Jama mora ostati doma

Postojnčani kupujejo jamo. In to ne katerokoli luknjo, ampak kar The Postojna (jama grotte cave). Eno redkih prebivališč človeške ribice (Proteus) na svetu in lokacijo, kjer se je odvijala večina akcijskih prizorov v filmu Ne joči Peter.

Taki odločitvi botruje prepričanje domačinov, da Postojnska jama ne sme pasti v roke tujcev, kar mene malo spominja na partizanske čase.

“Vojak Stane, za vsako ceno moramo pred sovragom ubraniti koto 205!”, “Razumem tovariš poročnik gromka strela! Dokler bije srce in je v moji puški še kakšna ognjena krogla, sovrag ne bo tlačil naše zemlje!”, “Smrt fašizmu, Svoboda narodu, tovariš Stane!”

Samo časi so danes drugačni. Ljudje se ne delimo več na zaveznike in sovražnike, partizane in švabe, ampak na tiste, ki imajo denar in na tiste, ki denarja žal nimamo. Kakšno pa je poreklo tistega, ki prinese denar, je pa povsem drugotnega pomena.

Če sem prav razumel tole zgodbo, je bila Postojnska jama oddana v dolgoročni najem oziroma v dvajsetletno upravljanje Istrabenz turizmu, ki se je skupaj s skupino Istrabenz znašel v hudih finančnih težavah in je zato prisiljen prodati tudi Postojnski turistični biser. Da pa bi domačini preprečili nakup jame tujcem, so se odločili sami organizirati in zbrati potreben denar za nakup, v prepričanju, da so najboljši lastniki jame lahko samo domačini!?

Sicer nisem prepričan, zdi pa se mi, da je tudi Igor Bavčar domačin iz Postojne, tam pa ima svojo kliniko za živali baje tudi njegova hči. Torej v tem primeru ni šlo za tujca, pa se kljub temu zadeva ni obnesla, če gre sedaj na hitro v prodajo?

Sam sem do takšnih horuk komuna-lnih “podjetniških” idej zelo skeptičen, ker to smo se mi enkrat že šli na veliko in se ni dobro končalo. Tudi če občani zberejo potreben denar z nabirko od hiše do hiše (mamca, mate kej za pusta hrusta sistem), ne razumem, kako bodo dolgoročno upravljali s turističnim kompleksom? Saj tu se ne gre samo za to, da je jama tvoja oziroma recimo temu raje kar “naša”. Jamo in pripadajoče objekte je treba upravljati, vzdrževati, nekako je potrebno privabiti tudi kakšnega turista, nekdo mora hoditi na banko po kredite in nenazadnje je potrebno finančno konstrukcijo zapreti tako, da ne bo koga spet bolela glava od izgub. Dvomim, da bo par tisoč občanov, ki bodo prispevali od 10 centov do 50 € za nakup jame, lahko karkoli pametnega naredilo na tem področju, ker pregovor: veliko babic, kilavo dete, ni čisto iz trte zvit.

Niso pa Postojnčani edini, ki so prišli na to idejo.

Pred dnevi, ko smo se s težkim srcem poslavljali od Mure, so tudi zaokrožile ideje, da bi delavke same zbrale denar in firmo odkupile. Samo ta utopična ideja je šla hitro skupaj z Muro pod rušo.

Sedaj samo še čakam, da se tudi 2.800 prebivalcev Portoroža spontano organizira in prepreči, da pade še hotel Kempinski Palace v roke sovražniku (beri – pade v tuje roke). Če lahko tule malo priskočim na pomoč z matematiko, bi moral po mojih izračunih za 100.000.000 €, kolikor naj bi stala samo obnova hotela, vsak prebivalec te naše obmorske komune vplačati zaokroženo 35.714,28 €.

Veliko sreče (in še več denarja)!

33 komentarjev to “Jama mora ostati doma”

 1. Čukica Says:

  Bavčar ni rojen Postonjčan, na Bavčarja so lahko “ponosni” vaščani Sela, vasi na pol poti (po stari cesti) med Ajdovščino in Kromberkom, malo pred Črničami.

 2. dronyx Says:

  Čukica, potem se pa opravičujem za tole dezinformacijo, ki sem jo napisal v dobri veri. Torej se sonet potem pravilno glasi: O Selo! srečna, draga vas domača, kjer… de b’ uka žeja me iz tvojga svéta speljala ne bila, goljfiva kača!

 3. Čukica Says:

  Dohtar, dobro si tole spesnu, svaka čast 🙂

  Kolk pa pride med brati 51 posto jame? 20, 30 milijončkov? Bogati tile Postonjčani

 4. dronyx Says:

  Hmmm, dobro vprašanje. Istrabenz naj bi kupil leta 2003 51 % družbe Postojnska jama turizem, ki ima koncesijo za Postojnsko jamo (torej ti ne kupiš jame, ampak samo koncesijo za njeno eksploatacijo). Takrat je pisalo, da je znašala koncesija 350.000.000 SIT, kar naj bi bilo malo manj kot 1.5 milijona € (ob tem da je jama prinesla 150.000.000 SIT dobička). Letno seveda.

  Če ima Postojnska občina 8500 duš to potem na hitro izračunano pomeni cca. 176 € na glavo. Sicer v primerjavi s Portorožani bistveno cenej, ampak v 20 letih je pa to solidnih 4000 €, ki lahko ob uspešnem poslovanju rastejo z 10 % ali še višjim letnim donosom. Ampak pogoj za to pa je, da nekdo z jamo uspešno upravlja, sicer bo izguba.

 5. Čukica Says:

  Čaki, kaj se torej prodaja? Koncesija, jama ali oboje skupaj? Ni mi jasno, zakaj bi Istrabenz turizem sploh prodajal samo koncesijo, koliko si sploh lahko pomagajo samo s prodajo koncesije, njim so potrebne večje pare

 6. dronyx Says:

  Tole zgoraj so kot rečeno stari podatki iz leta 2003. Istrabenz turizem je baje to soboto objavil v Delu oglas v angleščini, kjer prodaja družbo Turizem Kras, ki je leta 2008 za 20 let obnovila koncesijo za jamo in predjamski grad. Pričakujejo 20.000.000 €, baje pa naj bi ponudbo oddal tudi konzorcij lokalnega prebivalstva in gospodarstva.

  Istrabenz v primeru Turizma Kras, ki ima 130 zaposlenih, prodaja predvsem blagovno znamko Postojnska jama in Predjamski grad, nepremičnine v Postojni pa po mnenju našega vira niso preveč zanimive in ne dosegajo visoke tržne vrednosti. Družba je imela lani 10,5 milijona evrov prihodkov (leta 2008 več kot 11 milijonov), od tega šest milijonov samo od vstopnine v Postojnsko jamo (imeli 500.000 obiskovalcev) in več kot 600.000 od vstopnine v Predjamski grad. Ustvarili so 1,42 milijona evrov dobička in amortizacije. V Postojnski jami so zaradi spremenjenega načina obračunavanja lani plačali več kot dva milijona evrov koncesnine (vir).

 7. Čukica Says:

  Ok, panimajem.

  Sicer se pa strinjam s tvojim komentarjem, tudi jaz si ne predstavljam, kako amatersko, v prostem času, furat gospodarsko dejavnost, izbira profija pa med tolikimi dušami lahko predstavlja resen problem.
  Največ, kar lahko naredijo za svojo jamo je, da s svojim mestom ne delajo kot svinja z mehom (kar počnemo Ljubljačani), naj živijo z njim, naj furajo svoje male biznise, vezane na jamo, take reči.

 8. dronyx Says:

  Meni firma s 130 zaposlenimi in 10 milijoni prihodkov še zdaleč ni kot kakšna avtomehanična delavnica s tremi zaposlenimi. Tudi jaz se bojim, da zna taka široka družbica spet najti kakšen zaslužen kader za šefe, ki pa bodo brez izkušenj, češ, saj tisto jamo pa res ni nobena kunšt upravljat! Pobiraš pridno vstopnino in vsako leto postaviš žive jaslice, pa je kakšen milijon dobička takoj tu. Vraga!

 9. Čukica Says:

  Saj nočem podcenjevat teh ljudi, niti približno ne, samo za začetek bi bilo dobro it na Tromostovje zvončke prodajat, pa potem ugotavljat, koliko rezultat odstopa od planiranega 🙂

 10. Lezalnik pika Com Says:

  Jaz se pa ne strinjam, money talks, bulshit walks. Vsa čast Postonjčanom, če jim uspe. Se spomnim vročih debat o nacionalnem interesu, ko se je začela prodajati naša “družinska srebrnina” (lol). Potem je novinarka začela spraševati ta glasne poslance, če in koliko bi(bodo) oni namenili za nakup kakega od naših šampionov in ga tako rešili pred tujci. Po vrsti izmotavajočih odgovorov je bil seštevek nekje tam med 0€ in en očenaš. Seveda pa to za njih ni bila ovira, da nebi v nakup posegla država z “skupnim” denarjem oz. s tujim kurcem po koprivah.

  Če vzamejo Postonjčani svoje k.. v roke verjamem, da ne bodo mlatili po koprivah ampak bodo lepo pazili da samo po marjeticah in tulipanih :). Da vsi prispevajo denar ne pomeni, da se bodo vsi gužvali na direktorskem stolu. Postonjska jama že ima svojega direktorja in zaposlene… predvidevam :). Rabi pa lastnike, ki jim ne bo vseeno kaj se z jamo dogaja in kaj zaposleni počnejo. Da ti lastniki prispevajo svoj lasten denar je že en kar precejšen korak k temu, da jih bo zanimalo tudi kaj se z njim dogaja.

 11. dronyx Says:

  Ja, žal dostikrat ljudje vidijo samo profit, ne razumejo pa, da profit ne pride sam od sebe. To se bi lahko Postojnčani naučili tudi od skoraj “zemljaka” Bavčarja. Saj firme, ki jih je pripojil Istrabenzu, so lahko vsaka zase delale s profitom, samo potem kot celota je šlo pa vse skupaj v maloro in na poti do malore je pa še razprodal ali ukinil serijo blagovnih znamk Droge Kolinske (mislim da tudi viki kremo in žvečilke čunga lunga), ki so bile na trgu po več desetletji.

 12. dronyx Says:

  @Lezalnik: Jaz želim, da bi Postojnčanom uspelo in morda postanejo svetel primer “eko” oblike kapitalizma, kjer prebivalci ne čakajo samo na mano iz neba, ampak tudi sami kaj storijo.

  Vendar…

  V kapitalizmu investitor nosi velik riziko. Jaz poznam primere okrog mene, ko so se šli ljudje razne s.p. in na bankah jemali kredite na hipoteko, da so lahko poslovali. Ampak kljub temu, da so delali od jutra do mraka, se vse skupaj ni izšlo in banke so jim zaplenile takoj tudi zastavljene nepremičnine (v takih primerih ni “bi, nebi” kot pri Vegradu). Oni so praktično čez noč postali brezdomci. Saj je res, da se da na drugi strani tudi veliko zaslužiti, ampak dosti manjši je riziko, če si delojemalec, kot pa delodajalec. V primeru Postojnske jame bo občinski konzorcij, če seveda uspe, postal delodajalec.

 13. Čukica Says:

  @Lezalnik:
  To je pa zelo laično gledanje. Saj posel in podjetništvo sta eno samo zaj… mlatenje s k… po koprivah, če kdo želi mlatit po marjeticah in tulipanih, ne sme v podjetništvo, prava smer je politika. 🙂

  Pa še neki: prebivalcem Postojne dam prav v tem, da ne želijo, da profit od njihove nebeške mane odplava nekam v tujino. Skozi to je treba gledat tudi »napore« države, da katerega od teh biserov kupi s tujim (našim) denarjem, ampak – če tak poslovni subjekt prinaša dobiček, ga je deležna tudi država, tudi država si z njim polni svoje večno prazne žepe in ga deli naprej nam za javne storitve, ki nam jih nudi, se pravi, da se nam ta sredstva tudi vračajo, ne zgolj jemljejo – če nima nobene srebrnine, potem imamo primer Baltika, kako to gre. Ta je bil še dve leti nazaj za naše mladoekonomiste prava role model, kako naj bi se država obnašala, zdaj so v totalnem k… je na Financah mogoče prebrati samo še primerjave z Nemčijo, na Baltik so vsi pozabili 🙂

 14. Lezalnik Says:

  @dronyx: koliko SVOJEGA denarja je Bavčar vložil v svoj imperij? Je zdaj brez gat na ulici in žica za litrco, ko se je vse sfižilo? V tujini poslovni angeli niti ne gledajo koliko bo vložil podjetnik ampak kakšen delež njegovega celotnega premoženja bo vložil. Najbrž ni treba razlagati, da bo tisti, ki vloži več svojega imetja v nek posel precej bolj zainteresiran, da zadeve tečejo kot nekdo, ki je svoje nakupe financiral s kreditom podjetja, z nepovratnimi sredstvi iz kakšnega sklada, s posojilom z državno garancijo, sredstvi za spodbujanje tega in onega in podobnim…

  Seveda lahko propadeš tudi če vložiš svoj denar. Gre se za odnos. Ali bo tvoje podjetje v katerega si vložil kredit s hipoteko recimo, najelo svoje prostore od nekega znanca za 1.5x ceno ker je ravno znanec? Ali bo šenkalo še kak milijon gradbeniku z aneksi? Ali bo imelo 2x več zaposlenih kot neko primerljivo podjetje? Halo, saj nisi nor :).

  Zato čestitam Postonjčanom, če se bodo odločili in vložili denar tja kjer so njihova usta 🙂 in njihov odnos do PJ bo precej drugačen kot, če se bo to spet sfižilo v neko fehtanje države za denar (kar se mi zdi precej verjetno).

  Kaj pa je recimo delničarstvo drugega, kot da mnogo ljudi vloži nekaj svojega denarja v podjetje. Pa d.d.-ji čisto lepo poslujejo, pa tudi ta pravi zagreti delničarji se kdaj na skupščini pošteno skregajo :).

  @Čukica: koliko podjetij imaš v lasti, da mi lahko rečeš, da je to laično gledanje :)? Posel in podjetništvo sta zajebavanje zaradi(z) države(o), sama po sebi pa omogočata veliko osebnega zadovoljstva, rasti in izpolnitve. Če iz nicka sklepam da si punca mogoče zato ne veš kako pazljivi smo fantje pri tem po čem opletamo s svojim hihi.

  Kaj si nekdo želi ni nič, kaj si nekdo želi da naredi nekdo drug namesto njega tudi ni nič. Če pa zaradi te želje kaj narediš sam, potem pa čestitam. V bistvu ne vem v kaj me hočeš prepričati – da je boljše da kupi PJ država s “skupnim” denarjem kot postonjčani s svojim?

  Da je boljše da je v končni fazi država lastnik vseh podjetij, pobere ves dobiček in imamo tu indijo koromandijo? Samo po Milko in WC papir bo pa spet treba v Avstrijo 🙂 (škoda ker v italiji zraven praška ne dobiš več tistih kul digitalnih ur s kalkulatorjem).

 15. kekez Says:

  @Čukica: “prebivalcem Postojne dam prav v tem, da ne želijo, da profit od njihove nebeške mane odplava nekam v tujino.”

  Jaz pa jim ne dam prav.
  Prvo pravilo ekonomije (oziroma drugo, za tržnimi) je, da posel generira posel, oziroma denar. Če bi našli ene tuje mojstre, ki bi vrhunsko upravljali s tole jamo, bi zraven lahko padlo dosti več, kot če se sami učijo upravljati z vsem skupaj.

  Drugače rečeno. Če meni šef zrihta 5000€ plače, mi je vseeno, če ima on 100.000. To je bolje, kot če bi bil jaz šef in bi sam sebi zrihtal 2000.

 16. kekez Says:

  V Sloveniji sicer tole, kar sem napisal zgoraj, ni čisto res.
  V Sloveniji je bolj pomembno, koliko zasluži sosed, kot pa koliko zaslužim jaz.
  Ni pomembno, da jaz zaslužim dovolj, pomembno je, da sosed ne preveč.

 17. dronyx Says:

  @kekez: Saj to ni samo v Sloveniji. Nasploh se ljudje radi primerjajo med seboj in so zato relativne razlike bistveno bolj pomembne kot absolutne. Mene ne moti toliko, da jaz zaslužim 300 €, bolj me moti to, da ti dobiš 10.000 €. Nekoga v Afriki pa boli, če ima recimo model iz sosednjega šotora deset žena, on pa samo dve. Čeprav jih v bistvu sploh ne rabi deset, oziroma jih deset niti noče.

 18. Čukica Says:

  @Lezalnik: Hi,hi,hi, sem solastnica enega. In glede na to, da sem v podjetništvu že ohoho let, si upam ugovarjat celo fantom, si moreš mislit to predrznost. In zelo dobro vem, koliko znoja in krvi je potrebnih, preden prideš do zadovoljstva in izpolnitve. Nekateri tudi ne pridejo, glede na procentualno eno najvišjih umrljivosti naših podjetij v EU v prvih letih poslovanja – veliko je kriva država, vsega pa nikakor ne. O vzrokih bi sedaj lahko naklofala cel traktat, ma je petek popoldne, pa sem malce zbita. In ne podtikaj mi stvari, ki jih nisem napisala (država lastnik VSEH podjetij), raje argumentiraj, kaj je slabega, če država iz dobrega podjetja, katerega lastnica je, črpa profit.

  @kekez: V teoriji se to sicer zelo lepo bere, v praksi pa najbrž ne bo kakšnih vrhunskih tujih mojstrov, ki bi se grebli za jamo, tako da ostajam pri napisanem. Se pa strinjam, da podjetje potrebujejo dobro upravo, lastništvo potem niti ni več bistveno

 19. dronyx Says:

  Jaz ekonomije in domoljubja ne bi skupaj mešal. To smo mi poskušali zadnjih nekaj let in končalo se je precej klavrno. V imenu nacionalnega interesa je izpuhtelo po moje več sto milijonov €.

  Kakor sem poslušal izjave nekaterih Postojnčanov, gre pri jami v prvi vrsti prav za to. Jama ne sme v tuje roke! Kar je seveda neumnost, saj jama ni na prodaj in jo nihče ne more odpeljati drugam. Koncesijska pogodba pa ima verjetno tudi klavzule, kaj se z jamo lahko počne, tako da dvomim, da bi lahko nek tujec rezal stalaktite ali pa jamo preuredil v skladišče nuklearnih odpadkov? Kar se pa tiče občine, pa sem prepričan, da ne bi imela nič proti, če bi z uspešnim poslovanjem neka tuja firma v proračun iz naslova dajatve prispevala nekaj milijonov € letno oziroma recimo 100 % več kot dobijo sedaj.

  Če bi bil jaz domačin, bi gledal tu izključno ekonomski interes. Koliko lahko z investicijo zaslužim! Samo tu mali “delničar” z recimo 1000 € vložka nima praktično nobene besede pri upravljanju in delitvi dobička, tako da lahko samo čaka in upa na najboljše. Da pa bi bila firma Kras Turizem neka blazno privlačna delnica, kjer bi lahko imel donosa solidnih 10 % ali več letno, pa skoraj ne verjamem. Ampak to je pa potrebno pogledati številke, težko govorit na pamet.

 20. Lezalnik Says:

  @čukica: :)) dobro. Samo razvil sem tvojo tezo naprej. Če je super, da je država lastnica enega podjetja, da iz njega črpa profit in zato nudi boljše storitve potem je še boljše, da je lastnica vseh podjetij in črpa še več profita in nudi še boljše storitve. Eh? Da to ne gre tako smo pa znova in znova priča v praksi. Da gre ponavadi za podjetja, ki imajo itak monopol in ustvarjanje + ni ravno potrebno veliko znanja. Da so uprave teh podjetij prostor za odlaganje zaslužnih političnih kadrov, ki nimajo veliko pojma o vodenju dotičnega podjetja. Da so prostor za medsebojne boje in za privatizacije teh podjetij. Da država iz teh podjetij jemlje denar glede na svoje potrebe in ne glede na potrebe podjetij. In da gre vse skupaj predvsem za problem, ki sem ga opisal že prej – za odnos do svoje lastnine in odnos do nečesa kar je v lasti države.

  Glede PJ pa še 1x 🙂 – PJ že ima direktorja. Kako dober je ne vem, a PJ dela plus? Ima tudi zaposlene, ki več ali manj predvidevam, da vedo kaj delajo. Če PJ kupijo postonjčani ne pomeni, da bodo šli vsi ti ljudje na zavod in da se bodo v PJ zaposlili novi lastniki podjetja, ki verjetno res nimajo pojma. Bodo pa ti zaposleni lastnikom odgovorni. Direktor bo moral razložiti zakaj, kako in kaj. Vsaj tako to v svetu deluje.

  Kak bo donos na vloženi kapital je odvisno od profita PJ in od cene, ki jo bodo plačali za delnice. Donos je največja alineja v listi razlogov za nakup racionalnega kupca. Ni pa to nujno pri postonjčanih. Mogoče bodo zelo zadovoljni tudi z majhnim donosom in vestjo, da je postonjska jama postonjska hehe.

 21. kekez Says:

  Sicer je v divjem ekonomskem svetu res vse možno. En razplet bi lahko bil, da bi tujci kupili tole koncesijo skupaj z blagovno znamko PJ, potem pa bi blagovno znamko preselili nekam drugam h kakšni smrdljivi luknji in Postojnska jama res ne bila več postojnska.

  Tako približno so naredile Ljubljanske mlekarne z Alpskim mlekom. Začele so ga uvažati s Slovaške, kjer Alp niti v teoriji ni mogel videti. Izgovarjali so se, da je Alpsko mleko samo blagovna znamka in da nima nič skupnega z Alpami. Za moje pojme je bilo to veliko zavajanje, saj bi morali gor pisati Karpatsko mleko.

 22. dronyx Says:

  @kekez, je pa kljub temu nekaj drugega, če neko uvoženo mleko pakiraš pod znamko Alpsko, kot pa če neki navadni špilji nekje v Karpatih rečeš Postojnska jama in pričakuješ, da bo cel svet masovno drl tja to čudo gledat!? 🙂

 23. kekez Says:

  Pri nas imamo tudi Rimske toplice, pa so daleč od Rima.
  Zakaj torej ne bi mogla biti Postojnska jama v Krpatih?

 24. dronyx Says:

  Kekez, že, že, samo dvomim, da gre kdo v Rimske toplice kot nadomestek za pravi Rim?

 25. Čukica Says:

  Lezalnik:
  Vem, vem, vem, ta mantra o državi kot slabi lastnici se itak ne bo nikoli izpela, čeprav imamo tudi svetle izjeme: ena je recimo Paloma, kamor je država končno poslala pravega človeka na pravo mesto in ta je iz težkega izgubaša lani pridelala 3,5 milijona čistega dobička. Tega primera se ta moment spomnim.

  Kaj si mi v zadnjem odstavku želel povedati, pa mi ni čisto jasno, jasno mi je samo to, da bo novi lastnik najbrž poiskal novo upravo (zakaj bi se zadovoljili s to, ki jo je nastavil Istrabenz) in s tem v zvezi sem dronyxu napisala, da se bo v taki »zadrugi«, v kateri bo množica lastnikov težko dogovarjati o čemerkoli.

  Sicer sem svoj dvom v smiselnost nakupa s stani Postonjčanov napisala že takoj potem, ko je dr odprl to temo, vendar po drugi strani ne vidim razloga, zakaj se Postonjčani ne bi šli podjetništva, če si tega želijo – a nisi ti ravno zadnjič napisal, da podjetništvo nudi veliko osebnega zadovoljstva, rasti in izpolnitve – zdaj sledi pomežik, ki ga ne znam naklofat

 26. dronyx Says:

  Oh, pomežik je eden najlažjih smailijev sploh in ga lahko hitro osvojiš z malo treninga. Gre pa takole: presledek, podpičje, zaklepaj in presledek. Se je pa pametno naučiti vsaj teh nekaj osnovnih smehljačev, ker po tem se ločimo web 2.0 geeki od ne geekov. 😉

 27. Igor Says:

  Kdorkoli bo kupil koncesijo za Postonjsko jamo, bo hotel svoj denar čimpreje povrniti. Kako mu bo to uspelo?
  Zmanjšati stroške na minimum (majhne plače,manj vlaganj,nizki davki,visoke vstopnine).
  Za vsak vložen euro v koncesijo se mora povrniti z 10% obrestmi na leto,potem pa računajte. Po desetih letih pa je dobiček ho ho visok.
  Podjetje bo registrirano na Kajmanskih otokih, v Yerrsiju ali pa…?
  Za davke od dobičkov se lahko obrišemo pod nosom.
  Lahko da bo podjetje iz New Yersija v lasništvu “gospodarskega terorista” IB. V tej državi nikoli ne izvesta ime lastnika podjetja. Pa Lp

 28. dronyx Says:

  @Igor, seveda je ta črni scenarij možen, vendar po moje malo verjeten. Če ti želiš, da ti investicija prinaša dobiček in se razvija, si omejen pri tem, kako zelo demotiviraš zaposlene, kako zelo naviješ ceno vstopnic in kako malo vlagaš v razvoj dejavnosti! Če boš vse to storil, ti zelo verjetno investicija čez določen čas ne bo prinašala čisto nič drugega, kot pa izgubo in se boš prisiljen umakniti.

  So pa bila in verjetno še vedno so takšna razmišljanja prisotna med določenim delom “gospodarstvenikov”, ampak to je trg večinoma zelo hitro zavrgel, ker se v praksi ni obneslo. Jame pa tudi na srečo ne moreš preseliti na Kitajsko, kjer bi delavka, ki pobira vstopnino, z veseljem delala za 100 USD na mesec.

  Jaz sem lansko leto v hotelu na otoku Krk videl, da Nemški tour operater tudi od tam organizira izlete v Postojnsko jamo in Lipico, tako da mi je jasno, da zadeva ima vsekakor potencial in je ena naših najbolj privlačnih turističnih destinacij.

 29. Igor Says:

  Lep primer koncesije so dunjaski tramvaji. ne dolgo nazaj so bili v lasti Dunajčanov. Sedaj je lastnik neki ameriški investicijski sklad.
  Izključno jih zanima samo dobiček. Pred leti so bili vagoni čisti,urejeni, vedno nekaj zamenjanih, pa pojdi danes pogledat…
  Tako je z vsemi tujimi vlagatelji. Vedno se išče samo dobiček,pa samo dobiček. Kaj bo po poteku koncesije me pa ne briga, moj dobiček je prva stvar katera me zanima, to je boleča zgodba kapitala. Tako razmišlja kocensionar.
  In ta zgodba se je prenesla tudi v Slovenijo, samo še v bolj kruti izvedbi.
  Naši “gospodarski teroristi” so si denar izposodili v naših bankah
  (katere naj bi sedaj država sanirala – se pravi državljani) in še vedno bi isti radi reševali gospodarstvo. Da se ti pamet ustavi…

 30. dronyx Says:

  @Igor, ampak kje pa je garancija, da se recimo čez pet let nekaj podobnega kot z Dunajskimi tramvaji ne zgodi Postojnski jami? Ko govori denar, domoljubje odpove. Tudi če bodo takrat Postojnčani večinski lastniki Krasa turizma oziroma kakorkoli se že bo firma imenovala, lahko na prostem trgu pride investitor iz Kajmanskih otokov, ki bo ponudil tako veliko denarja, da se mu Postojnčani (mali investitorji) ne bodo mogli upreti.

  Saj Lek je bil tudi zlata jama in bi moral po moje na vsak način ostati v domačih rokah, pa so ga brez zadržkov ali slabe vesti enostavno prodali Novartisu! Mali certifikatski delničarji in zaposleni so bili še veseli, ker si je marsikdo iz kupnine lahko kupil boljši avto ali dokončal hišo. Ne vem kateremu bogu modrosti se imamo za zahvalit, da ni šla po enakih stopinjah tudi Krka!

 31. kekez Says:

  Čisto tako to ne gre. Vsaj legalno ne, v praksi ne rečem.
  Če ima podjetje iz Culukafrije v lasti podjetje Postojnska jama, bo ta pred nakazilom dobička v tujino najprej pri nas plačal davek na dobiček. Dividenda se izplačuje po odbitku davka. To se zaobide s transfernimi cenami ipd., vendar mi v primeru storitvene turistične dejavnosti ni jasno, kaj bi lahko transferiral.

  Zakaj bi Lek moral ostati slovenski? Lek sem prodal in kupil Novartis. Novartis izplačuje večje dividende od katerekoli firme pri nas (procentualno na vrednost delnice). Tole je bilo prav v redu narejeno. Pokasirali smo kupnino, pa še dobički so večji. 🙂

  Sploh je bil pa pred kratkim v Financah članek, ki vse te stražarje nacionalne srebrnine postavlja na laž. Glavni vlečni konj v kriznem času se je izkazal Revoz, podjetje v francoskem lastništvu.

 32. dronyx Says:

  Kekez, če samo gledam gibanje tečaja Novartisa in Krke zadnjih pet let, je Krka bistveno bolj privlačna delnica, česar po moje ne spremenijo niti devidende (če so res pri Novartisu višje?). Priznam pa, da ne vem in se nisem nikdar s tem ukvarjal, koliko denarja manj se steče v SLO proračun, ker je Lek v Švicarski lasti? Davek na dobiček verjetno Lek in Krka plačujeta enak? Kje je potem razlika, če seveda sploh je? Vsekakor pa bistveno bolje, če so lastniki razumni Švicarji, kot pa Šrot ali Bavčar, pa čeprav imata onadva slovenski potni list.

  Revoz je pa malo drugačen primer, kot pa Lek. Revoz je verjetno od nekdaj podružnica francoske tovarne in ni bil nikdar v domači lasti. Je pa pri Revozu tudi vprašanje, koliko država plača Francozom, da se niso iz Slovenije umaknili? Po moje to še zdaleč ni poceni in v času gospodarske krize imajo v rokah še toliko močnejše karte. Ampak to je prepovedana tema.

 33. Lezalnik Says:

  No, že zbirajo podpise za peticijo naslovljeno na vlado namesto da bi odpirali denarnice :)))
  Saj sem vedel da se brezveze veselim.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: