Mešalci betona in megle

Kot so napovedali že malo boljši vedeževalci (danny in karin v to skupino ne sodita), bosta finančna kuga in jetika letos kosila zlasti v gradbenih podjetjih in ta prerokba se pri nas že uresničuje.

Ob tem, da na okužbo seveda niso imune tudi banke, ki so veselo financirale razmah gradbeništva v konjunkturi, le da so one večinoma v veliki prednosti pred gradbinci. Ob večjih finančnih težavah lahko one pričakujejo nesebično pomoč davkoplačevalcev, ki jih seveda ne bo nihče nič vprašal za mnenje, samo vzel, kolikor bo potrebno.

Pri nas se mi zdi, da so nekateri hitro pozabili, da ima zadnja finančna kriza svoje korenine v ameriški nepremičninski krizi, ki je okužila bančni sektor. Ob tem pa seveda ni za pričakovati, da bi lahko gradbeni sektor iz te krize odkorakal brez težkih ran, ker je to vse skupaj tesno povezano.

Gradbeništvo je bilo po moje v preteklih letih samo še ena velika anomalija, ki je delovala na principu napihljivega balona. Banke so z veseljem kreditirale gradbena podjetja, ker so šla stanovanja za med in praktično za katerokoli ceno, tako da tu nekega rizika ni videl nihče. Sploh ker so bila kot zavarovanja kreditov uporabljene kar hipoteke na še ne zgrajena stanovanja, ki bodo z leti samo pridobivali na vrednosti. Na drugi strani so seveda z veseljem banke kreditirale tudi prebivalstvo, da so ljudje lahko kupovali precenjena stanovanja, pri čemer spet kot zavarovanje nastopa to isto stanovanje v obliki hipoteke.

Zadeva tako v bistvu ni nič kaj bistveno drugačna od kreditiranja tajkunskih prevzemov in zavarovanja kreditov z delnicami. In tudi tu gre za bajeslovne zneske vrednosti kreditov. Če sem pravilno slišal nek podatek, operirajo s skupno številko pet milijard €, kar se mi zdi precej realna cifra, če znaša samo dolg Vegrada že 700 milijonov.

Da je s tem finančnim mešalcem betona in megle nekaj hudo narobe je postalo jasno takoj, ko se je v ljudeh pojavil dvom, zakaj za vraga bi bil kvadratni meter stanovanja v Ljubljani vreden 3000 €? In ko ljudem še janković pove, da je realna cena v Ljubljani 2000 € za kvadrat ali še manj, je vrtiljaka v hipu konec, nekaterim se od centrifuge zvrti v glavi in prične se agonija, ki smo ji priča sedaj.

Vegrad bo kot kaže prvi od velikih, ki bo omahnil v to finančno brezno. Banke so mu že blokirale vse račune, plenijo jim gradbeno mehanizacijo in pospešeno študirajo, kaj narediti s stanovanji, na katerih imajo hipoteke. Prodati se pa jih po oglaševani ceni enostavno ne da več in tako bo kot kaže vsaj še nekaj dolgih nadaljnjih let. Živeti pa je treba. Že danes in to velja tudi za banke.

Nekje sem prebral, da naj bi imele banke celo tako bizarne ideje, da bi same ustanovile nepremičninska podjetja, ki bi stanovanja oddajala v najem vsaj toliko časa, dokler se cena kvadrata ne vrne na prvotne nivoje. Tako utopično razmišljanje pa se gre po moje lahko samo nekdo, ki ve, da ga bodo dokapitalizirali davkoplačevalci, ko bo zaradi slabitev prikazal pol milijarde € čiste izgube.

Ob vsem tem se pa meni še najbolj smilijo razni mali podizvajalci, doo-ji in sp-ji, ki so večinoma gradili ta stanovanja, a bodo kot kaže ob stečaju ostali čisto brez vsega, ker imajo banke prednost. Zato me niti ne čudi, da se je eden izmed takih podizvajalcev na Vegradu oglasil kar s puško, ker mu dolgujejo 100.000 € in od katerih se po moje lahko kar poslovi.

vir: Vegrad

Se mi pa ob tem pojavlja še eno neprijetno vprašanje.

Recimo da bi bil tako nor in bi si kupil stanovanje v Celovških dvorih za 2.800 € ali morda celo kakšen stekleni penthouse  na vrhu za 3.800 € po kvadratu.

Kje imam jaz kakšno garancijo, da se kateremu izmed podizvajalcev nekega lepega sončnega dne ne strga, ker ni dobil niti centa za svoje delo in je tako ogrožena tudi njegova gola eksistenca, ter pride v moje pošteno plačano stanovanje, mi razbije v prafaktorje kopalnico, demolira kuhinjo, odtrga parket in iz sten stolče dol ves omet?

Preberi še:

Vpliv ščurkov na ceno nepremičnine
Kdaj zlom našega trge nepremičnin?

5 komentarjev to “Mešalci betona in megle”

 1. KREN Says:

  Čeprav je za podizvajalce in njihove zaposlene situacija težka, jaz osebno komaj čakam, da se sesuje prva firma.
  Po mojem bo to sprožilo domino efekt, zagnala se bo panika, nič več se ne bo dalo odlagat plačil kar po telefonu.
  In končno bodo tudi cene nepremičnin bolj realne. Ne pa sedaj, ko imajo v sosednji stavbi že dve leti od 37 novih stanovanj prodanih in vseljenih 5, cene na netu pa so padle za manj kot 5%….

 2. dronyx Says:

  @KREN: Kakor jaz poznam tole državo se bojim, da bo res čisto zadnja opcija padec cen nepremičnin, ne glede na to, kaj si misli minister Lahovnik! Stečaj gradbincev oziroma investitorjev v nepremičnine še ne pomeni nič, dokler nekdo ne privije banke. To jih pa ne bodo, ker so one mnooogo bolj v nacionalnem interesu, kot pa ti. 😉

  Je pa čisto možno, da smo na področju nepremičnin mi nova Irska, le da to tako spretno prikrivamo, kot Grčija svoj javni dolg. Temu se baje reče kreativno računovodstvo.

 3. KREN Says:

  S tega stališča gledano imaš na žalost prav. Ampak od nekod bo vendarle treba poplačat vse račune, ki so bili izstavljeni. Država bo morala okrepat tudi zaradi brezposelnosti, ki jo bo ta val povzročil, upam da ima kdo toliko pameti, da vidi dlje od naslednjega koraka.
  Verjamem pa tudi, da se bo prodaja ob stečajih podjetij še zmanjšala, če bodo cene ostale iste. Poznam kar nekaj ljudi poleg sebe, ki smo se že pred “krizo” odločali za nakup, vendar počakali in čakamo še sedaj. Na ugodnejšo ceno… Trg se ne premika, slej ko prej bo počilo.

 4. KREN Says:

  Popravek v drugi vrstici – “država bo morala ukrepat, ne okrepat ;)” Čeprav se lahko zgodi, da tudi krepne 😉

 5. dronyx Says:

  Če pogledaš naše gradbeništvo, verjetno kakšnega hudega udarca na področju nezaposlenosti ne bo, ker gre večinoma za delovno silo iz juga (Bosna), ki nima nikakršnih pravic in dela pri nas po sistemu “po uporabi zavrži“. Projektanti in podoben kader bo šel novim izzivom naproti in bodo hitro našli delo drugje, režijski delavci pa bodo morda res končali na zavodu.

  Trenutno se mi zdi, da vsi čakajo in gre za pat pozicijo, ker nihče noče popustiti. Kupcem so stanovanja močno predraga, prodajalci pa ne bi prodali ceneje. So se pa investitorji verjetno nasadili pri tem, ker so zemljišča v Ljubljani in okolici preplačali in to predstavlja veliko postavko v končni ceni. Jaz predvidevam, da cena mešanja betona, zlaganja ceglov in postavljanja predelnih sten ni nič dražja v Ljubljani ali Murski soboti. Obstaja pa spodnja meja cene kvadrata, pod katero naredijo investitorji izgubo.

  Jaz ne razumem, če je stanje res tako kritično, zakaj ne naredijo recimo licitacije po TV in postavijo začetno ceno recimo pri 1500 € po kvadratu? Če so jankoviću lahko prodali stanovanja na veliko po 1350 € za kvadrat, je to še vedno dobra kupčija, ker bo povprečno dosežena cena verjetno še nekaj višja.

  Če je dilema stečaj ali manjša izguba in preživetje, ne vem, kaj je bolje? Očitno stečaj. Meni je tudi to v redu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: