na install partyjih. to bi lahko tudi slovenski snobi začel počet. za bolj alternativne je tu še kakšen bsd pa seveda gentoo.

 24. Karmen Says:

  Ljudi ne delim na (zadovoljne) uporabnike mekovin pisijev. Uporabljam oboje, doma Maca, v službi PCje.

  Kamorkoli pač že spadam, ampak otrokom sem kupila Mace. In ne, nisem jih preplačala: kupila sem rabljene, v odličnem stanju in po zelo ugodni ceni. Predvsem zato, ker mi je škoda časa zajebavanja z vsemi antivirusnimi zadevami.

  Če rečeš, da na Macu vse enostavno pač dela – se ti pisijaš takoj poščije na glavo, češ da je vse tako simpl, ker si pač glup in potem imamo itak neverending story.

  Sem zadovoljna uporabnica Maca, že več let, sem advanced user in z njim nimam nobenega dela. S klikom ali dvema naložim appse, ki jih rabim in te delajo. Prej sem imela na winsih vedno kaj za štemat. In to je to.

 25. dronyx Says:

  Karmen, ti si Snob 2.0. Še otroke vzgajaš v tem duhu. Zakaj pa ne bi bil za njih dober kakšen Linux? Saj tam tudi nimaš nekih virusov in podobnih težav. Jaz se bojim, da bodo ščasoma hoteli imeti vse od Appla. najprej Imac, potem Ipod, pa Iphone, pa Ipad, pa Ikajvemkaj. To je lepota tega mrežnega marketinga po Applovo. Enkrat stakneš okužbo, okužen za vedno.

 26. chef Says:

  Važno da zdaj vsi pišemo Ipad, Ipod, hahaha.

 27. dronyx Says:

  Če stroka reče Ipad, potem mislim da bi lahko tudi Apple spoznal svojo zmoto ter popravil napis na svojih izdelkih in reklamah. Stroka ve vse!

 28. Bo Says:

  V Sloveniji je le nekaj bulmafistov, ene pet baje! 🙂

  (Še pred nekaj dnevi jih je bilo torej relativno precej več.)

  Mene te flame warsi ne zanimajo skoraj nič, saj kaj naj me zanima, kaj drugi uporabljajo in kako mislijo, da so s tistim uspešni, jaz sam moram nekaj narediti, jaz sam si izberem orodje. Poskusil večino, ostal pri kompromisu. Nadležna so jasno kakšna Crnkovičeva modrovanja (tudi za načelne simpatizerje, vsaj neprijetna, bi rekel), v katerih za nameček zapiše, da “oni” niso agresivni in ne moralizirajo … Dejansko kot pametnjakovič v Štoparskem vodniku, ki je z dokazom ubil Boga in ga je nato zbil avto pri njegovem naslednjem dokazu. No, ampak to je moj osebni problem, da sem šel Crnkoviča sploh brat. In pravzaprav je bilo tudi zabavno, ga pač nisem vzel čisto resno.

  Kamor sem jaz hodil na faks, na FMF, ni imel noben Appla, noben fizik, noben matematik, noben programer. Razen enega profesorja, ki je bil sploh zelo poseben. Pa enega asistenta z belim MacBookom (nam je pokazal kaj pred tablo in ga zmeraj povsem zamazal s kredo). V Ameriki je drugače, bil sem na nekaj univerzah, kampusih, podjetjih in tam so ljudje kje precej Apple. Torej tudi tehnično najbolj izobraženi, nimaš prav na začetku.

 29. Karmen Says:

  Imam podoben pogled kot Bo.

  dr. Onyx, starši smo otrokom za zgled. Determiniral si me za snoba, ker imam Maca. Linux (ene tri vrste) sem poskusila, pa mi ni sedel. Briga me Appleov marketing in marketing drugih brandov. No name reči pač takole niso zanimive za šinfat.

 30. dronyx Says:

  Karmen, Crnkovič je mene determiniral za idiota, pa kaj naj? Če to pomeni davčno olajšavo, bom rekel hvala, sicer pa vsako tele naj ima svoje vesele. 😉

 31. Karmen Says:

  dr. Onyx, to res ni bilo lepo. Razumem, da si užaljen in to upravičeno.

  Vseeno pa se mi ne zdi prav, da zato uporabnike Macov mečeš v isti koš.

 32. dronyx Says:

  Pošteno povedano, do sedaj jih sploh nisem imel zamar, tako kot nimam posebej zamar ljudi, ki vozijo novega hrošča ali fičkota (čakamo pa še na spačka). Če sem šel kdaj mimo Applove trgovine, sem iz firbca šel malo vohljat noter, ampak da bi me pa kaj od tam razstavljenega blazno pritegnilo, to pa ne. Moj računalnik je lepši od vseh Applov na svetu in se ponoči lepo svetlomodro sveti!

 33. DJ Says:

  Ni ga cez Commodore! ;-[evil_grin] Bi bilo prav zanimivo, ce bi se presvitlemu uspelo obdrzati do danasnjih dni (pustimo ob strani trgovanje z blagovno znamko in parimi neuspelimi poskusi gadgetarije), kaksna bi bila sele potem scena Wintel-Apple-Commodore. ;D

 34. rockstar1707 Says:

  Hja, očitno k “sovražnemu” nastrojenju proti Applovim produktom (in dostikrat posledično tudi proti njihovim uporabnikom) še največ pripomorejo ljudje tipa Crnkovič. Pa še razložiti se mu ne da, da na tem področju enostavno nima dovolj znanja, da bi bil lahko strokoven in objektiven. Če bi vsaj ostal na nivoju povprečnega, relativno nezahtevnega uporabnika, kar on vsekakor je, čeprav se tega očitno ne zaveda, ne pa da strelja kar iz vseh kalibrov… Poleg tega pa še sam sebe nekajkrat ustreli v koleno, ko modruje kako so Windows uporabniki sovražno nastrojeni proti Mac uporabnikom, sam pa ravno tako vsem soli pamet z Applovo “superiornostjo”.

  Mogoče bi si lahko prebral mnenje Žiga Turka o tem, zakaj je “ugriznil v jabolko in odprl okno”: http://blog.zturk.com/2009/10/odgriznjeno-jabolko-vrgel-skozi-odprto.html Čeprav so tudi njegovi razlogi nekoliko jalovi, saj se lahko bolj ko ne strnejo v dejstvo, da je pač vajen dela na Windows OS, medtem ko se mu ne da privajati na način dela v OSx.

  Skratka, OSx je v resnici zelo enostaven za enostavno uporabo povprečnega, relativno nezahtevnega uporabnika, in lepo izgleda – čeprav smo tukaj že na zelo tankem ledu… Pogostost virusov na Windows sistemih je pač logična posledica njihove razširjenosti. Virusov (in antivirusov) namreč tudi ni prav posebej veliko za Linux sisteme. Čeprav ne vem kaj ljudje pravzaprav počnejo z računalniki, da imajo toliko dela z virusi. Sam ga nisem videl že kar nekaj let…

  Ampak dejstvo je, da OSx-u sodobne Linux distribucije kar se tiče enostavnosti uporabe že močno dihajo za ovratnik. Res pa je, da tam ni tako karizmatičnih prodajalcev kot je Steve Jobs…

 35. franck Says:

  So kar zabavne te vojne Mac/PC. Čisto podobno kot Canon/Nikon pa še kaj bi se našlo. In “tahudi” vojščaki ene ali druge strani v veliki večini sploh nimajo izkušenj z nasprotnim taborom… Šimfajo pač kar tako, vzrokov se najde na netu ničkoliko pa jih povzamejo.

  No ja, moj pogled na vse skupaj… Sam uporabljam oboje. V službi sicer samo Win, doma Maca. Tudi družinski člani imajo Mace in čeprav znamo vsi uporabljati oboje, Macov ne damo stran 🙂 Zakaj, je brez veze razlagati, to mora pač vsak poskusiti in presoditi.

  Samo še to. Poznam znanega pisatelja, ki je sicer že precej v letih, ampak praktično vsak dan prečepi kar nekaj časa za kompjuterjem. Debela očala, že malce nerodni prsti… Že kar nekaj let je tega, kar so ga pri založniku zaradi kompatibilnosti prepričali v uporabo Win. Joj, koliko problemov, koliko teksta je moral tipkati dvakrat, celo trikrat. Pa problemi z backupom in pošiljanjem… Pa mi je enkrat pokazal enega starega Maca, pokritega s krpo:”Jaz ne vem kaj je to, ampak dokler sem delal na Macintosha je bilo tako enostavno vse skupaj…”

 36. Kleingeschwätzeltes am Freitag / Petkove čvečkarije « moosings Says:

  […] Slavni slovenski bloger Dr. Onyx je npr. pred kratkim definiral “prave snobe”, kot sledi: “običajno vozijo še kakšno Toyoto Prius”, potem pa prijazno dodal: “Če kupiš še Appla ali bulmastifa, te uvrstim med elito.(vir)” […]

 37. bb Says:

  to, da na macih ni virusov je urbana legenda, ker noben na njih ne uporablja av programa. Dejstvo je da obstaja kar nekaj virusov/keyloggerjev, spywara/adwara za mace samo deluje po princu “kar nevem me ne boli”.
  Kar se zadeva apple izdelkov, je pa tako kot pri večini podjetij nakateri izdelki so dobri drugi pač malo manj. Npr. imac je zame osebno neuporaben zaradi glossy zaslona, ker ko gledam v monitor želim videti vsebino ne kaj se dogaja za mano. Veliko rajši imam kvaliteten mat zaslon s PVA matriko pa na njega priklopljenega mac minija.
  Je pa OSX sigurno “trotl zihr” sistem z nekaterimi pomankljivostmi (prvi odtavek). Podoben primer so tudi nekatere distribucije linux, ki mogoče po sami namestitvi zahtevajo morda zahtevajo nekaj klikov (odvisno od želj uporabnika), dodajanje in odstarnjevanje programov iz repozitorijev ima pa linux najlepše urejeno, izbereš “dodaj program” in izbereš tistega ki ti je najljubši iz vseh mogočih kategorij.

 38. Tomaz Z. Says:

  Če bi Apple delal avtomobile, ni dvakrat za reči, da bi moral na servis voziti tankat.

  Ce bi Apple delal avtomobile, bi mel gas in bremzo na istem pedalu. Zavijanje pa s touch screenom.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: