Življenje v sekretu

Kar se tiče arhitekture se mi zdi, da mi sodimo med večje konservativce, saj domišljija povprečnega slovenskega investitorja, ki se loti gradnje individualne hiše, ne seže dlje kot pa do tipskega načrta, ki ga prekopira iz kakšne nemške revije tipa Hausbau. Še raje pa sezida kar običajno kocko dimenzij 10 x 10 metrov, s klasično dvokapnico.

Če kdo res postavi kaj unikatnega in posebnega, pa seveda tvega, da bo doživel silovit upor okolice, ki v svoji sredini ne prenese drugačnosti.

Tu mi pride na misel primer hiše v Podkorenu na Gorenjskem, ki so ji dali domačini zaničljivi izraz Krematorij (foto) in zahtevali njeno porušitev, ker naj bi kazila idilično okolje. To, da je hišo projektiral ugledni arhitekturni biro oziroma sta bila projektanta ugledna arhitekta, pa ni pomenilo seveda jeznim vaščanom čisto nič, ker je šlo za žabarja.

Nekoliko bolj ekstremen in drzen primer slovenske krajinske arhitekture je tudi zlata hiša podjetnika Joca Pečečnika (foto) v Šmarci, ki verjetno tudi marsikomu ni ravno všeč, saj močno odstopa od naše predstave, kako naj bi bila videti normalna bajta.

Ne vem pa kaj bi prebivalci idilične gorenjske vasice Podkoren porekli na to, če bi nekdo v njihovi okolici postavil hišo v obliki WC školjke?

Tole hišo je pred leti dejansko postavil Korejec Sim Jae v mestu Suweon, 40 km južno od Seula in se imenuje Haewoojae, kar naj bi v Korejščini pomenilo “a place of sanctuary where one can solve one’s worries” (raje ne prevajam, da se ne osmešim). Ga je pa pri postavitvi tega arhitekturnega bisera vodil plemenit namen, saj je želel tako opozoriti na svetovno potrebo po boljših sanitarijah. Ob tem, da je ponosni lastnik tega sekreta od hiše hkrati še ustanovitelj Svetovne WC organizacije (World Toilet Organization).

Se pa globoko strinjam z njegovo izjavo, da “proper sanitationis is the number one preventive medicine“, ker če pogledamo skozi zgodovino, so bile najhujše prenosljive bolezni prav posledica zelo slabih higienskih razmer.

No, ko bo denar, jaz nameravam zgraditi hišo iz suhega zlata, ker bi rad na tak način opozoril na problem revščine po svetu. Ups, to je verjetno naredil pred mano že Joc Pečečnik.

5 komentarjev to “Življenje v sekretu”

 1. zigak Says:

  Stavbo Fagg je tudi projektiral ugleden arhitekt.

 2. kekez Says:

  Konzervativnost ni glavni razlog 10×10 kock z dvokapnico.
  Glavni razlog je zagotovo price/performance. Vsako dodatno okno, frčada, žlota na strehi… stane in na koncu razen vizualnih učinkov ne prinese nič k boljšemu bivanju.
  Jaz imam bajto v obliki križa, pa so mi krovci malodane v zlatu zaračunali streho, ki pa je nazadnje še spuščala.

 3. dronyx Says:

  @kekez: Meni se zdi, da je pri Slovencih ne glede na to, kaj počnejo, še vedno globoko v malih možganih zasidrana mantra “kaj bodo pa sosedje rekli“. To zavestno ali podzavestno vpliva na naše obnašanje na mnogih področjih, od izbire nagrobnega kamna, do strehe ali tipa ograje.

 4. swizec Says:

  Tale bajta je fucking awesome!

  Kdorkoli se ne strinja, da se za lepo bajto splaca odstet velike denarce in da seksi hise nic ne prispevajo h kakovosti bivanja v njih pa je precej ocitno … no, they just don’t get it. 🙂

 5. rockstar1707 Says:

  Lepota je zelo subjektiven pojem. In takle “sekret” je v alpskem okolju, po mojem mnenju, vse prej kot pa dobra arhitektura. Verjamem pa, da se fino vklopi v kakšno bolj moderno okolje. In podobno velja tudi za Jocovo hišo. Po mojem bi se dalo narediti tudi super moderno hišo, ki bi se lepo vklopila v preostalo naselje. Ampak potem pa ne pride več tako do izraza, kar bi bila najbrž največja težava…

  Kar se pa ostale arhitekture tiče, je pa že kekez lepo povedal. Na koncu se v 99% primerov konča pri denarju. Poleg tega še ne pomeni, da če je novo, moderno in lepo, da je tudi uporabno. Dejstvo je, da so stare dvokapnice še vedno daleč najbolj funkcionalne. Skoraj vse ostalo ima cel kup slabosti. Kdor ne verjame, naj si gre ogledat stanovanja v zgornjih nadstropjih v “modernih kockah”. Mogoče to celo komu izgleda lepo, samo tista lepota je kmalu kaj malo pomembna, ko se ti začne po vseh kotih nabirati vlaga in plesen. In glede na zasnovo zgoraj prikazanega “sekreta” ne dvomim, da bi bil lastnik v Sloveniji trenutno močno navdušen, ko bi moral kidati “odtok”…

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: